Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma obawy że nawet podniesione za chwilę opadnie i zbrojenie nie będzie równo, a nawet osiądzie na chudym?

Nie opadnie w beton ma taki skład ze w ciągi 1-2 godzin jest gęsty i nic w nim nie opadnie po zagęszczeniu(w jego trakcie) pracownicy łapią za zbrojenie w kilkunastu miejscach wiązania i delikatnie unoszą zbrojenie zalane betonem to pozwala na dokładne "otulenie" i wszystko jest dobrze

Jak wasi fachowcy ustawiali zbrojenie ław?...

Witam,

My nie dawaliśmy chudziaka, ale podsypkę z piasku. Na niej ustawialiśmy zbrojenie i podkładaliśmy podkładki dystansowe co 1 metr o wysokości 2-5 cm, aby beton spokojnie mógł wpłynąć pod zbrojenie. Wszystko poszło zgodnie z planem.

O podnoszeniu, a raczej podwieszaniu też słyszałem, ale po co tyle zabawy. Ja nie mogłem sobie na to pozwolić, bo było nas tylko dwóch podczas zalewania ław.

W tym tygodniu kładę papę i po 12 lipca mam zamiar zacząć układać bloczki fundamentowe.

A’ propos papy – macie jakieś sugestie, rady podpowiedzi jak kłaść!? Bo że Czarna Mamba to już wiem, ale i tak kładę icopal „Papa Fundament Szybki Profil® SBS” – tylko jeszcze zbieram doświadczenia.

Pzdr. Paweł.

...a i jeszcze jedno:

...jeśli podnoszone zbrojenie na haczykach nie opada, to jak ciśnienie może podnieść je do góry...!?

Jeśli widzieliście kiedyś dobrze przygotowany B20 to wiecie o czym mówię.

P.S. wstępne wiązanie betonu 1-2 godz., pierwsze 24 godz., a całkowite do 28 dni.

Pzdr. Paweł.

Spoko, dzięki za info. Jak się okazało po rozmowie z majstrem też podnoszą. Natomiast jako że zainteresowałem się tematem to okazało się że w obrocie dostępne są dedykowane rozwiązanie jak np.: dystanse i znalazłem kilka:

http://www.budomarket.net/img/p/254-282-large.jpg

http://img17.allegroimg.pl/photos/oryginal/10/99/95/92/1099959232

Oczywiście to dodatkowy koszt, więc wiadomo teraz dlaczego podnoszą :)

Co do postępu prac, to moje zbrojenie powoli dobiega końca. Do środy powinniśmy dać radę. Kilka fotek:

http://1.bp.blogspot.com/_wBdVUwd46xc/TDGLTvgTafI/AAAAAAAACzw/VCUsVUYlW-E/s1600/DSC_2498.JPG

http://2.bp.blogspot.com/_wBdVUwd46xc/TDGLaebRUPI/AAAAAAAACz4/xm9dnejHYTY/s1600/DSC_2493.JPG

http://1.bp.blogspot.com/_wBdVUwd46xc/TDGLmsULKPI/AAAAAAAAC0g/0c72w4jizTs/s1600/DSC_2489.JPG

Więcej zdjęć na moim blogu budowlanym :) http://spokojnaprzystan.blogspot.com/

Aluk ! Jeżeli chodzi o nasz namiar na kominy to - http://www.abckominki.pl/p.php?po=kominy

Miłeczko! Dzięki serdeczne za ten namiar na przewody kominowe! Przepraszam za tak długą zwłokę, ale ostatnio rzadziej tu zaglądam, a widzę, że spooooro się tu dzieje :)

Czy Wy też macie podobne problemy z wielkością komina jak CityMatic lub kot112? Rozumiem, że chodzi tu o dużą jego głębokość, przez co mocno "włazi" do wnętrza salonu. Nie pamiętam już jak to u Was wyglądało... Czy próbowaliście chować go częściowo w ścianę lub przesuwać w stronę garderoby?

Acha, i jak będzie ustawiony kominek względem komina? Z tego co kojarzę, to chyba z boku, tak jak w projekcie. Czy pamięć jeszcze mnie nie zawodzi? ;)

problemy z wielkością komina jak CityMatic ......... Rozumiem, że chodzi tu o dużą jego głębokość, przez co mocno "włazi" do wnętrza salonu.

..... Z tego co kojarzę, to chyba z boku, tak jak w projekcie.

Zapewne komin systemowy jest mniejszy, niż tradycyjny i pewnie z tym kominem nie będziesz miała problemów.

U mnie jest komin murowany z cegły pełnej z wewnętrzną wkładką ceramiczną ocieploną wełną. Ale powtarzam to nie jest problem, tylko wymusza pewną aranżację kominka :)

Zapewne komin systemowy jest mniejszy, niż tradycyjny i pewnie z tym kominem nie będziesz miała problemów.

U mnie jest komin murowany z cegły pełnej z wewnętrzną wkładką ceramiczną ocieploną wełną. Ale powtarzam to nie jest problem, tylko wymusza pewną aranżację kominka :)

Dzięki CityMatic! Ja właśnie mam zamiar stawiać komin systemowy, więc mam nadzieję, że faktycznie wyjdzie on mniejszy gabarytowo. Rozumiem, że ze względu na wymiary Twojego komina masz zamiar usytuować kominek obok po prawej stronie, jak sugeruje projekt?

Drugie pytanko dotyczy wentylacji. Czy będziesz miał grawitacyjną czy rekuperator? Jeśli rekuperator, to jak rozwiązujesz sprawę wentylacji garażu? Z tego co doczytałem nie wolno podłączać do systemu garażu, bo istnieje ryzyko przedostania się spalin do innych pomieszczeń wraz z nawiewanym powietrzem.

Więc pozostaje chyba tylko grawitacja. A jeśli tak, to czy zostawiasz kanały zgodnie z projektem, czy może zrobiłeś system dwóch kratek (nawiew - wywiew) umieszczonych na dole (nawiew) i na górze (wywiew).

Mówiąc szczerze, ten drugi sposób przemawia do mnie prostotą wykonania i mniejszymi nakładami...

Jak jest u Ciebie?

Pozdrawiam,

Olek

Dzięki CityMatic! Ja właśnie mam zamiar stawiać komin systemowy, więc mam nadzieję, że faktycznie wyjdzie on mniejszy gabarytowo. Rozumiem, że ze względu na wymiary Twojego komina masz zamiar usytuować kominek obok po prawej stronie, jak sugeruje projekt?

Właśnie tak wkład z prawej strony komina obudowa komin i wkład :)

Drugie pytanko dotyczy wentylacji. Czy będziesz miał grawitacyjną czy rekuperator? Jeśli rekuperator, to jak rozwiązujesz sprawę wentylacji garażu? Z tego co doczytałem nie wolno podłączać do systemu garażu, bo istnieje ryzyko przedostania się spalin do innych pomieszczeń wraz z nawiewanym powietrzem.

Więc pozostaje chyba tylko grawitacja. A jeśli tak, to czy zostawiasz kanały zgodnie z projektem, czy może zrobiłeś system dwóch kratek (nawiew - wywiew) umieszczonych na dole (nawiew) i na górze (wywiew).

Mówiąc szczerze, ten drugi sposób przemawia do mnie prostotą wykonania i mniejszymi nakładami...

Jak jest u Ciebie?

Pozdrawiam,

Olek

Z wentylacją zaprojektowałem tak jak już pisałem wcześniej o rekuperacji ...kilka stron wcześniej .

U mnie jest grawitacyjna będą zamontowane żaluzje mechaniczne do zamknięcia ich na czas pracy rekuperatora ......w garażu wentulacja będzie w 100% grawitacyjna ze wspomaganiem przy pomocy

http://wentylacja.com.pl/photoNewsGalery/big/35366_big.jpg

wydmuch z rekuperatora bezpośrednio do garażu w proporcji regulowanej-aby nie było zbyt dużej wilgotności i to tyle.

Koszty kominów podczas budowy to ok 1000 zł za materiał- murowanie kosztowało tyle co umowa na SSO :)

Pozdrawiam

Właśnie tak wkład z prawej strony komina obudowa komin i wkład :)

U mnie jest grawitacyjna będą zamontowane żaluzje mechaniczne do zamknięcia ich na czas pracy rekuperatora ......w garażu wentylacja będzie w 100% grawitacyjna ze wspomaganiem

wydmuch z rekuperatora bezpośrednio do garażu w proporcji regulowanej-aby nie było zbyt dużej wilgotności i to tyle.

Jak zawsze CityMatic rzeczowo, konkretnie i na temat :) Dzięki!

A propos: czy dobrze zrozumiałem??? Masz w domu dwie niezależne instalacje wentylacyjne? (grawitacyjna i mechaniczna). Taki mi się wniosek nasunął po przeczytaniu informacji o tych żaluzjach mechanicznych. Chyba, że się mylę...

Druga sprawa: jak chcesz dobierać proporcje siły nadmuchu zużytego powietrza z reku do garażu? Doświadczalnie? Będziesz obserwował ściany i ewentualne wykraplanie się pary wodnej z cieplejszego strumienia powietrza na nieogrzewanych ścianach garażu? A poza tym - jak się zapatrujesz na problem nadmuchu nieświeżego (i nie zawsze ładnie pachnącego :)) powietrza do garażu?

To tyle z moich przemyśleń (być może amatorskich) na ten temat :)

Co Ty na to?

Pozdrawiam

Jak zawsze CityMatic rzeczowo, konkretnie i na temat :) Dzięki!

A propos: czy dobrze zrozumiałem??? Masz w domu dwie niezależne instalacje wentylacyjne? (grawitacyjna i mechaniczna). Taki mi się wniosek nasunął po przeczytaniu informacji o tych żaluzjach mechanicznych.

Tak jest i grawitacyjna i będzie mechaniczna to z racji prostego przykładu goście taras i letni dzień wieczór, uważam, że po prostu trzeba by drzwi tarasowe były otwarte i reku też może się zatrzymać właśnie wtedy i nie tylko np: na czas wymiany filtrów, na czas braku prądu, na czas urlopu.

Wiem, że dom nie jest szczelny tak do końca więc kiedy reku nie będzie zasilony żaluzja po prostu się otworzy.No i moja małżonka- lubi kwiaty w domu też będą, a powietrze jak wiemy z reku lubi być suche.....ale to da się zrealizować inaczej :) nawilżanie. ;)

Chcę też zamontować centralny odkurzacz , a to...jak wiemy bardzo zakłóca pracę rekuperatora, da się to również tak pogodzić przez okresowe wyłączenie rekuperatora.

Doskonale wiedziałem, że koszty ogranicza się właśnie nie budując wentylacyjnych kominów ale nie kosztowały mnie dużo więcej niż materiał(cegły) gdyby nie klinkier na wykończeniu były by jeszcze tańsze. A również dzięki nim domek ma ładny wygląd.

Druga sprawa: jak chcesz dobierać proporcje siły nadmuchu zużytego powietrza z reku do garażu? Doświadczalnie? Będziesz obserwował ściany i ewentualne wykraplanie się pary wodnej z cieplejszego strumienia powietrza na nieogrzewanych ścianach garażu? A poza tym - jak się zapatrujesz na problem nadmuchu nieświeżego (i nie zawsze ładnie pachnącego :)) powietrza do garażu?

Pewnie można i tak :) ale wątpię aby trzeba było aż tak kombinować( dostatecznie nieszczelne drzwi wjazdowe garażowe, działająca wentylacja 800cm2 powierzchni wylotu z garażu wentylacją ze wspomagaczem ciągu skutecznie usunie powietrze z rekuperatora, a jeśli nie to usunie się go tradycyjnym wylotem pod kalenicą - z przesłona mechaniczną :)

Aha jeszcze zapach :) w domu o 100X ładniej pachnie niż ze śmierdzącego auta w garażu uwierz bo mieszkałem już pod jednym dachem z autem dlatego teraz w mojej M36al planuję podwójne drzwi - garaż- szczelne metalowe bezpośrednio z garażu do przedsionka i zwykłe mieszkalne(jak wszystkie pozostałe w domu) z przedsionka do wiatrołapu.

Pozdrawiam

Pozdrawiam mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości :)

Edytowane przez CityMatic

Witam wszystkich po krótkiej przerwie =)

Wy tak sobie wszyscy budujecie i macie działki rozgrzebane więc pomyślałam że może rzucę pomysł :)

ZIEMIANKA !

Nasz projekt nie ma piwnicy a ta - wiadomo - się przydaje .

Jeżeli robić ziemiankę to najlepiej w czasie budowy bo ogrodu nie szkoda i dużo materiałów zostaje z budowy - możliwych do wykorzystania . Majstry są pod ręką - chętnie pomogą , doradzą =)

Ja widzę same plusy :

- chłodny EKOLOGICZNY schowek na ziemniaki , przetwory i wszelkie trunki ;)

- taka zielona górka to ładne urozmaicenie terenu - ciekawe i efektowne

- zimą sanki dla maluchów , latem górkowe harce i swawole

- schron w razie tornada ;)

Wiecie jakie są piękne ziemianki w necie ?! Jak będą chętni to powklejam .

Myślę że warto pomyśleć o małej piwniczce ..

Ja aktualnie forsuję temat bo mój Grzesiu we wszystkim węszy podstępne podwyższanie kosztów hihi

CityMatic - na pewno wiesz wszystko o ziemiankach ! Robić - nie robić ? ( jak nie robić to na priv bo mój Grzesiu tu bywa ;)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i cieplutko ! =)

Miłeczka

Nasz projekt nie ma piwnicy

To chyba najmniejszy problem podczas adaptacji projektu i proponował bym w garażu(pod nim:) najniższy koszt takiej piwniczki

CityMatic - na pewno wiesz wszystko o ziemiankach !

Sam o tym myślałem ale koszt ponad 10 tyś zł szybko sprowadził mnie na poziom "0" zbyt dużo pracy i materiałów począwszy od dobrych fundamentów po cegłę -najlepiej łukowe sklepienie i wentylację oraz bardzo dobrą izolację, a skończywszy na schodach i porządnym wejściu - bo zrobić dziurę w ziemi to można zawsze, ale aby była funkcjonalna trzeba kasy i ciężkiej pracy.

Pozdrawiam Miłeczka

Pozdrawiam serdecznie

Nooo Miłeczka wróciła :)))) A już się martwiłam :)

Ziemianka... najbardziej mnie przekonuje argument "Schron w czasie tornada" hihiihiihihhihihihi

A tak serio to pomysł niegłupi, tylko czy naprawdę aż tak dużo przechowujemy dzisiaj ziemniaków, cebuli i trunków.. no dobra, te trunki cofam :) że potrzebujemy na to ziemianki? I czy nie wydamy wcale niemało kasy na coś, co stanie się kolejnym składzikiem rzeczy mało używanych? Nie odradzam, tylko skłaniam do przemyśleń czy na pewno ma to sens. U mnie by się takie coś raczej nie sprawdziło, ale wszystko jest kwestią przyzwyczajeń :)

Pozdrawiam serdecznie

Agagrusz ! Miło że ktoś się jeszcze o mnie martwi :wiggle:

Ja cały czas jestem tylko cicho siedzę bo mam wrażenie że uprawiam wodolejstwo i nic mądrego nie wnoszę . Nie znam się ani na czarnej mambie ani na wodeckim ;) Szukam tylko fajnych rozwiązań do naszych wnętrz - jakże podobnych :)

A co do ziemianki to jestem pewna że jest super ! Nie chodzi o wory ziemniaków ale o tzw klimacik :cool:

Można tam zrobić składowisko mebli ogrodowych albo przechowywać sadzonki ogrodowe . Może tam też wino leżakować w ilościach dowolnych - ech ..

Wygląda taka ziemianka tajemniczo i ciekawie . w ostatnim numerze "Dobrego wnętrza" omawiane sa z grubsza trendy w designie ogrodowym i jednym z gł trendów jest RZEŹBA OGRODOWA - kopce , kopczyki , górki , góreczki ..

Mi sie marzy taka malutka ziemianka "dla ubogich" hihi

Taka malusieńka , malutka ale za to z pięknym wejściem niczym chatka Hagrida z H.Pottera ;)

Moje inspiracje z netu

http://img716.imageshack.us/img716/4193/ziemianka6.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img15.imageshack.us/img15/6884/ziemianka.jpg

http://img340.imageshack.us/img340/7017/ziemianka4.jpg

http://img171.imageshack.us/img171/3709/ziemianka2.jpg

http://img816.imageshack.us/img816/3505/ziemianka3.jpg