Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy konieczne jest przeprojektowanie instalacji????????????

Recommended Posts

Mam problem. Zakupilismy z żoną gotowy projekt i chcemy dokonac pare zmian. Mianowicie przenosimy kotlownie w inne pomieszczenie i zamiast pokoju na dole chcemy zrobic łazienke.

Byliśmy w biurze pytac o adaptacji i tam kobitka mówi ze jeżeli dokonamy takich zmian to musimy przeprojektowac wszystkie instalacje wewnetrzne.

Mi sie wydaje ze to moja sprawa gdzie np. chce miec kontakt czy grzejnik i nie musze chyba robić tak jak jest na projekcie.

Uważam rowniez, ze jest to tylko wyrwanie kasy od nas za zmiany w instalacji.

Prosze Pomóżcie co zrobić.

Czy trzeba dokonac zmian czy moze nie trzeba i czy odbiora puzniej budynek???????? :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

https://forum.murator.pl/topic/98643-czy-konieczne-jest-przeprojektowanie-instalacji/

My przenosiliśmy kotłownie w inne miejsce (zamiana z łazienką) w projekcie było to uwzględnione, rozrysowane kibelki, zlewy, piec w innym miejscu , zmodyfikowane zostały tez kominy - same szachty.

Mimo że i tak będzie inaczej wyglądała instalacja (elektryczna i wodna oraz co) (bardziej rozbudowana i przemyślana) to do projektu budowlanego musi być złożona, kanalizacja powinna być juz na gotowo żeby ci później rura z gówienkami nie wypadała na środku salonu :), i żeby w fundamencie była już dobrze ułożona - co by kuć nie trzeba było.

https://forum.murator.pl/topic/98643-czy-konieczne-jest-przeprojektowanie-instalacji/#findComment-2369962

Zakupilismy z żoną gotowy projekt (...) Mi sie wydaje ze to moja sprawa gdzie np. chce miec kontakt czy grzejnik i nie musze chyba robić tak jak jest na projekcie.

Trudno znaleźć tu logikę. Oczywiście, że to Twoja sprawa, gdzie chcesz mieć kontakt, czy grzejnik (w pewnych granicach). Skoro zakupiłeś z żoną projekt gotowy, to znaczy, że wcześniej zaakceptowałeś go. Jeżeli natomiast nie chcesz robić tak, jak w projekcie, to po jaką cholerę kupiłeś ten projekt?

Zmiany w gotowym projekcie są jak najbardziej możliwe, ale jeśli chcesz, żeby autor projektu ponosił odpowiedzialność za prawidłowość przyjętych rozwiązań, to niestety musisz mu za to zapłacić.

Przy odbiorze sprawa wypłynie bez wątpienia. Wszystko zależy od tego, czy zmiany zostaną potraktowane jako odstępstwa istotne, czy nieistotne. W każdym z tych przypadków obowiązuje inna procedura.

Myślałem, że tego rodzaju pszenno-buraczane poglądy:

odeszły w niepamięć, wraz z rozwojem cywilizacyjnym naszego społeczeństwa. Tak, jakby projektanci nie mieli co robić, tylko czyhać na Twoją kasę.

https://forum.murator.pl/topic/98643-czy-konieczne-jest-przeprojektowanie-instalacji/#findComment-2369967

to czy wogóle projekty instalacji wewn. muszą być chyba zalezy od administracji na danym terenie, u mnie nie są one wymagane w ogóle, co prawda mój gotowiec był adaptowany ale tylko w części architektonicznej i konstrukcyjnej, część projektu z instalacjami mogłem sobie w ogóle wypiąć z opracowania (co potwierdziła mi pani z Archonu), nie chciało mi sie i zostało, kumpel w tym robił indywidaulany projekt, takie minimum i tan były niezbędne rzuty, część opisowa i tyle, bez instalacji i konstrukcji i tez spełnia to wymogi, wiec najlepiej zapytaj o to w Wydz. Bud. właściwym dla miejsca budowy i tyle, poza tym zapytaj kilku archiektów adaptujących projekty a nie jednego, tak o zmiany, ich możliwośći wymogi jak i cenę, można się ostro zdziwić...

czajnik: nie wyspałeś sie czy co?? gotowca zawsze trzeba adaptować i w 90% są jakieś mniejsze lub większe zmiany, nikt nikogo nie zmusza do akceptacji w takiej formie jaka jest, idea gotowca polega w zasadzie na zakupie koncepcji, choć niektórym odpowiada ona w 100%, i wcale zmian nie musi przeprowadzać autor projektu! autor wraz z projektem sprzedaje zgodę na wykonanie zmian (ich lista jest dołączona do każdego projektu a na inne pozostałe istotne zmiany bez problemu dostajemy zgodę od autorów projektu indywidualnie - ja w archonie wziąłem papier na podpiwniczenie i poszerzenie garażu, bez problemu pocztą w ciągu kilku dni, a doprojektowanie tego w ramach adaptacji zrobił mi lokalny architekt/projektant)

https://forum.murator.pl/topic/98643-czy-konieczne-jest-przeprojektowanie-instalacji/#findComment-2369971

Mam problem. Zakupilismy z żoną gotowy projekt i chcemy dokonac pare zmian. Mianowicie przenosimy kotlownie w inne pomieszczenie i zamiast pokoju na dole chcemy zrobic łazienke.

Byliśmy w biurze pytac o adaptacji i tam kobitka mówi ze jeżeli dokonamy takich zmian to musimy przeprojektowac wszystkie instalacje wewnetrzne.

Mi sie wydaje ze to moja sprawa gdzie np. chce miec kontakt czy grzejnik i nie musze chyba robić tak jak jest na projekcie.

Czy trzeba dokonac zmian czy moze nie trzeba i czy odbiora puzniej budynek???????? :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

Od dziś obowiązuje obszerna nowelizacja Prawa budowlanego. Jej szczegółowe omówienie znajdziecie Państwo w Dz.U. nr 163, poz. 1364. Poniżej jednak skrótowo przypominamy zakres zmian.

Zmiany prawne dotyczą:

1) podstawowych pojęć w ustawie,

2) samego procesu inwestycyjnego,

3) zagadnień związanych bezpośrednio z wykonawstwem, tzn. kwalifikowania odstępstw od projektu,

4) określania, kiedy doszło do zmiany sposobu użytkowania obiektu,

5) funkcji technicznych w budownictwie,

6) nabywania uprawnień rzeczoznawców budowlanych,

7) szczegółowych obowiązków projektanta i kierownika budowy,

8) odpowiedzialności za łamanie przepisów budowlanych.

Zmiany w definicjach

Wprowadzono zmianę definicji budowli, do których będą zaliczać się również estakady, przepusty i sieci techniczne.

Na nowo zdefiniowano przebudowę, która teraz będzie polegać na wykonywaniu robót budowlanych w istniejącym obiekcie budowlanym. Całkiem nowa w prawie budowlanym definicja przebudowy to wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje z! miana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem charakterystycznych parametrów (kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości bądź liczby kondygnacji).

Do przebudowy będzie można więc zaliczyć te roboty budowlane, które nie zmienią „charakterystycznych” parametrów obiektu, np. likwidację lub wykonanie ścian działowych (w związku z którą zwiększy lub zmniejszy się powierzchnia użytkowa obiektu) czy wykonanie dodatkowych otworów okiennych.

Złagodzenie rygorów uzyskiwania pozwoleń na roboty

Spod rygoru uzyskania pozwoleń na budowę usuwa się przede wszystkim ogólnie „budowę przyłączy i sieci” (z ustawy wykreśla się słowa „do budynku”) oraz przebudowę i remont sieci elektroenergetycznych, wodno-kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych.

Istotna zmiana polega tu na dodaniu do wykazu sieci elektroenergetycznych i gazowych, a także usunięciu zastrzeżenia o przebiegu sieci po tych samych trasach. W praktyce sieci można przebudowywać i remontować bez uzyskiwania pozwolenia, nawet zmieniając ich trasę przebiegu.

Resztę znajdziesz w nowelizacji PB z 2005r. :lol:

https://forum.murator.pl/topic/98643-czy-konieczne-jest-przeprojektowanie-instalacji/#findComment-2369975

nie wyspałeś sie czy co?? gotowca zawsze trzeba adaptować i w 90% są jakieś mniejsze lub większe zmiany

Masz w zasadzie 100 % racji. To jednak nie kłóci się z moją opinią. Może adaptować autor, a może każdy uprawniony na podstawie zgody autora, chyba że autor zawarł klauzulę w projekcie, że dana zmiana nie wymaga zgody.

Z jednym stwierdzeniem jednak stanowczo się nie zgadzam. Mianowicie, że "kupując projekt gotowy, kupujemy koncepcję". Kupując projekt gotowy, kupujemy projekt gotowy, a nie koncepcję. Oczywiście wymaga on adaptacji, ponieważ:

- w każdym miejscu są inne warunki gruntowo-wodne (a więc dostosowania wymaga posadowienie budynku),

- w każdym miejscu inaczej wygląda uzbrojenie terenu i infrastruktura (a więc dostosowania wymagają przyłącza)

- w każdej strefie klimatycznej jest inna obliczeniowa temperatura zewnętrzna (a więc dostosowania wymaga wydajność instalacji c.o. i wentylacji mechanicznej)

- i tak dalej, i tak dalej.

Adaptacja zasadniczo nie polega na dostosowaniu do indywidualnych wymagań przyszłego użytkownika. Jeżeli inwestor nie może znaleźć projektu gotowego, który spełnia jego oczekiwania, to zamawia projekt indywidualny (to trochę tak, jak u krawca).

Zdajemy sobie jednak sprawę, że wytworzył się standard polegający na tym, że kupuje się gotowy projekt, a następnie się go zmienia (nie mylić z adaptacją do warunków lokalnych), bo ciągle jest to tańsze, niż zamówienie projektu gotowego.

https://forum.murator.pl/topic/98643-czy-konieczne-jest-przeprojektowanie-instalacji/#findComment-2369979

Od dziś obowiązuje obszerna nowelizacja Prawa budowlanego. Jej szczegółowe omówienie znajdziecie Państwo w Dz.U. nr 163, poz. 1364. Poniżej jednak skrótowo przypominamy zakres zmian.

Zmiany prawne dotyczą:

3) zagadnień związanych bezpośrednio z wykonawstwem, tzn. kwalifikowania odstępstw od projektu,

Zmiany w definicjach

Wprowadzono zmianę definicji budowli, do których będą zaliczać się również estakady, przepusty i sieci techniczne.

Na nowo zdefiniowano przebudowę, która teraz będzie polegać na wykonywaniu robót budowlanych w istniejącym obiekcie budowlanym. Całkiem nowa w prawie budowlanym definicja przebudowy to wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje z! miana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem charakterystycznych parametrów (kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości bądź liczby kondygnacji).

Do przebudowy będzie można więc zaliczyć te roboty budowlane, które nie zmienią „charakterystycznych” parametrów obiektu, np. likwidację lub wykonanie ścian działowych (w związku z którą zwiększy lub zmniejszy się powierzchnia użytkowa obiektu) czy wykonanie dodatkowych otworów okiennych.

Spod rygoru uzyskania pozwoleń na budowę usuwa się przede wszystkim ogólnie „budowę przyłączy i sieci” (z ustawy wykreśla się słowa „do budynku”) oraz przebudowę i remont sieci elektroenergetycznych, wodno-kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych.

Istotna zmiana polega tu na dodaniu do wykazu sieci elektroenergetycznych i gazowych, a także usunięciu zastrzeżenia o przebiegu sieci po tych samych trasach. W praktyce sieci można przebudowywać i remontować bez uzyskiwania pozwolenia, nawet zmieniając ich trasę przebiegu.

super tylko jak to się ma do problemu autora tematu???

https://forum.murator.pl/topic/98643-czy-konieczne-jest-przeprojektowanie-instalacji/#findComment-2369984

Zmiany prawne dotyczą:

Zmiany w definicjach

super tylko jak to się ma do problemu autora tematu???[/quote

Przeczytaj jeszcze raz i pomyśl :lol:

https://forum.murator.pl/topic/98643-czy-konieczne-jest-przeprojektowanie-instalacji/#findComment-2369991