Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

firany w salonie pełnią rolę tymczasową , poprostu trzeba było coś powiesić... DSC_0819.jpgDSC_0822.jpgDSC_0823.jpg kanapa i fotele w salonie to relikt ze starego domku ale nowe dopiero w przyszłym roku. Mimo iż jeszce brak kompletnego wyposażenia to mieszka się świetnie . Pozdrawiamy i życzymy wytrwałości tym, którzy dopiero budują. Darek i Agnieszka. :) Edytowane przez kangur6820

City, maaatko, Ty znowu zaczynasz z tą zimą :)

Ja dzisiaj wydmuchałam wodę z instalacji ogródkowej i okryłam różę na pniu - w nocy ma być podobno - 5... Jutro okryję resztę roślinek, dzisiaj już zrobiło się ciemno. No niestety, zbliża się to całe zimowe cholerstwo. Trzeba to jakoś przetrwać, teraz kominek to najlepszy przyjaciel :)

Pozdrawiam :)

City, maaatko, Ty znowu zaczynasz z tą zimą :)

w nocy ma być podobno - 5...

U mnie właśnie jest -6*C zima palę w kominku, jutro tj za 15min w sobotę okryję swoje rośliny, zawsze je troszkę hartuję co rok to później, podobno ma być jeszcze ciepło czego dla roślin bardziej się boję niż mrozów, ale czas się przygotować.

Na wiosnę spodziewam się większych postów w Naszym wątku bo jak widzę cześć się wprowadzi i będzie urządzała teren przed i za domem - widać przez okno :) a część będzie kończyć swe budowy.

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez CityMatic

ja jeszcze nie planuję daty wprowadzki, chciałbym na wiosnę, jak będzie to się okaże

najnowsze zdjęcia elewacji, widać wstawkę z gresu drewnoudającego (całkiem dobrze zresztą;) tył domu już zagruntowany, przód jeszcze nie, mam nadzieję, że trafią się ze 2 dni z dodatnimi temperaturami :( widać też wstawkę z gresu udającego drewno (całkiem udanie ;) )

podobna wstawka będzie jeszcze przy oknie szczelinowym w kuchni jako jego przedłużenie :)

https://drive.google.com/file/d/0B0I5nRF3A90UVld1eDhlUFlhdWM/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B0I5nRF3A90UbDBvQUhEcjZrdGs/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B0I5nRF3A90UNzNXS3JtTGJhTEk/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B0I5nRF3A90UYk54bjI3ZzNPMVk/view?usp=sharing

łazienka prywatna. częściowo gotowa zabudowa wokoło kibelka. wykonana z płyt z betonu architektonicznego (jeszcze mokre bo producent robił mi na zamówienie). Ten sam materiał nad i pod lustrem. Prawie gotowa też wnęka prysznicowa. Ułożenie płytek to wymysł mojej żony - całkiem fajnie wyszło :)

https://drive.google.com/file/d/0B0I5nRF3A90UWGVZZmtOS3NnR1k/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B0I5nRF3A90USEswSERLYmpkOEk/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B0I5nRF3A90UNWpMQ2JfYktmRTQ/view?usp=sharing

i jedno zdjęcie z łazienki ogólnej, tam już prawie skończone, czekamy na baterię wannową żeby ją zabudować.

https://drive.google.com/file/d/0B0I5nRF3A90UM1NEdFk4dHM3S3M/view?usp=sharing

Teraz czeka mnie montaz parapetów a potem malowanie.

i ściana w salonie z płytkami udającymi starą cegłę, do tego będzie grafitowa fuga:

https://drive.google.com/file/d/0B0I5nRF3A90UNnVyVk52NmFhdmc/view?usp=sharing

chciałbym uzyskać taki efekt:

http://www.homebook.pl/inspiracje/salon/90122_modernizacja-domu-w-michalowicach-salon-styl-nowoczesny

sorki za jakość zdjęć, ale robiłem gopro, która nie ma flesha żeby był szeroki kąt (nie ściany nie są krzywe :p )

pozdrawiam wszystkich przystankowiczów (jakkolwiek by to nie brzmiało ;)

Edytowane przez songoku_xxx

Kangurku, bardzo się cieszę, że już mieszkacie.

Mam pytanie, jaką macie baterię w kuchni? Chodzi mi o rozwiązanie problemu otwierania okna

Witam , Agnieszko baterię w kuchni mamy hansa grohoe - chyba jakoś tak to się pisze- niestety to jest jedna z tych rzeczy, które można było zrobić lepiej . Pierwotnie miała wyjść pomiędzy skrzydłami okien . Niestety w trakcie reakizacji wyszło jak wyszło... :( i teraz aby umyć jedno skrzydło to trzeba myć je z dworu lub dobrze się nagimnastykować. Pierwotnie zaprojektowane było dobrze. Potem po małych zmianach ktoś zapomniał o zlewie . Hm... życie .... Ale mieszka się super :) i to rekompensuje ten drobny błąd.

Witam, Songoku idziesz jak burza :) Bardzo fajna aranżacja salonu. Jestem bardzo ciekaw twoich opinii na temat stropu ( bo z tego co pamiętam to macie ten systemowy z dachem, czyli wykończony regipsami). Ja w tym roku będę chciał dociągnąć do stanu surowego (może zamkniętego i czeka mnie decyzja jaki strop zastosować. Co do kuchni to dla wszystkich zainteresowanych, ostatnio u klienta widziałem super rozwiązanie zaświecania dodatkowego (ew, jakieś ledy albo światło w meblach) światła. Mianowicie miał przyczepioną pod blatem na całej jego długości metalową listwę która była połączona z pojemnościowym czujnikiem. Po jej dotknięciu zapalało się światło. Może ktoś sobie zastosuje takie rozwiązanie (mega wygodne). Pozdrawiam

dzięki szyba :)

Ja widziałem takie włączniki na machniecie ręką ;)

co do stropu to ja nie mam żadnego systemu. Po prostu konstrukcja więźby jest wiązarowa co oznacza brak lanego stropu. To z kolei wymusza sufit podwieszany. Inaczej mam rozwiązane ocieplenie stropu. Nie mam wełny tylko celulozę.

Patrząc od dołu wygląda to tak:

- płyty GK

- pusta przestrzeń ok 40 cm

- płyta osb 8mm

- folia budowlana

- 35 cm Isofloc F coś takiego --> http://www.derowerk.pl/isofloc-f-informacje-podstawowe.html

Mam nadzieję, że będzie wszystko ok. To, że to to cholerstwo cieple przekonałem się ostatnio. Włączyłem wentylację i 2 kawłki rury po ok 1m mialem nie ocieplone (przed i za szafką z wentylatorami). Skraplało sie tam tyle wody, że można było szklankami wylewać. Jak tylko ocieplilem te 2 kawłki rur to jak ręka odjął. W szafce z wentylatorami ani grama wody się nie skrapla - wszystko wylata na zewnątrz ;)

Taki sufit był moim pierwszym pomysłem bo jestem w stanie zrobić sobie go samemu. Do lanego albo terivy będę potrzebował ekipę. Gdzieś słyszałem opinie że regipsowy sufit przenosi hałasy z pomieszczeń obok ale z drugiej strony nie widziałam nigdy piętrowego domu który pod dachem ma lany strop. :)

ale na taki strop musisz się zdecydować już na etapie więźby. Jeśli chcesz mieć strop lekki, drewniany to musisz sobie sprawić więźbę z wiązarów bo inaczej będziesz mieć słupy w salonie. tradycyjnej więźby nie da się założyć na takie rozpiętości.

Powiem Ci, że ja gdybym robił jeszcze raz to bym zrobił lany. Koszt sufitu podwieszanego na 200m2 to ponad 10 000 pln. za tyle postawisz sobie strop pewnie. Z drugiej strony nie musisz tynkować a to ok 6000 pln, z trzeciej osb też za darmo nie dają. Dużo aspektów trzeba wziąć pod uwagę... Sufit podwieszany ma swoje ograniczenia w kwestii wieszania (my chcieliśmy miec huśtawki w pokoju córki i przy kominku to musieliśmy o tym pomyśleć zawczasu. W lanym stropie z kolei nie zamontujesz halogenów i jeśli chcesz to i tak musisz się opuszczać...

Moja opinia z tym stropem może jest podyktowana tym, że sie strasznie urobiłem przy tym kręceniu osb i mam złe wspomnienia ;)

Co do przenoszenia hałasów to trzeba przypilnować, żeby ściana była wyższa i wchodziła w ocieplenie a nie kończyła się zaraz nad płytami GK. Ja dokładałem 2 warstwy i w ten sposób hałas "chcąc" przeniknąć do drugiego pokoju musi przejść warstwe GK, potem ponad ocieplenie i potem z powrotem przez ocieplenie i jeszcze raz przez GK więc raczej nie powinno być problemów ;)

Bardzo cenne rady, tym bardziej że teraz mało kto jest w stanie przyznać się, że jak by robił jeszcze raz to zrobił by inaczej :) Wszyscy teraz mają wszystko najlepsze.

I dlatego Nasz wątek rożni się nie raz od innych gdzie tylko "Ohy" i "ahy" nad swoimi projektami.

zima.jpg

zima 2.jpg

Citi czy lubelszczyzna to jeszcze Polska? Wygląda jak koło podbiegunowe :D

szyba widać ja niedzisiejszy ;)

co do kosztów dachu trudno mi porównać. Sama dachówka była droższa - coś poniżej 4 pln za sztukę podstawową. Ale dachówka to tylko składowa. Można było zrobić rynny z PCV za 2000 a można było kupić metalowe rynny Zambelli za ponad 4000 pln. Blacha na obróbki to aluminium a nie stal powlekana - też sporo droższa, ale nie pordzewieje. Dach to duży wydatek w skali całej budowy w tym projekcie, ale stwierdziliśmy, że dach to swego rodzaju wizytówka i trochę zaszaleliśmy. Może za bardzo finansowo ;)

Witam

Mam pytanie , czy ktoś z forumowiczów ogrzewa spokojną przystań samym gazem ??? (bez kominka)

Ja na takie rozwiązanie się zdecydowałem i chciałem zapytać o ilości spalanych metrów sześciennych.

Mieszkamy w domu (spokojna przystań wariant III) od końca marca tego roku

jeśli chodzi o grzanie samej wody - 4 osoby w domu wychodzi mi ok 30 metrów sześciennych na miesiąc (27-30)

październik 86 metrów sześciennych (2,77 na dzień - już zaczęło się delikatnie grzać)

listopad 124 metry sześcienne (4,13 na dzień)

to jest grzanie z wodą wliczoną

na początku miesiąca było ciepło, później przy mrozie (koniec listopada) brało niecałe 6 metrów sześciennych na dzień (grzanie +woda)

kuchenkę mamy indukcyjną

temp w domu 20 - 20,5 stopnia (także krótkie spodenki)

ściany 20 cm styropianu

strop 40 cm styropianu

rekuperacja z gwc glikolowy

Proszę o odpowiedzi

pozdrawiam wszystkich (szczególnie citymatica i elmirkę - których to miałem przyjemnośc odwiedzić w ich domach!)

Witam

Odpowiem jak wrócę do domku jak zwykle przekopiuję rozliczenie(wszystkich mediów) z Exela które prowadzę od chwili przeprowadzki. To jest wbrew pozorom dobre przyzwyczajenie, bo jak np chce się coś zaoszczędzić np zastosować oświetlenie led, czy solar to można zrobić bardzo szybko rachunek ekonomiczny co za ile? i kiedy?

Chociaż jak patrzę na Wasze temperatury to moi mieszkańcy za taka temperaturę by mnie zamknęli w nieogrzewanym garażu :). U mnie jest 2 *C cieplej, i mam kuchenkę gazową(3 palniki + 2 indukcja) ze względu na koszty jest bardziej ekonomiczna od elektrycznej.

Ale jak patrzę to co napisałeś wyniki zużycia są bardzo ładne, i przy Waszej powierzchni domu, komforcie życia, bardzo niskie.