Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ctrl+Alt+Del, czyli KOMPUTERY i problemy z nimi

ponury63

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prosze o pomoc. Kiedys (gdy bylo stare forum) moglem zapisywac na dyskietce interesujace mnie posty, nastepnie w wolnych chwilach i dowolnym miejscu moglem je czytac. Nie wiem czy to problem w samym forum, moze cos w moim komputerze. Czy mozecie mi podpowiedziec jak uporac sie z tym problemem (windows xp). Pozdrowionka. Darkop

Dane na dysku są skompresowane za pomocą algorytmów bezstratnych (coś jak arj, zip lub rar). Kompresja/dekompresja odbywa się "w locie" - tzn.: nic nie musisz robić - to sie robi samo w czasie zapisu/odczytu.

Przy starszych (wolniejszych) dyskach po kompresji PC może działac nieco szybciej - przy nowszych - wolniej.

W razie awarii woluminu skompresowanego jest już po ptokach - danych nie odzyskach.

Kompresja "zwiększa" pojemnośc dyslku ca dwukrotnie - a dokładnie zależy to od rodzaju przechowywanych plików na dysku - może być więcej - może być mniej.

BTW - nowy dysk 40 GB kosztuje 3 stówki - może pora na upgrade ?

pora..... na telesfora :lol: Szukam oszczednych rozwiązań, dopiero co kupilam to urządzonko i dodatkowy legalny windows. Nie mam fabryki kasy w piwnicy. :lol:

To robic ta kompresję czy nie?, ile musi zostac wolnego dysku, zeby wszystko bezproblemowo działało?

20 GB to nie mało - to niemożliwe żebyś miała wszystko zapaćkane ważnymi dokumentami.

Wyczyść pliki tymczasowe (na ogół w katalogach):

C:\TMP

C:\TEMP

C:\WINDOWS\TMP

C:\WINDOWS\TEMP

Usuń (strt->ustawienia->panel sterowania->dodaj/usuń programy) jakieś stare i nie używane programy

Przejżyj dysk i pousuwaj jakieś stare i zapomniane filmy/muzyczke itp...

Na koniec opróżnij kosz

Może kompresja będzie zbędna

PS. A jaką pojemnośc dysku wykazje windows (prawy przycisk myszy na dysku i -> właściwości)

W starych biosach jest ograniczenie dotyczące pojemności dysku ale dopiero na poziomie 32 Gb (ale tylko ATA-100).

Jest jeszcze jakaś znikoma możliwość zamontowania większego dysku, który ma ograniczenie pojemności do takiego poziomu. CO to znaczy? Tylko tyle, że pozostała część będzie nie wykorzystywana.

1 .W starszych BIOS'ach jest ograniczenie na poziomie 8 GB, a w jeszcze starszych jeszcze mniej. 32 GB to całkiem nowe mainbordy i na 150% nie dotyczy to Majki (dyski 2 GB to początki celeronów - zamierzchła epoka ;)).

2. Jeśli dysk jest wolny to kompresja wbrew pozorom nie spowolni jego działania tylko przyspieszy - dzieje się tak ponieważ zapis/odczyt skompresowanych danych +czas potrzebny na kompresje/dekompresje jest krótszy niż zapis/odczyt danych w postaci surowej :)

Majka - kompresuj i napisz:

1. Jaką masz płytę główną

2. Jeśli nie wiesz to chociaż jaki masz procesor

... w starszych BIOS'ach jest ograniczenie na poziomie 8 GB, a w jeszcze starszych jeszcze mniej. 32 GB to całkiem nowe mainbordy i na 150% nie dotyczy to Majki (dyski 2 GB to początki celeronów - zamierzchła epoka ;)).

Czy płyta główna mająca prawie 6 lat to dość nowa? Nie chce mi się wieżyć. Ja mam w domu taką Intela BX-ZX z Celronikiem 400 i mam ograniczenie do 32 Gb.

Teściowi dałem zestaw orginalny Della z 1991r i ograniczenie miał również na poziomie 32 Gb. Jeszcze starszych przykładów to już nie znam.

Z tego co pamiętam gdy do sprzedaży weszły celerony (1998 ?) dyski 2 GB były już małymi dyskami. Na tej podstawie wydedukowałem (drogi Watsonie ;)), że Majka ma albo jednego z pierwszych celeronów albo zgoła Pętaka Mk.I A te miały ograniczenia około 8GB (najstarszą barierę HDD jaką pamietam to było 512 MB :))

Oczywiście to wszystko to domysły oparte na (zawodnej bądź co bądź) pamięci - dlatego poprosiłem Majkę, żeby sprawdziła jakie podroby ma w swoim PC to będzie można coś konkretnego poradzić. A na razie IMHO lepiej wstrzymać się z jakimikolwiek zakupami.

PS. Rocznik sprzętu to nie wszystko - komponenty "markowe" zawsze są do przodu w stosunku do wyprodukowanych w tym samym czasie komponnetów "budżetowych". Wszystkie dobre płyty mają już SATA na pokładzie, a w "ekonomicznych" przyjdzie na to jeszcze sporo poczekać.

Hej. Pytanie o płytę główną jest dość trudne, nie wiem jak znaleźć jej parametry bez zciągania obudowy 8)

Procesor: Genuinelntel Pentium /r/ processor 160MB RAM

zasoby systemowe 72 wolnych

system 32bitowy

pamięc 32 bitowa

kompresja nie zainstalowana

system jest skonfigurowany optymalnie

na inne pytania odpowiem, jak powiecie gdzie szukać odpowiedzi

Pozdrowienia Majka