songoku_xxx 19.08.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 szyba a jest jakaś opcja sterować tymi głośnikami bez tych przełączników..? Z nadajnika, są takie? Tynakrze już cały dom obrzucili szprycą więc dziś wieczorem mam jednyną ostatnią szansę zrobienia tych głośników. Elektryka już nie chcę wołać. Muszę to zrobić sam to i musi to być proste Mile widziane jakies linki do takich głośników. Mój pomysł jest taki, że położę tylko peszel przebiję sie przez ścianę zew, wykuję puszkę obok całego rzędu koło TV wysadzę tamtędy peszel z pilotem a potem będę myślał jak i czy zrobić dalej zrobić dalej. zielony w tym jestem będę wdzięczny za fskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyba1505 19.08.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 masz na priv. Jak ktoś chce cos takiego to proszę pisać na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 20.08.2014 03:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Udzielę Ci rady - dokładnie sfotografuj miejsca w którym przewodów jest dużo - szczególnie te miejsca gdzie tworzą cała płaszczyznę(ładnie opisz te fotografie)aby w przyszłości wiedzieć jak i gdzie są pod tynkiem. Przydaje się to bardzo często, szczególnie gdy trzeba powiesić jakiś obrazek Pozdrawiam Święta racja. Mam zrobione zdjęcia każdego pomieszczenia. posegregowane i opisane w osobnych folderach, Kilka razy już z nich korzystałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 20.08.2014 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Alarm opart na kontaktronach i inercji bo to jest parterówka i ciężko odciąć jakąś konkretną strefę. U nas jest wydzielona strefa sypialna. Mamy zrobione drzwi na wysokości kotłowni, (między WC a korytarzem do sypialni- wejście do kotłowni przeniesione do garażu). W strefie dziennej i garażu,, załączamy alarm na noc. LANu nie układałem - myślisz, że to błąd? Chyba przyszłość należy do bezprzewodówki. Taniej i pewniej zrobić na kablach od szczególnie teraz na etapie budowy. Puść skrętke od rozdzielni do rutera. i nie zapomnij pospinać pokoi przewodami sygnałowymi do telewizji. Ja np. mam nc+ i dodatkowe dekodery muszą być spięte z głównym. TV rozprowadzona po pokojach, rozprowadzone też kable od termostatów pokojowych. Gadaliśmy o kinie domowym i jutro wpadną jeszcze położyć peszle w wylewce do głośników z tyłu i HDMI pod projektor w suficie (nie wiem czy wykorzystam, ale jak teraz nie ułożę to póżniej będzie problem) Dobra decyzja:yes:, też tak zrobiłem,przydało się. Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez jwak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 20.08.2014 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Mój pomysł jest taki, że położę tylko peszel przebiję sie przez ścianę zew, wykuję puszkę obok całego rzędu koło TV wysadzę tamtędy peszel z pilotem a potem będę myślał jak i czy zrobić dalej zrobić dalej. Taki peszel Ci się przyda, bo pewnie jeszcze Ci się coś przypomni. Czy wypuściłeś też przewód zasilający do ewentualnego oświetlenia w ogrodzie i gniazd na tarasie? Ja przez taki peszel wyciągałem przewód z osobnym wł. w domu do oświetlenia w drewutni i gniazda zasilającego pompę do basenu. Wyprowadź też przewody do podbitki do ewentualnego oświetlenia domu, (nie tylko świątecznego). zielony w tym jestem będę wdzięczny za fskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykf 20.08.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Po co kombinować z jakimiś przełącznikami do głośników? Przecież wszystkie "nowsze" amplitunery mają przełącznik pomiędzy głośnikami A i B. Ja podłączyłem głośniki w łazienkach (może kiedyś zechcę sobie posłuchać radyjka w wannie), doprowadziłem wszystko pod amplituner i jeśli mam ochotę to sobie włączam albo A (salon) albo B (łazienki i ew. taras) albo A i B. A do satelit wyprowadziłem kabel głośnikowy pod sufitem, kupiłem specjalne gniazdo i sprawa załatwiona. P.S. Songoku przecież byłeś i widziałeś Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 20.08.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 dziś skończyłem walkę z diaxem i udarem peszel pod HDMI schowany podobnie jak peszle pod głośniki na tarasie. Dlatego robię peszle bo nie muszę już kopwać przewodó to raz a dwa moge je zawsze później wymienić w razie "W" jwak ja nie mam żadnych drzwi i stwierdziłem, że nie chcę mieć czujek PIR bo nei będę mógł w nocy pójść do kuchni po kiełbasę Głównie kontaktrony i inercja + jakieś czujki PIR i 2 tryby załączania alarmu - noc z domownikami i np. dłuższe wakacje gdzie będa działały wszystkie. Tak sobie to wymyśliłem. O wszystkich przewodach już pomyślałem na etapie wykonywania płyty fundamentowej. Przewidziałem gniazda na zewnątrz, wyspę ogrodową i pradem i wodą, zasilanie do bramy i domofonu przy furtce, polewaczki a nawet jest już wypuszczony przewód do przepompowni ścieków (mam kanalizę ciśnieniową i muszę pompą pchać). Na wszelki wypadek mam też w odwodzie 2 puste peszle fi 50 wychodzęce na 2m poniżej gruntu i do góry z garażu z pilotami gdyby coś się przypomniało. Oświetlenie domu oczywiście jest A widzisz nie zwróciłem na to uwagi jakoś Patryk Dzięki za rzeczową opinię, nie dałem tego pstryczka w nadziei właśnie, że to da się sterować z nadajnika. Z ciekawych rzeczy to moi tynkarze mają ostre tempo. Skończyli 2 dzień pracy i już cały dom jest wstępnie otynkowany, jutro zaczynają zacierać piaskiem kwarcowym. Skończą w piątek. Nieźle 4 dni pona 600 m2 i wszystko tradycyjnie z betoniarki a nie żadnym agregatem Serdeczne dzięki wszystkim za cenne uwagi. Miło mieć świadomość, że są ludzie co pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyba1505 21.08.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Po co kombinować z jakimiś przełącznikami do głośników? Przecież wszystkie "nowsze" amplitunery mają przełącznik pomiędzy głośnikami A i B. Ja podłączyłem głośniki w łazienkach (może kiedyś zechcę sobie posłuchać radyjka w wannie), doprowadziłem wszystko pod amplituner i jeśli mam ochotę to sobie włączam albo A (salon) albo B (łazienki i ew. taras) albo A i B. A do satelit wyprowadziłem kabel głośnikowy pod sufitem, kupiłem specjalne gniazdo i sprawa załatwiona. P.S. Songoku przecież byłeś i widziałeś Pozdrawiam Właśnie problem jest taki że nie wszystkie nowsze ampli maja taką funkcje. Wiele jest takich które przy układzie w domu 5+1 nie dają takiej możliwości. Tylko jak masz 2+1. Sporo nowych telewizorów już zaczyna mieć takie zajebiste nagłośnienie że śmiało można zrezygnować z ampli. To rozwiązanie o którym piszesz jest fajne jak się ma sprecyzowane jakie będzie nagłośnienie. a w 99% przypadków kończy się na najprostszym rozwiązaniu. Głośniki w łazienkach masz stereo ? Poza tym sprawdziłeś jaki masz ampli? Niektóre dla głośników B do dual room-o podają tylko sygnał z przedwzmacniacza . Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez szyba1505 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.08.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 ... a w 99% przypadków kończy się na najprostszym rozwiązaniu. Tak się nad tym zastanawiam...czy naprawdę jest sens robienia jakiegoś nagłośnienia w SP ? jak działa TV w salonie to i tak dźwięk rozchodzi się po całym domu, to samo dotyczy innych pomieszczeń, może już jestem starej daty ale jak słucham muzyki to nie potrzebuję nagłośnienia we wszystkich miejscach pomieszczenia - dobrej jakości słuchawki są rewelacyjne. Oczywiście nie neguję słuchania muzyki na tarasie ....ale są jeszcze sąsiedzi Wszystko ma swoje dobre i złe strony niekiedy przyzwyczajenia z mieszkań trudno jest przenieść do domu jednorodzinnego. Kiedyś słuchałem muzyki za pośrednictwem ok 450W(suma muzyczna głośników) a obecnie wystarczy 25W i to głównie w czasie pracy na działce przy roślinkach. Pozdrawiam wszystkich audiofilii szczególnie muzyki lat 80 tych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaDawid 22.08.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Szybkie pytanie Czy korytarz prowadzacy w strone lazienki z salonu nie jest za waski? Poszerzal go ktos? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 22.08.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 120 cm u mnie jest, chyba styka, można motocyklem przejechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyba1505 22.08.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Tak się nad tym zastanawiam...czy naprawdę jest sens robienia jakiegoś nagłośnienia w SP ? jak działa TV w salonie to i tak dźwięk rozchodzi się po całym domu, to samo dotyczy innych pomieszczeń, może już jestem starej daty ale jak słucham muzyki to nie potrzebuję nagłośnienia we wszystkich miejscach pomieszczenia - dobrej jakości słuchawki są rewelacyjne. Oczywiście nie neguję słuchania muzyki na tarasie ....ale są jeszcze sąsiedzi Wszystko ma swoje dobre i złe strony niekiedy przyzwyczajenia z mieszkań trudno jest przenieść do domu jednorodzinnego. Kiedyś słuchałem muzyki za pośrednictwem ok 450W(suma muzyczna głośników) a obecnie wystarczy 25W i to głównie w czasie pracy na działce przy roślinkach. Pozdrawiam wszystkich audiofilii szczególnie muzyki lat 80 tych . Fakt faktem salon w SP jest chyba za mały na 5+1 :/ 2+1 chyba w zupełności wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.08.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Szybkie pytanie Czy korytarz prowadzacy w strone lazienki z salonu nie jest za waski? Poszerzal go ktos? Dzieki Początkowo tez tak myślałem....potem jak i teraz uważam, że jest dobry przy otwartych drzwiach(małego WC czy kotłowni) prostopadle; da się przejść dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 24.08.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 nowa porcyjka zdjęć z budowy 1. wentylacja mechaniczna wraz z GWC under construction 2. gotowe tynki - ekipa szalona, prawie 600 m2 tynkow cementowo wapiennych zacieranych kwarcem i kręconych z betoniarki wykonali w 3,5 dnia wraz z posprzątaniem https://drive.google.com/folderview?id=0B0I5nRF3A90URTFILUt4aG1hT0k&usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.08.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 nowa porcyjka zdjęć z budowy 1. wentylacja mechaniczna wraz z GWC under construction Dlaczego nie ocieplasz rur rekuperatora nad stropem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 24.08.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 1. Na razie nie montuję reku.2. Będą zasypane ekofibrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyba1505 24.08.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Hej ja miałem Ci zadać to pytanie już kiedyś bo właśnie na tym etapie jestem. Sporo masz tych wyjść kanalizacji z płyty. Z tego co ja naliczyłem to jest ew. dojście wody, odpowietrznik kanalizacji, kuchnia, i WC. (ew. do powietrze do kominka) reszta jest z 50 i 75 to już chyba pod posadzką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 24.08.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 szyba wszystkie przejścia przez płytę są 160, lub 110. Jedyny wyjątek to przepust pod wodę 75. W garażu są przepusty, przez które przechodzi glikolowiec. Te peszle 50 są "just n case". Projektując przepusty powinieneś przewidzieć: - kanalizację,- wejście kabla ziemnego (jeśli prąd będzie w ziemi)- wejście wody (dogadaj się z okolicznym MPWiK czy zgodzą się na poprowadzenie pod płytą bo teoretycznie do głównego zaworu to oni odpowiadają)- kominek,- zasilanie bramy,- domofon,- polewaczki na ścianach zew.- wyjście prądowe do ogrodu,- ewentualne przejście dla internetu (jakaś neostrada czy coś)- GWC (jeśli planujesz) Wejście gazu nie przez płytę bo nie można. Generalnie ja przyjąłem zasadę, że puszczam wszystko przepustami tak żeby w razie "W" można było wymienić co trzeba bez niszczenia elewacji, wylewki. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyba1505 24.08.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 A to się zgadze jeśli masz tak przygotowane że w razie W można wymieniać Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 26.08.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Dziś rano odebrałem prawie skończoną wentylację. Pomierzone posprawdzane. Na 25% mocy dmucha i zasysa ze wszystkich nawiewów 1-1,1 m's. Moim zdaniem super wynik (nawet za dużo bo powinno być z tego co kojarzę ok 0,5 m/s) Idealnie zbalansowana, różnica tylko 0,1 m/s na wszystkich punktach. Przy mocy 100% dmucha od 3 do 3,7 m/s Z ciekawszych rzeczy to oprócz płynnego sterowania mam wyprowadzony przewód do kominka, który będzie powodował to, że po otwarciu drzwi do kominka wyłącza się wentylator wyciągowy. Będzie to tworzyło chwilowo, lekkie nadciśnienie w domu i nic z kominka nie wyfrunie na pokoje. Po zamknięciu drzwi oczywiście wentylator wyciągowy rusza GWC też podłączony. Na szczęści rurki zakopane w ziemi okazały się szczelne Jutro porobię jakieś zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts