kinia_kinia 22.05.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 przecież one płynnie sobie moc regulują... tu raczej nie chodzi o ogrzewanie, ale o CWU... 25kW to prawie przepływowo ogrzeje jak dużo potrzeba... hahaha nie dogadaliśmy się Ja pytałam o moc przyłączeniową, zapomniałam to dodać, a Ty o piecu piszesz Muszę złożyć wniosek do Zakładu Energetyki i sprawdzam jak to potem cenowo wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 22.05.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) no to fakt patrzę na warunki przyłącza i nie widzę tego... gdzie to jest napisane? Edytowane 22 Maja 2014 przez songoku_xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinia_kinia 22.05.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 no to fakt patrzę na warunki przyłącza i nie widzę tego... gdzie to jest napisane? Wiem w którym miejscu to jest na wniosku, a w warunkach to nie wiem gdzie to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.05.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 przecież one płynnie sobie moc regulują... tu raczej nie chodzi o ogrzewanie, ale o CWU... 25kW to prawie przepływowo ogrzeje jak dużo potrzeba... Naprawdę nie chce mi się już tłumaczyć, ale to nie jest tak do końca - takie piece nie warto nastawiać na ogrzewanie przepływowe bo zużywają bardzo dużą ilość gazu, piec gazowy zużywa gazu najmniej jak pracuje ze swoją mocą nominalną co praktycznie i przy 15kW nie jest osiągalne. Aby było dobrze, czyli odpowiednia ilość CWU i tak trzeba posiadać zasobnik, lub piec o budowie dwu funkcyjnej z już wbudowanym zasobnikiem warstwowym. Automatyka takich pieców ustawiona jest na priorytet ciepłej wody i to jest wystarczające dla zapewnienia odpowiedniej jej ilości w każdym punkcie poboru. Naprawdę nie trzeba kupować ciężarówki, aby przewieźć od czasu do czasu worek cementu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.05.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 CityMatic a możesz mi powiedzieć ile płacisz za przesył co miesiąc? Napiszę, ale jak zerknę w rachunek teraz jest niedostępny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.05.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 hahaha nie dogadaliśmy się Ja pytałam o moc przyłączeniową, zapomniałam to dodać, a Ty o piecu piszesz Muszę złożyć wniosek do Zakładu Energetyki i sprawdzam jak to potem cenowo wychodzi. No to i jak narozrabiałem - ale co u Ciebie będzie ogrzewanie elektryczne? 25kW ! ja mam 7,5 kW (400V) i dużo korzystam z prądu, więc nie widzę potrzeby przekraczać więcej niż 12kW(przy zabezpieczeniu przedlicznikowym 25A). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 22.05.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Citi czyli uważasz, że 25kW i zasobnik 125L to przerost formy nad treścią??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinia_kinia 22.05.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 No to i jak narozrabiałem - ale co u Ciebie będzie ogrzewanie elektryczne? 25kW ! ja mam 7,5 kW (400V) i dużo korzystam z prądu, więc nie widzę potrzeby przekraczać więcej niż 12kW(przy zabezpieczeniu przedlicznikowym 25A). No właśnie o to mi chodzi, że nie chcę 12, 5 kW ale wszyscy znajomi tak wnioskowali i ZE też mi tak powiedział. Moi rodzice mają 7 i nic im się nie dzieje, więc branie więcej kW kończy się płacenie więcej za przesył co miesiąc. Dobrze kombinuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 22.05.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 ja mam 14kW właśnie sprawdziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.05.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 No właśnie o to mi chodzi, że nie chcę 12, 5 kW ale wszyscy znajomi tak wnioskowali i ZE też mi tak powiedział. Moi rodzice mają 7 i nic im się nie dzieje, więc branie więcej kW kończy się płacenie więcej za przesył co miesiąc. Dobrze kombinuje? Oczywiście, w zależności od mocy zamówionej płaci się więcej już za samo przyłączenie, a później podczas eksploatacji z każdym okresem rozliczeniowym. Rejon broni się tym, że i tak musi dać od przyłącza do skrzynki rozdzielczej przewód o przekroju który odpowiada zabezpieczeniu 25A. Natomiast odbiorca zawsze może na piśmie zwrócić się o zwiększenie mocy przyłączeniowej jeśli zachodzi taka potrzeba(oczywiście jeśli jest możliwość tzw zapas mocy na transformatorze). Ja "startowałem od niskiej z myślą zwiększenia ale....nie było i nie ma takiej potrzeby - prawidłowy rozdział obciążenia pomiędzy trzy fazy spowodował, że mam jeszcze dużo do podłączenia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.05.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Citi czyli uważasz, że 25kW i zasobnik 125L to przerost formy nad treścią??? Tak, mocy zbyt dużo zasobnik zbyt mały. Przy założeniu, że piec jednofunkcyjny - zasobnik poza piecem. Piece dwu funkcyjne działają troszkę inaczej stąd zasobniki maja mniejsze. Dla 4 osobowej rodziny 300l zapewnia komfort nieograniczonego dostępu do ciepłej wody. Dodatkowa wężownica w zbiorniku dla "solara" lub kominka z płaszczem wodnym zapewnia alternatywne pozyskanie CWU jeśli nie "już" to w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek05 24.05.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Och jak dawno nie zaglądałem tutaj. Miło, że Spokojna Przystań ma tak wielu fanów.My mieszkamy już dokładnie 4 lata, i w rok po zamieszkaniu zapomnieliśmy już o budowaniu - nawet otoczenie - podjazdy, bramy etc zostało zakończone. A i budowanie trwało kilkanaście miesięcy. Dlatego też zaprzestałem jakiejkolwiek aktywności na forum.A co dyskusji o ogrzewaniu - mamy elektryczne (moc przyłączeniowa to 27kW); wszystko na energię elektryczną - łącznie z suszeniem prania.A koszty - ok.4,800zł rocznie w systemie dwutaryfowym. Chyba jednak niewiele, a o wygodzie użytkowania nie ma nawet co dyskutować (podobnie o bezkonkurencyjnej cenie instalacji pieców akumulacyjnych z dynamicznym rozładowaniem).Podstawa - super ocieplony dom, rekuperacja z gruntowym wymiennikiem i automatyka pogodowa sterowania ładowaniem pieców.Pozdrowienia dla budowniczych - i tych, którzy od dawna mieszkają! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykf 24.05.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 WitamRównież się przyłączę do dyskusji. U mnie moc przyłączeniowa to 14kW, ponieważ w cenie różnicy nie było, jedynie zabezpieczenie jest większe bo 25A. A jesli chodzi o moc pieca gazowego to mam 3-24kW, teraz już wiem (czytając na innych forach), że wybrałem za duży piec bo jest mniej istotna moc maksymalna kotła, ale minimalna. Bo jeśli kociołek jest dobrze ustawiony to sobie "pyrka" z mocą minimalna, a jednocześnie zużywa mniej gazu. Na nasz dom w zupełności wystarcza kocioł 1,9-12kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 25.05.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 (edytowane) .. A jesli chodzi o moc pieca gazowego to mam 3-24kW, teraz już wiem (czytając na innych forach), że wybrałem za duży piec bo jest mniej istotna moc maksymalna kotła, ale minimalna. Bo jeśli kociołek jest dobrze ustawiony to sobie "pyrka" z mocą minimalna, a jednocześnie zużywa mniej gazu. Na nasz dom w zupełności wystarcza kocioł 1,9-12kW. Witam Tak jak piszesz nie ma sensu montować piec o tak dużej mocy. Nasz ma 3-14kW . Zima w tym roku była łagodniejsza i w całym sezonie grzewczym maiłem ustawione C.O. na 50% mocy. Nawet w mroźne dni nie było potrzeby zwiększać mocy,:no:temp. w domu utrzymywana na poziomie 23st. (przypomnę iż mamy pow. salon o12m2 więc kubatura nieco większa niż w oryginale). Edytowane 25 Maja 2014 przez jwak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 02.06.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Wtam wszystkich , mam pytanko ... potrzebuję ekipę do wykończenia domku - gipsy ,płytki itp . może mi ktoś polecić ekipę z okolic Łasku , Łodzi....? Potrzebuję ekipę z przysłowiowym "jajem" i oczywiście rozsądną cenowo. Jak sami wiecie roboty jest sporo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.06.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Witam wszystkich Wczorajszego dnia pierwsza poważniejsza awaria sprzętu w domu wczoraj wieczorem zaczął piszczeć sterownik rekuperatora sygnalizując awarię wyłączyłem - dzisiaj na wyświetlaczu Brinka komunikat awarii F- 2 zablokowany/brak pracy wentylatora nawiewnego. Rozkręciłem wszystko tzn panel czołowy , wyjąłem całe bebechy mechaniczno elektroniczne - jeszcze przed wyjęciem sprawdziłem obroty wentylatorów i faktycznie nie kręcił się, nie dało się go ruszyć nawet ręką wentylator nawiewny zablokowany o obudowę - wypełnienie. Po rozkręceniu okazało się, że uszkodzeniu uległo 2 z 4 tłumików drgań wentylatora( pękły lub rozerwały się). Koszt naprawy nieznany, komfort w domu spadł :(ze względu na brak nawiewu chłodnego świeżego powietrza -. Gwarancja się skończyła:( - myślałem, że dłużej popracuje bez awarii 890 dni roku troszkę ponad 21 tyś godzin. Co jednak należy zauważyć , iż pomimo wymiany regularnego filtrów wewnątrz rekuperatora jest brudno? kurz, ciemny pył itp. Wymiennik raz w roku po sezonie zimowym myję więc on jest czysty, ale całe wyposażenie wewnątrz jest zanieczyszczone? przy okazji całość ładnie się oczyści Jak sobie poradzę dam znać może kiedyś komuś się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.06.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Witam dnia kolejnego Usterkę naprawiłem wykonując z twardej gumy coś podobnego tylko z obu stron blachy mocowania wentylatora. Całość (wnętrze)wyczyściłem , odkurzyłem elementy przedmuchałem kompresorem. Po skręceniu ustawiłem nowe parametry i włączyłem adaptację pracy rekuperatora - I działa -tak jak działał wcześniej. Podczas tego przeglądu sprawdziłem mocowanie wentylatora wywiewnego , ale o dziwo tam nie było takich uszkodzeń. Zapewne była jakaś wada albo.......zbyt zimne powietrze jakie dostawało się pewnego zimowego wieczoru? - 34*C, a z drugiej strony ciepłe powietrze zasysane z okolic kominka? spowodowało tak destrukcyjne działanie na ten gumowy element? Tak jak wcześniej pisałem informacja ważna dla tych co mają coś podobnego i mogą się z tym spotkać. Da się naprawić i będzie zapewne trwalsze niż oryginał Pozdrawiam ps: Na rysunku naszkicowałem co zrobiłem, zasada jest taka aby wentylator był elastycznie połączony z obudową a elementy sztywne nie dotykały się wzajemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieerr 13.06.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 A Tak u nas wygląda ogrodzenie, pozdrawiamy tych którzy budują lub wybudowali swoje domki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patmac 26.06.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Witam Planujemy z żoną zakupić już wybudowany dom wg projektu Spokojna przystań http://extradom.pl/projekt-domu-murator-m36-spokojna-przystan-WAJ1335?lustro=1 , jedyna zmiana do tego projektu to zmiana spiżarni. Musimy i chcemy zrobić użytkowe poddasze bo mamy w drodzę kolejnego potomka i 3 sypialnie będzie za mało. Dom ma zrobione wszystkie rozprowadzenia tzn ogrzewanie, woda, prąd, podłogi wylane do zamontowania piec i kominek i wykończeniówka . mam pytanie do WAS , gdzie pownienem/ mogę zrobić schody na górę ? oraz ile ewentualnie jest u góry m2 powierzchni uzytkowej ? może ktoś z Was już tak zrobił to proszę o rady Będę wdzięczny za podpowiedź . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Dawid 26.06.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) http://images.tinypic.pl/i/00545/y9ibnywnzz0t_t.jpg http://images.tinypic.pl/i/00545/0t5jah3el31j_t.jpg http://images.tinypic.pl/i/00545/rs1le5nb4ef6_t.jpg http://images.tinypic.pl/i/00545/72std30xtj9n_t.jpg http://images.tinypic.pl/i/00545/k691rxx5oxn0_t.jpg Zaczelo sie:) Aktualnie jestesmy na etapie ocieplania scian fundamentowych i w poniedzialek zasypywanie. Do 26 lipca obecna ekipa ma skonczyc i zadeskowac dach i wchodza dekarze na pokrycie itd. Edytowane 26 Czerwca 2014 przez Kasia & Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts