Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1. EPS pod płytą to dla mnie pomyłka.

2. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ze go ma być 20cm.jeśli tak to jest to grubość wystarczająca tylko nie EPS a XPS ale będzie na bank sporo drożej.

3. Brak opaski anty wysadzinowej.

4. Ile tego XPS a na cokole?

0.19 to sporo jak na obecne czasy dla mnie. Żadna rewelacja, przemyśl to jeszcze.

Musiałem powiększyć garaż o 2.5 metra żeby weszła brama. Tym sposobem mam garaż na ponad 50m2 ;)

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1. EPS pod płytą to dla mnie pomyłka.

2. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ze go ma być 20cm.jeśli tak to jest to grubość wystarczająca tylko nie EPS a XPS ale będzie na bank sporo drożej.

3. Brak opaski anty wysadzinowej.

4. Ile tego XPS a na cokole?

Dzięki za rady - dopytam. Ile XPS-a nie wiem.

Projekt M36a - więc już z dwoma garażami i podwójną bramą :)

Znajomy doradza, żeby cześć tarasu która jest przykryta dodać do salonu. Z jednej strony dobry pomysł, ale z drugiej podoba nam się, że jest cześć tarasu która nie jest pod chmurką i ma bezpośrednie wyjście z kuchni.

M36A ma bramę pojedynczą i garaż za mały żeby wygodnie parkować dwa samochody. Ja wydłużyłem garaż o dwa metry i zastosowałem dwie bramy.

Akurat zadaszony taras był jedną z trzech rzeczy która w moim wypadku przeważyła na korzyść tego projektu

Edytowane przez szyba1505

• 5 weeks później...

coś cisza jak makiem zasiał w wątku...

to jak tak to ja pokażę owoc moich 2 dni pracy. W korytarzu zrobiłem oświetlenie z rurek. Gdzieś zobaczyłem w sieci podobne i mnie to zainspirowało ;)

Żarówki jeszcze nie są docelowe, ale już widać efekt ;)

http://s10.postimg.org/48jzj7lcp/20151229_213700.jpg

http://s10.postimg.org/50r8w5exl/20151229_213850.jpg

hej przystankowicze czy ktoś prowadzi dziennik zużycia mediów?

Ciekawy jestem jak Wasze zużycie gazu w tych czasach :)

Mi za grudzień wyszło 200 m3 (ogrzewanie + CWU)

Obecnie przy tych temp zużycie gazu wynosi ok 11-12 m3 na dobę. Jak to u Was wygląda?

U mnie jeszcze dochodzi gotowanie - te tabelki to dla mnie żadna tajemnica :) a oszczędności jeśli są to lepiej dla mnie w domku jest ciepło i mam naprawdę duuuuuuuużo ciepłej wody:)

Mam nadzieję że jest czytelne.....coś widać :) mam jeszcze energię elektryczną cały czas prowadzę

Pozdrawiam

Zużycie gazu.jpg

Dzięki Citi :)

Czy używasz solarów/fotowoltaiki lub kominka?

Ja mam rozliczenia miesięczne wiec mam częstsze "próbkowanie" ;)

Mam w jednym pliku wodę, prąd i gaz.

Woda średnio 10m3 a prąd 230-240 kW. Dane za ostatnie miesiące bo od niedawna się przeprowadziłem :)

Nie nic z wymienionych

Kominek używany w ubiegłym roku - rekuperator z rurowym GWC

Witam

Mi w grudniu wyszło 169m3. Zobaczymy jak to będzie w styczniu, bo jednak temperatury mamy trochę niższe:o W zeszłym miesiącu zamontowałem w końcu siłowniki na rozdzielacz i podzieliłem dom na trzy strefy. Komfort cieplny trochę lepszy, ale zobaczymy jak to się przekłada na zużycie.

Ogólnie w całym 2015 roku zużyliśmy około 1100m3 (CO+CWU).

Ogólnie w całym 2015 roku zużyliśmy około 1100m3 (CO+CWU).

Czyli jak popatrzysz na moją tabelkę jest dokładnie tak samo.....tylko się cieszyć :) U mnie podłogówka ustawiona jest na stałe na rozdzielaczu, temperaturę ustawiłem raz przepływami i od początku jest dobrze.

Patryk też mam siłowniki i cały system TECE. Cały czas jeszcze testuje ustawienia bo mam dość skomplikowany system z buforem, który niestety pracuje jeszcze tylko na 1 źródle energii bo do kominka nie mam wysezonowanego drewna a fotowoltaikę będę chciał na wiosnę zamontować. Biorąc pod uwagę powyższe to uważam, że nie jest źle.