Yaro6666 23.03.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Witam. Nasunęło mi się pytanie odnośnie opłaty planistycznej.Sprawa wygląda następująco: Mam grunt w mieście, na którym tworzy się miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. W tej chwili moja działka jest rolna. Chciałbym odsprzedać minimalną wymaganą powierzchnię tj. 30 arów jeszcze przed uchwaleniem nowego planu zagospodarowania. Czy opłata planistyczna będzie mnie dotyczyła? A jak nie zdążę sprzedać przed uchwaleniem nowego planu i okaże się że będę musiał zapłacić opłatę planistyczną to od jakiej kwoty? Czy od ceny jaką sobie określi rzeczoznawca z miasta, czy od ceny na akcie notarialnym. Np. jeżeli na dzień dzisiejszy cena gruntu jest warta 10 zł/m2, a ja sprzedam po 50 zł/m2, a po uchwaleniu planu działka będzie warta 100 zł/m2 to opłata planistyczna pobrana będzie od 90 zł czy od 50 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts