marekmarian 07.01.2009 00:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 weranda? http://img517.imageshack.us/img517/9954/142cd8.jpg z tą werandą miałaś na mysli to że faajnie wygląda taka wąska i na koncu rozszerzona? czy na przeszklenie zwracałaś uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 07.01.2009 00:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 http://img513.imageshack.us/img513/3858/15202960st1.jpg długo myślałem. Taka antresola jest fajna ale za nic nei umiem jej u siebie takiej wysuniętej (miejsce do pracy) zrobić. Robi sie ciasny wysoki komin w pionie nad salonem. Do tego przesunięty w prawo od symetrii budynku . Bez tego wypustka z kolei ten wirtualny gabinet ma okolo 2m szerokości i jest trochę niewygodny. Do tego doszło jeszcze kilka innych problemów np nie ma sensu taki wysoki prześwit w pionie (8,5m) ale obniżenie dachu poprzez niską ściankę kolankową skutkuje ciasną antresolą-sypialnią i na bank bez łazienki... Dochodzi koniecznosc obłożenia jakos tego pionowego kominka do samej góry http://www.archiweb.cz/images/buildings/gallery/picture_1319_8.jpg a to w ciul roboty jesli byłby kamieniem. Strop wiadomo, zasłania to co na pietrze i nie wiem już sam. A spodobało mi się to Twoje "bo... bo.... bo.... bo...." Poczułem wtedy taką rzadką ostatnio logiczną iskrę do zmiany... No i nie mogę tego prostopadłego Studia usadzić. cały czas mam wrażenie że mi działkę zasłania Pomęczę jeszcze Olę ale ona juz jest niechętna do bycia meczoną Wiem co powiecie że ją rozumiecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 07.01.2009 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Boska podloga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 07.01.2009 00:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 no wiem, szara niestety ja tylko drewnianą mieć będę ale przyznam ze takie lubię (jak to się ladnie mówi, admiruję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 07.01.2009 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Takie masz juz decyzje podjete na 100%? Wprawdzie u Ciebie dechy jak najbardziej pasuja, ale jak mi sie uda przetrzec szlaki w naszej okolicy, to wszyscy beton beda mogli robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 07.01.2009 01:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Takie masz juz decyzje podjete na 100%? Wprawdzie u Ciebie dechy jak najbardziej pasuja, ale jak mi sie uda przetrzec szlaki w naszej okolicy, to wszyscy beton beda mogli robic. co do podłogi to powiem tak: mam na razie decyzje ze dopóki nei zrobie podłogi drewnianej to bede miał klasyczną wylewkę. Chce sie z racji malej kasy wprowadzic na dosc surowo (sam jestem, moge miec survival) Wiec beton bedzie na starcie . Natomiast bardziej mi sie podobaja betonowe rzeczy w kominkach lub scianach, takie ładnie od szalunku odbite Taka podłoga jak tu pasuje bardziej do wypasionego nowoczesnego apartamentu, rezydencji, czegos bardziej miastowego, stylowego. na wsi zginie w kontekscie chyba... wymagałoby zresztą zrobienia całosci bardzo nowoczesnie W DETALU a na to juz na pewno trzeba miec kaske. moim zdaniem wlasnie bez tego detalu calosc wyladuje w czyms mocno surowym (też lubię) ale ciezko by sie juz tam żyło... zresztą nie wiem... zerknij tu co mam na mysli... http://www.archdaily.com/1737/house-presenhuber-afgh/ http://www.archdaily.com/1706/house-muller-gritsch-afgh/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 07.01.2009 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Dzieki za linki, bardzo fajne. Jest sie czym inspirowac. Pewnie sam wiesz najlepiej co robisz, a moze akurat Ci sie spodoba zycie w industrialu, chociaz wylewka to nie to samo co polerowany beton. Z drugiej strony cena jest porownywalna z deskami litymi. Sama nie jestem zwolenniczka przesadnie surowych wnetrz, draznia mnie nachalnie industrialne "lofty po polsku", z zardzewialymi belkami itd. Beton ma miec u mnie praktyczny uzytek i stanowic neutralne dla reszty tlo. Tak to widze na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 07.01.2009 01:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 ... a moze akurat Ci sie spodoba zycie w industrialu, chociaz wylewka to nie to samo co polerowany beton. Z drugiej strony cena jest porownywalna z deskami litymi. ja ogolnie lubie klimaty przyjazne. to wlasciwe slowo. Beton bywa przyjazny ale własnie stosowany w sposob przyjemny i ciekawy. Z deskami to raczej nie bede kupowal markowych po 200pln/m2. Cos wymysle lokalnie. Sama nie jestem zwolenniczka przesadnie surowych wnetrz, draznia mnie nachalnie industrialne "lofty po polsku", z zardzewialymi belkami itd. Beton ma miec u mnie praktyczny uzytek i stanowic neutralne dla reszty tlo. Tak to widze na razie. Też nie lubię tego wiazania z archaizmami. To postarza wszystko włącznie z nastrojem Choc i pewnei z tego da sie wybrnąć jakoś (np czerwoną sofą) Dokładnie. beton jest bardzo ciekawy bo nawet w duzej ilosci moze stanowić tło, kontekst. Taki skromnniacha z niego ide spati (jak mowia na wschodzie) Dobrej nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 07.01.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 weranda? http://img517.imageshack.us/img517/9954/142cd8.jpg z tą werandą miałaś na mysli to że faajnie wygląda taka wąska i na koncu rozszerzona? czy na przeszklenie zwracałaś uwagę? raczej na kamień i drewno:) i na przeszklenie, w sumie też. Śmiesznie wygląda to, ze jest odcięta od domu ta weranda, nie połączona z domem jakimś tarasem tylko raczej małymi drzwiami. Bardzo ekologicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 07.01.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Do tego doszło jeszcze kilka innych problemów np nie ma sensu taki wysoki prześwit w pionie (8,5m) ale obniżenie dachu poprzez niską ściankę kolankową skutkuje ciasną antresolą-sypialnią i na bank bez łazienki... a miałeś kiedyś taką wersję z niską kolankową za to z drugiej strony była taka duża lukarna z pulpitowym dachem, może tak? ten prześwit to moim zdaniem mógłby być całkiem wąski, taki od słupów do sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 07.01.2009 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Do tego doszło jeszcze kilka innych problemów np nie ma sensu taki wysoki prześwit w pionie (8,5m) ale obniżenie dachu poprzez niską ściankę kolankową skutkuje ciasną antresolą-sypialnią i na bank bez łazienki... a miałeś kiedyś taką wersję z niską kolankową za to z drugiej strony była taka duża lukarna z pulpitowym dachem, może tak? ten prześwit to moim zdaniem mógłby być całkiem wąski, taki od słupów do sciany Tej wersji juz nie pamietam, namieszałem ich sporo. Muszę poszukać.... Z drugiej czyli widokowej? czy publicznej (od sasiada)? ....To musisz mi powiedzieć o jakim prześwicie myślisz czy chodzi o ten centralny nad fotelami i kominkiem?. http://img378.imageshack.us/img378/6766/antresolazaryssd4.th.jpg Tam w zasadzie maja byc 2 słupy podtrzymujące tez schody. To o tych słupach pewnie mówisz, ale nie wiem o jakiej ścianie.... W wersji z pustką to scianka kolankowa nie musi byc wysoka bo nie ma tam łazienki w bocznej scianie (z wanną widokową przy oknie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 07.01.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 http://images40.fotosik.pl/46/c12f0abd23660bd3m.jpgale to tylko w wersji light, bo w wersji full zostawiłabym tak jak jest, a gabinet zrobiłabym za kominem. Zmieści się tam i jeszcze mała gościnna sypialnia też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 07.01.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 poszukaj w ostatnim muratorze: Zwykły prosty dom Wiekowy dom i współczesne potrzeby – okazuje się, że można z wdziękiem pogodzić te dwie sprzeczności. Pokazujemy rozwiązania architektoniczne, które mogą być inspiracją dla osób planujących podobną adaptację. ten dom ma ciekawie otwarty salon a właściwie klatkę schodową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 07.01.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Czy nie mógłbyś rozważyć w przyszłości zaadaptowania na gościnne sudio tej stodoły za kominem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 07.01.2009 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 http://images40.fotosik.pl/46/c12f0abd23660bd3m.jpg ale to tylko w wersji light, bo w wersji full zostawiłabym tak jak jest, a gabinet zrobiłabym za kominem. Zmieści się tam i jeszcze mała gościnna sypialnia też. Dziękuję. czyli ta antresola gabinetowa kładłaby sie takim językiem nad całym obszarem wypoczynku? Wybacz mi głuptasowi, ale ja chyba ostatnio mam problem z rozumiem rysunków I powiedz mi jeszcze co to jest niebieskie a co czerwone? dwie opcje mniejszej lub wiekszej a. gabinetowej? A pustka idzie w pionie tylko wzdłuż ściany elewacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 07.01.2009 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Czy nie mógłbyś rozważyć w przyszłości zaadaptowania na gościnne sudio tej stodoły za kominem? no taki był plan od samego początku żeby z czasem robic tam pracownię + goscinne dwa łóżka (taki 'domek letni'). Potem z racji dalekosci tego pomysłu nie pisalem o tym. Pod spodem miałą byc piwnica, moze kotłownia (poziom podłogi z salonu na zakonczeniu budynku jest ok 2m nad poziomem gruntu) Dopiero niedawno pojawił sie pomysł studia obok. Tamto stare jest o tyle fajne że moze byc studiem ale i jednoczesnie pracownia (farby, pierdoły itp) Dałoby sie to podzielic (7x7m ma, mozna wydłużać). Jeśli chodzi o dwie sypialnie na górze (wogole w domu) to wynikają one (w moim myśleniu) z kilku rzeczy: 1. Gościnności w zimie (swieta itp) 2. scenariusza pokoju dla możliwych dzieci (jeśli znajdzie sie jakaś kobieta o mentalności Kamikadze ) 3. Scenariusza przywar ludzi coraz starszych (osobne sypialnie, kiedys nieznośnie chrapałem , nie mam obecnych danych ) 4. scenariusza ewentualnej kiedyś sprzedaży (trudniej o nabywcę samotnego, z reguły to rodziny z dziecmi lub przynajmniej para emerytów. Wiec też chętnie patrzą na punkty 1-3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 07.01.2009 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 poszukaj w ostatnim muratorze: Zwykły prosty dom Wiekowy dom i współczesne potrzeby – okazuje się, że można z wdziękiem pogodzić te dwie sprzeczności. Pokazujemy rozwiązania architektoniczne, które mogą być inspiracją dla osób planujących podobną adaptację. ten dom ma ciekawie otwarty salon a właściwie klatkę schodową wlasnie wychodzę wiec dopadnę! Irmo, dziękuję Ci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 07.01.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 http://images40.fotosik.pl/46/c12f0abd23660bd3m.jpg ale to tylko w wersji light, bo w wersji full zostawiłabym tak jak jest, a gabinet zrobiłabym za kominem. Zmieści się tam i jeszcze mała gościnna sypialnia też. Dziękuję. czyli ta antresola gabinetowa kładłaby sie takim językiem nad całym obszarem wypoczynku? Wybacz mi głuptasowi, ale ja chyba ostatnio mam problem z rozumiem rysunków I powiedz mi jeszcze co to jest niebieskie a co czerwone? dwie opcje mniejszej lub wiekszej a. gabinetowej? A pustka idzie w pionie tylko wzdłuż ściany elewacji ? tak jezykiem:) tak dwie opcje boze alez sie leniwa zrobilam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 07.01.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 ja konsultowałam, żeby mu wyłuszczyć czym się nasz dom będzie różnił od większości przez niego nadzorowanych i an co musi zwócić uwagę. teoretycznie to on sam powinien mi był powiedzieć na co, ale ja zawsze wszystko lepiej wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 07.01.2009 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 dzisiaj wogole wysyp tych antresolowatych domkow w prasie. Jeszcze w czyms co sie nazywa Własny Dom jest domek z układem bardzo podobnym jak na pietrze narysowanym przez Ciebie Irma. http://img293.imageshack.us/img293/2963/resizeofimage001rp9.jpgtyle że całość ma ok 10x15m Żeby było weselej dziewczyna (znaczy kobieta:)) właścicielka domu robi zawodowo to co ja (tylko jak widać skuteczniej:)) Właściciele dzielą sie radami po 4 latach używania. Np markiza nie daje skutecznego cienia i okno pod nia i tak nasmaża pokój dzienny (zrobiliby dzisiaj podcien zamiast markizy), podobnie sypialnia od zachodu (ciezko w lecie zasnac....), narzekaja że elewacja drewniana od wietrznej strony niszczeje szybciej... etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts