Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach dwu czy czterospadowy ?

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego określa, że na terenie na którym mam swoją działkę mogę postawić tylko budynek o dachu dwuspadowym, zwrócony kalenicą równolegle do drogi.

Wstępnie wybrałem taki projekt:

http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_206_20.jpg

Pytanie zapewne rozśmieszy większość z Was :oops: ale bardzo proszę o odpowiedź, czy dach tego domu spełnia wymogi miejscowego planu ?

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Witam serdecznie.

Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego określa, że na terenie na którym mam swoją działkę mogę postawić tylko budynek o dachu dwuspadowym, zwrócony kalenicą równolegle do drogi.

Wstępnie wybrałem taki projekt:

http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_206_20.jpg

Pytanie zapewne rozśmieszy większość z Was :oops: ale bardzo proszę o odpowiedź, czy dach tego domu spełnia wymogi miejscowego planu ?

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

spełnia :-)

a masz określony kąt nachylenia dachu, czy dowolny?

To w planach zagospodarowania daja takie wymagania. Przeciez to idiotyzm.Czy osiedle domków jednorodzinnych musi być w stylu koszarowym?

Mam działkę /i już dom/ na terenie parku krajobrazowego - wymogi planu zagospodarowania dla mojej działki znalazły przełożenie na piętnastostronicowy memoriał który mówi dokładnie jaki ma być wybudowany budynek - kształt i kąt nachylenia dachu to pikuś :D

Adaptacja mojego projektu to był koszmar i udręka - dwa razu ze Starostwa wracał projekt z zaznaczonymi niezgodnościami wymagającymi poprawek ...

Wg Atlasu dachów dachy namiotowy i naczółkowy są odmianami dachów kilkupołaciwych ale nie czterospadowych. Dach czterospadowy to dach kopertowy.Wg mnie rozstrzyganie o n-spadowości dachów które są poł ączeniem róźnycch rodzajów dachów zawsze będzie wywoływać dyskusję Uważam że dach jest jednospadowy(jednospadkowy) gdy ma połacie o jednym kącie nachylenia.Czyli nawet dach 30 połaciowy może być jednospadowy.Jeżeli ma połacie o różnych spadkach (np. w %) to dach jest tyle spadowy ile jest tych różnych spadków

Jeśli chcesz budować w Galicji a plan przewiduje tylko dach dwusparowy (i nie ma tam napisane z możliwością lukarn, naczółków itp. lub, że mówiąc o dachu dwuspadowym rozumie się dach "główny") to istnieje prawdopodobieństwo, że będziesz miał problem z uzyskaniem pozwolenia na budowę - niestety związane to jest z widzimisię urzędników i nadinterpretacją zapisów planu czy warunków zabudowy. Wiem to z doświadczenia moich znajomych i rodziny, że jeśli nie ma napisane, że można coś wykonać to jest to traktowane, że nie można wykonać, pomimo, iż plan nie zakłada, że nie można - trochę to pokręcone, ale tak bywa.

Proponuję zabrać wypis z planu zagospodarowania, wydrukowane elewacje budynku z wizualizacji i udać się do starostwa, które będzie udzielało pozwolenia na budowę, a tam zapytać KOMPETENTNĄ osobę czy dom będzie spełniał warunki planu zagospodarowania.

Pozdrawiam.

Proponuję zabrać wypis z planu zagospodarowania, wydrukowane elewacje budynku z wizualizacji i udać się do starostwa, które będzie udzielało pozwolenia na budowę, a tam zapytać KOMPETENTNĄ osobę czy dom będzie spełniał warunki planu zagospodarowania.

Pozdrawiam.

Przedmowca ma racje.Zádaj potwierdzenia na pismie, ze projekt nadaje sie na te dzialke.Nie wierz na slowo.

Pozdrawiam

Pozdrawiam.

Przedmowca ma racje.Zádaj potwierdzenia na pismie, ze projekt nadaje sie na te dzialke.Nie wierz na slowo.

Pozdrawiam

Dzięki, tak właśnie zrobię - jak tylko noga mi się zrośnie i będę mógł chodzić.

Narty są fajne, ale nie zawsze :)

Pozdrawiam