mateuszszpila 01.12.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Ok, dziekuje za odp, czekam na wyliczenia, ale z tego co pamiętam to u Ciebie jest jeszcze kominek. Powiem Ci, ze jak dałem na 21-22 stopnie bylo dla towarzystwa za gorąco a i "zdrowiej" przy lekko mniejszej temperaturze. Na całości mamy podlogowke, zero kaloryfera, narazie jest w porządku. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.12.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Ok, dziekuje za odp, czekam na wyliczenia, ale z tego co pamiętam to u Ciebie jest jeszcze kominek. Jest , ale palę w nim tak okazjonalnie ,że sam się zastanawiam po co on jest, moje zdanie znacie, gdyby był z płaszczem wodnym spełniał by moje oczekiwanie, teraz nie zrobił bym takiego błędu. Ale drzewo mam....to na wypadek "kurka" ze strony Putina Poniżej w załączniku rozliczenie zużycia gazu, co do energii elektrycznej to wychodzi od początku jak mieszkamy 8kWh/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszszpila 01.12.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Identycznie mam z prądem. Zuzywamy dokladnie ok 250 kwh na miesiąc. Zaraz ogladne Twoja tabelke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 02.12.2014 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 mateusz bardzo jestem ciekawy jak wyjdzie nasze porównanie również mam wersje m36c. Podobna konfiguracja ocieplenia (22 cm na ścianie i 35 na stropie celulozy wysypanej), GWC glikolowy tez mam i wentylacje mechaniczną. Różnica jest taka, że ja nie postawiłem sobie rekuperatora (mam skrzynkę z wentylatorami, reku można dostawić jak się namyślę ) Również ogrzewam gazem. Różnica jest taka, że mam wężownicę na kominku, która ładuje bufor 1250l, zktórego później ogrzewam CWU i podłogówkę (tez nie mam ani grzejnika). Jak się wprowadzę to zacznę prowadzić tabelke jak Citi. Bedziemy porównywac pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszszpila 02.12.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 ok to dla osób rozpoczynających inwestycje bardzo ważne informacje. jak mówią "doświadczeni", nie sztuką jest wybudować dom, ale go utrzymać. teraz wchodzę w pierwszy mój grudzień, styczeń, luty - zależy jeszcze jak będzie na polu - ale to będą miesiące prawdy jednak, jak rozmawiam z ludźmi , którzy mają ten sam metraż to ich opłaty są prawie razy dwa , także chyba nie jest źle. będziemy w kontakcie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykf 02.12.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 WitamU mnie również jest tylko podłogówka 135m2 i jeśli chodzi o zużycie gazu to od 11.2013 do dziś zużycie miałem 1350m3. Średnio zeszłej zimy zużycie miesięczne było na poziomie 180m3. Lato 20-30m3. Kominek mam, ale w zeszłym sezonie używany był raczej sporadycznie. Temp. w domu to 20,5-21 stopni. Szczerze mówiąc bałem się, że żona będzie narzekała, ale ku mojemu zdziwieniu bardzo szybko się przyzwyczaiła:D W tym roku rozprowadziłem DGP do korytarza, jednego pokoju i łazienki głównej i powiem szczerze, że to był strzał w dziesiątkę. Piec załączyłem dopiero w połowie listopada. A za prąd wychodzi mi po przejściu z taryfy budowlanej ok 250 zł w rozliczeniu dwumiesięcznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.12.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 A za prąd wychodzi mi po przejściu z taryfy budowlanej ok 250 zł w rozliczeniu dwumiesięcznym. U mnie tak - ta luka to wymiana licznika Ogólnie zauważyłem, że warto jest zainwestować w dobre oświetlenie led.....powoli się do tego przekonuję chociaż "niektórym" takie światło nie odpowiada. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 05.12.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Citi wszystko kwestia dobrania barwy. Można mieć żółte i można mieć prawie jak xenon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.12.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Citi wszystko kwestia dobrania barwy. Można mieć żółte i można mieć prawie jak xenon Tu raczej nie chodzi o barwę ale o moc, oświetlenie halogenowe 20W nie ma odpowiednika w mocy led, szczególnie gdy jest to w specjalnych osłonkach. Ważne, że chociaż część udaje się zastąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 05.12.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 a to? http://www.net-led.pl/zarowki-led-g4/21-zarowki-led-g4-el-g4-2.html ja się tam nie znam, ale mocą pasuje. Moim zdaniem wszystko na LEDach można zrobić i pewnie będę dążył do tego żeby całe oświetlenie mieć na LEDach Z nowinek u mnie: przez ostatnie 2 dni jedna ekipa zrobiła mi przyłącze do domu o długości 55m a druga z gazowni zrobiła 70m gazociągu. Czyli infrastruktura już jest (no prawie bo wcinki jeszcze w gazociąg nie zrobili bo im kret się popsuł - będzie w nast tygodniu). Teraz tylko trzeba gonić z papierologią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykf 05.12.