CityMatic 27.03.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Witam serdecznie O ciszy w wątku może świadczyć fakt, że już nikt nie buduje wg tego projektu, że już Ci co zbudowali nic nie robią - odpoczywają albo ........tak ciężko teraz pracują, że nie mają czasu na pisanie. No cóż napiszę coś co ja robię - przygotowuje się do pokrycia dachówką mojej drewutni i grila , kończę instalację nawodnienia, chociaż pogoda troszkę nie dopisuje przygotowuję ziemię pod ogródek warzywny, trawnik podwyższoną rabatę. A że przecież ciągle pracuję zawodowo czas mija i mam wrażenie, że na nic nie ma czasu. Pozdrawiam wszystkich przystankowiczów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 27.03.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Citi ja zaczynam dopiero, Dziś utwardzanie drogi oraz mediów, kabel , woda oraz kanalizacja pod drogą. 14/04 zaczyna ekipa od płyty fundamentowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 28.03.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Witam wszystkich, a ja mam mały dylemacik : kładliście może styropian pod wylewkę w garażu ? jeśli tak to jaką grubość? oczywiście wszelkie za i przeciw mile widziane . Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.03.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Witam wszystkich, a ja mam mały dylemacik : kładliście może styropian pod wylewkę w garażu ? jeśli tak to jaką grubość? oczywiście wszelkie za i przeciw mile widziane . Pozdrówka. No cóż, ja mam garaż nieogrzewany, a styropian i tak kładłem jest go 10 cm z oznaczeniem "parking" firmy Ekobud zniwelowałem tym nierówność chudziaka, zmniejszyłem różnice poziomów i ustaliłem spadki.Przez dwa lata negatywnych skutków brak Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 28.03.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 (edytowane) dzięki City za podpowiedź . Mam styropian eps100 nie pamiętam jakiej firmy ... ale podejżewam że w takiej sytuacji też mogę go układać bez obawy o negatywne skutki.... zastanawiałem się czy wogóle ocieplać podłogę ale teraz mi rozjaśniłeś . Ja na wszelki wypadek jeden nieduży grzejniczek do garażu zakładam, inna sprawa czy kiedyś będę z niego kożystał . To pokaże czas. Zamierzam zamurować przejście z domu do kotłowni z obawy o dym, który może wydostawać się na mieszkanie .Budujemy wersję z jednostanowiskowym garażem , a korytażyk w tym miejscu chcemy wykożystać jako garderobę. W projekcie są tam dwie szafy w bocznych wnękach. Co o tym myślisz? Agagruszka pewnie będzie coś więcej na ten temat wiedziała bo ma ten sam wariant domu co my i już z jego uroków kożysta.... Edytowane 28 Marca 2014 przez kangur6820 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.03.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 ........... korytarzyk w tym miejscu chcemy wykorzystać jako garderobę. W projekcie są tam dwie szafy w bocznych wnękach. Napisze tak, w każdym domku niezależnie od wielkości na nadmiar wnęk i szaf nigdy nie narzekać - to jest zawsze potrzebne, konieczne i pożądane- nigdy za wiele zawsze zbyt mało Natomiast co do styropianu to EPS 100 może okazać się zbyt miękki do garażu - raczej EPS 200 byłby właściwszy. (auto waży nieraz 1,2-1,5 t ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 28.03.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 no, a czasem i dwie - duży suw- czyli co zamienić ten styropian na twardszy...? w hurtowni gadają że powinien wystarczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 28.03.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Witam wszystkich, a ja mam mały dylemacik : kładliście może styropian pod wylewkę w garażu ? jeśli tak to jaką grubość? oczywiście wszelkie za i przeciw mile widziane . Pozdrówka. Hej My za namową pewnego fizyka, nie kładliśmy w ogóle styro w garażu. Jest sama wylewka, korzystamy z ciepła ziemi, która ma stałą temp. Mam zrobione podejście do grzejnika, lecz nie było potrzeby go montować. Dwie zimy za nami i nigdy temperatura nie spadła poniżej zera. Pozdrawiam:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykf 28.03.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 WitamJa również zrobiłem tak samo jak "jwak". Wylałem chudziaka, a potem zrobiliśmy wylewkę. Garaż nie ogrzewany. W przyszłości planuję tylko podłączyć rurkę z DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 28.03.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Hejka, dawno mnie tu nie było, a po wpisach widać, że wiosna przyszła :) My dawaliśmy styropian w garażu, EPS 200 , 10 cm. Kangurku, nie pytaj pana z hurtowni, tylko kierownika budowy - o ile masz porządnego. Zamontowaliśmy też grzejnik w garażu, jest tak ustawiony, że jak temperatura w garażu spadnie do 5 stopni, to się sam włączy - jeszcze mu się nie zdarzyło, ale dopiero drugą zimę mieszkamy no i nie było wielkich mrozów, w tę zimę można powiedzieć, że nie było prawie żadnych mrozów Co do zamurowania przejścia z garażu do kotłowni - oczywiście Wasza decyzja, ja bym nie murowała - przejście suchą nogą z domu do garażu to mega wygoda, poza tym, w garażu trzymamy m. in. wszystkie narzędzia, doniczki, ozdoby świąteczne i wszystkie inne tego typu rzeczy. Żeby sobie półeczkę powiesić na ścianie musisz się ubrać i w śniegu lecieć po wiertarkę. I po wiertła. I śrubki. I jeszcze miarka by się przydała. I poziomica... Fajnie jak wszystko weźmiesz za pierwszym razem Albo narzędzia będziesz trzymać gdzieś w domu - tylko to na to samo wyjdzie z tym miejscem na garderobę zamiast drzwi do garażu. Też miałam obawę czy nie będzie spalinami śmierdzieć w domu - nic nie śmierdzi, nawet w kotłowni - auto normalne, sześcioletni opel. Mąż od jesieni do wiosny codziennie wjeżdża do garażu, problem śmierdzenia spalinami w ogóle nie istnieje, nawet jak czasem drzwi garaż / kotłownia nie są zamknięte - spaliny nie dostają się do domu. U nas na razie bez żadnych grubszych prac. Prace porządkowe w ogrodzie, cudownie wszystko kwitnie, kiełkuje, wypuszcza listki - uwielbiam wiosnę Areatorowałam już trawkę, czekam na jakiś deszcz, żeby nawozem ją posypać - przed deszczem W maju przyłączamy się do kanalizacji, poza tym zbieramy kasę na meble do przedpokoju - na razie jest prowizoryczny wieszak i kartony zamiast szafy na buty Ale dojdziemy i do tego Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekS 28.03.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Witam serdecznie O ciszy w wątku może świadczyć fakt, że już nikt nie buduje wg tego projektu, że już Ci co zbudowali nic nie robią - odpoczywają albo ........tak ciężko teraz pracują, że nie mają czasu na pisanie. Buduje, buduje - a nawet jeszcze nie zaczął. Projekt po adaptacji (M36a – wersja podstawowa). 19 lutego złożyliśmy wniosek o PB i czekamy. Ekipa umówiona. A zmiany poniżej: - zmiana okien - likwidacja ścianki (tej krótkiej -działowej) między kuchnią a salonem - likwidacja drzwi do spiżarni z wiatrołapu - właz na strych przerzucony do garażu - kominek wsunięty całkowicie do garderoby - zmiana kąta dachu na 25 stopni - to za namową jednego z forumowiczów u którego gościliśmy Działka duża 2600m – ale niezbyt szeroka (23,80m) – więc niestety okno w kuchni musiało wylecieć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinia_kinia 31.03.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Witam wszystkich,Zastanawiam się nad projektem Spokojna przystań wariant II i mam takie pytanie. Czy jest szansa na wygospodarowanie pokóju nad garażem w wariancie II czy nie ma szans? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.04.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Witam serdecznie Tak jak pisałem wcześniej powoli choć z pewnymi oporami bo u mnie jeszcze jest poniżej zera -3,5 *C powstaje nawodnienie, powoli acz skutecznie umieszczam spryskiwacze i je testuje - szczególnie zależało mi na mojej skarpie , bo szykuję murek oporowy, a jak wiadomo bez odpowiedniej kolejności nic nie da się zrobić. Dzisiaj uruchomiłem właśnie tam nawadnianie fotki poniżej. Nie będzie to reklamą jak napiszę, że elementy systemu są firmy Hunter, natomiast sterownik robię sam bo te które są w sprzedaży nie spełniają moich oczekiwań. ( potrzebuję 8 kanałowy, a kupowanie dwóch wychodzi bardzo drogo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyba1505 06.04.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Witam wszystkich. Mam już wstępnie zaadaptowany projekt, ogrom papierów przeraża i niekompetencja urzędników powala na kolana Ostatnio się dowiedziałem że nie można odrolnić rolnego gruntu :/ W pliku moja adaptacja, wszystkie uwagi chętnie rozważę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.04.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 W pliku moja adaptacja, wszystkie uwagi chętnie rozważę. * Rozważ zwiększenie małej łazienki przesuwając ścianę w kierunku garażu. * Dlaczego dwoje drzwi do garażu?czyżby przygotowanie się do nowego podatku? * Nie bardzo rozumiem na projekcie to ci się dzieje w garderobie? komin cofnięty wejście od strony salonu i części sypialnej? * Ponadto nie wiem po co to wąskie wyjście z salonu na niezadaszony taras - w salonie może być zbyt ciemno. * Okno jak i drzwi w pokoju sąsiadującym z łazienką zbyt blisko ściany. * Drzwi do kuchni z wiatrołapu i salonu? Po co? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyba1505 06.04.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 *1 trafna uwaga, rozważę *2 podobno stworzenie śluzy powietrznej zapobiega zasysaniu zapachów z garażu *3 chce uwolnić ścianę salonu, w tej konfiguracji wkład kominkowy stoi przed kominem *4 to zostanie w efekcie zmienione ale projektantka powiedziała że są to zmiany wykonawcze więc nie muszą być na projekcie *5 też zostanie zmienione *6 Tak to dziwnie zaznaczyła ale tam tej małej ścianki nie będzie i kuchnia zostanie otwarta na salon Dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.04.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Ostatnio się dowiedziałem że nie można odrolnić rolnego gruntu :/ Nie wiem w czym problem, ale odmowa odrolnienia gruntu istnieje i się z nią zgadzam - nie wszędzie można wydać zgodę na budowę domu, czy czegokolwiek innego bez poddania ocenie i wyrażenia takiej zgody pod dyskusję społeczną - a więc np. uchwałę nowego planu zagospodarowania przestrzennego. Brak takiego planu jest główną przyczyną o odmowie, a starostwo może nie wydać decyzji o prawie budowy - więc i tak nie można i tak nie pozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.04.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 *2 podobno stworzenie śluzy powietrznej zapobiega zasysaniu zapachów z garażu Błąd sprecyzowania - wjazdowe do garażu - są dwie bramy? na projekcie tak widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyba1505 06.04.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) U nas w gminie jest plan zagospodarowania przestrzennego i tu nie chodzi o odmowę tylko Pani mi powiedziała że się nie da , można odrolnić tylko budowlany Tak są dwie bramy z kilku powodów - w projekcie ściana jest tak blisko bramy wjazdowej z jednej strony że nie ma możliwości korzystać wygodnie z garażu - bramy 5m lubią pracować z powodu sporej masy :/ Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez szyba1505 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.04.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 U nas w gminie jest plan zagospodarowania przestrzennego i tu nie chodzi o odmowę tylko Pani mi powiedziała że się nie da , można odrolnić tylko budowlany Pewnie jakieś niezrozumienie Tak są dwie bramy z kilku powodów - w projekcie ściana jest tak blisko bramy wjazdowej z jednej strony że nie ma możliwości korzystać wygodnie z garażu - bramy 5m lubią pracować z powodu sporej masy :/ ....mam taką i jakoś nie widze problemu, ale nie neguję Twojej decyzji chociaż to droższe rozwiązanie i bardziej kłopotliwa aranżacja wjazdu - przed garażem musi być więcej miejsca na ustawienie auta w "świetle" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts