Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do {przed} dziennika adaptacji :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 467
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piekne te historie...

Myslę jednak, ze nie trzeba odrazu zakładać galerii w zabytkowym miejscu, zakładać stada tysiaca owiec czy innego spektakularnego czynu by czyć sie takim miejskim emigrantem. Ja sie tak czuję. I choć stylistycznie ciągnie mnie do wzornictwa przemysłowego to dobrze mi na tej wsi i ulegam jej wpływom czasem nawet nieświadomie podejmując niektóre decyzje. Nie mogę na siłę przypisać miejscu w którym mieszkam jakiejś historii bo zresztą i po co... Ale jest to dla nas nasze miejsce, takie z którym sie identyfikujemy naprawdę, którego każdy centymetr jest wazny i trzeba go dopilnować.

I jeszcze jedna ważna rzecz. Zauważyłam, ze interesuje mnie okolica. To co oferuje, jak wygląda. W jakim stanie jest drzewostan w puszczy, czy groby w lesie są niezniszczone, czy zalew jest czysty, czy na stadionie coś sie organizuje itd... Jak nic społecznikiem zostanę w najbliższej pięciolatce :lol: Ale ja podobno mam to w genach więc się nie ustrzegę tego :wink: :lol:

No i bardzo cenie sobie własną niezależność i wolność.

Mayland, dziękuję Ci... podoba mi się to w jaki sposób uczestniczysz w tym forum i dzielisz sie swoimi pozornie swobodnymi przemysleniami... opisywanymi dzialaniami. przyznam, że lubię taki kontekst, podawany w taki sposób.

Zgodze się z Tobą, ze te historie z linka to takie lekkie 'eposy ckliwego sukcesu'... kazda z tych osób coś tam wielkiego osiągnęła w terenie zgoła nieprzyjaznym do wielkich osiągnięć...

Faktem też jest, że w tych historiach duzo jest księżniczek z bajki i nieco rentierskiej radości zycia... Sporo ludzi, których poznałem w biesach nie miało takiego startu i nie osiągnęło takiego sukcesu... ich życiorysy nie sa tak 'nośne' medialnie... Mimo wszystko (tu ponownie zgodzę się z Tobą) są szczęśliwi, idą wytrwale swoją skromną, niekinową ścieżką.

Cóż, gazety są też po to by je sobie kupić i pomarzyć... są pewnie też po to by uwierzyć, iż coś sie uda zrealizować (tylko szkoda ze wielu ludzi w tych opowieściach ma spore zaplecze finansowe, lub potencjał, to niestety może zniechęcić małych leszczy :):) )

ja to w ogóle jestem dziwak... jeszcze tam nie mieszkam, nie robię nic w zasadzie z stodołą... a juz zrobiłem im jakieś tam społecznicze wolontariaty... Tylko ta wieś ma u mnie taki 'wilczy bilet' na pomoc. Chyba właśnie dlatego że to po prostu moje miejsce na ziemi (docelowo). Wtedy chyba nie myśli się zbytnio o tantiemach.

Kiedys napisze o 'swojej' okolicy. ma sporo ciekawych rzeczy (choc skromnych), jest też sporo małych wielkich ludzi.. rożnych drobnych urokliwych opowieści....

Szczerze mówiąc to też uważam, że zostaniesz społeczniczką :) to się czuje :) i przynam szczerze, ze radość odczuwam z takiej wizji :oops:

znikam :)

nie do konca przepadam za Michałem Bajorem (ceniąc jednocześnie jego konskekwntną scieżkę twórczą) ale za piosnkę dziękuję. jakoś tak wpasowała się w potrzebe ciszy i spokoju jesienią... :) (choć może jest bardziej wiosenna??)

zawsze się zastanawiałem czy darem jest taki sposób czucia i mówienia (poetyka)... jak to odbierają kobiety ?

nie do konca przepadam za Michałem Bajorem (ceniąc jednocześnie jego konskekwntną scieżkę twórczą) ale za piosnkę dziękuję. jakoś tak wpasowała się w potrzebe ciszy i spokoju jesienią... :) (choć może jest bardziej wiosenna??)

zawsze się zastanawiałem czy darem jest taki sposób czucia i mówienia (poetyka)... jak to odbierają kobiety ?

jako kobieta(nie ma co do tego wątpliwośći) mogę tylko napisać: nie znoszę Michała BAjora...

jako kobieta(nie ma co do tego wątpliwośći) mogę tylko napisać: nie znoszę Michała BAjora...

No masz!... i jak ja mam z tego teraz wybrnąć :) ...

jedno jest pewne, jak miałem dwadziescia lat to lubiłem bardziej Edytę Geppert, a gdzieś zaraz za nią Michała Bajora.. ale od Edyty Geppert przesunąlem sie w strone Dead Can Dance, Siouxie & the Banshees, Sisters of Mercy no i poetyka jakos mi umkła (dostrzegłem trochę później zjawisko zwane Sojką)

Widzę że Michał Bajor nadal robi swoje, a skoro robi to ma wiernych słuchaczy i to jest dobra rzecz. A ta piosenka w sumie dociera do mnie, dociera do mnie zawart w niej jakis pozytywny impuls (mayland, powiedz, czy to to chodziło? o dawanie bliźnim różnych rzeczy?)

ja lubię grechutę i kabaret starszych panów, no i ewę Demarczyk

ani sojka ani bajor ani geppert do mnie nie przemawiają, a nawet więcej powiem: nie cierpię ich. A na sojkę mam po prostu alergię :)))

a zapomniałem o Grechucie, fakt... przekonuje mnie to co robił. Demarczyk lubię ale zbyt często ostatnio mnie dołuje :) jakoś postrzegam ją całościowo, jako rodzaj zdefiniowanej negacji radości życia :)

A Kabaret Starszych Panów ? Irmo, zaskoczyłaś mnie... ja myślałem że nikt już tego nie pamięta... a Ci co pamiętają to wolą się nie przyznawać :) nawet na fali retro mody wraca sie bardziej do kurpiowskich wycinanek niż do KSP

aha, kiedyś też lubiłem Stare Dobre Małżeństwo, ale mi zbrzydło ostatnimi czasy przez to całe paradoksalnie egzaltowane bieszczadzkie Towarzystwo Swetrowe :)

ja lubię grechutę i kabaret starszych panów, no i ewę Demarczyk

ani sojka ani bajor ani geppert do mnie nie przemawiają, a nawet więcej powiem: nie cierpię ich. A na sojkę mam po prostu alergię :)))

a zapomniałem o Grechucie, fakt... przekonuje mnie to co robił. Demarczyk lubię ale zbyt często ostatnio mnie dołuje :) jakoś postrzegam ją całościowo, jako rodzaj zdefiniowanej negacji radości życia :)

A Kabaret Starszych Panów ? Irmo, zaskoczyłaś mnie... ja myślałem że nikt już tego nie pamięta... a Ci co pamiętają to wolą się nie przyznawać :) nawet na fali retro mody wraca sie bardziej do kurpiowskich wycinanek niż do KSP

aha, kiedyś też lubiłem Stare Dobre Małżeństwo, ale mi zbrzydło ostatnimi czasy przez to całe paradoksalnie egzaltowane bieszczadzkie Towarzystwo Swetrowe :)

co do starego - mam tak samo

A co do Kabaretu - naprawdę to obciach?

Ja uwielbiam, mam wszystkie piosenki na płytach i jeszcze książeczki z tekstami

a na dvd "upał" no i wogóle kocham....imię Jeremi należy do moich ulubionych itd itp...

• 4 weeks później...

witaj :)

stanął na etapie projektu... konsensusów itp rzeczy... doszły (a jeden właściwie ożył) dwa inne priorytety a na jednego człowieka to za dużo. Wiec póki co trwają doskokowe przemyślenia i sprawa dojrzewa (także do jakichś barterów z ewentualnym architektem)

na pewno dam znac jak sie historia skonczyła...

O jeny jak ja sie ciesze ze tu wlazłam do ciebie. Taka masa cudnych pomysłów i inspiracji. No to się ładnie przywitam i jeszcze sobie przelecę po tych wizualkach i zdjęciach. Jest taki wątek "jak remontowaliśmy 300-letnią ruinę" na gazecie. Widziałes?Szczęka opada, tylko może twoje inspiracje mniej industrialne i jakby"cieplejsze" niż tamten dom.

• 1 month później...

Kochani!

Wszystkiego, co dobrym się zwie na te święta cudowne, zdrowia, łaski Bożej, szczęścia i tego, abyście zawsze mieli wokół siebie kochającą Rodzinę.

Samych jasnych dni życzy Wasza DPS.

http://www.thebscorner.com/archives/Merry%20Christmas.gif