Renatab06 22.03.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Proszę pomózcie! Wypróbowałam rózne preparaty do czyszczenia szyby kominkowej, ale szyba jest czysta raptem chwilę po wyczyszczeniu, a potem dalej brudna. Czy znacie takie preparaty, które trzymają trochę dłużej? Pomóżcie!! Jeżeli możecie i znacie takie preparaty, prosze o napisanie ich nazw. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.03.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 ale szyba jest czysta raptem chwilę po wyczyszczeniu, a potem dalej brudna. sama sie brudzi? Czy to wynik palenia w kominku? Sądze ze wynika to z palenia, palenia mokrym drewnem , palenia ze zbyt małą ilością powietrza, było sporo o tym na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 22.03.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 jajmar napisał: sama sie brudzi? Czy to wynik palenia w kominku? Sądze ze wynika to z palenia, palenia mokrym drewnem , palenia ze zbyt małą ilością powietrza, było sporo o tym na forum. święta prawda. rozbujaj go na suchym opale i bez tłumików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 22.03.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 czasem i suche drewno nie pomoze, jesli schlodzenie spalin nastepuje zbyt szybko, a szyba nie na kurtyny powietrznej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 22.03.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Do słusznych rad poprzedników dodam, że wymiana szyby na pirolityczną też dodatkowo spowolni jej brudzenie się. Jeśli szyba płaska, to wydatek rzędu 300 - 400 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.03.2008 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Witam. Szyba pirolityczna też nic nie pomoże jeżeli w szczelnie podomykanym wkładzie będzie się "bździło" malutkim płomykiem drewno o wilgotności 30-40% Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.03.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 ...Wypróbowałam rózne preparaty do czyszczenia szyby kominkowej, ale szyba jest czysta raptem chwilę po wyczyszczeniu, a potem dalej brudna. Czy znacie takie preparaty, które trzymają trochę dłużej? Pomóżcie!! Jeżeli możecie i znacie takie preparaty, prosze o napisanie ich nazw. ) aby miec dłużej czysta szybe w kominku nalezy szmatka flanelową bardzo lekko zwilżoną wodą i "maczaną" w popiole przecierac szybe dobre jest również powstrzymywanie sie od palenia w kominku ... wesołych świąt ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 23.03.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 A najlepiej pozbyć się szyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 23.03.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 A najlepiej pozbyć się szyby ..............i kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 24.03.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Cilit bang i po bólu .Szybko i wygodnie . Uzywam ponad rok i jest OK. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 24.03.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 SUCHE DREWNO . Tu tkwi tajemnica czystej szyby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 25.03.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Moje doświadczenie mówi: - nie zmniejszaj nawiewu na szybę jeśli możesz sterować oddzielnie - jeśli już sie zabrudzi - Kret albo podobny środek. Czyści najgorszy syf i koniecznie w gumowych rękawiczkach. - różnicy w brudzeniu drewnem mokrym i suchym nie zauważyłem, wszystko zależy od otworzonej na 100% kurtyny. drewno będzie się radośnie hajcować, bo powietrza z kurtyny jest całkiem dużo. ale jak wolisz - czysta szyba albo "oszczędnie". pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 25.03.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 A najlepiej pozbyć się szyby Święte słowa - w moim kominku jeszcze nigdy mi sie szyba nie zabrudziła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hdi206 27.03.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 A ja lubię osmoloną szybę... daje taki kominkowy klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 27.03.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Polecam pianke Starwax-a do czyszczenia szyb kominkowych działa super. Uzywałem na razie tylko dwa razy ale jestem pod wrażeniem skutecznościjako że na razie nie mam potrzeby by szyba w kominku była krystalicznie czysta dlatego czyszcze raz na ok 2 miesiące i pianka radzi sobie bez problemu z doczyszczeniem szyby do czysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batman71 27.03.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Czekam, az na szybie zrobi sie (wypali) taka sucha skorupa (jak sie duzo pali to po tyg. juz jest), wtedy ja zeskrobuje , nastepnie pryskam takim zelem do brudnych garnkow i szyb kominkowych (kupuje go w Nomi). Czyszczenia popiolem nie polecam, bo szyba sie rysuje .. pozdrawiam Marek z Konina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacakam 27.03.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 ... wtedy ja zeskrobuje , Czyszczenia popiolem nie polecam, bo szyba sie rysuje .. A od tego "skrobania" się nie rysuje ?? Ja polecam środek ALKON do kupienia np. na allegro osobiście używam i jestem bardzo zadowolony. Próbowałem też czyszczenia popiołem i to po prostu ogromna pomyłka, szkoda czasu i szyby, która naprawdę się rysuje jak w popiele znajdzie się np. ziarnko piasku. Mocniej dociśniesz i pięknie może porysować szybę a wtedy to brud się łapie w tym miejscu pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler 28.03.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Rewelacyjnie i bardzo tanio czyści się szybę środkiem do mycia silników samochodowych firmy sewamil, nazywa się to Keral czy jakoś podobnie. Można to kupić w sklepach z chemią samochodową. Butla 1 litrowa ze spryskiwaczem kosztuje ok 7 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 28.03.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Ja używam pianki Starwax - do kupienia w Obi i innych marketach - podobnie jak już wcześniej ktoś napisał, czyści super. Psikam, lekko rozprowadzam na całości szyby i po kilku minutach papierowym ręczniczkiem lekko scieram. Super. Oczywiście najlepiej robić to raz w tygodniu (jak się pali intensywnie), ale i większy brud też zchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 28.03.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Ja używam pianki Starwax - do kupienia w Obi i innych marketach Jak kupiłem jakiś płyn do mycia szyb kominkowych w Castoramie i próbowałem zgodnie z instrukcją spryskiwać a potem po 10s przecierać. Kompetnie nie działało. Aż pewnego dnia trochę przez przypadek spryskałem i zostawiłem na dwie minuty na szybie. Zaczęło pięknie schodzić . A tak przy okazji to nieźle i dość bezpiecznie skrobie się specjalnym skrobakiem do płyty ceramicznej. Oczywiście nie na sucho ale po użyciu któregoś magicznego płynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts