Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękające ściany w nowym budynku

Woodie

Recommended Posts

Wybudowałem nowy dom z murem 3 warstwowym siporeks, styropian siporeks, ławy żelbetowe z betonem B25 - hydrobet. Po wytynkowaniu murów zewnętrznych po zimie zauważyłem pionowe pęknięcia pod oknami. Pęknięcia są minimalne żadnych szczelin tylko rysa. Pewności nie mam wydaje mi się że może być to związane z przemarzaniem gruntu. Może mi ktoś podpowie co mam z tym fantem zrobić. Mi przychodzi do głowy rozebrać i na nowo pobudować ale nie mam pewności czy wytrzyma to moja żona. :D Jeśli rzeczywiście podniósł to mróz to czy dodatkowe podwyższenie terenu o 20-30 cm będzie wystarczającym zabezpieczeniem?

Może mi ktoś podpowie co mam z tym fantem zrobić. Mi przychodzi do głowy rozebrać i na nowo pobudować ale nie mam pewności czy wytrzyma to moja żona. :D Jeśli rzeczywiście podniósł to mróz to czy dodatkowe podwyższenie terenu o 20-30 cm będzie wystarczającym zabezpieczeniem?

Nie podajesz Woodie w jaka jest u Ciebie strefa przemarzania ani jaka gruba warstwa ziemi otula stopę fundamentową

Nie podajesz czy miałeś grunt badany przez geologa ani czy masz wpis w dzienniku budowy "grunt odpowiada warunkom normy"

czy ławy miały być zbrojone, czy zbroiłeś i jaką średnicą, czy wogóle zrobiłeś fundamenty zgodnie z projektem ?

Chcesz wróżby na podstawie Twoich danych ? (to z czego wykonane są fudamenty czy ściany - ma drugorzedne znaczenie - sorry )

wróżba brzmi - nie rób nic...

.... no jak juz nie daje Ci to spokoju - to sobie te pęknięcia czymś zaszpachluj, a żony tym nie zanudzaj :)

pozdrówka

brzoza