Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ok, dziekuje za odp, czekam na wyliczenia, ale z tego co pamiętam to u Ciebie jest jeszcze kominek. Powiem Ci, ze jak dałem na 21-22 stopnie bylo dla towarzystwa za gorąco a i "zdrowiej" przy lekko mniejszej temperaturze. Na całości mamy podlogowke, zero kaloryfera, narazie jest w porządku. Pzdr

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok, dziekuje za odp, czekam na wyliczenia, ale z tego co pamiętam to u Ciebie jest jeszcze kominek.

Jest , ale palę w nim tak okazjonalnie ,że sam się zastanawiam po co on jest, moje zdanie znacie, gdyby był z płaszczem wodnym spełniał by moje oczekiwanie, teraz nie zrobił bym takiego błędu.

Ale drzewo mam....to na wypadek "kurka" ze strony Putina

Poniżej w załączniku rozliczenie zużycia gazu, co do energii elektrycznej to wychodzi od początku jak mieszkamy 8kWh/dobę.

gaz.jpg

mateusz bardzo jestem ciekawy jak wyjdzie nasze porównanie :)

również mam wersje m36c. Podobna konfiguracja ocieplenia (22 cm na ścianie i 35 na stropie celulozy wysypanej), GWC glikolowy tez mam i wentylacje mechaniczną. Różnica jest taka, że ja nie postawiłem sobie rekuperatora (mam skrzynkę z wentylatorami, reku można dostawić jak się namyślę ;) )

Również ogrzewam gazem. Różnica jest taka, że mam wężownicę na kominku, która ładuje bufor 1250l, zktórego później ogrzewam CWU i podłogówkę (tez nie mam ani grzejnika). Jak się wprowadzę to zacznę prowadzić tabelke jak Citi. Bedziemy porównywac :)

pzdr

ok

to dla osób rozpoczynających inwestycje bardzo ważne informacje.

jak mówią "doświadczeni", nie sztuką jest wybudować dom, ale go utrzymać.

teraz wchodzę w pierwszy mój grudzień, styczeń, luty - zależy jeszcze jak będzie na polu - ale to będą miesiące prawdy ;-)

jednak, jak rozmawiam z ludźmi , którzy mają ten sam metraż to ich opłaty są prawie razy dwa , także chyba nie jest źle. będziemy w kontakcie

pzdr

Witam

U mnie również jest tylko podłogówka 135m2 i jeśli chodzi o zużycie gazu to od 11.2013 do dziś zużycie miałem 1350m3. Średnio zeszłej zimy zużycie miesięczne było na poziomie 180m3. Lato 20-30m3. Kominek mam, ale w zeszłym sezonie używany był raczej sporadycznie. Temp. w domu to 20,5-21 stopni. Szczerze mówiąc bałem się, że żona będzie narzekała, ale ku mojemu zdziwieniu bardzo szybko się przyzwyczaiła:D W tym roku rozprowadziłem DGP do korytarza, jednego pokoju i łazienki głównej i powiem szczerze, że to był strzał w dziesiątkę. Piec załączyłem dopiero w połowie listopada. A za prąd wychodzi mi po przejściu z taryfy budowlanej ok 250 zł w rozliczeniu dwumiesięcznym.

A za prąd wychodzi mi po przejściu z taryfy budowlanej ok 250 zł w rozliczeniu dwumiesięcznym.

U mnie tak - ta luka to wymiana licznika :(

Ogólnie zauważyłem, że warto jest zainwestować w dobre oświetlenie led.....powoli się do tego przekonuję chociaż "niektórym" takie światło nie odpowiada.

Pozdrawiam

eele.jpg

Citi wszystko kwestia dobrania barwy. Można mieć żółte i można mieć prawie jak xenon :)

Tu raczej nie chodzi o barwę ale o moc, oświetlenie halogenowe 20W nie ma odpowiednika w mocy led, szczególnie gdy jest to w specjalnych osłonkach.

Ważne, że chociaż część udaje się zastąpić.

a to?

http://www.net-led.pl/zarowki-led-g4/21-zarowki-led-g4-el-g4-2.html

ja się tam nie znam, ale mocą pasuje. Moim zdaniem wszystko na LEDach można zrobić i pewnie będę dążył do tego żeby całe oświetlenie mieć na LEDach :)

Z nowinek u mnie: przez ostatnie 2 dni jedna ekipa zrobiła mi przyłącze do domu o długości 55m a druga z gazowni zrobiła 70m gazociągu.

Czyli infrastruktura już jest (no prawie bo wcinki jeszcze w gazociąg nie zrobili bo im kret się popsuł - będzie w nast tygodniu). Teraz tylko trzeba gonić z papierologią :(

Tu raczej nie chodzi o barwę ale o moc, oświetlenie halogenowe 20W nie ma odpowiednika w mocy led, szczególnie gdy jest to w specjalnych osłonkach.

Ważne, że chociaż część udaje się zastąpić.

Oj niestety nie mogę się z Tobą zgodzić. Całe oświetlenie mam w Led-ach i świeci naprawdę mocno. Fakt, nie widziałem odpowiednika 100W, ale mając w korytarzu wpusty 11W i 7W świecą naprawdę mocnym światłem. Oczywiście nie mówimy tu o paskach LED tylko świetlówkach.

Oj niestety nie mogę się z Tobą zgodzić. Całe oświetlenie mam w Led-ach i świeci naprawdę mocno. Fakt, nie widziałem odpowiednika 100W, ale mając w korytarzu wpusty 11W i 7W świecą naprawdę mocnym światłem. Oczywiście nie mówimy tu o paskach LED tylko świetlówkach.

To zależy co chce się osiągnąć

Ja mam odpowiedniki LED 100W i świecą naprawdę jak 100W, ale nie o to chodzi.

W dużej łazience mam lampy za ponad 6tyś, a one mają żarówki inne i nie wyglądają dobrze z led-ami, tym bardziej, że prócz żarówki mają osłonki żarówek i klosz(foto) i trudno jest tam zmieścić jakiś odpowiednik HALOPIN ECO G9 40W o mocy mogącej świecić lepiej w tych warunkach.

Zapewne kiedyś to się zmieni, co innego lampki sufitowe odpowiedniki GU 10 czy E27 itp., tych pełno i jest wszystko ok.

led 100 W.jpg

lampa.jpg

led 100 Wl.jpg

lampa sufit.jpg

Mam pytanko do domowników spokojnej.

Odwiedzający budowę znajomi i fachowcy odradzają mi budowę ścianki oddzielającą jadalnię od salonu, dodam że jadalnia jest powiększona kosztem zadaszonego tarasu o metr.

Argumentują to tendencją do otwartych przestrzeni, dostęp do okna z jadalni, czyli jaśniej itd...... .

Co Wy na to? Jestem ciekawy waszych spostrzeżeń na ten temat? plusy, minusy, pomysły na inną zabudowę, itd.

PD0_8179.jpgPD0_8184.jpg

Edytowane przez loookas

Odwiedzający budowę znajomi i fachowcy odradzają mi budowę ścianki oddzielającą jadalnię od salonu, dodam że jadalnia jest powiększona kosztem zadaszonego tarasu o metr.

Ja nie mam ścianki więc i Tobie odradzam, lepsza komunikacja , ładniejsza przestrzeń :)

Pozdrawiam

Argumentują to tendencją do otwartych przestrzeni, dostęp do okna z jadalni, czyli jaśniej itd...... .

Co Wy na to? Jestem ciekawy waszych spostrzeżenia na ten temat? plusy, minusy, pomysły na inną zabudowę, itd.

A my mamy ściankę i uważam, że też jest dobrze - mamy dokładnie jak w projekcie - w salonie przy tej ściance stoi stół, dalej komplet wypoczynkowy.

Ale:

nie mamy kominka, tak jak Ty będziesz mieć lookas, na ścianie koło kuchni. Nie mamy też wydłużonej o metr kuchni. Wg mnie tu decydują indywidualne preferencje - czy chcesz mieć kuchnię bardziej otwartą, czy wolisz jednak oddzielenie kuchni od salonu. No i w Twoim wypadku trzeba jeszcze brać pod uwagę usytuowanie kominka. Ja przed decyzją o tej ścianie widziałam jak wygląda bez ścianki i całkiem świadomie u nas ścianka jest. Tak więc - musisz sam zadecydować :)

Pozdrawiam

Ja nie mam ścianki więc i Tobie odradzam, lepsza komunikacja , ładniejsza przestrzeń :)

Pozdrawiam

Uwaga, popełniłem pewien błąd bo u mnie jest scianka ale ta w kuchni, jak przyjadę do domu to wrzucę fotkę - wtedy kuchnia jest bardziej zamknięta na salon, wszystko zależy od sposobu rozmieszczenia sprzętu , zarówno w kuchni jak i salonie. Natomiast jeśli chodzi o ściankę będąca przedłużeniem ściany z wyjściem na taras to nie mam, bo w moim przypadku jest zbędna i była by wręcz uciążliwa.