Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik JM

Recommended Posts

Witam!

Przyszedł i czas na mnie. Nie wiem, kiedy uda mi się zacząć budować, ale najważniejsze jet, by zacząć.

Wszystko zaczęło się od tego, że w 2004 kupiłem dwie działki o łącznej powierzchni 3155 m2. Są to wprawdzie działki rolne, ale wokół powoli wszyscy się budują, więc nie widziałem i nadal nie widzę żadnych problemów z przyszłym wybudowanie domu na tej działce.

Moja działeczka zwymiarowana przez mnie:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cf3a7ea669c5a672.html

Kupiłem dwie działki z paru powodów:

- cena była korzystna

- większa działka to wprawdzie więcej roboty, ale i więcej można na tym zrobić

- jak nadejdzie "czarna godzina" być może sprzedam jedną.

Krążyła ciągle myśl, że trzeba się budować, ale ciągle krążyła za daleko w głowie, by zacząć coś z tym robić.

Aż w zeszłym roku doszedłem do wniosku, że trzeba zacząć przynajmniej dojść do pozwolenia na budowę.

W listopadzie 2007 zrobiłem kopie map zasadniczych do WZA.

14-02-2008 złożyłem wniosek o wydanie decyzji ustalenia warunków zabudowy i czekam.

Już 07-03-2008 w skrzynce przyszło pismo. Jak się okazało było to pismo o koniecznym dołączeniu do wniosku Warunków Technicznych z ZEB Dystrybucja oraz Wod-Kan i to w ciągu 30 dni.

Przesunięto mi również wydanie warunków zabudowy na 31 maja.

Udało się złożyć te wnioski już 10 marca i teraz to już tylko zostało czekać.

Mam nadzieję, że do końca marca otrzymam Warunki Techniczne z którymi pobiegnę do gminy, by dalej mogli pracować nad moim wnioskiem.

Jak sobie myślę o problemach, które mogą mnie jeszcze spotkać przed budową to martwię się:

- aby dojechać do drogi asfaltowej muszę pokonać ok. 50 m drogi wprawdzie wyznaczonej na mapie i na którą mam służebność, ale na drodze tej stoją nieduże drzewka

- aby zjechać z tej drogi ze służebnością na asfalt mam jeszcze rów do "przeskoczenia"

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że właściciel tej działki jest za granicą i nie mam z nim żadnego kontaktu.

Ale na wtorek umówiłem się na telefon w gminie, może coś pomogą.

Na dziś tyle.

Co do projektu domu to już praktycznie został wybrany w 99% (ten jeden % pozostaje, jakby się okazało, że Warunki Zabudowy nie pozwolą na wybudowanie tego domu).

Długo trwały rozmowy za i przeciw, a dodatkowo przy takim ogromie projektów w internecie to trochę czasu musi minąć, by się na coś zdecydować.

Wybrany projekt to Alabaster 2G http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/alabaster/

Wprawdzie ten jest ze stanowiskiem na jedno auto, ale wybrany został z dwoma (zawsze jest dodatkowe pomieszczenie z tyłu).

Elewacje poniżej:

http://images33.fotosik.pl/190/89a40f28539e48c0m.gif

No i dziś dowiedziałem się więcej na temat zjazdu z drogi na działkę, którą dojeżdżać będę do siebie.

Niestety "tanio" to nie wygląda.

Droga nie jest gminną, tylko powiatową a to trochę komplikuje.

Muszę wypełnić wniosek o warunki zjazdu, podpiąć mapę 1:500 i czekać na warunki.

Jak będą warunki to wtedy muszę zrobić projekt zjazdu i wystąpić o pozwolenie a następnie zapłacić komuś, kto to zrobi.

Z tego co się orientowałem to kosztować to będzie ok. 150-200 pln za m2, co daje szerokość 7 m x 4 m = 28 x 150 = 4200 pln netto.

Trochę dużo, ale inaczej nie można.

Postaram się dotrzeć do innych właścicieli i załatwić wspólną "zrzutkę".

31-03-2008

Odebrałem warunki przyłączenia urządzeń elektrycznych do sieci energetycznej (techniczne).

Nic z nich nie wynika oprócz tego, że będą budować linię napowietrzną (pewnie jeden alba dwa słupy) a nie jak myślałem, że będą kopać.

Teraz czekam jeszcze na warunki Wodno-Kanalizacyjne i "biegnę" do gminy uzupełnić wniosek o Wydanie Warunków Zabudowy.

07-04-2008

Otrzymałem warunki przyłączenia do sieci wodociągowej i kanalizacyjnej.

wprawdzie jedno mnie niepokoi, ale to chyba nie jest taki duży problem jak się mi wydaje:

"należy docelowo doprowadzić wykonując podłączenie do zbiorczej sieci wodociągowej na warunkach zarządcy drogi, w etapie dopuszcza się studnię na posesji Inwestora"

W środę potwierdzę, czy jest to jakiś problem, a jeśli nie to biorę warunki energetyczne i wod-kan i biegnę przekazać do gminy.

14-04-2008

Dziś z samego rana zaniosłem warunki techniczne ZEB oraz Wod-Kan do gminy.

I teraz już tylko czekam do 31-05-2008 (taki termin określono na załatwienie warunków)

Dziś wpadłem na taki pomysł:

Aby mieć wodę musiałbym:

- zrobić projekt wod-kan

- zrobić przewiert pod drogą powiatową

- poprowadzić 50-60 m sieć wodną i kanalizacyjną

ale z racji na dopuszczenie "tymczasowe" na warunkach studni oraz zbiornika szczelnego chyba zrobię:

- studnię (własna, bezpłatna woda)

- założę oczyszczalnię biologiczną

Koszty będą mniejsze i eksploatacja również.

• 5 weeks później...

14-05-2008

Przyszło wczoraj pismo z Gminy. Już myślałem, że są Warunki a tu ......... uzupełnić braki.

Czy nie mogli napisać tego miesiąc temu jak prosili o warunki techniczne???

Na szczęście dziś z samego rana siuuup do gminy i uzupełnione.

Mam nadzieję, że już więcej niespodzianek nie będzie.

Termin uzyskania Warunków Zabudowy pozostał bez zmian 31-05-2008.

Pozostało czekanie.

• 1 month później...

19-06-2008

Otrzymałem kopie pisma wysłanego do Wojewódzkiego Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych oraz do Starosty Powiatu Białystok z projektem decyzji i kopią wniosku. Teraz mają znów dwa tygodnie na uzgodnienie załączonego projektu o WZ w zakresie ochrony gruntów rolnych i leśnych oraz melioracji wodnych w oparciu o art. 106 k.p.a.

Strasznie się ciągnie. Miałem termin wydłużony dwukrotnie i teraz znów nie sądzę, bym otrzymał Warunków do połowy lipca.

Ok. czekam dalej.

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

08-09-2008

Tragedia!!!!!

Wcześniej nie pisałem, ale otrzymałem pismo o przesunięciu terminu wydania decyzji do końca września, a dziś otrzymałem pismo ze Starostwa o odmowie

Mam już dość tego powoli. Może sprzedać działkę, kupić dom w stanie surowym i tyle.

Napisałem w paru miejscach prośbę o pomoc co dalej z tym robić, ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie.

Pismo ze starostwa brzmi mniej więcej tak:

Postanowienie!

Na podst. Art. 53 ust 4 pkt 6, 60 ust 1 i art. 64 ustawy z dn. 27-03-2003 o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (dz. U. Nr 80, poz 717 z późn, zm) oraz art. 106 ustawy z dnia 14-06-1960 kodeks postępowania administracyjnego (tekst jedn Dz. U. z 2000- Nr98 poz 1071 z późn zm)

Postanawiam odmówić

Uzgodnienia w zakresie ochrony gruntów rolnych zamiaru zrealizowania inwestycji, polegającej na budowie budynku mieszkalnego jednorodzinnego wraz z infrastrukturą techniczną na działkach ….., położonych ….. Gm. Supraśl

Uzasadnienie

W wyniku rozpatrzenia sprawy ustalono co następuje:

- na ww działkę nie była wydawana zgoda na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych na cele nierolnicze

- dokonano analizy danych zawartych w operacie ewidencji gruntów i klasyfikacji gruntów i stwierdzono, że grunty w ww działkach zostały sklasyfikowane jako RIVb

- należy również dodać, iż uprzednio już uzgodniono projekty decyzji o WZ dla innych działek (wymienione) położone na tym samym konturze klasyfikacyjnym tj. klasy IV na powierzchnię 1,0178 ha.

Wnioskowana do uzgodnienia, w niniejszym postępowaniu, warunki zabudowy, obejmują swoim opracowaniem całą powierzchnię działki … tj. 0,31 ha gruntów klasy IV.

Zatem w przypadku, gdy zwarty obszar gruntów rolnych klasy IV, projektowany do przeznaczenia na cele nierolnicze przekracza 1ha wymagane jest uzyskanie zgody marszałka województwa wyrażonej po uzyskaniu opinii izby rolniczej, stosownie do art. 7 ust 2 pkt 3 ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych.

….. itd.

Pozdrawiam wszystkich

• 3 months później...

23-12-2008

Witam, dawno mnie nie było, ale nie miałem jak pisać, a i specjalnie nie było co.

Ale kolejno:

1.Po otrzymaniu odmowy Starostwa ad uzgodnień w zakresie ochrony gruntów rolnych nie wiedziałem co robić. Nie pomógł mi nikt, nie znalazłem niczego co mogłoby mi w jakiś sposób pomóc. Ale pare dni później obudziłem się w nocy .... siadłem przed komputerem i na podstawie ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych "wyprodukowałem" odwołanie, które następnego dnia skonsultowałem z prawnikiem ad przepisów i 12-09-2008 złożyłem do SKO.

Zostało tylko czekać i mieć nadzieję.

2. 18-09-2008 dostałem pismo ze Starostwa, że nie urząd nie znalazł możliwości zastosowania art. 132 &2 Kpa (to jest paragraf mówiący, że jeśli Starostwo przeczyta moje odwołanie i znajdzie jakieś wątpliwości to mogą odwołać swoją odmowę i uzgodnić w zakresie ochrony gruntów. Czyli pokazali, że mają rację a u mnie spowodowali jeszcze większe zmartwienie taką sytuacją i wizją nie otrzymanie Warunków Zabudowy, na które czekam od lutego (ach prawo Polskie)

3. 14-11-2008 pismo z SKO ................. hurrrrrraaaa udało się, uchylamy zaskarżane postanowienie i uzgadniamy w zakresie ochrony gruntów rolnych ....... Teraz tylko 30 dni na odwołanie i powinienem otrzymać Warunki Zabudowy.

4. 02-12-2008 pismo w Urzędu Miejskiego, że w ciągu 14 dni mogę zapoznać się z materiałami i dokumentami w sprawie. Oczywiście pojechałem, ale Pani powiedziała, że wszystko jest ok i taka jest procedura. Po tym okresie, a więc z tego co powiedziała 19-12-2008 będzie napisane pismo o zakończeniu procedury.

uffff czekam więc na Warunki Zabudowy, a swoją drogą mała statystyka:

- złożenie wniosku o wydanie WZ luty-2008

- liczba otrzymanych lub wysłanych w związku z WZ pism 17

• 3 weeks później...

07-01-2009

WRESZCIE !!!!!

W dniu 06-01-2009 odebrałem Decyzję o warunkach zabudowy.

Jakby to ktoś u mnie liczył to zajęło mi to ponad 11 miesięcy, a na samym początku ktoś powiedział, że może to potrwać z 6 miesięcy i wydawało mi się to niedorzeczne.

Ale co było to było .... mam warunki:

1. Powierzchnia zabudowy - max 7% powierzchni terenu objętego wnioskiem

(czyli max 220m2 .... i tak za dużo)

2. Wysokość budynku - maksymalnie o dwóch kondygnacjach nadziemnych, w tym ostatnia w poddaszu użytkowym, wysokość elewacji frontowej - od poziomu terenu do krawędzi okapu dachu - do 4,5 m, w kalenicy dachu - do 9,5 m

3. Rodzaj i geometria dachu - dach wielospadkowy o jednakowym kącie nachylenia podstawowych połaci dachowych wynoszących - w granicach 40-45 stopni

4. Kierunek głównej kalenicy dachu - nie ustala się

5. Szerokość elewacji frontowej - ok. 15 m, z dopuszczeniem tolerancji do 20%

6. Linia zabudowy - nieprzekraczalna kinia zabudowy w odległości 6 m od linii rozgraniczającej wewnętrznej drogi dojazdowej

Teraz tylko muszę przeanalizować/upewnić się co do wyboru Alabaster 2G i pora kupić projekt.

• 6 months później...
  • 2 months później...

24-10-2009

W nadchodzącym tygodniu będę miał wreszcie do odebrania gotowy projekt z wszystkimi dokumentami gotowymi do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę.

Na listopadzie mam zamiar złożyć to wszystko i czekać na pozwolenie.

W międzyczasie złożyłem pismo o zgodę na wycięcie paru drzewek ok.30.

Czekam też na rozwiązanie malutkiego problemu, który może przerodzić się w ogromny w następnym roku tzn. przejeżdżam do swojej działki drogą prywatną, ale z racji na to, że właścicielowi nie śpieszy się ze sprzedażą innych działek nie zrobił przejazdu przez rów z drogi powiatowej.

Mam obiecane, że do końca listopada wjazd będzie, ale znając moje szczęście może to spowodować, że troszkę będę jeszcze musiał poczekać.

Jeśli wszystko dobrze pójdzie jest szansa, żeby budowę rozpocząć w lecie 2010, ale czas pokaże.

Pozdrawiam

Jurek

01-11-2009

Chcę się tylko pochwalić, że 30 października złożyłem komplet dokumentów i zostaje tylko czekać na pozwolenie na budowę.

Oby tylko się nie przeciągało jak czekanie na WZ :(

Jak wszystko dobrze pójdzie w 2010 zaczynam, a jak źle (oby nie) to w 2011.

A i jeszcze rzut domu na działce:

http://images47.fotosik.pl/221/d304581134cd167fm.jpg

• 1 month później...

12-12-2009

To pierwszy etap za mną.

8 grudnia odebrałem pozwolenie na budowę.

Teraz kupić dziennik budowy i za 14 dni do starostwa uprawomocnić pozwolenie i podstemplować dziennik.

No i zbierać kasę i myśleć kiedy zacząć.

Niestety martwi mnie, że być może nie dam rady wystartować w 2010, ale próbować będę, no i nadal czekam na zrobienie "wjazdu" z drogi na działkę.

Miałem obiecane do końca listopada, ale widzę, że nie dadzą rady.

I chyba lepiej nie umawiać się z nikim na początek budowy jak nie można na nią wjechać :(

A i jeszcze zamówiłem projekt instalacji elektrycznej,tv,alarmowej itp. Lepiej już teraz ustalić co będzie. Później będzie łatwiej mi wymagać od wykonawców.

Po uprawomocnieniu lecę do PGE podpisać umowę i niech szykują słupy :)

Pozdrawiam i Wesołych Świąt.

• 3 weeks później...

28-12-2009

Melduję, iż w dniu dzisiejszym podstemplowałem uprawomocnienie się decyzji pozwolenia na budowę oraz dziennik budowy.

W środę lub czwartek idę do PGE podpisać umowę.

A i jeszcze jedna dobra wiadomość. Jest już zrobiony wjazd na działkę, a więc helikoptera nie kupuję :)

• 3 weeks później...

15-01-2010

Myślałem, myślałem i wymyśliłem.

Ruszam z budową w tym roku. Czas jest ku temu odpowiedni (niższe ceny materiałów, robocizny oraz dostępniejsze kredyty). A co bym odłożył w tym roku to w następnym prawdopodobnie podwyżki cen mi zje.

A więc:

1. Mam już zaufanego kierownika budowy (ustalone wszystko)

2. Przekazałem dziś do dwóch ekip plany domu i czekam na wycenę robocizny na fundamenty i ściany

3. Szukam kredytu (w następnym tygodniu składam wniosek)

4. I czytam, czytam, analizuję i czytam

• 1 month później...

23-02-2010

Jak na dziś to wymyśliłem:

1. Mam załogę do stanu SSO (zaczynam od 3 maja 2010)

2. Próbuję się dogadać z załogą do zrobienia więźby i dachu (od 01 lipca 2010)

3. Jutro będę miał ofertę od hydraulika

4. Budować będę ściany nośne z LPW-25 lewkowa a działowe z suprexu

5. Jestem coraz bliżej decyzji o zamontowaniu wentylacji mechanicznej z rekuperatorem oraz GWC rurowym

6. Czekam na warunki z gazowni (a nuż się uda), a jak nie to PC

7. Będę sam stawiał słupki pod ogrodzenie (bez podmurówki) oraz naciągał siatkę (na 3/4 obwodu działki)

8. Będę sam zbijał z desek kibelek

9. Będę zamawiał prawdopodobnie garaż do trzymania części sprzętu oraz materiałów

10. Myślę, czytam, sprawdzam.

Pozdrawiam

• 1 month później...

27-03-2010

Witam!

1. No i dziś poraz pierwszy skorzystałem z wjazdu na działkę i wjechałem na nią ...... ale nie wyjechałem i musiałem korzystać z pomocy znajomego wraz z podnoszeniem lewarkiem auta i podkładaniem desek.

A tym wjazdem muszą wjeżdżać ciężarówki :(

2. Zakończyłem dziś etap trzebienia drzew, a więc plac przygotowany jest na przyjęcie koparki do zdjęcia humusu (ale to pod koniec kwietnia).

3. Dziś jestem umówiony z różdżkarzem i mam cichą nadzieję, że będę miał określone miejsce na studnię, a jak tak to umawiam najszybciej jak się da wiertniczego.

4. Zamówiłem we wtorek podmurówkę prefabrykowaną

5. W czwartek przywiozłem komplet do ogrodzenia (siatki, słupki, druty naciągowe i inne)

6. Zamówiłem wczoraj 400 kg cementu pod słupki ogrodzeniowe

7. W ciągu najbliższych dni muszę zamówić wywrotkę żwiru

I na dziś tyle.