Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

citi a jaką przewagę mają te plastikowe nad spiro?

pytamboniewiem :)

Z tego co widziałem oglądając taką rurę - jest gładka w środku, a karbowana na zewnątrz(przypomina rurę arot elektryczny)mniejsze opory przepływu, jest antystatyczna i bardzo sztywna - stanąłem na niej i nieznacznie się ugięła potem powróciła do swego kształtu pierwotnego - spiro byłaby płaska jak blaszka, mniej przewodzi, a co za tym idzie mniej oddaje ciepło.

To tyle lub, aż tyle napisałem, że chciałbym mieć, pewnie za kilka lat....będę miał :) szkoda wymieniać gdy te są jeszcze ok.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dachówka bardzo nam się podoba, wygląda super :D

Faktycznie płaska dachówka wygląda bardzo ładnie i "schludnie" firma dekarska jak widzę wie jak i co robi więc i daszek wygląda bardzo ładnie.

ps.pozwoliłem sobie przegrać obrazek do forum

Pozdrawiam

DSC_0870.jpg

15 000 netto ;) z kominami

ogólnie polecam ekipę, ogarnięci. Jak coś to dam namiar.

generalnie NIE polecam firmy euronit w polsce. EBM (dystrybutor) to porażka na maxa!!!

Nie przyjmują zwrotów, domówienie towarów problematyczne (czas) i nawet doliczają za rozfoliowanie palety jak ktoś nie zamawia pełnej. SIC!!!

stąd ;)

uważam, że cena za robociznę jest dobra, ale całościowe koszty dachu powoli mnie przytłaczają... Cóż taki lajf, można było blacha opitolić...

za to wygląda ładnie :D

Wiesz......z blachy to może być samochód, a tak nawiasem mówiąc nie widziałem samochodu z ceramiki :)

ps.pisałem kiedyś- mój dach z Ceraton-a kosztował (całość) 55 tyś.brutto. z czego odebrałem ok 6 tyś vat-u.

A ja robię z blachy :) Niestety takich dobrodziejstw jak ze zwrotem Vat-u już nie ma, ale nie zmienia to faktu że jednak obstaje za blachą :yes:

Tutaj oczywiście nikt nie neguje dachu z blachy, tym bardziej, że SP to domek ogólnie parterowy i bez poddasza użytkowego więc dźwięki dochodzące z tytułu opadów lub nagrzewanie się szczególnie blach ciemnych tak znacząco nie wpływa na komfort mieszkania w domku.

Ładne są dachy w rąbek :), szczególnie w modnych barwach biało stalowych(szarych)lub ciemno grafitowych.

W zależności od miejsca(działki)gdzie stoją dobiera się dach aby pasowały.

Realizacja SP na Podhalu gdzie królują domy z kamienia i pokryte są gontem, też by ciekawie wyglądała.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Niestety z wykonawcami tak to jest. Dlatego my jeździmy po różnych "budowach", patrzymy a jak się podoba pytamy o to jaka to grupa realizowała ;) Wiem już, że są producenci blachy ( tytan-cynk), którzy szkolą ekipy i potem je polecają. Przy większej ilości sprzedanego materiału nawet przyjeżdżają bezpłatnie w trakcie budowy i ponoć na koniec dają certyfikat :cool: Zapewne nie można tu podawać firm, napiszę zatem, że nazwa firmy na R. Ceny nie są niskie, ale jak chcę mieć spokój na dłuższy czas z dachem, to zaczynam odkładać. Takie są plany na teraz. Zobaczymy jak wyjdzie " w praniu"

Witam bo to tak jest:

Każdy by chciał: ładnie, dobrze i tanio

Ale tak się nie da i nie ma przecież nigdzie - coś trzeba z tego wybrać, abo zdecydować się i cieszyć się spokojem.

Dobra blacha musi kosztować, a dobre ułożenie dachówki(cementowej czy ceramicznej)również.

pozdrawiam

• 2 weeks później...

cześć :)

nowy update zdjęć z budowy:

https://drive.google.com/folderview?id=0B0I5nRF3A90URTFILUt4aG1hT0k&usp=sharing

Jutro elektrycy skończą pracę to wrzucę parę fotek. Piony wentylacyjne już wykute. W niedzielę/poniedziałek będzie montowana wentylacja mechaniczna a we wtorek wchodzą tynkarze.

Z prac okołobydynkowych to GWC już zakopane, woda i prąd w budynku, kanalizacja już odprowadzona do studzienki z przepompownią.

:)

Ciekawa instalacja nowoczesna bez puszkowa - łatwo ją zlokalizować wykrywaczem instalacji :)

Udzielę Ci rady - dokładnie sfotografuj miejsca w którym przewodów jest dużo - szczególnie te miejsca gdzie tworzą cała płaszczyznę(ładnie opisz te fotografie)aby w przyszłości wiedzieć jak i gdzie są pod tynkiem.

Przydaje się to bardzo często, szczególnie gdy trzeba powiesić jakiś obrazek :)

Pozdrawiam

Citi zdjęcia mam w pakiecie od elektryka :D

Powiedział, że on już teraz nie robi tradycyjnie z puszkami choć jest to elektryk starszej daty a tacy często niechętnie podchodzą do nowości.

"wadą" może być ilość zużytego materiału bo wyszło za materiał 2 razy więcej jak za robociznę.

I punktów mi wyszło prawie 150 :)

Powiedział, że on już teraz nie robi tradycyjnie z puszkami choć jest to elektryk starszej daty a tacy często niechętnie podchodzą do nowości.

"wadą" może być ilość zużytego materiału bo wyszło za materiał 2 razy więcej jak za robociznę.

:) starej daty = to taki jak ja :)

I punktów mi wyszło prawie 150 :)

Właśnie to jest zaleta - obecnie warto jest mieć punktów tyle, aby ograniczyć "przedłużacze"do minimum.

Widzę na fotografiach instalację alarmową - elektryk też od alarmów czy dodatkowo jakaś firma?. Pytam z ciekawości bo elektrycy(nie chwaląc się) to dobrzy instalatorzy niskonapięciowych instalacji w tym LAN -u i instalacji TV.

kable układał elektryk a potem "zawołał" innego kolesia z którym współpracuje i ten uruchomił całą instalację.

Alarm opart na kontaktronach i inercji bo to jest parterówka i ciężko odciąć jakąś konkretną strefę.

LANu nie układałem - myślisz, że to błąd? Chyba przyszłość należy do bezprzewodówki.

TV rozprowadzona po pokojach, rozprowadzone też kable od termostatów pokojowych.

Gadaliśmy o kinie domowym i jutro wpadną jeszcze położyć peszle w wylewce do głośników z tyłu i HDMI pod projektor w suficie (nie wiem czy wykorzystam, ale jak teraz nie ułożę to póżniej będzie problem)

Cholera muszę dziś jakiś HDMI kupić... damn... :(