zakreconaelfa 17.09.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Tytan-Cynk się faluje na 100%. Myślalam że się Plannja nie będzie, ale fachowcy jednoznacznoie twierdzą że przy takiej długości panela (ok. 8m) musi się falować! Zapytaj przedstawiciela RUKKI, oni mają tłoczenie na blasze i podobno się nie faluje, teraz może żałuję że nie wybrałam RUKKI bo cena była porównywalna. Dach jest naprawdę super, ludzie z ulicy mnie zaczepiają i pytają "cóż to za dach" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 17.09.2008 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 nie ma co żałować, fajna blaszka. Zerkalem na ich foldery reklamowe w sieci, też tam ta blaszka jest pofalowana wiec skoro w folderach jest to przynajmniej są w porządku. Myśle, że sam materiał to rekompensuje. To o czym wspomniałem, matowość w bardzo oryginalny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 18.09.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 czesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 18.09.2008 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 no witam serdecznie mojego idola (kę) i protoplastę (kę) drewnianych elewacji.... co tak oszczędnie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 18.09.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 no witam serdecznie mojego idola (kę) i protoplastę (kę) drewnianych elewacji.... co tak oszczędnie??? wybacz ale kiedy Cie odwiedzam to mi mowę odbiera nie mogłbys od czasu do czasu jakies paskudy wkleic? wiesz tak dla wyrownania musze sobie dozowac odwiedziny u Ciebie, Editty, Irmy i jeszcze kilku innych forumowiczów jestescie okrutni, zeby tak sie znecac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 18.09.2008 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 nie po wklejaniu nas oceniać będą ..... mialem na myśli to że u Ciebie widać efekty, u mnie wklejanie (zerkałem i widzialem tęczę z fragmencikiem elewacji jeszcze bez deseczek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 18.09.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 nie po wklejaniu nas oceniać będą ..... mialem na myśli to że u Ciebie widać efekty, u mnie wklejanie (zerkałem i widzialem tęczę z fragmencikiem elewacji jeszcze bez deseczek:) no bez deseczek teraz maz zajal sie ogrodzeniem, deseczek w tym roku nie bedzie juz nawet nie marze o tym, pogoda na dodatek nie sprzyja w ogole to jakos tak pod górke sie zrobilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 18.09.2008 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 piękna jesień dopiero będzie. cierpliwości ! a na Twoje deseczki poczekam i rok bo mnie ten pomysł bardzo ciekawi (u mnie bedzie to w jedenj elewacji, pn-zach, bo tam najchłodniej i cien, wiec chce jak najwiecej kamienia a jak najmniej drewna. Będę Cię jeszcze podpytywał o werandę bo tez chcę taką jak maszna miniaturce, skromną i prostą ale dajacą cień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 18.09.2008 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 no bez deseczek teraz maz zajal sie ogrodzeniem, deseczek w tym roku nie bedzie apropos ogrodzenia to ja ze wzgledu na kompletna wies (na jej skraju, 3km do granicy z UA) moge sobie pozwolic na rozwiązania jak taki przaśny płotek: http://tgharchitects.com/projects/houses/searanch1/photo1.jpg juz nawet nie marze o tym, pogoda na dodatek nie sprzyja w ogole to jakos tak pod górke sie zrobilo będzie dobrze 'malmuc'!. musi. łaski nie robi. Tylko czasu trzeba, albo niespodzianek (te też sie zdarzają). jak ja dam radę (w przyszłym roku) to każdy na tym forum da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 19.09.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Blacha na dachu będzie najtrwalsza. Wydaje sie być dobrym materiałem. Sama mam blachę ale tradycyjną No coż.... to by było tyle. Wypowiedziałam się. Wiecej głosu nie zabieram bo... się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 19.09.2008 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 dziękuję mamy różne gusta a mimo wszystko znalazłaś chwilę by przeczytac i mi doradzić. To miłe. Jeszcze tego nie sprawdzalem ale podobno pod dranicę trzeba deske z papowaniem a pod blachę tylko deskę. To też jakieś kryterium decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 19.09.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Jak już połozysz deske to daj papę, bez względu czy blacha czy nie. Koszt niewiele wiekszy a zabezpieczenie nie tylko przeciwwilgociowe ale i cieplne spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 02.11.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 szybko, bo jak zwykle nie mam na nic czasu Jestem za: Gabinetem na dole, bo na gorze jest on tak odizolowany, że ja bym się az czuła nieswojo. Co bedzie w pomieszczeniu nr 3 jesli nie gabinet? Ankieta druga - wysokość budynku + bryła Tutaj mam następujące opcje ustalone obecnie z architektem. Różnia sie niedużo. Chodzi o 1. 70 cm wysokości ścianki kolankowej na całości budynku lub 2. tylko na elewacji widokowej na długości sypialni i łazienki (przykryte 'pulpitem') lub 3. Wersja trzecia to opcja nr2, ale zamiast wzniesienia ściany pod pulpit z wysunięciem kostki z bryły na długość około 20-40 cm (i tak dla werandy jest niezbędny słup przy ścianie). Zmusza to też do zrobienia dachu werandy niemal płaskiego 4. wersja z równym dwoma sekcjami w całym ciągu budynków (te wcześniej są 65/35%). W tej wersji nie ma kontynuacji dachu nad balkonem i jest kilka problemów jak: komin na ścianie, weranda od ściany kończącej wyższy budynek, brak adaptacji przestrzeni przy balkonie (za kominem). Jeśli zdążę to jeszcze to zrobię dzisiaj. przepraszam, ale nic z tego nie rozumiem... natomiast na podstawie rysunków i wizualek, to nasuwają mi się takie uwagi: wiatrołap kostka jest bardzo malutki, chyba az za bardzo jest zminiaturyzowany. bryła podoba mi się bardziej z wysoką scianką kolankową, natomiast układ okien jest trochę za bardzo chaotyczny jak na mój gust fajnie wygląda mały pulpit weranda w wersji wyższej jest problematyczna, bo jak dla mnie jest niepotzrabna i bedzie psuc brylę. Najlepiej jest tak jak teraz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 02.11.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 a i jeszcze: umiejscowienie kotłowni, wejscie z salonu, hm...czym zamierzasz grzac, jesli gazem to ok, ale jesli węglem to będzie katastrofa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 02.11.2008 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 witaj. dziękuję za odpowiedź. Masz rację, napisałem to chaotycznie, poprawiłem się szybko . Dodalem też trzeci rendering z kostką przy werandzie. Widzę, ze wolisz to co architekt (jego opcja to wysoka ścianka na 180 i bez werandy) Trochę mi żal werandy bo nei ma gdzie siedzieć poza zimą, nawet keidy smaży slońce albo pada deszcz... Jesli chodzi o pomieszczenie 3 to nie ma innego celu jak ewentualnie Gabinet lub jakis magazynek. Pomysł z sauną na górze to reakcja architekta na mój pomysł >> duży prysznic w łazience na parterze (130x140) w którym mialo byc siedzisko pod ścianą - taka własnie quasi sauna. Architekt zaproponował to na górze w miejscu garderoby. Jeszcze raz dziękuję. dałąś mi trochę 'do myślenia' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 02.11.2008 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 witaj. bryła podoba mi się bardziej z wysoką scianką kolankową, natomiast układ okien jest trochę za bardzo chaotyczny jak na mój gust Te okienka na piętrze (2 mniejsze: jedno poziome, drugie obok malutkie, prawie kwadratowe) to mój pomysł, ale i szukanie też czegoś nierównego w ułożeniu, frapującego. Ucieczka od symetrii ale może niesłuszna. Podobała mi się odczuwalna swoboda w ich zestawieniu, ale też mam świadomość że całość budynku powinna być bardziej swobodna w ułożeniu okien, a druga strona budynku to a kolei równy rząd okien... Nie mam pomysłu co z przeszkleniem werandy (dodam za chwile rysunki) fajnie wygląda mały pulpit weranda w wersji wyższej jest problematyczna, bo jak dla mnie jest niepotzrabna i bedzie psuc brylę. Najlepiej jest tak jak teraz... Pulpit na mniejszym oknie to pomysł Oli (architekt). Ja wolałem podnieść w swojej sypialni i łazience. Coraz bardziej czuje że upieram się na rzeczy niekoniecznie słuszne (skoro dwie osoby zajmujące sie projektowaniem domów lub dla domów myślą inaczej niż ja, to raczej ja sie mylę) Stąd zresztą to pokazanie tutaj tych renderingów, chcę sprawdzić czy to nei jest tak że brnę w niezbyt mądrym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 03.11.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 komin na scianie to jest towieszco, przez cały czas wyobrażałam sobie twój dom własnie taki.Tak, że ta wersja najbardziej mi się podoba.wczesniej jej nie widziałam. weranda nr3, najmniej mi się podoba wersja nr1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 03.11.2008 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 a i jeszcze: umiejscowienie kotłowni, wejscie z salonu, hm...czym zamierzasz grzac, jesli gazem to ok, ale jesli węglem to będzie katastrofa tam to tylko wegiel i ewentualnie groszek. Nie ma gazu. Olej drogi. Jest też opcja że kotłownia bedzie tam, ale w piwnicy, niecały poziom niżej. Tam też będzie wejscie z zewnątrz i tylko takie można zostawić. Też masz chyba w ten sposób. Nie pomyślalem o tym koksie. Opieralem sie w sumie na tylko jednej takiej piwnicy (znajomych) gdzie kompletnie nie widać śladu węgla ale to pewnie wynik ich sprzątania. Ja do pedantów sie nie zaliczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 03.11.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 A mi sie podoba weranda nr 2. Niski fix, będzie można fajnie posiedzieć na parapecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 03.11.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 no wersja 2 jest najbardziej ekonomiczna i w sumie też ładna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts