Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zmiana tematu - pochwalę się moją spokojną, a Wy sobie przypomnicie jak to jeszcze ........ daleko do okien.

Pierwszy dylemat - sąsiedzi oraz kierownik budowy zalecają odpuścić drenaż, brak możliwości odprowadzenia wody, plus teren glina.

Twierdzą że dren będzie ściągał wodę z okolicy a sąsiedzi w nowych domach też ie zrobili i nic się nie dzieje.

W wykopie na stopę fundamentową sam piasek który chłonie wodę i nie wiem co robić.

[ATTACH=CONFIG]208768[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]208771[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]208772[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]208773[/ATTACH]

Powiem tak:

Zrobiłem odprowadzenie z rynien rurami drenarskimi do

2 studni chłonnych.

Do jednej z nich jest podłączona woda,

odprowadzana z oczyszczalni

(oczyszczona w 95%) i trzy rynny.

Mamy mokre tereny kierbut odradzał :confused:-

(miało nie działać), a działa.:p

Jeśli masz pod gliną chłonny piasek to:

rób wykop, na dno rozłóż grubą włókninę

w miejsce ziemi, nasyp żwiru, lub kamieni,

do środka wprowadź rurę i najlepiej owiń całość.

Przykryj te kamienie tą włókniną ( aby złoże nie zamulało się)

i przysyp ziemią.

Będzie działać -da radę.;)

(Jeśli jest zbyt gruba warstwa gliny,

można zrobić przewierty do chłonnych warstw gleby).

Edytowane przez jwak

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam pytanie do mieszkańców Przystani - szafy wnękowe w przedpokoju, te przy wejściu do kotłowni / garażu (w zależności od wersji projektu)

Po pierwsze czy fronty robiliście w nich raczej jasne czy ciemne?

Ciemne pełne - suwane od podłogi do stropu - wewnątrz półki i 2 szuflady półka u góry potem wieszaki na kurtki, ubrania itp pod nimi w szufladach latarka żarówki itp

Lustra może? Czy jeśli ciemne, to czy nie jest zbyt ciemno?

Nie jest ciemno bo jest światło ;)

Po drugie - czy robiliście tak jak jest w projekcie - jedna szafa na ubrania, druga na buty? Zastanawiam się jak urządzić te szafy w środku.... Może wkleicie zdjęcia swoich szaf - wewnątrz i fronty? Poza tym drzwi od kotłowni / garażu otwierane do przedpokoju - czy nie przeszkadzają zbytnio w użytkowaniu szafy?

Buty mam zaraz przy wejściu po prawej stronie w szafce z 5 szufladami, a dodatkowo dwie szafki na których można uśiąść w nich zamaskowana szufelka centralnego odkurzacza.

Pozdrawiam

W przedpokoju mam jeszcze stolik , lampę i lustro wiszące na ścianie. Na suficie lampa z żarówkami 2x75W

Pozdrawiam

Pierwszy dylemat - sąsiedzi oraz kierownik budowy zalecają odpuścić drenaż, brak możliwości odprowadzenia wody, plus teren glina.

Twierdzą że dren będzie ściągał wodę z okolicy a sąsiedzi w nowych domach też ie zrobili i nic się nie dzieje.

W wykopie na stopę fundamentową sam piasek który chłonie wodę i nie wiem co robić.

Zrób drenaż koszt niewielki, ja w podobnym terenie zrobiłem odprowadzanie wody z dachu rurami w jedno miejsce do zbiornika chłonnego - sprawdza się znakomicie zarówno jako zbiornik z drenażu jak i burzowy.

jwak , bardzo podobna kolorystyka, jak się patrze na Wasz domek to wydaje mi się taki "mój" :) Troszkę dach chcemy jaśniejszy. Na tej długiej ścianie też obowiązkowo bonie ale nie pomyślałam, faktycznie bonie oprócz tego, że sobie po prostu będą to skrócą optyczne tą ścianę. Ładna ta Wasza przystań, bardzo podoba mi się otoczenie i te esy-floresy ze żwirku. Wszystko fajnie pasuje.

Wielkie dzięki za opisy przedpokoju, powoli nam się klaruje koncepcja.

City, lustro też będzie ;) Mnie głównie te szafy jakoś spokoju nie dają, nie wiem, może dlatego, że teraz jest tam wolna przestrzeń i się już przyzwyczailiśmy do tego i jak myślę o tym, że to będzie zabudowane, to mi się wydaje taka wąska klita.... ale na zdjęciach jwaka widzę, że raczej będzie ok :)

• 2 weeks później...
Ja mam 20 cm. Mi w hurtowniach każdy się pukał w głowę bo mówili, że do 15 cm grubości jest optymalnie, a później to tylko wyrzucanie kasy w błoto. Ale skoro 15 jest lepsze od 10 to dlaczego 20 ma nie być lepsze od 15?:) Kup frezowany, jeszcze nie widziałem, aby ktoś kleił podwójnie. Na podłogi owszem ale elewacja;)

witam , będę ocieplał domek , mam dylemat czy styropian 15 cm wystarczy i czy zrobić to pojadynczą płytą czy dwoma cieńszymi i dać na mijankę... ? Pozdrówka dla wszystkich budujących swoją przystań:)

Zrób w jednej warstwie 15cm ale z frezem.

To tak jakbyś zrobił dwie warstwy.

Będzie dobrze.

witam! Chciałbym sie dowiedzieć jaki jest koszt wybudowania i urzadzenia domku. Wybraliśmy z żoną projeky M36c i zastanawiamy się ile może pochłonąć nas wybudowanie domu. Chcielibyśmy orientacyjnie się dowiedzieć, dlatego pytamy o M36 pozdrawiam

witam! Chciałbym sie dowiedzieć jaki jest koszt wybudowania i urzadzenia domku. Wybraliśmy z żoną projeky M36c i zastanawiamy się ile może pochłonąć nas wybudowanie domu. Chcielibyśmy orientacyjnie się dowiedzieć, dlatego pytamy o M36 pozdrawiam

Zależy od użytych materiałów i wyposażenia - może kosztować 400 tyś i 10X więcej.

Przelicz standardowy koszt wybudowania 1m2 w stanie deweloperskim domu jednorodzinnego w Twojej miejscowości i pomnóż przez liczbę metrów SP będziesz miał orientacyjną cenę ;)

• 2 weeks później...

P8301463.jpg PA071553.jpg PA071564 - Kopia.jpgPA071549.jpg

Witam po długiej przerwie.. Szczęście rozpiera nas na wszystkie strony ponieważ cel został osiągnięty !!! mamy stan surowy :))) ... mimo uciążliwych deszczów podczas wznoszenia fundamentów i krycia dachu...

Wklejam zdjęcia z dwóch powodów: aby się pochwalić ;) i dla tych którzy tak , jak my zakochali się w blasze na rąbek a mają wątpliwości jak ten domek będzie się prezentował z płaskim pokryciem.

Teraz pozostaje posprzątać po wianku i pozabijać okna na zimę... oby nie trwała tyle co zeszłoroczna... Pozdrawiam wszystkich Przystanowiczów!!!

...Oj faaaajny ten projekt :)

Witam

Jeśli ktoś zastanawiałby się na budową Spokojnej Przystani a byłby z podkarpacia zapraszam !

mamy wersję III

aktualnie jesteśmy przy pracach w środku

Ps. Pozdrowienia dla CityMatic-a i Elmirki - których dzięki ich uprzejmości dane mi było odwiedzić i przekonać się ostatecznie do tego projektu !

IMAG0057.jpg

IMAG0060_1.jpg

IMAG0062.jpg

IMAG0063.jpg

IMAG0066.jpg