Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mycie gresu polerowanego.

Edybre

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja tez i też mi zostają smugi..zastanawiałam się nad którymś z urzadzeń do mycia podłóg - typu odkurzacz myjacy - czy ktoś z Was to ma? jest sens kupowac czy lepiej odkurzacz z turboszczotką i dobry mop?

Przy trzech psach - w tym jednym berneńczyku ma to dla mnie znaczenie....

Turboszczotka jest dobra do dywanów a nie do płytek

chyba zaczynam z niego powoli rezygnować :D mam z 90 m do położenia :lol: Teraz mam kafle maziate i panele, niestety panele muszę wywalić i chciałam położyć po całości poler :p hihihi, czy jest ktoś jeszcze klo nie narzeka :wink: płyn do okien u mnie odpada (alergia małego) woda z ludwikiem i tyle :-?

Ja mam co prawda tylko wstawki polerowane, ale na co dzień myję gres (Nowa Gala-jasny beż) po prostu ciepłą wręcz gorącą wodą bez żadnych detergentów. Co jakiś czas kiedy już widzę, że robią się smugi- odtłuszczam płytki dodając w zależności co mi wpadnie akurat w ręce: płyn do naczyń, do mycia okien a nawet płyn Classen do mycia paneli. Potem znowu sama woda wystarcza.

Ja tez i też mi zostają smugi..zastanawiałam się nad którymś z urzadzeń do mycia podłóg - typu odkurzacz myjacy - czy ktoś z Was to ma? jest sens kupowac czy lepiej odkurzacz z turboszczotką i dobry mop?

Przy trzech psach - w tym jednym berneńczyku ma to dla mnie znaczenie....

Turboszczotka jest dobra do dywanów a nie do płytek

Taaa juz wiem :oops:

Zakupiłam odkurzacz z "milionem" końcówek - mam i taką do podłóg twardych - jeden problem (z włazacymi ziarenkami piasku z psich łap) mi odszedł.

Na smugi tez odgapiłam pomysł wody z octem - jest super!

Problem z czyszczeniem gresu polerowanego?

Jestem po prezentacji Hoveera i Karchera obydwa idealnie wyczyscily podlogi .Smugi,ktorych do tej pory nie bylismy w stanie zlikwidowac okazaly sie problemem chwilowym bo urzadzenia typu froterko odkurzacze natychmiast je zlikwidowaly.Sa wygodne i proste w obsludze.Podloga lsni i blyszczy ale ktory z nich wybrac?Wreszcie koniec z mopami i brudna woda!

I co zakupiliście?

Jestem po prezentacji i mysle,ze wreszcie koniec z mopami.Jeszcze nie zakupilam bo ...cene negocjuje ale mysle,ze warto.Karchera urzadzenie zanim przystapi do mycia odkurzy podloge.Nie ma wymiany rur to wszystko idzie na raz odkurzanie i polerowanie.Mozna wlozyc rowniez preparat do podlug typu wosk i plyn.Przy moich zwierzakach noszacych piach do domu zarowno karcher jak i hoover to ulatwienie codziennego zycia.Pare ruchow sprzetem i odpiaszczone i wypolerowane podlogi.Co moge poradzic?Umowcie sie na prezentacje i sami ocencie ... a warto...

• 1 year później...
  • 2 weeks później...

Dziś myłam gres wodą z dodatkiem płynu do mycia szyb, próbowałam gorącą, ciepłą i zimną, myłam mopem, niestety bez efektu :roll:

Kupiłam HG czysty gres, jutro zawijam rękawy :wink: i zabieram się "do czyszczenia" każdej płytki osobno :roll:

Może ktoś mył gres polerowany MM01 Nowej Gali? Co polecacie? Dodam, że jest to pierwsze mycie "po glazurniku".

Dziś myłam gres wodą z dodatkiem płynu do mycia szyb, próbowałam gorącą, ciepłą i zimną, myłam mopem, niestety bez efektu :roll:

Kupiłam HG czysty gres, jutro zawijam rękawy :wink: i zabieram się "do czyszczenia" każdej płytki osobno :roll:

Może ktoś mył gres polerowany MM01 Nowej Gali? Co polecacie? Dodam, że jest to pierwsze mycie "po glazurniku".

U mnie pierwsze mycie po glazurniku zakończyło się zadowalającym efektem dopiero po dwóch tygodniach....codziennego mycia białych smug :D

A czym myłaś?

Nie sprawdził się płyn HG czysty gres :-? Zastosowałam proporcje podane na opakowaniu, niestety bez efektu. Co kilka m2 zwiększałam ilość płynu, nadal bez efektu. Wymiękłam w połowie, nadal zostały smugi, gres mam "zapaćkany" fugą :-? Jutro sprawdze ocet..... :roll:

Dije napisz czym wyczyściłaś?

Testowałam ocet z wodą - jest poprawa, nie jest to wymarzony połysk, ale na pewno jest dużo lepiej niż było. Doszłam do wniosku, że aby osiągnąć wymarzony połysk muszę jeszcze kilka razy umyć i wypolerować, czyli jak ktoś już wcześniej napisał ...do skutku :wink:

Sama widzę, że po każdym kolejnym myciu jest ładniej :wink:

Mam nadzieję, że takie "szorowanie" to tylko "po glazurniku" potem będzie już łatwiej :roll:

• 4 months później...