Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiedy kłaść kafle na podłogówkę?

Recommended Posts

Witam.

2 tygodnie temu miałam robione wylewki agregatem ... 5-6 cm grubości.

Jak to jest z tym kafelkowaniem,? Kiedy mogę kłaść na to gres czy kafle zakładając, że rozgrzanie podłogówek nastąpi dopiero gdzieś za 1,5 miesiąca :roll: .

Aż tyle czasu czekać bym nie chciała - kafelkarz wchodzi za tydzień....wstępnie miał kłaść kafle tylko na ścianach ...ale nie ukrywam, że happy bym była gdybym miała już całość za sobą.

Pytanko....kiedy można kłaść kafle na podłogach zakładając zastosowanie elastycznego kleju izolbet? Ile jest prawdy w tym, że klej elastyczny przejmuje naprężenia np. przy rozgrzewaniu podłogówki?

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

płytki możesz kłaśc po 3 tygodniach od wylania zimą niestety ten czas się wydłuża po położeniu płytek grzac podłogówka mozesz po min 3 tygodniach

ze spoinowaniem poczekaj do całkowitego wyschniecia kleju i jastrychu

izolbetu nie znam więc się nie wypowiadam

no dobrze, załóżmy, że położy mi teraz te płytki...w długi weekend maja będę miała rozruch podłogówek , czyli teoretycznie wszystko zdąży powysychać....co się może stać z tymi kaflami przy rozgrzewaniu podłogówek i jakie jest tego ryzyko?

..........

Jak to jest z tym kafelkowaniem,? Kiedy mogę kłaść na to gres czy kafle zakładając, że rozgrzanie podłogówek nastąpi dopiero gdzieś za 1,5 miesiąca :roll: .

Aż tyle czasu czekać bym nie chciała - kafelkarz wchodzi za tydzień....wstępnie miał kłaść kafle tylko na ścianach ...ale nie ukrywam, że happy bym była gdybym miała już całość za sobą.

Pytanko....kiedy można kłaść kafle na podłogach.....

no wybacz, ale kafle są używane do stawiania pieców raczej, i robi to zdun nie kafelkarz 8)

no dobrze, załóżmy, że położy mi teraz te płytki...w długi weekend maja będę miała rozruch podłogówek , czyli teoretycznie wszystko zdąży powysychać....co się może stać z tymi kaflami przy rozgrzewaniu podłogówek i jakie jest tego ryzyko?

ceramikę klei się na wygrzaną podłogówkę,

przy braku szczęścia może Ci popękać przy włączeniu ogrzewania

W miejscu , gdzie jest dylatacja , moze peknac plytka . Umow sie z glazurnikiem , zeby w razie potrzeby wymienil to co popeka .

..........

Pytanko....kiedy można kłaść kafle na podłogach.....

no wybacz, ale kafle są używane do stawiania pieców raczej, i robi to zdun nie kafelkarz 8)

bo ja stara baba ze wsi jezdem :roll:

1950- ale co mi może popękać? wylewka? kafle?

a możesz mi napisać, po co są 3-krotnie droższe od zwykłych kleje do grasu na podłogówki? czy one coś dają czy to jest tylko pic na wode :roll:

W miejscu , gdzie jest dylatacja , moze peknac plytka . Umow sie z glazurnikiem , zeby w razie potrzeby wymienil to co popeka .

W miejscu gdzie jest dylatacja powinno być zdylatowane wykończenie podłogi. W przypadku płytek należy tak ułożyć aby fuga przechodziła nad przerwą dylatacyjną a fuga powinna być plastyczna tak aby umożliwić ewentualną pracę płyt grzewczych. Wtedy nic nie popęka, a powyższa porada jest :o ... bez komentaża.

W miejscu gdzie jest dylatacja powinno być zdylatowane wykończenie podłogi. W przypadku płytek należy tak ułożyć aby fuga przechodziła nad przerwą dylatacyjną a fuga powinna być plastyczna tak aby umożliwić ewentualną pracę płyt grzewczych. Wtedy nic nie popęka, a powyższa porada jest :o ... bez komentaża.

Wypowiedz poprawna pod wzgledem technicznym . Nie majaca jednak wiele wspolnego z rzeczywistoscia . Na etapie wylewek , malo kto mysli o plytkach . Posiadanie projektu wnetrz niewiele pomaga . Zachowane sa zawsze dylatacje po obrysie scian . Te wewnetrzne , na przejsciach pomiedzy pomieszczeniami i na wiekszych plaszczyznach , rzadko . Wynika to z nadrzednego celu , jakim jest wyglad . Praktycznosc spada zazwyczaj na plan dalszy . I nic na to nie poradze .

Trzeba planować wszystko z wyprzedzeniem a nie na ostatnią chwilę. Sprawy "nieważne" później okazują się bardzo istotne ale jest już pozamiatane. Wiem, że jest to trudne ale tak jest prawda. A co do ogrzewania podłogowego i dylatacji jak się do sprawy podejdzie poważnie to takie problemy jak dylatacje ustala się na kartce za nim cokolwiek się wykona bo... Patrz zdanie numer jeden tej wypowiedzi :D

A jeżeli popęka i się wymieni to pęknięte, to instalacja pracując znowu te piekne płytki popęka :( i tak można

Hm...dylatacje mam faktycznie tylko po wewnętrznym obrysie...na przejściu łazienka/hol dylatacji nie ma - jest ciągłość wylewki :roll: .

Czyli reasumując ... fuga po zewnętrznych krawędziach pomieszczenia + klej elastyczny do użycia na podłogówkach i po 4 tygodniach od wykonania wylewki a na miesiąc przed rozgrzaniem podłogówek można kłaść kafle z niewielkim procentem ryzyka? :roll: