Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Teraz zwracam się z prośbą bo już czas

Potrzebuję odpowiedzi na pytanie

Czy ktoś z budujących robił wycenę pokrycia dachowego na

dachówkę ceramiczną

dachówkę cementową

blachę Ruukki

Planja

inną SSAB

itp.

Bardzo proszę o odpowiedzi celem porównania.

Posiadam obecnie wycenę na blachę ciemny mat z Belgii za całośc (rynny,wkręty,blachę do obróbek,,gąsiory)na kwotę 12000,-

Mam również ofertę Ruukki na blachę ciemny szary mat w cenie 37,-/m2 efektywnego krycia(to podobno niezła cena ale wysoka...)

Bardzo proszę -Pozdrawiam

:wink:

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na temat dachu musieliby się wypowiedzieć ci, którzy juz je mają :) Ale oni chyba ostro budują i nie mają czasu zaglądnąc na forum.

My ostatnio zrobiliśmy wycenę w pierwszym lepszym składzie budowlanym w naszej okolicy - na gonty bitumiczne i na dachówkę ceramiczną Robena. Za dachówkę wyszło jakies 22 000zł, a za gonty... 23 500zł :o Trochę się zdzwilismy, bo przecież panuje opinia, ze niby gonty takie tanie... Cóż, same może i tak, ale jak dołozymy płyty osb i papę do tego, to się własnie niezła sumka robi. Oczywiście wycena była wstępna, nic nie negocjowaliśmy, chcieliśmy tylko z grubsza wiedzieć do jakich kwot należy się przyzwyczajać...

Pozdrawim

przepraszam że troche odbiegnę od tematu ale czy spotkaliście sie z projektem o podobnym rozłozeniu ale bez garazu? dzięki za info

Przecież można w miejsce garażu zrobić albo salon albo pokoje...inaczej można wybrać projekt z jednostanowiskowym garażem i również zrobić np gabinet.

Ogólnie projekt w wersji podstawowej czy lustrzanej jest bardzo dobrze pomyślany-problem wynika tylko z braku kotłowni na paliwo stałe jeśli zachodzi taka opcja

:wink:

Można też jeszcze poszukać - nie wierzę, że nie znajdzie się nic podobnego tylko bez garażu. Lub - jeśli finanse pozwalają - zrobić projekt indywidualny. Albo fakatycznie garaż "przemienić" w dodatkowe pomieszczenie. Moi znajomi w swoim domu mają garaż, który służy za pomieszczenie gospodarcze. Oczywiście w zamyśle garaż miał być garażem, ale w praniu wyszło tak, że samochód mieszka pod wiatą, a w garażu kosiarka, sprzęt narciarski, wędkarski itp.

Dla zainteresowanych:

Co potrzeba na strop domu bez zmian systemu wg projektu

Strop Teriva I

Bloczki 1114 szt(keramzytobeton)

Belki wg wykazu z projektu

Deski calowe - 4,8m3

Stemple 240 szt. o długości 3m i 4,5 m

280 kg q6mm

720 kg q12mm

365 kg q16mm

śruby M16 500mm + podkładki+nakrętki 44 szt.

śruba m8 1000mm + podkładka+nakrętka 30szt.

podkładki dystansowe pod zbrojenie 2x100 szt.

WITAM! wszysktich budujących lub planujących budowę SPOKOJNEJ PRZYSTANI . Dzis zakupiłem projekt. Wprowadzę kilka zmian: rozmiar i rozmieszczenie stolarki okiennej, zlikwiduję drzwi z holu do spiżarni. zastaawiam się nad adaptacją poddasza na choćby jeden pokój. Mam pytanie czy ktoś z Was zmienił strop na inny, bo mnie jakoś teriva nie przekonuje, myślałem o płytach żerańskich, ale nie wiem czy to możliwe. pozdrawiam

WITAM! wszysktich budujących lub planujących budowę SPOKOJNEJ PRZYSTANI . Dzis zakupiłem projekt. Wprowadzę kilka zmian: rozmiar i rozmieszczenie stolarki okiennej, zlikwiduję drzwi z holu do spiżarni. zastaawiam się nad adaptacją poddasza na choćby jeden pokój. Mam pytanie czy ktoś z Was zmienił strop na inny, bo mnie jakoś teriva nie przekonuje, myślałem o płytach żerańskich, ale nie wiem czy to możliwe. pozdrawiam

Jest parę innych-monolity sa na forum :wink:

http://mirek05.fotosik.pl/albumy/608533-5.html

Czy:

http://mono77.fotosik.pl/albumy/607983-6.html

czy

http://www.monikamarek.mojabudowa.pl/?menu=pokaz&miesiac=6&rok=2009

ps:kurcze tak naprawdę to widzę ze tylko ja mam terivę?????czemu?

Piotrze napisz coś o swoim domku-przeglądałem Twego Bloga i jest w nim parę ciekawych rzeczy które mnie interesują-co to jest za wielka dziura w stropie na poddasze?

Jaka dachówka?Creaton? czarna angoba?

Domek wygląda bardzo ładnie w tym kolorze jaki koszt?takiej czapeczki Pozdrawiam

dzieki CITYMATIC za info... tylko te wszystkie stropy są mocno czasochłonne, a co za tym idzie kosztochłonne. wydaje mi się ze gotowe płyty wykonane w betoniarni to rozwiązanie szybsze i tańsze. Druga możliwość to strop drewniany, możliwy nawet przy wykorzystaniu poddasza na jakiś mały pokój.

wiadomo, że drawniany tak nie wygłuszy, ale z drugiej strony nikt u góry nie będze stepował. pozdro