JurekM 23.03.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Witam!Przyszedł i czas na mnie. Nie wiem, kiedy uda mi się zacząć budować, ale najważniejsze jet, by zacząć.Wszystko zaczęło się od tego, że w 2004 kupiłem dwie działki o łącznej powierzchni 3155 m2. Są to wprawdzie działki rolne, ale wokół powoli wszyscy się budują, więc nie widziałem i nadal nie widzę żadnych problemów z przyszłym wybudowanie domu na tej działce.Moja działeczka zwymiarowana przez mnie:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cf3a7ea669c5a672.htmlKupiłem dwie działki z paru powodów:- cena była korzystna- większa działka to wprawdzie więcej roboty, ale i więcej można na tym zrobić- jak nadejdzie "czarna godzina" być może sprzedam jedną.Krążyła ciągle myśl, że trzeba się budować, ale ciągle krążyła za daleko w głowie, by zacząć coś z tym robić.Aż w zeszłym roku doszedłem do wniosku, że trzeba zacząć przynajmniej dojść do pozwolenia na budowę.W listopadzie 2007 zrobiłem kopie map zasadniczych do WZA.14-02-2008 złożyłem wniosek o wydanie decyzji ustalenia warunków zabudowy i czekam.Już 07-03-2008 w skrzynce przyszło pismo. Jak się okazało było to pismo o koniecznym dołączeniu do wniosku Warunków Technicznych z ZEB Dystrybucja oraz Wod-Kan i to w ciągu 30 dni.Przesunięto mi również wydanie warunków zabudowy na 31 maja.Udało się złożyć te wnioski już 10 marca i teraz to już tylko zostało czekać.Mam nadzieję, że do końca marca otrzymam Warunki Techniczne z którymi pobiegnę do gminy, by dalej mogli pracować nad moim wnioskiem.Jak sobie myślę o problemach, które mogą mnie jeszcze spotkać przed budową to martwię się:- aby dojechać do drogi asfaltowej muszę pokonać ok. 50 m drogi wprawdzie wyznaczonej na mapie i na którą mam służebność, ale na drodze tej stoją nieduże drzewka- aby zjechać z tej drogi ze służebnością na asfalt mam jeszcze rów do "przeskoczenia"Najgorsze w tym wszystkim jest to, że właściciel tej działki jest za granicą i nie mam z nim żadnego kontaktu.Ale na wtorek umówiłem się na telefon w gminie, może coś pomogą.Na dziś tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 24.03.2008 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Co do projektu domu to już praktycznie został wybrany w 99% (ten jeden % pozostaje, jakby się okazało, że Warunki Zabudowy nie pozwolą na wybudowanie tego domu).Długo trwały rozmowy za i przeciw, a dodatkowo przy takim ogromie projektów w internecie to trochę czasu musi minąć, by się na coś zdecydować.Wybrany projekt to Alabaster 2G http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/alabaster/Wprawdzie ten jest ze stanowiskiem na jedno auto, ale wybrany został z dwoma (zawsze jest dodatkowe pomieszczenie z tyłu).Elewacje poniżej:http://images33.fotosik.pl/190/89a40f28539e48c0m.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 27.03.2008 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 No i dziś dowiedziałem się więcej na temat zjazdu z drogi na działkę, którą dojeżdżać będę do siebie.Niestety "tanio" to nie wygląda.Droga nie jest gminną, tylko powiatową a to trochę komplikuje.Muszę wypełnić wniosek o warunki zjazdu, podpiąć mapę 1:500 i czekać na warunki.Jak będą warunki to wtedy muszę zrobić projekt zjazdu i wystąpić o pozwolenie a następnie zapłacić komuś, kto to zrobi.Z tego co się orientowałem to kosztować to będzie ok. 150-200 pln za m2, co daje szerokość 7 m x 4 m = 28 x 150 = 4200 pln netto.Trochę dużo, ale inaczej nie można.Postaram się dotrzeć do innych właścicieli i załatwić wspólną "zrzutkę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 31.03.2008 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 31-03-2008Odebrałem warunki przyłączenia urządzeń elektrycznych do sieci energetycznej (techniczne).Nic z nich nie wynika oprócz tego, że będą budować linię napowietrzną (pewnie jeden alba dwa słupy) a nie jak myślałem, że będą kopać. Teraz czekam jeszcze na warunki Wodno-Kanalizacyjne i "biegnę" do gminy uzupełnić wniosek o Wydanie Warunków Zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 07.04.2008 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 07-04-2008Otrzymałem warunki przyłączenia do sieci wodociągowej i kanalizacyjnej.wprawdzie jedno mnie niepokoi, ale to chyba nie jest taki duży problem jak się mi wydaje:"należy docelowo doprowadzić wykonując podłączenie do zbiorczej sieci wodociągowej na warunkach zarządcy drogi, w etapie dopuszcza się studnię na posesji Inwestora" W środę potwierdzę, czy jest to jakiś problem, a jeśli nie to biorę warunki energetyczne i wod-kan i biegnę przekazać do gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 14.04.2008 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 14-04-2008Dziś z samego rana zaniosłem warunki techniczne ZEB oraz Wod-Kan do gminy.I teraz już tylko czekam do 31-05-2008 (taki termin określono na załatwienie warunków) Dziś wpadłem na taki pomysł:Aby mieć wodę musiałbym:- zrobić projekt wod-kan- zrobić przewiert pod drogą powiatową- poprowadzić 50-60 m sieć wodną i kanalizacyjną ale z racji na dopuszczenie "tymczasowe" na warunkach studni oraz zbiornika szczelnego chyba zrobię:- studnię (własna, bezpłatna woda)- założę oczyszczalnię biologicznąKoszty będą mniejsze i eksploatacja również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 14.05.2008 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 14-05-2008Przyszło wczoraj pismo z Gminy. Już myślałem, że są Warunki a tu ......... uzupełnić braki.Czy nie mogli napisać tego miesiąc temu jak prosili o warunki techniczne???Na szczęście dziś z samego rana siuuup do gminy i uzupełnione.Mam nadzieję, że już więcej niespodzianek nie będzie.Termin uzyskania Warunków Zabudowy pozostał bez zmian 31-05-2008.Pozostało czekanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 21.06.2008 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 19-06-2008Otrzymałem kopie pisma wysłanego do Wojewódzkiego Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych oraz do Starosty Powiatu Białystok z projektem decyzji i kopią wniosku. Teraz mają znów dwa tygodnie na uzgodnienie załączonego projektu o WZ w zakresie ochrony gruntów rolnych i leśnych oraz melioracji wodnych w oparciu o art. 106 k.p.a.Strasznie się ciągnie. Miałem termin wydłużony dwukrotnie i teraz znów nie sądzę, bym otrzymał Warunków do połowy lipca.Ok. czekam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 17.07.2008 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 17-07-2008Nic się właściwie nie zmieniło.Otrzymałem dziś z Woj. Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych że wszystko ok.Nadal czekam. Termin, mam nadzieję, że ostatni to 31-07-2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 08.09.2008 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 08-09-2008Tragedia!!!!!Wcześniej nie pisałem, ale otrzymałem pismo o przesunięciu terminu wydania decyzji do końca września, a dziś otrzymałem pismo ze Starostwa o odmowieMam już dość tego powoli. Może sprzedać działkę, kupić dom w stanie surowym i tyle.Napisałem w paru miejscach prośbę o pomoc co dalej z tym robić, ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie.Pismo ze starostwa brzmi mniej więcej tak:Postanowienie!Na podst. Art. 53 ust 4 pkt 6, 60 ust 1 i art. 64 ustawy z dn. 27-03-2003 o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (dz. U. Nr 80, poz 717 z późn, zm) oraz art. 106 ustawy z dnia 14-06-1960 kodeks postępowania administracyjnego (tekst jedn Dz. U. z 2000- Nr98 poz 1071 z późn zm)Postanawiam odmówićUzgodnienia w zakresie ochrony gruntów rolnych zamiaru zrealizowania inwestycji, polegającej na budowie budynku mieszkalnego jednorodzinnego wraz z infrastrukturą techniczną na działkach ….., położonych ….. Gm. SupraślUzasadnienieW wyniku rozpatrzenia sprawy ustalono co następuje:- na ww działkę nie była wydawana zgoda na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych na cele nierolnicze- dokonano analizy danych zawartych w operacie ewidencji gruntów i klasyfikacji gruntów i stwierdzono, że grunty w ww działkach zostały sklasyfikowane jako RIVb- należy również dodać, iż uprzednio już uzgodniono projekty decyzji o WZ dla innych działek (wymienione) położone na tym samym konturze klasyfikacyjnym tj. klasy IV na powierzchnię 1,0178 ha.Wnioskowana do uzgodnienia, w niniejszym postępowaniu, warunki zabudowy, obejmują swoim opracowaniem całą powierzchnię działki … tj. 0,31 ha gruntów klasy IV.Zatem w przypadku, gdy zwarty obszar gruntów rolnych klasy IV, projektowany do przeznaczenia na cele nierolnicze przekracza 1ha wymagane jest uzyskanie zgody marszałka województwa wyrażonej po uzyskaniu opinii izby rolniczej, stosownie do art. 7 ust 2 pkt 3 ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych.….. itd. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 23.12.2008 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 23-12-2008Witam, dawno mnie nie było, ale nie miałem jak pisać, a i specjalnie nie było co.Ale kolejno:1.Po otrzymaniu odmowy Starostwa ad uzgodnień w zakresie ochrony gruntów rolnych nie wiedziałem co robić. Nie pomógł mi nikt, nie znalazłem niczego co mogłoby mi w jakiś sposób pomóc. Ale pare dni później obudziłem się w nocy .... siadłem przed komputerem i na podstawie ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych "wyprodukowałem" odwołanie, które następnego dnia skonsultowałem z prawnikiem ad przepisów i 12-09-2008 złożyłem do SKO.Zostało tylko czekać i mieć nadzieję.2. 18-09-2008 dostałem pismo ze Starostwa, że nie urząd nie znalazł możliwości zastosowania art. 132 &2 Kpa (to jest paragraf mówiący, że jeśli Starostwo przeczyta moje odwołanie i znajdzie jakieś wątpliwości to mogą odwołać swoją odmowę i uzgodnić w zakresie ochrony gruntów. Czyli pokazali, że mają rację a u mnie spowodowali jeszcze większe zmartwienie taką sytuacją i wizją nie otrzymanie Warunków Zabudowy, na które czekam od lutego (ach prawo Polskie)3. 14-11-2008 pismo z SKO ................. hurrrrrraaaa udało się, uchylamy zaskarżane postanowienie i uzgadniamy w zakresie ochrony gruntów rolnych ....... Teraz tylko 30 dni na odwołanie i powinienem otrzymać Warunki Zabudowy.4. 02-12-2008 pismo w Urzędu Miejskiego, że w ciągu 14 dni mogę zapoznać się z materiałami i dokumentami w sprawie. Oczywiście pojechałem, ale Pani powiedziała, że wszystko jest ok i taka jest procedura. Po tym okresie, a więc z tego co powiedziała 19-12-2008 będzie napisane pismo o zakończeniu procedury. uffff czekam więc na Warunki Zabudowy, a swoją drogą mała statystyka:- złożenie wniosku o wydanie WZ luty-2008- liczba otrzymanych lub wysłanych w związku z WZ pism 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 07.01.2009 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 07-01-2009WRESZCIE !!!!! W dniu 06-01-2009 odebrałem Decyzję o warunkach zabudowy.Jakby to ktoś u mnie liczył to zajęło mi to ponad 11 miesięcy, a na samym początku ktoś powiedział, że może to potrwać z 6 miesięcy i wydawało mi się to niedorzeczne.Ale co było to było .... mam warunki:1. Powierzchnia zabudowy - max 7% powierzchni terenu objętego wnioskiem(czyli max 220m2 .... i tak za dużo)2. Wysokość budynku - maksymalnie o dwóch kondygnacjach nadziemnych, w tym ostatnia w poddaszu użytkowym, wysokość elewacji frontowej - od poziomu terenu do krawędzi okapu dachu - do 4,5 m, w kalenicy dachu - do 9,5 m3. Rodzaj i geometria dachu - dach wielospadkowy o jednakowym kącie nachylenia podstawowych połaci dachowych wynoszących - w granicach 40-45 stopni4. Kierunek głównej kalenicy dachu - nie ustala się5. Szerokość elewacji frontowej - ok. 15 m, z dopuszczeniem tolerancji do 20%6. Linia zabudowy - nieprzekraczalna kinia zabudowy w odległości 6 m od linii rozgraniczającej wewnętrznej drogi dojazdowej Teraz tylko muszę przeanalizować/upewnić się co do wyboru Alabaster 2G i pora kupić projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 27.07.2009 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 27-07-2009 Witam! Po długich przemyśleniach zdecydowałem się na projekt indywidualny i dogadałem się z architektem. Mam już koncepcję na parter Do końca września chcę mieć projekt i powoli przymierzać się do uzyskania pozwolenia na budowę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 24.10.2009 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 24-10-2009W nadchodzącym tygodniu będę miał wreszcie do odebrania gotowy projekt z wszystkimi dokumentami gotowymi do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę.Na listopadzie mam zamiar złożyć to wszystko i czekać na pozwolenie.W międzyczasie złożyłem pismo o zgodę na wycięcie paru drzewek ok.30.Czekam też na rozwiązanie malutkiego problemu, który może przerodzić się w ogromny w następnym roku tzn. przejeżdżam do swojej działki drogą prywatną, ale z racji na to, że właścicielowi nie śpieszy się ze sprzedażą innych działek nie zrobił przejazdu przez rów z drogi powiatowej.Mam obiecane, że do końca listopada wjazd będzie, ale znając moje szczęście może to spowodować, że troszkę będę jeszcze musiał poczekać.Jeśli wszystko dobrze pójdzie jest szansa, żeby budowę rozpocząć w lecie 2010, ale czas pokaże.PozdrawiamJurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 01.11.2009 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 01-11-2009 Chcę się tylko pochwalić, że 30 października złożyłem komplet dokumentów i zostaje tylko czekać na pozwolenie na budowę. Oby tylko się nie przeciągało jak czekanie na WZ Jak wszystko dobrze pójdzie w 2010 zaczynam, a jak źle (oby nie) to w 2011. A i jeszcze rzut domu na działce: http://images47.fotosik.pl/221/d304581134cd167fm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 12.12.2009 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 12-12-2009 To pierwszy etap za mną. 8 grudnia odebrałem pozwolenie na budowę. Teraz kupić dziennik budowy i za 14 dni do starostwa uprawomocnić pozwolenie i podstemplować dziennik. No i zbierać kasę i myśleć kiedy zacząć. Niestety martwi mnie, że być może nie dam rady wystartować w 2010, ale próbować będę, no i nadal czekam na zrobienie "wjazdu" z drogi na działkę. Miałem obiecane do końca listopada, ale widzę, że nie dadzą rady. I chyba lepiej nie umawiać się z nikim na początek budowy jak nie można na nią wjechać A i jeszcze zamówiłem projekt instalacji elektrycznej,tv,alarmowej itp. Lepiej już teraz ustalić co będzie. Później będzie łatwiej mi wymagać od wykonawców. Po uprawomocnieniu lecę do PGE podpisać umowę i niech szykują słupy Pozdrawiam i Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 28.12.2009 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 28-12-2009 Melduję, iż w dniu dzisiejszym podstemplowałem uprawomocnienie się decyzji pozwolenia na budowę oraz dziennik budowy. W środę lub czwartek idę do PGE podpisać umowę. A i jeszcze jedna dobra wiadomość. Jest już zrobiony wjazd na działkę, a więc helikoptera nie kupuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 15.01.2010 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 15-01-2010Myślałem, myślałem i wymyśliłem.Ruszam z budową w tym roku. Czas jest ku temu odpowiedni (niższe ceny materiałów, robocizny oraz dostępniejsze kredyty). A co bym odłożył w tym roku to w następnym prawdopodobnie podwyżki cen mi zje.A więc:1. Mam już zaufanego kierownika budowy (ustalone wszystko)2. Przekazałem dziś do dwóch ekip plany domu i czekam na wycenę robocizny na fundamenty i ściany3. Szukam kredytu (w następnym tygodniu składam wniosek)4. I czytam, czytam, analizuję i czytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 23.02.2010 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 23-02-2010Jak na dziś to wymyśliłem:1. Mam załogę do stanu SSO (zaczynam od 3 maja 2010)2. Próbuję się dogadać z załogą do zrobienia więźby i dachu (od 01 lipca 2010)3. Jutro będę miał ofertę od hydraulika4. Budować będę ściany nośne z LPW-25 lewkowa a działowe z suprexu5. Jestem coraz bliżej decyzji o zamontowaniu wentylacji mechanicznej z rekuperatorem oraz GWC rurowym6. Czekam na warunki z gazowni (a nuż się uda), a jak nie to PC7. Będę sam stawiał słupki pod ogrodzenie (bez podmurówki) oraz naciągał siatkę (na 3/4 obwodu działki)8. Będę sam zbijał z desek kibelek9. Będę zamawiał prawdopodobnie garaż do trzymania części sprzętu oraz materiałów10. Myślę, czytam, sprawdzam.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 27.03.2010 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 27-03-2010 Witam! 1. No i dziś poraz pierwszy skorzystałem z wjazdu na działkę i wjechałem na nią ...... ale nie wyjechałem i musiałem korzystać z pomocy znajomego wraz z podnoszeniem lewarkiem auta i podkładaniem desek. A tym wjazdem muszą wjeżdżać ciężarówki 2. Zakończyłem dziś etap trzebienia drzew, a więc plac przygotowany jest na przyjęcie koparki do zdjęcia humusu (ale to pod koniec kwietnia). 3. Dziś jestem umówiony z różdżkarzem i mam cichą nadzieję, że będę miał określone miejsce na studnię, a jak tak to umawiam najszybciej jak się da wiertniczego. 4. Zamówiłem we wtorek podmurówkę prefabrykowaną 5. W czwartek przywiozłem komplet do ogrodzenia (siatki, słupki, druty naciągowe i inne) 6. Zamówiłem wczoraj 400 kg cementu pod słupki ogrodzeniowe 7. W ciągu najbliższych dni muszę zamówić wywrotkę żwiru I na dziś tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts