Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

śmieszne pytanie - ale cóż ...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ad. dakota

wezmę pod uwagę twoje wskazówki, jedynie co do różu ... - rozumiesz ... :wink:

zabrzmi szowinistycznie lub nie, ale kolor raczej nie dla mnie - może bardziej popiel lub coś pod brąz / pomarańcz (ponoć inżynierowie od F-117 stwierdzili, że najlepszym kolorem adekwatnym do właściwości całego projektu byłby różowy, ale wojskowi się nie zgodzili - jakby to wyglądało ... :wink: )

errrata: aczkolwiek patrząc na twoje propozycje ... - hmmm. całkiem, całkiem :)

ad. agakz

dachówka to: Bogen Innovo 12 Antracyt

dachówka bawarska, jest trochę o niej na forum. W tamtym roku, jak zamawiałem materiały ona jedyna została w sensownej cenie oraz dostępności. Zresztą dachówka bardzo fajna i chwalona. Zajrzyj na stronę producenta, są tam dużo ładniejsze kolory - zresztą teraz pewnie wybrałbym któryś z nich :wink:

ad. askaaa

dziękuję, też by mnie rozbawiło - nie przejmuj się, poczucie humoru oczywiście nie czyni człowieka sadystą. NAWET - śmiem twierdzić, upinanie psa na łańcuchu takowym nie uczyni.

ad. oxa, malaMI

przyznam, trochę mnie ruszyły wasze uwagi.

Na pieska zdecydowałem się od trzech tygodni - po bolesnej kradzieży; ta - akurat mnie nie śmieszyła.

Co do łańcucha, nie wypowiadam się, bo można by polemizować w nieskończoność.

Przepraszam za OT.

ad. oxa, malaMI

przyznam, trochę mnie ruszyły wasze uwagi.

Na pieska zdecydowałem się od trzech tygodni - po bolesnej kradzieży; ta - akurat mnie nie śmieszyła.

Co do łańcucha, nie wypowiadam się, bo można by polemizować w nieskończoność.

Przepraszam za OT.

to ja napiszę tak - na łańcuchu pies i tak nie dziabnie złodzieja

w kojcu narobiłby też rabanu - jeżeli taki jest cel był przywiezienia psa

do tej pory mi się łańcuch kojarzył z zabitą dechami wsią, ale jak widać ...

to jest zabita dechami wieś, więc pocieszę, że "światopogląd" nie runie w gruzach.

a tak w ogóle może zakończyć ten wątek, bo nie on był moim celem :-?

natomiast do osób mających większe doświadczenie i dar doboru składowych do całości mam pytanie jeszcze jedno: czy załączone przeze mnie drzwi pasowały będą w ogóle do tego domq i ewentualnie w którym z kolorów najlepiej?

Wolałbym, aby całość w miarę się komponowała ze sobą :wink: :oops:

Wnętrza, bo to chyba też ma wpływ będą urządzane w stylu współczesnym, jeśli mogę się tak wyrazić.

Dodam, że od biedy ornament można zdemontować.

Sugestii, widzę brak, ale chyba znalazłem źródło inspiracji w wątku z elewacjami - dziękuję jeszcze raz za podpowiedzi.

W przyszłości, jak się uporam z powyższym, postaram się zamieścić efekty końcowe - dopiero będzie się działo :wink:

PS. Eeech - może faktycznie, jak się jest do wszystkiego, to jest się do niczego :-? :wink:

To ja jeszcze tylko napiszę, że jeśli decydujesz się na wyżej zamieszczone drzwi (zresztą bardzo ładne) to kolor okien powinien być albo w tonacji drzwi albo biały. Trzeba się zastanowić czy ciemne okna nie będą za bardzo domu "przygnębiały". Elewacja powinna być ciepła ale jasna jakieś beże.

Do takiego dachu pasuje też stolarka bardzo jasna np. sosna. Ciekawie też wyglądają okna w popielu ale wtedy trzeba by chyba postawić na kolor "sosny" w dodatkach.

To takie moje przemyślenia. Pozdrawiam

Poniżej moje nieudolne próby symulacji dla powyższych kolorów - może jakieś rady, wskazówki?

http://i90.photobucket.com/albums/k260/MaXus78/IMG_6596_all.jpg

http://i90.photobucket.com/albums/k260/MaXus78/IMG_6596_all2.jpg

Co do piwnicy, to nie wiem jeszcze jak ją wykończyć - chciałbym to zrobić małym nakładem kosztów więc klinkier chyba odpada :cry:

Poniżej moje nieudolne próby symulacji dla powyższych kolorów - może jakieś rady, wskazówki?

http://i90.photobucket.com/albums/k260/MaXus78/IMG_6596_all.jpg

Ten wariant chyba jest fajniejszy, może jakby jeszcze bardziej przyciemnić "wnękę" z drzwiami i oknem po prawej to by go optycznie zmniejszyło, choć nie uważam aby była tu jakaś tragedia z powodu podniesienia ścianki kolankowej. Orynnowanie i podbitka wydłużą dach co będzie na plus.

A mam pytanie jakiej firmy są te drzwi?

Będę szczera do bólu - mi się nie podoba ten jajkowy kolor. Z pasem też nie, bo w tym przypadku nie powinien być w dodatkowym kolorze, a jedynie w ciemniejszym odcieniu koloru podstawowego. Ale to już byłaby jajecznica na ostro. :wink: Jeśli już elewacja musi być żółta, to moim skromnym zdaniem jaśniejsza, budyniowa, waniliowa, piaskowa... Chyba zgodne to z projektem, ale te okienka są nie za duże, a dodatkowo ciemne ramki i podzielone szyby jeszcze optycznie je zmniejszają, chyba jednak jedna połać i jeśli ramki to jasne. A może wrócić do koncepcji z projektu? W stosunku do Twojej jest lepsza. Przynajmniej na razie. 8)

ad. krys1

dziękuję, ciekawy pomysł - przetestuję

co do drzwi - producent: ART-TOM (taniej), dystrybutor to np. Stobrawa (drożej :wink:)

ad. dakota

również podziękowania za wskazówki

okna oczywiście jednopołaciowe bez szprosów - te na zdjęciach po prostu były przerabiane z wzorca :wink:

chyba najlepiej będzie jak już domek będzie ocieplony i zaciągnięty klejem - wtedy będzie można dużo bardziej realistycznie pobawić się kolorami, bo to co uczyniłem tutaj Oscara za scenografię by raczej nie otrzymało :cry:.

a z tym skojarzeniem z jajecznicą, to pięknie ... - teraz i ja go nabyłem :-? :wink:

askaaa - dziękuję za kolejne inspiracje.

Daje się zauważyć podobieństwo w kolorystyce.

Cóż, mam nadzieję, że przy tym orzechowo - mahoniowym kolorze jakoś dobiorę ten /te kolor(y) elewacji.

Choć już się boję efektów, a co dopiero. jak mi przyjdzie urządzać wnętrza :o :o :o