Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Patelnia żeliwna, stalowa itp kuchenne duperele:( Gary !!!


d5620s

Recommended Posts

Postanowiłam wymienić kuchenne zasoby. Użytkuję płytę elektryczno indukcyjną. Wymarzyła mi się patelnia żeliwna ale czy nadaje sie ona na pola elektryczne> bo na indukcje na pewno nie... A jak smazenie na stalowej? Bo postanowiłam zerwać z teflonem, ktory jest popularny i wygodny ale truje niestety... Jakie polecicie mi gary do indukcji? Mam kilka tefala i Fisslera, jednak potrzebuje więcej. Przymierzam sie do Berghofa czy cóś? Podoba mi sie też inny zestaw wyposażony w termometry w pokrywkach...po kiego grzyba te termometry? przydaje się to komuś? Z góry dziękuję za porady i wskazówki.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w IKEA są patelnie żeliwne nadające się na wszystkie rodzaje płyt, zerknij tutaj: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/series/08990/. A co do termometrów - miałam kiedyś taki komplet garnków i uważam to za zawracanie głowy i naciąganie na kasę. wcale na to nie patrzysz, pomijając już dokładność pomiaru... nie ma to jak podnieść pokrywkę i zajrzeć, co tam słychać, przy okazji niuchając zapachy :lol:

 

pozdrawiam,

pulkovnica

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam gary AMC z termometrami juz kupe lat i jak gary sa super - zlego slowa nie mozna powiedziec, to termometry sa sobie bo sa... ale nigdy pod nie nie gotowalam.

Teraz jakbym miala kupowac to bym sie na takie nie zdecydowala, no ale 20-scia lat temu jak kupowalismy kuchenke z plyta ceramiczna to krolowaly emaliowane gary ktore sie na plyte nie nadawaly.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w IKEA są patelnie żeliwne nadające się na wszystkie rodzaje płyt, zerknij tutaj: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/series/08990/. A co do termometrów - miałam kiedyś taki komplet garnków i uważam to za zawracanie głowy i naciąganie na kasę. wcale na to nie patrzysz, pomijając już dokładność pomiaru... nie ma to jak podnieść pokrywkę i zajrzeć, co tam słychać, przy okazji niuchając zapachy :lol:

zainteresowałyt mnie te patelnie z ikea. Jak sie na nich smaży? czy faktycznie niuc nie przywiera?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do Mohag

Napisałaś ,że masz garnki AMC i złego słowa o nich nie mozesz powiedzieć ale poraz drugi byś ich nie kupiła.W takim razie wypowiedz się dlaczego ?

Ja również posiadam garnki AMC mam ije dopiero kilka miesięcy .Uważam ,ze nie ma lepszych garnków i polecam je każdemu.chociaż są bardzo drogie .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dana napisalam ze teraz bym ich nie kupila :wink: czyli przy obecnym wyborze garow, wlasnie dlatego ze sa bardzo drogie i jak dla mnie ich cena jest nieadekwatna do tego co prezentuja (20-scia lat temu nie mial czlowiek prawie zadnego wyboru garow do plyt ceramicznych) Mam jeszcze pare garow WMF-a zakupionych pozniej, ktore tez maja swoja cene ale bardziej zjadliwa i spelniaja moje wymagania podobnie jak AMC.

 

ps. ale pomimo wszystko bedziesz zadowolona zobaczysz 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

d5620s - smaży się bardzo dobrze i nic nie przywiera. mam tez ich patelnię grillową (taką karbowaną) i nie daję ani kropli tłuszczu. nic mi się nie przykleja i ślicznie się zrumienia. naprawdę polecam :)

 

pozdrawiam,

pulkovnica[/b]

 

jeszcze jedno pytanko-czy wnętrze tej patelni jest emaliowane czy surowe żeliwo? z góry dzięki i pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gotujemy i smazymy w garach BergHoff`a i IKEA (indukcja),

garnki bez bajerow w typie termometrow ipt ;-)

 

jest spora roznica w wykonaniu naczyn pomiedzy tymi dwoma firmami, w cenie rowniez,

obecnie mamy za soba juz dwa okresy swiatecznego gotowania, sylwestra ;-) no i codzienne pichcenie,

jak dotad jest OK ! ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

My mamy (a właściewie mieliśmy) drogiego Zeptera i taniego Berghoffa. Oba od kilu lat już w użytkowaniu. Wg mnie różnica żadna prócz jednego zera na końcu ceny za Zeptera.

 

"Cepter" kosztuje kilka tysięcy za zestaw (dokładnie nie wiem bo to był prezent ale takie są ceny) a za Berghoffa dałem jakieś 500 zł za zestaw.

Powiem więcej kiedyś Zepter nie robił garnków na indukcję więc teraz wszystkie gary Zeptera daliśmy teściowej.

Porównywałem również AMC (znajomi mają). To samo.

 

Jak dla mnie to te kilka tysięcy złotych można w o wiele przyjemniejszy sposób spożytkować niż wydając na gary.

 

Nawet jeżeli się okaże, że tego Berghoffa będę musiał wymienić za jakieś kilka lat (choć nie sądzę by się coś z nimi miało stać) to wydam kilka stówek i znów będę miał spokój.

 

Ostatnio tez kupiłem taką patelnią z IKEI ni to żeliwna ni to teflonowa i również jestem zadowolony. Muszę na próbę kupić jakiś garnek z IKEI do przetestowania bo przez to, że pozbyliśmy sie ZEPTERA to mam małe braki w garnkach :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie.

Moja poprzedniczka twierdzi ,że nie ma zadnej różnicy między garnkami AMC a Berghoffa,jestem innego zdania,otóż w garnkach AMC gotuję ok 10 minut a Berghoffa - ?

Ponadro w garrkach AMC smażę bez tłuszczu oraz zawsze ładnie wygkądają-są to garnki nie do zdarcia

Ponadto w kuchni gotując w garnkach AMC nie wytwarza się para i niepotrzebny jest pochłaniacz

Czyli reasumując -Majac takie garnki oszczędzamy na prądzie czy też gazie ,zdrowo się odżywiamy i nie tracimy dużo czasu na gotowanie.Oczywiscie nie są to tanie garnki ale warte tej ceny.

Przekonałam sie o tym sama kupując zestaw AMC -jest to nie tylko moje zdanie .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli reasumując -Majac takie garnki oszczędzamy na prądzie czy też gazie ,zdrowo się odżywiamy i nie tracimy dużo czasu na gotowanie.Oczywiscie nie są to tanie garnki ale warte tej ceny.

Przekonałam sie o tym sama kupując zestaw AMC -jest to nie tylko moje zdanie .

 

dana sorry, ale piszesz identyko to samo co mowila babeczka ktora byla u nas 20-scia lat temu na prezentacji :wink:

 

oczywiscie ze zupe, gulasz itp mozna ugotowac na termometrze bez otwierania garka, ale normalnie usmazyc miesa czy upiec rolad sie nie da, bo przynajmniej raz musisz podniesc pokrywke zeby przewrocic na druga strone a to powoduje ze para sie ulatnia, to jest wlasnie ta wilgoc ktora nie pozwala sie przypalac a jest woda wyciagnieta z miesa. Bez podnoszenia pokrywki jest wszystko ok, ale mi taki kotlet naprzyklad nie podchodzi bo jest bardziej duszony niz pieczony... co kto lubi :wink: Fakt ze nawet jak sie przypali to bez problemu sie to to myje, ale moja zmywarka myje nawet zapieczone formy od zapiekanek tak ze to tez nie jest dla mnie argument na dzien dzisiejszy.... a do zupy czy gulaszu mozna sobie kupic szybkowar jak ktos chce strasznie szybko :lol:

A ze sa niezniszczalne hihi pozyjemy zobaczymy, chociaz mam dozywotnia gwarancje 8) ktora musze dodac z reka na sercu funkcjonuje, bo po 12-stu chyba latach jedna raczka od gara mi sie dziwna w wygladzie zrobila i przyslali mi nowa.

 

nie chce tu wdawac sie w dyskusje wyzszosci swiat bozego narodzenia nad wielkanocnymi i na odwrot, ale chce tylko napisac ze kupujac te gary trzeba trzymac sie scisle "technologi" zeby wydawanie takiej kasy mialo sens.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...