Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu przez jednego wykonawcę

fonia

Recommended Posts

Przy kompleksowej budowie nikt nie narzeka na drugiego koszty są mniejsze ze względu na ciąglość danego tematu ludzie przygotowują sobie miejsca pod rury ,rozdzielacze skrzynki kanały nawiewów itp a nie pużniej wykuwają

Pewnie ,że tak. Mój wykonawca w zasadzie robi wszystko wraz z kominkami i mam nadzieję ,że jak najwięcej zrobimy z nim z wykończeniówki.Część zamierzam sam zrobić ale tynków nie położę a i kominka też nie podłączę.

Zawsze lepiej więcej przez jednego.

Pozdrawiam,

Owszem, przez jednego wykonawcę na pewno lepiej, bo on wszystko planuje, nie ma tutaj całej logistyki, kto kiedy na ile wchodzi itp

ale czy taniej?! nie byłabym taka pewna. Wszystko zależy od umowy z wykonawcą, czy zapewnia swoje materiały, jaką marże narzuci, bo na pewno chce na tym zarobić....

Jezeli masz czas i mozesz sobie pozwolic na szukanie,wybieranie,kupowanie samemu stali,betonu,desek,pustakow.......i stu tysiecy innych rzeczy,to mozesz zrezygnowac z jednego generalnego wykonawcy.Juz nie wspomne o szukaniu ekip do poszczegolnych prac,a o uzeraniu sie z nimi.

Przychodza jedni robia swoja robote,narzekaja na poprzednich,ze sciany zle wymurowali,ze tamto owamto,zawsze cos sie znajdzie.

Owszem jeden wykonawca moze i jest drozszy,zalezy tez jak sie z nim dogadasz,jak podpiszecie umowe(-y).

My jednak zrobilismy sobie kalkulacje i wyszlo na to ze jezeli zajmiemy sie tym wszystkim,to praca zejdzie na dalszy plan,a nie da sie ukryc ze z pracy zyjemy i budujemy dom.

Jesli chodzi o nas to niewyobrazam sobie teraz zeby budowac inaczej jak z jednym wykonawca.

Gen. wykonawca na pewno musi na Twoim domu zarobić. Czy jak byś sama budowała wyszłoby taniej w zasadzie nie wiadomo, jeśli masz jakąś wiedzę o budownictwie i firmach w twoim rejonie to pewnie TAK, jeśli jesteś zielona to raczej NIE. Wiele zależy też od Twoich talentów w zakresie negocjacji i zmysłu do logistyki. Niektórzy inwestorzy się w tym odnajdują. Np. Baba Budowaniczy ogłasza się na forum, że po budowie swojego domu za wynagrodzeniem chętnie poprowadzi inne budowy. Ja próbowałem zbudować tylko płot i już wymiękłem. Poza tym jedno jest pewne, budowa to nie jest zajęcie dla kogoś co ma prace na etat w normalnych godzinach, i chciałby coś robić popołudniu, bo popołudniu niewiele załatwisz. Ja wybrałem gen. wykonawcę do stanu surowego i nie żałuję, a potem zobaczę.

Też nie mamy zbytnio czasu,ani ochoty zajmować się budową i z tego względu szukaliśmy generalnego wykonawcy.Jedyny,który podał w miarę akceptowalną wycenę to niestety nam na ten rok uciekł (nałapał innych budów),a pozostali dwaj podali cenę -jak dla nas- zaporową(+90 do 100kpln). Myślę ,że te firmy chciały zarobić trochę za dużo-po prostu nas na to nie stać. Wobec tego musimy do każdego etapu sami organizować wykonawców i materiał mając nadzieję,że zmieścimy się w planowanym budżecie.Jak będzie-czas pokaże.

MaWi

- jak bierze się jednego wykonawce ok łatwiej i oszczędzasz czas ...ale wtedy większą kasę wykładasz//// no i mniej masz pod kontrolą

-jak robisz sam ( kupujesz sam materiały , sam decydujesz każdy etap jak i w jaki sposób - ekipa zawsze będzie chciała robic tak jak jej wygornie i jak ma lepsze doświadczenie a nie jak Tobie będzie lepiej )

zależy od indywidualnej sytuacji każdego :)

przerabialem ten temat, ogolny wykonawca zazadal niebotycznych pieniedzy, a czesc prac i tak przekazuje podwykonawcom (przy okazji biorac z tego ogromna marze). Wiadome jest rowniez to, ze bedzie chcial Cie skubnac na materialach-w najlepszym wypadku bedzie kupowal gdzie mu jest wygodnie nie patrzac na ceny. A naprawde mozna sporo zaoszczedzic chodzac troche za materialami.

moim zdaniem warto rozbic na 3 etapy:

-fundamenty i murowanie scian

-dach

-wykonczeniowka (tutaj rozne ekipy, czesc samodzielnie)

Owszem, przez jednego wykonawcę na pewno lepiej

Co do kosztów to się nie wypowiadam.

Ale czy lepiej to bym się zastanowiła. W kwestiach budowlanych nie mam zbyt dużego doświadczenia, ale jestem przerażona tym co robią u sąsiada:

Pierwszego dnia wykopali fundamenty i zalali ławę, beton jeszcze chyba dobrze nie związał a oni następnego dnia rano stawiali ściany fundamentowe. Zaprawa jeszcze nawet nie wyschła a tu już malowanie roztworem asfaltowym i w międzyczasie zasypywanie... :o :o :o

Dochodzę do wniosku, że wykonawcom nie zależy za bardzo na jakości tylko na czasie :-?

• 1 month później...

Ja mam ekipę od stanu surowego otwartego.

Za robociznę domku 160 m, dach czterospadowy płacę - 43 tys.

Pracuję na etacie, mąż też a nawet na dwóch. Oboje pracujemy głową i na budowę jedziemy po to aby nacieszyć oczy i zrobić zdjęcie. Na tym się znamy :wink:

Jak była podwyżka betonu od kwietrnia ( umowę mamy z 2 lutego) to nas nie objęła. A jak strop już był po nowych cenach to po pierwsze wykonawca pokazał nam swój cennik od dostawcy betonu i pokazął ile co posżło do góry, a po drugie - nie policzył nam po prostu vat-u. A rachunków i tak nie potrzebujemy bo .... jak nam wszystko kupuje to kosztuje nas to 7 % i nie bawimy się w odliczenia róznicy vatu. Od razu mamy taniej.

Jak będzie potem- zobaczymy. Narazie jestesmy bardzo zadowoleni.