CityMatic 19.01.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Planowana kolejność prac: -okna -elektryka -tynki -papa ( chcemy ją położyć sami żeby mieć pewność, że dokładnie) Co sądzicie? Widzisz chodzi mi o to że jak się wykona izolację tego kawałka, narożnika to póżniej papa na chudziaku ładnie się do niej przyklei , a jak będzie tam tynk to po pierwsze może w tym miejscu nie być wcale izolacji(trudno się połączyć z izolacją poziomą ścian) albo połączenie to jest bardzo utrudnione przez resztki tynku i nierówność ścian . Nie wiem również jak w obecnym czasie, i jak można się umówić z firmą wykonującym tynki, ale jak ja robiłem instalację w bruzdach to zapłaciłem parę złotych mniej Ostatnie foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykf 20.01.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Sorki, ale nie do końca rozumiem. Od kiedy to się robi elektrykę po tynkach? Przecież to oczywiste, że najpierw układamy kable, a później to wszystko przykrywamy tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.01.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Sorki, ale nie do końca rozumiem. Od kiedy to się robi elektrykę po tynkach? Przecież to oczywiste, że najpierw układamy kable, a później to wszystko przykrywamy tynkiem. Bez przesady ostatnio widziałem wszystko w posadzce w rurkach i tylko na pewną wysokość wcięcie do gniazd. Oświetlenie po stropie w rurkach Dom parterowy. Zapewne robiono tynki przed mrozami, aby wyschło. Mnie się wydaje, że największy dylemat to inne instalacje :woda, CO, centralny odkurzacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyba1505 20.01.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Dlaczego papa która na zdjęciu City jest pod ścianami fundamentowymi jest wywinięta na ścianę a nie połączona z izolacją chudziaka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.01.2015 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Dlaczego papa która na zdjęciu City jest pod ścianami fundamentowymi jest wywinięta na ścianę a nie połączona z izolacją chudziaka ?? Bo jak widać na zdjęciu .......................nie ma jeszcze izolacji chudziaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.01.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Tu już jest a więc pojawiła się po tynkach....zauważ tylko ten pasek jest połączony na wcześniejszym zdjęciu z izolacją poziomą...po tynkowaniu poszła już izolacja na całości.A potem już standardowo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slomka86 21.01.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Patrykf, jeżeli chodzi o moje posty... nikt nie mówił o elektryce po tynkach.... to by było bez sensu. Mowa była o hydraulice po tynkach. Skłaniamy się do papy na chudziaka( zresztą tak jest w projekcie) ale wszyscy po kolei wybijają nam ten pomysł... Przecież dom buduje się raz a zdrowy rozsądek mówi, żeby zrobić izolację solidnie. Czyżby ta papa była faktycznie taką wręcz nadgorliwością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.01.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Skłaniamy się do papy na chudziaka( zresztą tak jest w projekcie) ale wszyscy po kolei wybijają nam ten pomysł... Przecież dom buduje się raz a zdrowy rozsądek mówi, żeby zrobić izolację solidnie. Czyżby ta papa była faktycznie taką wręcz nadgorliwością? Nie będę przekonywał, zachwalał bo to jest w moich postach odnośnie izolacji(tą zresztą widać na ostatnim zdjęciu powyżej jest i papa jest i folia) Wystarczy zrobić sobie test, koszt niewielki sen spokojny. Kawałek foli i kawałek papy(termozgrzewalnej np 3,2mm) położyć sobie jedną i druga na chudziaku i pospacerować sobie, trzy razy przejść sobie po nich można raz podskoczyć - potem wziąć pod światło papę i folię - zobaczyć ile co ma otworów przez to każda wilgoć ładnie spenetruje posadzkę i będzie"izolacja"dla wszystkich "nadgorliwych" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyba1505 21.01.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Ja myślę że to nie jest nadgorliwość aczkolwiek boje się że będzie czuć w domu :/ Mój kierownik powiedział że ma być wiec pewnie dam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.01.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 ...... że będzie czuć w domu :/ Co będzie czuć?papę? To kup papę a nie coś z krajów azjatyckich. Zabawki też dziecku nie kupisz bo będzie śmierdzieć ropą? czy smołą? Są zabawki i zabawki. Dobra papa jest dostępna - polecam i tą co mimo woli reklamowałem , oraz taką jak sam układałem, u mnie 100 % podłogówki to dopiero wg niektórych powinno śmierdzieć, jak się ją układa to czuć bo się ją topi jak jest ułożona to po 5-6 dniach nic nie czuć. Dodatkowo moją trzy razy zamiatałem więc piaskowa posypka ładnie się ułożyła i zmiotła, potem ułożyłem na papę-czarną folię i ocieplenie ze styropianu 20cm(2x10cm) na to folia żółta, srebrna i instalacja ogrzewania podłogowego, potem zbrojenie i wylewka z włóknem polipropylenowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 25.01.2015 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Witam , a u nas zawitała zima i mamy takie widoczki ... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.01.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Witam , a u nas zawitała zima wreszcie ktoś ma zimniej ode mnie Żartuję u Mnie jeszcze śniegu nie ma temp +2 *C i jak na razie wiosennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 02.02.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Cześć, Trochę mnie nie było. Witam wszystkich po przerwie U mnie zbyt wiele się nie zmieniło.. Z ważnych rzeczy to mam już gaz, popłynął tuż przez nowym rokiem i teraz jest już ciepełkoooo W międzyczasie zamontowałem już dębowe parapety, które prezentują się tak: https://drive.google.com/folderview?id=0B0I5nRF3A90UdFFDRzJsN0ZBMzQ&usp=sharing Mi szczególnie podoba się zestawienie drewna z kafelkami w łazience, wyszło na prawdę super. W zeszłym tygodniu pojawiła się ekipa malarska i tym oto sposobem mam już dom zagruntowany na biało. https://drive.google.com/file/d/0B0I5nRF3A90UUzdzZUxCYklyTmM/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/0B0I5nRF3A90UU0RTbndfMzIxcHM/view?usp=sharing Z mniej miłych rzeczy to okazało się, że wylewka mi pękła w jednym miejscu. Jestem umówiony na środę na naprawę. Zatopienie metalowych klamr zalanie tego żywicą epoksydową. Podobno pęknie w każdym innym miejscu, ale nie tu. Zrobię zdjęcia to się podzielę. Pękł też kamień na obudowie kominka - czekam na rozpatrzenie reklamacji. https://drive.google.com/file/d/0B0I5nRF3A90URGJ2cG50LVpKM1k/view?usp=sharing W przyszłym tygodniu wraca glazurnik na dokończenie płytkowania i biały montaż. Potem malowanie na gotowo, układanie podłogi, drzwi wewnętrzne, kuchnia.... o matko ile to jeszcze kasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.02.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Pękł też kamień na obudowie kominka - czekam na rozpatrzenie reklamacji. https://drive.google.com/file/d/0B0I5nRF3A90URGJ2cG50LVpKM1k/view?usp=sharing .... o matko ile to jeszcze kasy... Ten kominek to jak widzę granit? dziwne, że pękł - reklamacje powinni uznać - u mnie jest marmur i to on pęka częściej czego się obawiałem. A kasy na wykończeniówkę idzie, oj idzie nawet nie wiadomo kiedy, ale jak jakiś etap się zamyka i można się wprowadzać - jaka przyjemność - niezapomniana Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 04.02.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 songoku_xxx patrzę na twój salon i nie wierzę... wygląda prawie jak mój - trochę inny kamień na ścianie , kominek w drugą stronę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 07.02.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 jakiej szerokości masz HS'a? czy na przeciwko ściany z kamieniam masz okno czy zostawiłes ścianę? hehe może resztę domu też mamy podobną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 12.02.2015 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Na przeciwko ściany z kamieniem mamy drugie okno HS , obydwa mają po trzy metry. Dzisiaj zrobił bym je jeszcze szersze , chociaż o pól metra... ale ogólnie jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 21.02.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 ja mam HSa 4m a te okno na przeciwko ceglanej sciany to nieotwierany FIX 2,5 m podzielony na pół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.03.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Witam serdecznie Mam wrażenie, że już nastała wiosna Pozdrawiam z tak miłym akcentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.03.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Nie wiem co się dzieje , zapewne jak co roku wszyscy doglądają jeśli nie swoich ogródków to budowy A u mnie jak zwykle coś się dzieje coś zmienia, ekipy do grilla i kostki poumawiane i czekają na ładną(ładniejszą)pogodę więc korzystając z wiosennej aury postanowiłem założyć sobie małą szklarnię na pomidorki, ogórki i paprykę Zdjęcia są już na forum więc i tu je pokażę , gdyby ktoś chciał coś podobnego to zamieszczę jeszcze jak zbudowałem fundament, wszystko oczywiście bez cementu, aby dało się przenieść, gdy zajdzie taka potrzeba z przyczyny wyjałowienia gleby... ale to za kilka lat. Mocowanie w dwóch etapach - bloczki fundamentowe, kantówka - kołkami do bloczka co 30 cm, a później do kantówki wkrętami do blacho dachówki. Elementy dodatkowo posklejane uszczelniaczem dekarskim(aby nie było zbędnych drgań) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts