Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do {przed} dziennika adaptacji :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 467
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jesli chodzi o fix to to jest dobre że one są tanie... i w razie jakiegoś buuuum to jest kwestia wydania ponownie np 1,5k. W przypadku jakiegoś buuuum w przesuwce to juz sie obawiam ze to koszt prawie taki jak nowej przesuwki...

przesuwka to było moje 'marzenie' takie eleganckie i funkcjonalne, ale niestety joszt takiej przesuwki w drewnie (ok 2,8m) to 7k wiec troche taki na moim dalkim zasiegu. Stąd marząc sobie dalej przyglądam się wlasnie takim prostszym wersjom.

Wersja 1 miałaby może sens gdyby fix był równie szeroki jak drzwi, dajac dwie identyczne sciany szkła (kwatery). Teraz jest tam lekka różnica.

dziękuję :) tak się domyślalem....

pisząc wcześniej o nierównych układach okien mialem na mysli poniższą swobodę :

http://img126.imageshack.us/img126/1576/0drevenydomht0.jpg

Wiem, że wymaga ona duże konsekwencji i późniejszej troski o jakość realizacji takiego pomysłu. W otoczeniu bliskich domów moze to sie jednak nie sprawdzić (jest jeden niedaleko, drugi dwa razy dalej i to wlasciwie tyle). Wrzucam to jako źródło inspiracji tej wersji okienek na piętrze.

ale powiedzcie mi proszę :), mówicie o renderingach czy przeszkleniach ściany do werandy(rysunki) ?

no ja o przeszkleniu werandy, bo jesli chodzi o rendering to najbardziej podoba mi się ten z widocznym kominem

to jeszcze zapytam, podoba Ci się ten dom z kominem (taki mialem pomysł na poczatku, kiedys tam) i wskazałas na werandę z 3 ("Wersja Niższa + Weranda Kostka") czyli tam gdzie jest blacha na dachu ale i z bryły wystaje kostka.

Hm.... Myślę że, w krótszej wersji pierwszego budynku takie wysuwanie kostki a potem werandy, bedzie trudne (budynek skończy sie wtedy równo z kostką)...

Mam zagwozdkę z tą werandą... bardzo jej chcę ale nie potrafię jej urodzić, a architekt woli czysta bryłę (tak jak ta powyżej z upstrzeniem oknami) i pewnie ma rację estetycznie tylko ja jeszcze chiałbym tę jedną funkcję ....

ale powiedzcie mi proszę :), mówicie o renderingach czy przeszkleniach ściany do werandy(rysunki) ?

no ja o przeszkleniu werandy, bo jesli chodzi o rendering to najbardziej podoba mi się ten z widocznym kominem

to jeszcze zapytam, podoba Ci się ten dom z kominem (taki mialem pomysł na poczatku, kiedys tam) i wskazałas na werandę z 3 ("Wersja Niższa + Weranda Kostka") czyli tam gdzie jest blacha na dachu ale i z bryły wystaje kostka.

Hm.... Myślę że, w krótszej wersji pierwszego budynku takie wysuwanie kostki a potem werandy, bedzie trudne (budynek skończy sie wtedy równo z kostką)...

Mam zagwozdkę z tą werandą... bardzo jej chcę ale nie potrafię jej urodzić, a architekt woli czysta bryłę (tak jak ta powyżej z upstrzeniem oknami) i pewnie ma rację estetycznie tylko ja jeszcze chiałbym tę jedną funkcję ....

ech jak ślepy z kulawym...

weranda przeszklenie nr3 lub2 na rysunkach płaskich

i rendering z kominem

mam nadzieję, że już teraz się zrozumeliśmy :)

A jakie ogrzewanie planujesz? Nie pytam o źródło ciepła tylko o same już przekaźniki. Kaloryfery czy podłogówka?

Trudna kwestia :)

jestem 'niedużym' inwestorem wiec jak najoszczędniej, przynajmniej na początku.

Dlatego proforma (głowne ogrzewanie) będą kaloryfery elektryczne. Ich rola jednak sprowadzi sie do 'zaskakiwania' w razie spadku temperatury ponizej minimum np.: gdy kominek będzie przysypiał lub gdzies wyjadę (dolne minimum).

Dodatkiem (glowny ciężar ogrzewania) będzie na poczatku kominek z nawiewem, jakiś duży nawet do 20-25kw (w zasadzie od zawsze jestem fanem ciepła ognia). To Bieszczady wiec mam tam duzo taniego drewna.

Wiem, pomimo wszystkich minusów jest to niedrogie zaspokojenie moich potrzeb przynajmniej na początku. Budynek będzie miał przypięte gdzieś pomieszczenie na kotłownię. Pomyślałem więc by przyszłościowo puścić w podłodze wzdluż ścian (na wszelki wypadek) rurki z pcv i powypuszczać wyjścia nad podłogę. Wiem, że takie rurki i kaloryfery sa brzydkie i potrafią dużo zpesuć (odczuwam takie sprawy:))... zwlaszcza w domku częściowo drewnianym i oszczednym w zdobnictwo. Ale mam takie możliwości finansowe jakie mam. Może w miedzyczasie znajde inne lepsze a porównywalne rozwiązanie.

Nie sprawdzalem cen podlogówki ale z rozbiegu uznałem (może mylnie) że to lukratywne jak na mnie rozwiązanie i się z nim nie zmieszczę. Zwłaszcza że zamierzam tam zamieszkać w miarę szybko.

Myślalem o jakimś podlogowym ogrzewaniu leketrycznym w łazience ale też w ujęciu lekkiego luksusu :)

Mimo że przeczytalem tu dużo wątków o tym nie bralem pod uwagę rekuperatora. Może to waażne: tam zdarza sie co kilka dni brak prądu :)) (termostaty itp urządzenia to duże ryzyko) . Dlatego też nie myślalem o kominku z płaszczem wodnym, choć jestem do tego mocno przekonywany (choc w lecie to bez sensu). Czekam z ciepłą wodą na nową generację kolektorów.

Do solarów mają niebawem dokładać gminy. Pilnuj więc tego tematu bo moze Cię będzie dotyczył.

Kominek z rozprowadzeniem nie jest głupim rozwiazaniem. U mnie nie ma rozprowadzenia bo komin jest w najgorszym z możliwych miejscu a nie chciałam sie pakować w turbiny i inne takie rozwiazania bo kominek ma mi zapewnić przede wszystkim ciepło gdy stanie piec z powodu braku prądu, co i u nas się dzieje czasami. W każdym razie przy dobrze ocieplonym domu jeszcze nie włączyliśmy co. W domu jest ciepło. Sąsiedzi także nie grzeją. Wystarcza przepalić 2-3 godziny w kominku i jest przyjemnie ciepło. Pewnie zimą przy mrozach to nie przejdzie ale jak widać jesień jest calkiem oszczędna.

Nie przemawia do mnie podlogówka w całym domu. Uważam, ze jest poprostu zimno w domu od ceramicznej podłogi. Choc podono drewno na podłogówce też się sprawdza tylko nie wiem czemu trudno mi w to uwierzyć :roll:

Pytałam o ogrzewanie bo konieczność umieszczenia kaloryferów troche ogranicza szaleństwa z oknami. Pewnie ze wszystko mozna czymś estetycznym zastapić ale to są dodatkowe koszty i to niemałe bo to co niestandardowe niestety kosztuje.

A wracajac do werandy i wejścia to nie wypowiem się pod wzgledem architektonicznym. WIdzę jednak, że bryła domu jest dla Ciebie bardzo wazna. Myslę, że najlepiej bedzie jak spokojnie się zastanowisz nad funkcją jaką mają pełnić ta weranda i wejscie do domu. Co jest wazneijsze: ich wyglad czy funkcjonalność? A może jedno i drugie. Czy wtedy mozesz zaakceptować kompromis? Co do wiatrołapu to dla mnie najważniejsze jest by stanęły w nim obszerne szafy na kurtki i szafy na buty. Gdybym mogła decydować co wybrać: bryłę domu zgodną z nowoczesnymi trendami czy wielką szafę przy wejsciu do domu wybrałabym szafę :lol: Podobnie sprawa dotyczy werandy. Jakie ma być jej przeznaczenie? Czy ona będzie taka ażurowa czy przeszklona na całości? Jeśli ma być tylko zadaszeniem, które budzi Twoje wątpliwości to go nie rób. Taras możesz mieć i bez dachu albo mozesz go zadaszyć później, jak zdecyduejsz, ze jest niezbedny i ze masz na niego środki.

mnie wiatrołap w postaci kostki nie przeszkadza. Tylko jest taki malutki...

okna do samego szczytu...a co z nadprożami i wieńcem? pewnie jest na to sposób, ale zwróc na to uwagę architektowi

Co do werandy: kurde, czepiasz się. tak jak mówi Mayland, jesli ma być ażurowa to zbudujesz ją kiedy będziesz chciał, a jęsli ma byc zabudowana, t czemu ma służyć? przez okna też będzie widok na góry chyba...

witaj

nie, na pewno nie chce jej zabudowywać, to miejsce pobytowe i rekreacyjne... obok będą drzewka, bardziej leśny ogród niz taki miejski z kwiatami.

Więc meijsce zadaszone ale otwarte i swobodne, tam miałby wisieć podczepiony jakiś hamak albo huśtawka z ławki, tam też ma być możliwość posiedzenia dłużej w ciagu dnia, nawet zjedzenia obiadu (widziałem tam większy stół),

Jesli chodzi o kostke to ją potem zwiekszylem w ktorejs wersji. Ale jakoś dziwnie to wygląda. Prawdopodobnie dlatego że taka kostka wyglada idealnie w nowczesnej atmosferze, a tutaj jest na tych renderignach taki jednak taki drzewiany miszmasz....

O nadprożach nad skośnymi oknami nie pomyślałem wogóle :) faktycznie. wieniec gdzieś musi pójść, a pójdzie koniecznie.

Widzisz Irma, ja powinienem o tym wcześniej pomyśleć... ech. Wychodzi moje nieprzygotowanie :)

Więlkszości osób te okna się podobają. Mi podobały sie na początku. teraz brak mi dystansu.

Co do werandy: kurde, czepiasz się. tak jak mówi Mayland, jesli ma być ażurowa to zbudujesz ją kiedy będziesz chciał, a jęsli ma byc zabudowana, t czemu ma służyć? przez okna też będzie widok na góry chyba...

ten pomysł z werandą 'później' jest ok. poważnie go rozważam. chcę go tylko teraz uwzglednic w czyms o czym moge nie wiedziec.

Kiedys na BBC Prime byl fajny program o sprzedawaniu domow, bylo tam tez duzo domow - przebudowana stodola. Jedne bardziej nowoczesne inne mniej, ale prawde mowiac wszystkie z nich byly piekne i mialy w sobie cos czego w domach tradycyjnych nie bylo.., jakis taki szczegolny klimat.

Widze, ze u Ciebie tez tak bedzie.

Trzymam kciuki za spelnienie marzen, no i bede zagladac i podziwiac...

Ciesze sie, ze tu wpadlam tak z przypadku.., zaintrigowal mnie ten KRK pod Twoim nickiem... :D

Ciesze sie, ze tu wpadlam tak z przypadku.., zaintrigowal mnie ten KRK pod Twoim nickiem... :D

Dziękuję serdecznie za słowa dobre i za wizytę :) Mam cichą nadzieję że tak bedzie, to marzenie (choc już lekko spiętrzone) wiec powalczę:)

krk to jeszcze chwile. miał być miesiąc jeszcze, ale moze być kilka wiecej. w ciagu tygodnia dwóch będzie to już jasne. W sumie zaliczyłem to kilkanaście lat. czas na zmianę powietrza... inne rozrywki... :)

A Ty jesteś tez 'krk-location' ? :)

Więlkszości osób te okna się podobają. Mi podobały sie na początku. teraz brak mi dystansu.

mnie się też podobają, ale nie wiem jak je zrobić :) no i koszt :)

może gdyby ta kostka była z kamienia...ale tak naprawdę to myślę, że już jesteś zmęczony i musisz na jakiś tydzień przestać o tym myśleć. zajmij się wnętrzami, może wtedy coś ci wpadnie do głowy

Dziękuję serdecznie za słowa dobre i za wizytę :) Mam cichą nadzieję że tak bedzie, to marzenie (choc już lekko spiętrzone) wiec powalczę:)

krk to jeszcze chwile. miał być miesiąc jeszcze, ale moze być kilka wiecej. w ciagu tygodnia dwóch będzie to już jasne. W sumie zaliczyłem to kilkanaście lat. czas na zmianę powietrza... inne rozrywki... :)

A Ty jesteś tez 'krk-location' ? :)

nie Krk, ja slunj-locatin :D :wink:

moze przejezdzales kiedys :D

to milego odpoczynku zycze.., ej sama bym tez pojechala do dawnego domciu.., ale nie teraz..., przyjdzie moze i na to czas....

mnie się też podobają, ale nie wiem jak je zrobić :) no i koszt :)

w pierwszej fazie założyłem że to bedzie fix nieotwierany. Problem z myciem jakąś dlugą miotłą :).

Okna są usytuowane od strony pn-wsch, w stronę wzniesienia i drogi na nie (jakies 100 m dalej) potem już tylko zalesiony szczyt wzgorza. Droga donikąd wiec nie tak ruchliwa.

może gdyby ta kostka była z kamienia...ale tak naprawdę to myślę, że już jesteś zmęczony i musisz na jakiś tydzień przestać o tym myśleć. zajmij się wnętrzami, może wtedy coś ci wpadnie do głowy

Myśłalem o kamieniu tylko i wyłacznie, jako przedłużenie elewacji zachodniej gdzie jest ta wstawka nawiazujaca do stylistyki polskich stodół, gdzie 3/4 elewacji było szalunkiem a 1/4 (takie 'wpuszczenie') tynkiem lub cegłą wapnem bieloną .

W zachodniej elewacji to wypuszczenie wypuszczenie kostki z budynku wyglada ciekawie (łamie ten wysoki pion konca budynku) ale jednoczesnie od strony wschodniej sprawia faktycznie (cyt. znajomy) wrazenie dostawionej sławojki :). Wymagałoby moze jakiegoś daszku. nie wiem...

ale tak naprawdę to myślę, że już jesteś zmęczony i musisz na jakiś tydzień przestać o tym myśleć. zajmij się wnętrzami, może wtedy coś ci wpadnie do głowy

chciałbym. Musze pojechać przykryc drewno na zimę. Ale zanim to zrobię to muszę oddać kolejnemy konstruktorowi zarys budynku bo juz trzeci konstruktor sie wywinął i nie chce sie tym zajac jesli

a. nei zaplace wiecej ale i tak

b. nie wybuduje od zera nowych fundamentow (lub przynajmniej nei podbije tych ławami zbrojonymi) bo oni tych nie widzieli i im nei ufają....

Teraz powoli zaczynam widzieć, ze lepiej bylo kupic gdzies hektar pola za 1/5 ceny tej dzialki i wybudowac tam dom majac te 4/5 :) Jestem teraz nieco mądrzejszy :)

No ale to juz nie przy tym dealu. Bank mnie cisnie zebym bral tą transze a pozwolenie na budowe jeszcze w lesie.