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Tu raczej nie chodzi o barwę ale o moc, oświetlenie halogenowe 20W nie ma odpowiednika w mocy led, szczególnie gdy jest to w specjalnych osłonkach. Ważne, że chociaż część udaje się zastąpić. Oj niestety nie mogę się z Tobą zgodzić. Całe oświetlenie mam w Led-ach i świeci naprawdę mocno. Fakt, nie widziałem odpowiednika 100W, ale mając w korytarzu wpusty 11W i 7W świecą naprawdę mocnym światłem. Oczywiście nie mówimy tu o paskach LED tylko świetlówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykf 05.12.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Oto dowód:) W korytarzu łącznie 26W a w części salonu 35W. Jedna żarówka ma 7W, a świeci naprawdę mocno. Fakt, że była droższa od oprawki, ale może kiedyś inwestycja się zwróci:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.12.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Oj niestety nie mogę się z Tobą zgodzić. Całe oświetlenie mam w Led-ach i świeci naprawdę mocno. Fakt, nie widziałem odpowiednika 100W, ale mając w korytarzu wpusty 11W i 7W świecą naprawdę mocnym światłem. Oczywiście nie mówimy tu o paskach LED tylko świetlówkach. To zależy co chce się osiągnąć Ja mam odpowiedniki LED 100W i świecą naprawdę jak 100W, ale nie o to chodzi. W dużej łazience mam lampy za ponad 6tyś, a one mają żarówki inne i nie wyglądają dobrze z led-ami, tym bardziej, że prócz żarówki mają osłonki żarówek i klosz(foto) i trudno jest tam zmieścić jakiś odpowiednik HALOPIN ECO G9 40W o mocy mogącej świecić lepiej w tych warunkach. Zapewne kiedyś to się zmieni, co innego lampki sufitowe odpowiedniki GU 10 czy E27 itp., tych pełno i jest wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 09.12.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Nasze zużycie gazu: od 11 grudnia 2013 do 05 grudnia 2014 - 1069m3. Prąd - rachunki przychodzą co dwa miesiące, wahają się między 230 a 300 zł. W zimie więcej, w lato mniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loookas 13.12.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Mam pytanko do domowników spokojnej. Odwiedzający budowę znajomi i fachowcy odradzają mi budowę ścianki oddzielającą jadalnię od salonu, dodam że jadalnia jest powiększona kosztem zadaszonego tarasu o metr. Argumentują to tendencją do otwartych przestrzeni, dostęp do okna z jadalni, czyli jaśniej itd...... . Co Wy na to? Jestem ciekawy waszych spostrzeżeń na ten temat? plusy, minusy, pomysły na inną zabudowę, itd. Edytowane 15 Grudnia 2014 przez loookas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.12.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Mam pytanko do domowników spokojnej. Odwiedzający budowę znajomi i fachowcy odradzają mi budowę ścianki oddzielającą jadalnię od salonu, dodam że jadalnia jest powiększona kosztem zadaszonego tarasu o metr. Ja nie mam ścianki więc i Tobie odradzam, lepsza komunikacja , ładniejsza przestrzeń Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 13.12.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Mam pytanko do domowników spokojnej. Odwiedzający budowę znajomi i fachowcy odradzają mi budowę ścianki oddzielającą jadalnię od salonu, dodam że jadalnia jest powiększona kosztem zadaszonego tarasu o metr. Argumentują to tendencją do otwartych przestrzeni, dostęp do okna z jadalni, czyli jaśniej itd...... . Co Wy na to? Jestem ciekawy waszych spostrzeżenia na ten temat? plusy, minusy, pomysły na inną zabudowę, itd. A my mamy ściankę i uważam, że też jest dobrze - mamy dokładnie jak w projekcie - w salonie przy tej ściance stoi stół, dalej komplet wypoczynkowy. Ale: nie mamy kominka, tak jak Ty będziesz mieć lookas, na ścianie koło kuchni. Nie mamy też wydłużonej o metr kuchni. Wg mnie tu decydują indywidualne preferencje - czy chcesz mieć kuchnię bardziej otwartą, czy wolisz jednak oddzielenie kuchni od salonu. No i w Twoim wypadku trzeba jeszcze brać pod uwagę usytuowanie kominka. Ja przed decyzją o tej ścianie widziałam jak wygląda bez ścianki i całkiem świadomie u nas ścianka jest. Tak więc - musisz sam zadecydować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.12.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Ja nie mam ścianki więc i Tobie odradzam, lepsza komunikacja , ładniejsza przestrzeń Pozdrawiam Uwaga, popełniłem pewien błąd bo u mnie jest scianka ale ta w kuchni, jak przyjadę do domu to wrzucę fotkę - wtedy kuchnia jest bardziej zamknięta na salon, wszystko zależy od sposobu rozmieszczenia sprzętu , zarówno w kuchni jak i salonie. Natomiast jeśli chodzi o ściankę będąca przedłużeniem ściany z wyjściem na taras to nie mam, bo w moim przypadku jest zbędna i była by wręcz uciążliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 14.12.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Ja jestem zwolennikiem otwartych przestrzeni i nie mam. Tez mam o kilkadziesiąt cm zmniejszony taras aby jadalnią była większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.12.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 O taka ścianka - zasłania kuchnię i okap kuchenny, w większości zasłania całą kuchnię od strony salonu pomimo tego, że jest niewielka i nie ma pełnego wymiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts