Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

, szkoda, że to nie np. ''prawusy'' ;-)

Smardze są bardziej cenione niż prawdziwki :), co najśmieszniejsze jest ich coraz więcej, ponadto poza posesją są pod ochroną

Pozdrawiam

http://wyborcza.pl/czystewajractwo/1,116100,10067325,Co_sie_stalo_ze_smardzami_.html

Witam wszystkich , również nowych przystankowiczów. Widzę że po zimowej przerwie niezły ruch się tu zrobił . Jedni delektują się smakiem kożystania z już gotowego domku. Dopieszczają szczególy i bawią się aranżacją ogrodów , inni są na początku drogi . Niełatwej ale jakże radosnej na samym końcu gdy zasiądą w fotelu przed kominkiem z fliżanką gorącej, porannej kawy... My jesteśmy chyba za połową tej drogi . Aktualnie schną nam wylewki i czas na decyzje związane z wykończeniem . Wczoraj kupiliśmy płytki do kotłowni . Myślę że właśnie płytki na ścianach i podłodze pozwolą na łatwe utrzymanie czystości w tym pomieszczeniu. Aranżacja poszczególnych pomieszczeń to naprawdę duże wyzwanie... pewnie skożystamy z pomocy fachowca... życzę wszystkim na starcie wytrwałości i dobrych decyzji , a tym co już mieszkają radości z dzieła swoich rąk. Pozdrawiamy Darek i Agnieszka. ps. Dla "wtajemniczonych" wybór duuużych okien w salonie to naprawdę świetna decyzja. Dzisiaj zrobił bym jeszcze szersze , takie by prawie schodziły się w narożniku salonu. ;)

A my walczymy z papierami dopiero, więc jesteśmy na starcie ;-)

Kangur a możesz jakieś zdjęcie pokazać swoich okien, ciekawa jestem, bo też chcę duże okna, jestem ich fanką ;-)

Witaj kinia , nasze HS-y to 300x225 - chyba jakoś tak - dzisiaj z czystym sumieniem zrobił bym 400 . Zdjęcie1094.jpgZdjęcie1095.jpgZdjęcie0527.jpg wkleję jeszcze zdjęcie z aktualnego stanu, ale to może jutro . Dzisiaj to okno od strony niezadaszonego tarasu dał bym o dwa i pół pustaka szersze w kierunku narożnika . Obydwa okna to HS-y . Chodziło o funkcjonalność dlatego nie robiliśmy fixa choć byłby sporo tańszy. Jeśli chodzi o suwanki to są dwie konstrukcje , jedna w systemie bezprogowym czyli HS i jest to wersja droższa, druga to na pełnej ramie jak normalne okno . Mnie się ta tańsza wersja nie podobała , ale to kwestia gustu i zasobności portwela. Mogę jedynie dodać że warto dołożyć do HS-ów.

Edytowane przez kangur6820

cześć

Pytanko, jak rozwiązaliście kominy?

Ja chyba kupię pustaki keramzytobetonowe i wpuszczę tam jakąś rurę, kwasówkę lub ceramikę. Kominy systemowe są sporo droższe a taki system to mogę sam "poskładać". Dobrze myślę?

Kolejna sprawa. Kolumna(podpora) na tarasie. Nie chcę jej robić pod siatkę/klej/styropian. Chciałbym ją postawić ze zwykłej cegły (ze względów estetycznych). Problem mam w tym jak ją odizolować cieplnie od wieńca....?

Myślałem, żeby kupić bloczek isomuru i pod samym wieńcem włożyć, ale są tylko w jakiś absurdalnych długościach po 60 cm...

jakies pomysły..?