mieczotronix 08.12.2003 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Nie ma takiego serwera. To forum nie jest w standardzie NNTP. Ono jest zrobione inaczej. Działa na podobnej zasadzie, co np. portal z wiadomościami typu onet. To jest po prostu niezależna baza danych udostępniająca swoje dane (posty użytkowników) poprzez interfejs przez http (czyli te strony, które ci się wyświetlają w przegląrace). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 08.12.2003 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Właśnie otrzymałem podobną wiadomość od pana Wojciecha Jukowskiego z Działu Informatyki Muratora o podobnej wytłumaczeniu. Wielka szkoda jak dla mnie. Dzieki tym możliwościom mógłbym częściej "siedzieć" na forum i ... Tak to forum to skłądnica wiedzy, którą chociażby w części chciałbym posiąść.Pozdrawiam everybody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 16.12.2003 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Czy ktoś sie do mnie włamuje? Dziwne rzeczy zaczęły sie ostatnio zdarzać - a to zniknęło wszystko (adresy, archiwum) w gg, a to na jednym z dysków pojawiło się "coś" o dużej objętości, czego nikt nie instalował, a to na pewnym forum pojawił się wpis, rzekomo ode mnie, choć nic takiego nie pisałam Nie mamy w kompie niczego szczególnie interesującego dla włamywacza. Fachowcem od zabezpieczeń, niestety, nie jestem. I co? Odłączyć się od sieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 16.12.2003 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Czy ktoś sie do mnie włamuje? Dziwne rzeczy zaczęły sie ostatnio zdarzać - a to zniknęło wszystko (adresy, archiwum) w gg, a to na jednym z dysków pojawiło się "coś" o dużej objętości, czego nikt nie instalował, a to na pewnym forum pojawił się wpis, rzekomo ode mnie, choć nic takiego nie pisałam Nie mamy w kompie niczego szczególnie interesującego dla włamywacza. Fachowcem od zabezpieczeń, niestety, nie jestem. I co? Odłączyć się od sieci? Raczej się nikt do Ciebie nie włamuje. To mało prawdopodobne. Jak się boisz to kup sobie Norton Internet Security, albo Norton Firewall. Te dziwne rzeczy, o których piszesz mogą wynikać albo z "narowów" komputera, albo z tego co sama robisz. Np. duże pliki - często zostają na dysku, jak jakiś program się zawiesił. Ten wpis na forum to może być dzieło przypadku (jesteś pewna, że ktoś zalogował się za ciebie?). Włamywacze nie włamują się na komputery użytkowników, a już napewno nie po to, żeby pisać posty na fora w ich imieniu. Jeśli się nawet do ciebie ktoś włamuje, to zwykle dzieje się to tak, że prawie nic nie zauważysz. Teraz na komputery włamują się programy (wirusy i robaki), a nie hakerzy. Hakerzy napisali te programy i sami nie muszą nic robić. Taki program jak już się umości na twoim komputerze, to się zgłasza do hakera, otwiera mu furtki, a haker już se go do czegos wykorzysta. Do rozsyłania spamu, do przechowywania plików, rozprzestrzeniania wirusów/robaków dalej itepe. Jeśli nie stosujesz na swoim komputerze żadnego firewalla, programu antywirusowego i programów do usuwania programów szpiegujących (spyware), to twój komputer teraz nadaje w sieć jak stacja radiowa. Ja używam: Tiny Personal Firewall (zamyka furtki) Norton Anti Virus (usuwa wirusy z poczty i z plików pobieranych z sieci) progrmu Ad Aware (usuwa wszystkie programiki, które ładują się ze stron internetowych i śledzą co robię oraz wszystkie inne dialery i bajery) Polecam co najmniej taki zestaw. Albo zainstalowanie systemu od zera (z wyczyszczeniem dysków) raz na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 17.12.2003 02:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Ewunia, Mieczotronix ma rację. Jeśli wykluczysz działanie kogoś, kto ma dostęp do Twojego komputera [zna hasła, może pracować z plikami], to włamanie z zewnątrz może być dziełem przypadku.Skorzystaj z możliwości bezpłatnego ściągania programów z sieci. Ja większość darmowych biorę stąd programy gratis, naprawdę można całymi latami korzystać z wersji testowych i darmowych. A propos, Mieczu zaczął: jakie macie typy najlepszych programow ? Chodzi mi głównie o firewall'e i antywirusy, ale też jakieś drobne, a użyteczne programiki ?ja np. bardzo lubię tego antyszpiega Spybot - search & destroy Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 17.12.2003 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Moim fanem jest Kaspersky..polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 17.12.2003 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Foobar2000 - mp3PopTray - pocztaFar i Rar - menadżer plików i kompresor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 17.12.2003 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Mam pytanie do panów fachowców. Mój komputer ostanimi czasy gdy go włączam startuje, ale monitor nie. Po jednym lub kilku razach resetowania komputera, monitor wstaje i wszystko jest OK. Nie piszczy, ani nie wydaje żadnych dzwięków czy komunikatów. Kiedyś już coś takiego mi się zdarzyło, ale potem zaczął piszczeć i wymieniono mi płytę główną...jakieś 0,5 roku temu....mam nadzieję iż nie będzie to to samo. Co robić? Niby wszystko działa, a jednak nie! Poprzednio sprawdzano zasilacz - działał. Co to może być? Kable? Co sugerujecie? Pozdr..Groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 17.12.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 W pierwszej kolejności sprawdza się kable- zasilający - czy świeci się kontrolka na monitorze, po włączeniu komputera (albo czy zmienia kolor)- sygnałowy - czy jest dokręcony - jednak w przypadku zakłóceń w dostarczaniu sygnału większość nowszych monitorów (od kilku lat wstecz) wyświetla na ekranie komunikatJeśli to nie kable to przyczyną może być- uszkodzenie mechaniczne gniazdka na karcie graficznej- karta graficzna- monitorPonieważ u ciebie obraz raz jest, a raz nie ma obstawiałbym usterkę mechaniczną (coś gdzieś niekontaktuje) - może to się dziać wewnątrz monitora, albo na karcie graficznej. A najprostszy typ to uszkodzenie kabla zasilającego monitora, albo gniazdek w które ten kabel się wtyka. Uszkodzenia elektroniki same się nie leczą i jakby np. przepalił się układ na karcie graficznej, to na amen -więcej obrazu już byś nie zobaczył. Jeśli wymienili ci płytę główną, to pewnie dlatego że miałeś kartę graficzną wbudowaną w płytę główną, a nie oddzielną. Inaczej nie miałoby to sensu. Wymiana zasilacza nie ma raczej sensu. Bo zasilacz nie zasila monitora, tylko cały komputer. Jeśli by z nim był problem, to komputer by się nie włączał.A swoją drogą skąd wiesz, że komputer startuje, gdy monitor nie działa? Czy słyszysz melodyjkę odgrywaną na początek startu systemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 17.12.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Z moich doświadczeń stawiałbym na kartę graficzną, może sie lekko wysunęła ze slotu, różne bywają przypadki, doradzałbym otworzyć komputer i podociskać kart, ze szczególnym uwględneniem graficznej.Miałem też raz taki przypadek, że skutecznie pomogło dopiero przeflashowanie biosu, ale to raczej nie w tym wypadku.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 17.12.2003 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Mieczotronix i Maksiu - dziękuję za rady! Mieczu - co do lampki - pali się zawsze. Gdy komp nie startuje to nie ma melodyjki (pali się tylko zielona lampka), gdy startuje to jest melodyjka (i dodatkowo pali się pomarańczowa lampka). Monitor zachowuje się tak, że podczas uruchamiania występuje zjawisko, jakby gasł "kineskop w telewizorach" w rogach monitora widać jak gdyby gasły światła. Maksiu - masz trochę racji, po poruszaniu kablami, często komp rusza, do tego mój mąż otwierał go i dociskał wszystko, też pomagało. Nie chciałabym aby padła mi karta graficzna, bo to wiąże się z wymianą płyty głównej - tak jak pisaliście (i kosztem). Czyżby winą było to, iż jest wciśnięty do szafy (komp) i kable mają mało miejsca? Jeśli tak to czemu wcześniej chodził....a może karta graficzna jest do du..y? Wydaje mi się iż wszystko jest dobrze dokręcone. Co teraz myślicie? Pozdrawiam Groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 18.12.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 groszku: często zdarza się tak, że komputery są składane z zupełnie przypadkowych części i bywa tak że np. sledź od karty graficznej nie chce dobrze siedziec w gnieździe i zeby go włożyć trzeba sie wykazać odpowiednią siłą, a skutek jest potem taki że wystarczy lekko stuknąc gdzieś w komputer (np. kopnąć stojący pod stołem komputer) i sledź od karty zaczyna sprężynować wysuwając się z gniazda.Jakie wyjście??.. najczęściej robie to tak że biore wtedy kombinerki i odpowiednio przeginam śledzia, tak żeby siedzial w dobrze i nie sprzężynował... metoda partyzancka.. ale skuteczna..pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 24.12.2003 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2003 Mam do Was takie pytanie Posiadam drukarke HP 930C. Przy wlaczaniu jej od razu "odpala" sie.Polyka kartke papieru do polowy,tylko ze nie wyrzuca jej na zewnatrz i zostaje w srodku. Trzeba nacisnac jakis tak knefel (przycisk) zeby wywalilo ten papier. Jednak nieraz sie tak nie dzieje Tak sie juz dzieje od dluzszego czasu ale jakos nie mialem okazji sie tym zajac. No niby uciazliwe to nie jest ale trzeba pamietac i kombinowac Macie jakies pomysly zeby cos z tym zrobic kiedys ja przeinstalowywalem ale to nic nie dalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 26.12.2003 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2003 Moja drukarka tego nie robi, więc nic Ci niestety nie pomogę. I jak tu zrobić dobry uczynek w te święta ? Poszukaj w pomocy lub instrukcji...mi czasem pomogło. Pozdr....Groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 08.01.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 hej spece. czy win 95 ma mozliwość podłączenia łącza usb? Brakuje mi jakiegoś drivera. Skąd go zciągnąc? A i czy ktoś wie cos na temat tego, że microsoft wycofał ze sprzedazy win 98? I przestaje sie nim interesowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 08.01.2004 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Windows 95 OSR2.1 i OSR2.5 mają wbudowaną obsługę USB Windows 95 wcześniejszych wersji nie - poczytaj tutaj Co do sprzedaży, to z tego co wiem: 1. Windows 95 i Me są już martwe - M$ nie sprzedaje i nie suportuje tych OS'ów 2. Windows 98 nie będzie już rozwijany (czyli nowe produkty nie muszą już z nim działac - np Office 2003 nie działa z Windows 98 ) ale z tego co mi wiadomo nie ma żadnej oficjalnej informacji o zaprzestaniu sprzedaży (Windows 98 wciąż się dobrze sprzedaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 08.01.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 info podobno było w bisnesnet. dzięki za linka, może cos da sie wykrzesac ze starego win. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 08.01.2004 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Office 2003 A co jest w nim nowego? Ja mam jakiś starszy Office. W zasadzie, to używa go młody do pisania prac, a ja raczej rzadko dlatego nie poleciałam za nowościami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 09.01.2004 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 O2003 - gadżetologia:1. Prawa dostępu - można cały/fragment dokumentu zablokować przed kopiowaniem, drukowaniem, przeczytaniem, itp...2. Rozbudowany tezaurus 3. XML4. Lepsze filtry antyspamowe w Outlooku5. ...i parę inych drobiagów. Dopiero w połaczeniu z kilkoma innymi duperelami (w sumie za kuuuuupę kasy) tworzy Microsoft Office System (MOS), który oferuje już parę ciekawych cech - głównie chodzi opracę grupową - patrz: http://www.microsoft.com/poland/office/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.01.2004 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Cześć. Sterownik do 95 się zciągnął, ale nie zadziałal. Za to komp w sieci przestaly sie widzieć tomek będzie musiał dluzej nad tym posiedzieć.Kupilam jednak urządzenie wielofunkcyjne HP 2410. Mam nadzieję, ze nie skrytykujecie go za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts