Ewunia 10.01.2004 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 O2003 - gadżetologia...i parę inych drobiagówCzyli z jednym kompem w domu zostanę przy tym, co mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkop 15.01.2004 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Prosze o pomoc. Kiedys (gdy bylo stare forum) moglem zapisywac na dyskietce interesujace mnie posty, nastepnie w wolnych chwilach i dowolnym miejscu moglem je czytac. Nie wiem czy to problem w samym forum, moze cos w moim komputerze. Czy mozecie mi podpowiedziec jak uporac sie z tym problemem (windows xp). Pozdrowionka. Darkop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 16.01.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 To żaden problem Darkop. Klikając Plik/zapisz jako ... zmieniasz w "Zapisz jako typ" na "archiwum sieci web, osobny plik (*.mht)" i ... zapisujesz stronę pod nazwą jaką chcesz. Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś problemy to pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 16.01.2004 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Zabraklo mi miejsca na dysku na pełne oprogramowanie do HP 4210 photosmart /urzadzenie wielofunkcyjne/. Mogę zrobić kompresję dysku, ale..... co to znaczy i czym to grozi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 16.01.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Dane na dysku są skompresowane za pomocą algorytmów bezstratnych (coś jak arj, zip lub rar). Kompresja/dekompresja odbywa się "w locie" - tzn.: nic nie musisz robić - to sie robi samo w czasie zapisu/odczytu. Przy starszych (wolniejszych) dyskach po kompresji PC może działac nieco szybciej - przy nowszych - wolniej. W razie awarii woluminu skompresowanego jest już po ptokach - danych nie odzyskach. Kompresja "zwiększa" pojemnośc dyslku ca dwukrotnie - a dokładnie zależy to od rodzaju przechowywanych plików na dysku - może być więcej - może być mniej. BTW - nowy dysk 40 GB kosztuje 3 stówki - może pora na upgrade ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 16.01.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 pora..... na telesfora Szukam oszczednych rozwiązań, dopiero co kupilam to urządzonko i dodatkowy legalny windows. Nie mam fabryki kasy w piwnicy. To robic ta kompresję czy nie?, ile musi zostac wolnego dysku, zeby wszystko bezproblemowo działało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 16.01.2004 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Programik kompresujący sam to oszacuje. Generalnie jeśli nie trzeba to lepiej nie robić kompresji, ale jeśli musisz to rób - nie masz wyjścia. A ryzyko jest tylko trochę większe i dotyczy sytuacji awaryjnych. BTW - nowy PC i brak miejsca na dsku !? To ile masz HDD ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 16.01.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Jasiu - 20GB, komp jest stary, kombajn nowy Potrzebuje 1,2 gb powierzchni/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 16.01.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 20 GB to nie mało - to niemożliwe żebyś miała wszystko zapaćkane ważnymi dokumentami. Wyczyść pliki tymczasowe (na ogół w katalogach):C:\TMPC:\TEMPC:\WINDOWS\TMPC:\WINDOWS\TEMP Usuń (strt->ustawienia->panel sterowania->dodaj/usuń programy) jakieś stare i nie używane programy Przejżyj dysk i pousuwaj jakieś stare i zapomniane filmy/muzyczke itp... Na koniec opróżnij kosz Może kompresja będzie zbędna PS. A jaką pojemnośc dysku wykazje windows (prawy przycisk myszy na dysku i -> właściwości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 16.01.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 pojemność 1,99GB, wolny obszar 1,19GB /zaintalowane HP na minimum/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 16.01.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Cos nie tak Pisałaś, że masz dysk 20 GB, a teraz twierdzisz, ze dysk ma 1,99 - czyli 2 GB. Jeśli 20 - to zrób to co napisałe w poprzednim poście - napewno coś się zwolni Jeśli 2 GB - to tylko kompresja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 16.01.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Jasiu, 2 gb Nawet nie czytam uwaznie, sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 20.01.2004 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 W takim przypadku to nawet nie próbowałbym kompresji. Dysk bardzo wolny, komp poedjrzewam też. Ja bym kupił najtańszy, nowy i chyba najmniejszy. 20 Gb można dostać za 220 a 30 Gb za 240 złociszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 20.01.2004 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Do starego komputera nawet nie ma sensu wsadzać większego dysku, bo go BIOS nie zobaczy. A może ktoś ze znajomych ma po wymianie? Może na aukcji Allegro ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 21.01.2004 01:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 W starych biosach jest ograniczenie dotyczące pojemności dysku ale dopiero na poziomie 32 Gb (ale tylko ATA-100). Jest jeszcze jakaś znikoma możliwość zamontowania większego dysku, który ma ograniczenie pojemności do takiego poziomu. CO to znaczy? Tylko tyle, że pozostała część będzie nie wykorzystywana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 21.01.2004 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 1 .W starszych BIOS'ach jest ograniczenie na poziomie 8 GB, a w jeszcze starszych jeszcze mniej. 32 GB to całkiem nowe mainbordy i na 150% nie dotyczy to Majki (dyski 2 GB to początki celeronów - zamierzchła epoka ). 2. Jeśli dysk jest wolny to kompresja wbrew pozorom nie spowolni jego działania tylko przyspieszy - dzieje się tak ponieważ zapis/odczyt skompresowanych danych +czas potrzebny na kompresje/dekompresje jest krótszy niż zapis/odczyt danych w postaci surowej Majka - kompresuj i napisz: 1. Jaką masz płytę główną 2. Jeśli nie wiesz to chociaż jaki masz procesor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 21.01.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Może już to widzieliście - ja dostałem to dziś i bardzo mi się podoba I jakoś tak pasuje mi do tematu rozmowy http://www.naszdom.erb.pl/pic/lovekids.mpg - 2 MB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 21.01.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 ... w starszych BIOS'ach jest ograniczenie na poziomie 8 GB, a w jeszcze starszych jeszcze mniej. 32 GB to całkiem nowe mainbordy i na 150% nie dotyczy to Majki (dyski 2 GB to początki celeronów - zamierzchła epoka ). Czy płyta główna mająca prawie 6 lat to dość nowa? Nie chce mi się wieżyć. Ja mam w domu taką Intela BX-ZX z Celronikiem 400 i mam ograniczenie do 32 Gb. Teściowi dałem zestaw orginalny Della z 1991r i ograniczenie miał również na poziomie 32 Gb. Jeszcze starszych przykładów to już nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 21.01.2004 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Z tego co pamiętam gdy do sprzedaży weszły celerony (1998 ?) dyski 2 GB były już małymi dyskami. Na tej podstawie wydedukowałem (drogi Watsonie ), że Majka ma albo jednego z pierwszych celeronów albo zgoła Pętaka Mk.I A te miały ograniczenia około 8GB (najstarszą barierę HDD jaką pamietam to było 512 MB ) Oczywiście to wszystko to domysły oparte na (zawodnej bądź co bądź) pamięci - dlatego poprosiłem Majkę, żeby sprawdziła jakie podroby ma w swoim PC to będzie można coś konkretnego poradzić. A na razie IMHO lepiej wstrzymać się z jakimikolwiek zakupami. PS. Rocznik sprzętu to nie wszystko - komponenty "markowe" zawsze są do przodu w stosunku do wyprodukowanych w tym samym czasie komponnetów "budżetowych". Wszystkie dobre płyty mają już SATA na pokładzie, a w "ekonomicznych" przyjdzie na to jeszcze sporo poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.01.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Hej. Pytanie o płytę główną jest dość trudne, nie wiem jak znaleźć jej parametry bez zciągania obudowy Procesor: Genuinelntel Pentium /r/ processor 160MB RAM zasoby systemowe 72 wolnych system 32bitowy pamięc 32 bitowa kompresja nie zainstalowana system jest skonfigurowany optymalnie na inne pytania odpowiem, jak powiecie gdzie szukać odpowiedzi Pozdrowienia Majka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts