Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZESUNIETY DOM POZA LINIE ZABUDOWY

Recommended Posts

MAM pytanie czy duże grożą mi sankcje jeśli przesunę dom poza linie zabudowy o 10m w głąb działki. sytuacja moja jest taka iż na działce teren zabudowy to 25 m od drogi a niestety to teren nisko położony, budując się dalej od drogi dom stał by poza linią zabudowy na tej samej działce tylko w jej części rolniczej ps. gmina ma aktualny plan zagospodarowania :oops:

jak można z tej sytuacji wybrnąć. nie uśmiecha mi się budowa w zalewowej części działki. jeśli można na zgóreczku. niewiem co robić znajomi radzą zebym się nie przejmował i stawiał chałupe tam gdzie pasuje mi

Ciekawe, czy znajoma poniesie konsekwencje tego działania..

jak można z tej sytuacji wybrnąć. nie uśmiecha mi się budowa w zalewowej części działki. jeśli można na zgóreczku. niewiem co robić znajomi radzą zebym się nie przejmował i stawiał chałupe tam gdzie pasuje mi

W sumie Architekt, ktory bedzie obrabiał Twój projekt (PZT) na bazie gotowca czy indtwidualnego powinien być w stanie ze zrozumieniem przeczytac wypis i go właściwe zainterpretowac. Ew moze (ale za to głowy nie dam bo nie cwiczylem nie moja strefa zainteresowan) pisac jakis pisemka o zgody o zabudowe niezgodnie z miejscowym planem ...

Zdalnie to mozna jedynie stwierdzic ze jak narzucona linia zabudowy to raczej elewacja powina sie tego trzymac ...

z kolejnej strony na przesuniety niezgoenie z miejscowym planem dom nie powinni wydac PNB - u mnie np. potrzebny był wymiar - odległośc od granicy do domu - dla wyraznego wskazania ze nie przekroczyłem nieprzekraczalnej lini zabudowy ...

pozdrawiam

Piotrek

w tej sprawie chodziłem du urzędu gminy i urzędniczka powiedziała mi że nie jestem pierwszy który ma taki problem i że inni robili to w ten sposób iż przesuwali tyle ile im pasowało bez większych konsekwencji. oczywiście powiedziała mi to nieoficjalnie . a wszystko wina bezsensownemu planu zagospodarowania gdyż jest nie życiowy. jest nadzieja ze za 2 lata będą poprawki do tego planu

przesunięcie wgłąb działki można zrobić, bo tylko jakaś część elewacji ma być przy tej linii. Może to być na przykład wysunięty garaż. też to przerabiałam. Pod warunkiem, że jest to ta nieprzekraczalna linia. Ta zwykła obowiązuje tylko w jedną strone - nie wolno się za nią wysunąć do przydu, w tył można.

Problemem jest raczej to, że chcesz budować na części nieodrolnionej, czyli gruncie niebudowlanym. Nie wiem, czy bym ryzykowała. Niedawno oglądałam jakiś program, w którym opisywali faceta, któremu wydali pozwolenie, wybudował sobie a tu coś się pozmieniało w gminie i cofneli pozwolenie!Że wydane niezgodnie z prawem. Wyszło, że ma samowolę budowlaną i ma ją rozebrać!!! Polskie prawo jest dziwne. Poszedł do sądu i przegrał :o ...

Masz 2 rodzaje linii zabudowy:

obowiązująca i nieprzekaraczalna.

Obowiązująca - to ta do której musisz "przystawić" swoją elewację ( ani do przodu ani do tyłu)

Nieprzekraczalna - to ta, której nie możesz przekroczyć - ale cofnąć od niej się możesz.

Mam nadzieję, że nie pomyrdoliło mi się ..

JESTEM W WIELKIEJ ROZTERCE WASZE RADY DAŁY MI POGLĄD NA SYTUACJĘ ACZKOLWIEK CHYBA CZEKA MNIE WIELE NIEPRZESPANYCH NOCY...brat budując się jakieś trzy lata temu przez cały okres budowy już zakończonej nie miał żadnej kontroli i ja chyba zacznę na to liczyć

Dawid- to Twoja decyzja. Jeśli nie boisz się sankcji i wtopienia kupy pieniędzy to buduj wbrew zapisom. Ale właśnie po to jest prawo budowlane i WZ. Oczywiście czasem zapisy są głupie. Ja też nie rozumiem dlaczego nie mogę wyciąć na mojej działce drzewa, które osobiście posadziłam. Ale takie jest prawo. Jak je sobie wytnę to liczę się z karą, prawda ?

Więc sam musisz zdecydować...

Dawid- to Twoja decyzja. Jeśli nie boisz się sankcji i wtopienia kupy pieniędzy to buduj wbrew zapisom. Ale właśnie po to jest prawo budowlane i WZ.

Zadzam sie z tym że mamy często durne przepisy, ale do budowy to kolega bedzie musiał jakos do podpisania nieprawdy namówic geodete , KB chyba ze całkiem na lewo.

Legalizacja samowoli budowlanej

Samowolą budowlaną będzie więc nie tylko budowa domu bez pozwolenia, ale również wprowadzenie istotniejszych zmian w projekcie w czasie wykonywania robót budowlanych, prowadzenie robót bez dziennika budowy, budowa ogrodzenia bez zgłoszenia, a także dokonanie innych naruszeń opisanych w Prawie budowlanym.

Konsekwencje wykrycia samowoli budowlanej są różne. Najpoważniejszą jest nakaz rozbiórki obiektu budowlanego budowanego bez pozwolenia lub bez zgłoszenia, bez względu na to, czy został już ukończony, czy też nie.

Prawo budowlane dopuszcza legalizację samowoli budowlanej i odstąpienie od nakazu rozbiórki. Jeżeli budowa jest zgodna z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego lub z ostateczną, w dniu wszczęcia postępowania legalizacyjnego, decyzją o warunkach zabudowy, a niezgodności z przepisami Prawa budowlanego są możliwe do usunięcia, właściwy organ jedynie wstrzymuje prowadzenie robót. Zalegalizowanie samowoli w miejscu, gdzie nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, jest zdecydowanie trudniejsze. Czas oczekiwania, jak również sam proces wydawania decyzji o warunkach zabudowy, praktycznie uniemożliwia legalizację takiej samowoli. Aby zalegalizować samowolę należy także przedłożyć wymagane dokumenty: projekt zagospodarowania działki, kompletny projekt budowlany, a także wszelkie wymagane opinie.

Za zalegalizowanie obiektów budowanych bez pozwolenia na budowę ustalono taryfikator opłat. Opłata legalizacyjna wynosi pięćdziesięciokrotność stawki 500 zł pomnożonej przez współczynnik kategorii obiektu budowlanego i współczynnik wielkości obiektu określone w załączniku do ustawy Prawo budowlane. Kategorie, na podstawie których wylicza się wysokość opłat legalizacyjnych, są szerokie. Na równi traktowane jest samowolne postawienie straganu i pomieszczeń handlowych o powierzchni 2,5 tys. metrów sześciennych. W przypadku domu jednorodzinnego, bez względu na jego powierzchnię, opłata ta wynosi 50 000 zł, natomiast za garaż do dwóch stanowisk włącznie - 25 000 zł. Ustawodawca nie oddzielił także budowy od rozbudowy. Nie ma też znaczenia na jakim etapie są prace budowlane.

Opłatę legalizacyjną należy wnieść w terminie 7 dni od dnia otrzymania postanowienia, w kasie właściwego urzędu wojewódzkiego lub na rachunek bankowy tego urzędu. Nieuiszczenie opłaty w wyznaczonym terminie spowoduje wydanie nakazu rozbiórki. Jeżeli inwestor spełni przedstawione powyżej wymagania, to organ nadzoru budowlanego jest zobowiązany wydać decyzję o zatwierdzeniu projektu budowlanego i pozwoleniu na wznowienie robót (w przypadku zakończonej budowy tylko zatwierdzenie projektu). Na uwagę zasługuje fakt, iż w tym przypadku zawsze będzie występował obowiązek późniejszego uzyskania pozwolenia na użytkowanie.

Opłata legalizacyjna za budowę obiektu budowlanego bez pozwolenia lub pomimo sprzeciwu właściwego organu wynosi 2 500 zł w przypadku np. miejsc parkingowych do 10 stanowisk lub 5 000 zł w przypadku np. przydomowej oranżerii o powierzchni do 25 m². W tym przypadku wniesienie opłaty legalizacyjnej kończy postępowanie, jeżeli budowa została zakończona, jeżeli nie, organ nadzoru budowlanego wydaje postanowienie zezwalające na jej zakończenie. W tym przypadku niespełnienie warunków w postaci doprowadzenia budowy do zgodności z Prawem budowlanym, okazania potrzebnych dokumentów lub nieuiszczenie opłaty legalizacyjnej również skutkuje wydaniem nakazu rozbiórki.

T.L.

Uwaga:

Zgodnie z orzeczeniem Trybunału Konstytucyjnego z dnia 18 października 2006 r. sygn. P 27/05, osoby które wzniosły w warunkach samowoli budowlanej obiekt przed 10 lipca 1998 r. mogą po spełnieniu odpowiednich warunków dokonać jego legalizacji bez obowiązku wnoszenia opłaty legalizacyjnej. To uregulowanie prawne jest ważne do 31 grudnia 2007 r. - przyp. red.