CityMatic 07.10.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Nie wiem po co i co to za przewód 3x3,5 Po pierwsze dzięki za odpowiedź. Nie jestem elektrykiem, myślę że od skrzynki do puszek głównych doprowadza się przewodem o przekroju 3,5mm. Pewnie teraz nie korzysta się z tego rozwiązania, słyszałem że teraz wszystko rozdziela się w puszkach kontaktowych. Tak, takiego rozwiązania już się nie stosuje , tym bardziej, że obwody oświetlenia są z reguły innymi obwodami od zasilania gniazd wtykowych. Nasz domek nie jest wbrew pozorom tak rozległy i umieszczenie skrzynki rozdzielczej w dobrym miejscu sprawia, że obwody nie są tak długie nawet rozdzielone, a zastosowanie instalacji bez-puszkowej jeszcze bardziej upraszcza sytuację. Obecnie przekroje przewodów to 1,5mm i 2,5mm CU 750V wewnętrznej instalacji, oraz odpowiedniej do alarmu czy innych obwodów sterowania-automatyki. Najważniejsze to odpowiednie wcześniejsze przemyślenia, nie tylko zapotrzebowania na moc, ale i rozmieszczenia sprzętu w domu, a tym bardziej lokalizacji gniazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.10.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Witam serdecznie Już długo nic nie pokazywałem ze swojej działki, wiele też nie pokażę bo chciałbymm pokazać jak to ukończę a, że wykonuję to w wolnych chwilach których naprawdę niewiele więc i sama budowla powstaje powoli:) Jest to Grill-wędzarnia i suszarnia/skład na drewno do kominka/piwniczka. Kiedyś w którymś poście widoczne były góry ziemi, obecnie wszystko już rozplantowane - powstała nawet fajna górka/skarpa obsadzona roślinami, mnóstwo kwiatów i różnorodność roślin sprawiło, że otoczenie domku stało się swojskim siedliskiem dla wszystkiego co żyje - owadów, płazów ssaków i wszelakiej maści robactwa. Niestety niektórych zmartwię gdyż nie preferuję sterylnego ogrodu z równo przystrzyżonym trawnikiem i iglakami, ale cóż o gustach się nie dyskutuje, więc pokażę parę zdjęć -pozdrawiam i życzę wszystkim przyjemnej i słonecznej jesieni, a budującym SP wytrwałości i radości w budowaniu" wiciu" gniazdek- Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.10.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 I troszkę innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 08.10.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.10.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 pięknie Dziękuję - a tak wygląda część domu - jak wiadomo Ci co już wybudowali rzadziej go fotografują, teraz częściej aparat uwieńcza otoczenie Przedostatnie zdjęcie jest jeszcze sprzed pokrycia budynku gospodarczego dachówką od strony niezabudowanych działek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 10.10.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 ciakawe kiedy u mnie tak będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loookas 16.10.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 (edytowane) No i poszło 42m3 betonu + 4 tony stali i moja spokojna ma strop. Oby pogoda pozwoliła na zrobienie dachu w tym roku. Edytowane 16 Października 2014 przez loookas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 16.10.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 a tymczasem u mnie... drzwi wejściowe:https://drive.google.com/folderview?id=0B0I5nRF3A90UN01vM3phcjJQX3c&usp=sharing i jedno zdjęcie z kartongipsów, też już skończone tylko nie ma co fotografowaćhttps://drive.google.com/file/d/0B0I5nRF3A90UNjBUOUtYcG04UXc/view?usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.10.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 drzwi wejściowe: https://drive.google.com/folderview?id=0B0I5nRF3A90UN01vM3phcjJQX3c&usp=sharing Fajne te drzwi wejściowe, ciekawy kolorek.....tylko nocą można się wystraszyć własnego odbicia, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 16.10.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 hehe, może się złodziej przestraszy : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.10.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Zapewne, ktokolwiek nocą się zbliży pomyśli, że ktoś jest przed drzwiami Nawet kiedy będziesz wyjeżdżał, wjeżdżał do garażu zobaczysz odbicie auta:) Mam nadzieję,że Słońce się nie będzie odbijało, bo teraz ludzie(życzliwi sąsiedzi ?) potrafią oddać sprawę do sądu gdy im dachówka zbyt połyskuje. Ja zawsze przyglądam się zdjęciom które zamieszczają na forum i zawsze uśmiecham się z tzw drugiego planu - tu widać zarówno fotografującego jak również siedzącego na deskach ....o śmiesznej kłódce nie wspomnę Zapewne wszystkich nas cieszy tak ładna jesienna pogoda - zawsze coś jeszcze można zrobić Pozdrawiam raz jeszcze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 16.10.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 kłódka była do moich prowizorycznych drzwi a że widać no cóz gołej dupy nie widać to i wstydu nie ma wydaje mi się, że w realu aż takiego lustra nie ma i tak aparat złapał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 18.10.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 a tymczasem na pewnej budowie instalacja gazowa w domu zrobiona: https://drive.google.com/folderview?id=0B0I5nRF3A90UNzVhaGR1aE8zRDg&usp=sharing widać też bufor, ciężko było zrobić zdjęcie, żeby było widać cały, uchwyciłem drzwi, żeby można złapać skalę porównawczą i elewacja in progress: https://drive.google.com/folderview?id=0B0I5nRF3A90URWgwSHhFMWRDdms&usp=sharing zdecydowałem, że nie będę miał cokołu, i podsypię ziemią a potem opaska z tłucznia dookoła domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 19.10.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Witam wszystkich po dłuzszej przerwie. U nas już widać końcóweczkę i pewnie niebawem zamieszkamy . Żyrandole wiszą , pozostała kosmetyka łazienek i listwy przypodłogowe w całej chałupce. Aha , jeszcze podłączenie pieca na ekogroszek . Te prace są zaplanowane na najbliższy tydzień . Niebawem postaram się wstawić parę fotek . Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę wytrwałości tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z budową. Darek i Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loookas 20.10.2014 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Za tydzień zaczynamy robić dach.Mam pytanie, czy ma sens deskować cały dach pod dachówkę by zabezpieczyć go przed gryzoniami, na przykład łaską itd??Pierwszy raz się spotykam z takim rozwiązaniem, jednak kierownik budowy już parę razy z takim rozwiązaniem się spotkał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.10.2014 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 czy ma sens deskować cały dach pod dachówkę by zabezpieczyć go przed gryzoniami, na przykład łaską itd?? Pierwszy raz się spotykam z takim rozwiązaniem, jednak kierownik budowy już parę razy z takim rozwiązaniem się spotkał. Mnie się wydaje, że wszystko zależy od tego jaki typ jest tego poddasza ? użytkowy czy nie. Koszt wykonania deskowania jest znaczny, później trzeba to zaimpregnować i pokryć tylko czym?zapewne papą wierzchniego krycia Przyznam się, że myślałem nad tym jednak ze względu na fakt, iż mam nieużytkowe poddasze odstąpiłem, a czy mam jakieś zwierzaki? Przecież gdyby były to muszą się czymś żywić więc złapać je nie problem. Mam folię dachową wysokiej jakości i dachówkę - od 4 lat "0" problemów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 23.10.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 w temacie podbitki. Jaka macie drewnianą PCV? Cholera mam dylemat. PCV brzydka, ale bezobsługowa. Drewno odwrotnie. Może deska kompozytowa? Tylko drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 23.10.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Witam , mam problem . Ostatnio bedąc w domu zauważyłem że dość głosno słychać wycie wiatru , jaka może być tego przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 23.10.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 silny wiatr? : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.10.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 w temacie podbitki. Jaka macie drewnianą PCV? Cholera mam dylemat. PCV brzydka, ale bezobsługowa. Drewno odwrotnie. Może deska kompozytowa? Tylko drogo Blacha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts