Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie domku drewnianego

Gość Mariolka Pietrzak

Recommended Posts

• 1 month później...
Przepraszam Mariolkę :D , że przechwyciłam temat ocieplenia domku drewnianego, ale szukałam takiego tematu na Forum, a Mariolka sie nie odzywa więc... U mnie jest tak: Altanka, hmm... chyba jednak domek, a z resztą jak zwał tak zwał. Szkielet drewniany ze słupków 50*100 mm obity tylko szalówką chyba 20*150 , postawione to na bloczkach betonowych, na - podłoga-legarach 50*100 połozona papa izolacyjna- na to płyty OSB chyba 18 mm, sztuk 6, bo powierzchnia podłogi to ok 19 m kwadratowych. Sufitu brak . Widac jak to mi ktoś mówił bindry to chyba kratownice, na nich deski i papa . No są okna z demobilu i drzwi. Zadnych tam ociepleń i folii wiatro ani paro izolacji. No właśnie, ale w sumie to taki szałas. Jak to ocieplić ?, żeby w dni zimniejsze tam nocować, oczywiście juz chyba w 2004 roku? Proszę Was o poradę ? :D

Ja też jestem zainteresowana tematem, z tym że mój domek drewniany między belkami konstrukcyjnymi a poszyciem zewnetrznym ma folię paroizolacyjną ( czarna, wygląda jak fizelina). Od wewnatrz mam dać wełnę mineralną i na to płyty GK (zgodnie z projektem). Czy między wełną a folią mam zrobić szczelinę wentylacyjna?

Ewusia,

co ta folia? To błąd. W tym miejscu nie powinno byc żadnej folii. Folia wiatroizolacyjna winna być na płycie poszycie, a nie pod płytą.

Jeżeli ta folia jest wysokoparoprzepuszczalna, to pół biedy. Ale jeżeli jest, jak piszesz, "paroizolacyjna", a więc o małej paroprzepuszczalności, to wielki błąd i folię tę proponowałbym usunąć.

A tak poza tym - gdzie budujesz?

Panie Wojtku, buduję w Sikorzynie koło Gołubia Kaszubskiego a domek ten to jest tzw altana (domek gospodarczy). Jest malutki, niecałe 10m2, chodziło o to aby mieć gdzie się przespać i schować narzędzia w czasie budowy domku docelowego a po zakończeniu budowy ma pozostać jako "pokój gościnny". Budowę zleciłam Firmie BalBud z Kalisza Kaszubskiego. Oglądałam ich budowy, robią piękne domy z bali i nie tylko. Domek-patrząc od zewnątrz ma: deskę kładzioną na zakładkę, folię, konstrukcję. Resztę mam zrobić sama tzn położyć między belki wełnę mineralną i na to płyty GK. Wykończenie podjęłam się robić sama bo to poważnie obniżyło koszty budowy. Co do nazwy folii to nie dam sobie głowy uciąć ale sprawdzę w dokumentacji (dostałam projekt) i napiszę.

W czym tkwi błąd? Bo jeżeli tak to zarządam naprawy (nie minął miesiąc od postawienia).

Teraz to trochę inaczej wygląda.

Firma poprostu zaoszczędziła na poszyciu - dała folię na konstrukcję a na to okładzinę elewacyjną z desek. W sumie, jeżeli jest to "domek" to moża i tak. Sprawdź tylko co to za folia. Nie patrz w projekt, a spytaj wykonawcę.

Poza tym pamiętaj (nie piszesz o tym), że na izolację cieplną, należy założyć folię opóźnicza pary (paroizolację).

Jam, powierzchnie domku podalam w poscie wyzej. Pytac zawsze wolno. Sprawy pozwoleń na budowę regulowane są przez nowe prawo budowlane, które mowi pokrótce tak, że mozna sobie postawić bez pozwolenia budowlanego coś tam, ale nie wieksze niż 10m2. Podlega toto i tak obowiazkowi zgłoszenia. I tak postęp duzy, bo wczesniej to na taki w sumie kibelek trzeba było mieć pozwolenie. Np. koszt szopki drewnianej 1 tys, a koszty ; projekt, adaptacja i inne dup...le z 2 tys. Pozdrawiam. :D