mody2000 22.03.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Witam. Mam ogromną prośbę o policzenie ilości pustaków potrzebnych na taki dom: http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m41c958c633a7a Moje wątpliwości wynikają stąd że kierownik budowy wyliczył 5100 szt, a dzisiaj rozmawiałem z ludźmi którzy wybudowali ten dom i powiedzieli że wyszło około 3500 szt. Dodam że u mnie ścianki działowe będą z pustaków pianowych, a z maxów będą ściany zewnętrzne i wewnętrzne nośne. Mam też dodatkowo zamówione 540 szt cegły modularnej. Bardzo proszę o policzenie gdyż zamówiłem już 5100 szt i nie wiem czy dzwonić i próbować odmówić część. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 22.03.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Witam. Mam ogromną prośbę o policzenie ilości pustaków potrzebnych na taki dom: ... Bardzo proszę o policzenie gdyż zamówiłem już 5100 szt i nie wiem czy dzwonić i próbować odmówić część. Ojej, rozmiar pustaków znasz, rozmiar ścian też. Weź to sobie choćby i rozrysuj, dodaje zapas 10-20% (MAXów to może 20%, bo odpadów sporo) i będzie OK. Ja tak zrobiłem i nie chwaląc się wyszło z dokładnością do kilkunastu sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 22.03.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Dodam jeszcze że na stronie której podałeś jest podane pełne zestawienie potrzebnych materiałów w excelu, wedłg którego to potrzebujesz 1920 szt. porothermu 25, a to oznacza że masz +/- 174 m2 ścian nośnych do wymurowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 22.03.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 To będzie bardzo droga budowa.Po pewnym czasie pojawią sie posty, że taniej sie nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.03.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 - Panie, farba się skończyła.- Jak to "się skończyła" ? Przecież jak kupiłem to mówił pan, że starczy na 5 mieszkań !!!- no i starczyło , ale pana się nie załapało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 22.03.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Dodam że u mnie ścianki działowe będą z pustaków pianowych, a z maxów będą ściany zewnętrzne A możesz mi powiedzieć, dlaczego akurat taka konfiguracja? Bo ja myślałem, myślałem, i wyszło mi dokładnie przeciwnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 22.03.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 a co to są za pustaki pianowe ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 22.03.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 a co to są za pustaki pianowe ?? To takie zwykłe betonowe, z dużą ilością powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mody2000 22.03.2008 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Dziękuje tym którym chciało odpowiedzieć się konkretnie. Na rezztę szkoda słów - napiszę tylko tyle że zauważyłem zależność - im więcej postów ma użytkownik tym większego użytkownik tnie cwaniaka :/ Ludzie nie można sie znać na wszystkim - po to jest forum żeby można było zapytać i oczekiwać sensownej odpowiedzi. Szkoda że Ci którzy najbardziej cwaniakują nie odpowiedzieli konkretnie. Sam też liczyłem już na kilka sposobów i wychodzi ok. 3800 pustaków. Pytałem dlatego, że kierownik budowy kazał kupić 5100 szt a myślę że zna sie lepiej ode mnie. Co do tego że on na tych pustakach zarobi to sie grubo mylisz bo materiał kupuja ja, tam gdzie chce. Nie wiem też czemu sie tak dziwisz że ściany zewnętrzne będą z Maxów a ściany działowe z połówki pustaka pianowego ??. Pozdrawiam i Wesołych Świąt dla NORMALNYCH ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 22.03.2008 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 aleś nam młody dowalił prawda jest taka ze ci sie liczyć nie chce , skoro na metr wychodzi dana ilość pustaków to ta ilość pomnożona przez metry kwadratowe ściany powinna dać ci ilość potrzebnych pustaków , wydaje sie proste ale dla ciebie chyba za trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.03.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Jak mnie sie liczyć nie chciało to sobie zamówiłam kosztorys i ma ryzę papieru a na niej kazdego gwoździa :) Polecam I Wesołych, Wesołych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.03.2008 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 napiszę tylko tyle że zauważyłem zależność - im więcej postów ma użytkownik tym większego użytkownik tnie cwaniaka :/ A ja widzę inną zależność im większy leniem jest inwestor tym głupsze pytania. To Twoje niestety to przejaw lenistwa nic wiecej. No chyba ze ci baterie w kalkulatorze siadły...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 22.03.2008 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Nie komentuje wywodów mody2000.Ktoś, bardzo dawno temu napisał o kopaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mody2000 23.03.2008 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Koniec tematu. Dziękuje tym którzy pomogli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 23.03.2008 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 powierzchnia ścian zewn.-123,5 , wewn.nośnych -51,3 .Razem to daje 174,8.175x22=3850Dorzuć 10 % zapasu (3850+385) i masz 4235 maxa przy grubości ściany 29 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.03.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Dodam jeszcze że na stronie której podałeś jest podane pełne zestawienie potrzebnych materiałów w excelu, wedłg którego to potrzebujesz 1920 szt. porothermu 25, a to oznacza że masz +/- 174 m2 ścian nośnych do wymurowania. jedno małe kliknięcie, a wielki krok dla ludzkości przerosło to Autora, po części rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.03.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 kierownik budowy kazał kupić 5100 szt a myślę że zna sie lepiej ode mnie. Co do tego że on na tych pustakach zarobi to sie grubo mylisz bo materiał kupuja ja, tam gdzie chce weź pod uwagę że teraz jest zima i ceny są jeszcze normalne, jak ci zostaną pustaki na paletach to nawet nie odbierzesz ich z hurtowni tylko na pniu sprzedasz nawet drożej niż kupiłeś, albo wymienisz sobie na coś innego równie potrzebnego, rozejrzyj się jest bum budowlany w zeszłym roku w czerwcu maks dochodził do 8 zł/sztuka, pustak pianowy do 14 zł, hurtownie sa od sprzedawania i wystarczy się tylko z nimi dogadać żeby mieć mieć to co akurat chcesz a nerwy zachowaj sobie na później, podczas stawiania domu spotka cię zaraz 1000 innych trudniejszych problemów do rozwiązania hmmmm ....pustak pianowy... o elito.... A na temat: zazwyczaj w projektach jest jakieś tam zestawienie materiałów- o ile jest to materiał na ściany jest na pewno wyliczony - proponuję pooglądać /poczytać/projekt PS. Nie na temat: niezły Gargamel ten domek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.03.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 weź pod uwagę że teraz jest zima i ceny są jeszcze normalne, Hehe - chyba nie obudziłeś się jeszcze ze snu zimowego Nie wiem też czemu sie tak dziwisz że ściany zewnętrzne będą z Maxów a ściany działowe z połówki pustaka pianowego ??. Po pierwsze primo, to nie ma czegoś takiego jak "pustak pianowy". Rozumiem, że chodzi Ci o gazobeton, beton komórkowy czy coś w tym stylu. I to sie nazywa "bloczek". Po drugie - po mojemy wlasciwosci tych materialow sugeruja ich ODWROTNE zastosowanie - cieplochronny BK na zewnatrz, masywne, akumulacyjne i dzwiekochronne maksy wewnątrz. Ja tak robię. No ale jak uważasz. Nie będe już cwaniaczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 23.03.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Boże chroń przed takimi Inwestorami!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 23.03.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Boże chroń przed takimi Inwestorami!!!! Którymi ? Bom wielce ciekaw. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts