Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Dzięki za rady - dopytam. Ile XPS-a nie wiem.

Projekt M36a - więc już z dwoma garażami i podwójną bramą :)

Znajomy doradza, żeby cześć tarasu która jest przykryta dodać do salonu. Z jednej strony dobry pomysł, ale z drugiej podoba nam się, że jest cześć tarasu która nie jest pod chmurką i ma bezpośrednie wyjście z kuchni.

Witaj, mieszkamy już ponad roczek, i pozostawiliśmy taras. Dziś wiem ze to był dobry wybór. gdy jest w miarę ciepło ale pada deszcz to bez stresu można siedzieć na tarasie i jest na nim sucho. gdy jest bardzo gorąco i ostre słońce tez możesz siedzieć na powietrzu , zjeść obiadek i kożystać z cienia. dla mnie jest to bardzo dobra decyzja . Ale jak ze wszystkim... każdy ma swoje upodobania . Pozdrawiam Darek i Aga :)

Witam

Powiedzcie mi szanowni forumowicze jaki tynk kładliście na elewację? Do nas na dniach wchodzi ekipa i zastanawiam się jakiego materiału użyć? Czy położyć tynk silikonowy czy może silikatowo-silikonowy? Jedni polecają silikonowy, a inni mówią, że szkoda pieniędzy. Może nasuwają Wam się jakieś spostrzeżenia?

Witam

Powiedzcie mi szanowni forumowicze jaki tynk kładliście na elewację? Do nas na dniach wchodzi ekipa i zastanawiam się jakiego materiału użyć? Czy położyć tynk silikonowy czy może silikatowo-silikonowy? Jedni polecają silikonowy, a inni mówią, że szkoda pieniędzy. Może nasuwają Wam się jakieś spostrzeżenia?

Jeśli masz dobrą sprawdzoną ekipę , która nie popełni błędu - nie spiep....y układania to zapewne sylikonowy jest najtrwalszy ze względu na powłokę i barwę.

U mnie jest akrylowy w palecie barw drugi z brązów od najjaśniejszego, o uziarnieniu 1,5. Jest ok tylko lubią go muchy:(

Co zauważyłem - wszystkie kolory które barwą są w tonie żółtego lubią wszelakiej maści owady, im ta barwa kieruje się w niebieski m mniej. Wszystko również zależy od jakości i trwałości samego tynku - ja swój myłem myjką ciśnieniową i płynem do mycia naczyń i nic się nie stało.

Pozdrawiam

• 1 month później...

panelami czy deską barlinecką?

Ja mam 100% ogrzewanie podłogowe pod deską barlinecką (oprócz łazienek) i jest super. Takie pierdzielenie, że nie będzie grało. Jest moim zdaniem jeszcze lepiej bo deska nigdy nie jest tak zimna jak płytka. Nawet jeśli nie grzeje podłogówka to można na bosaka chodzić.

Warunek jest jeden: nie możesz przekroczyć 29 stopni(albo 27, nie pamiętam a nie chce mi się szukać). na powierzchni podłogi. Tak przynajmniej barlinek pisze.

Ja mam termostaty pokojowe z pomiarem temp powietrza i wylewki. Jest zaprogramowana max temperatura i termostat wyłącza pętlę jeśli jest przekroczona w wylewce.

Odpowiadając w skrócie. Pod deską jest okej (byle nie litą) więc moim zdaniem pod panelami też będzie dobrze.

Fizyka mówi, że ciepło musi gdzieś "uleciec". Jam masz dobrze ocieplone pod wylewka to droga jest tylko jedna - w górę. Różnica będzie taka, że drewno wolnej się nagrzewa i wolniej schladza. Nie będzie żadnej różnicy w kwh potrzebnych do ogrzania powierzchni pod płytkami i pod drewnem. Dla mnie płytki np w salonie to tragiczny wybór.

Jeszcze nie doszedłem do tego etapu ale jest to zdanie osób które miały w salonie deskę i zmieniły na płytki. Przy ustawieniu podłogówki np. na 6 deska była lekko ciepła a po zmianie na flizy przy ustawieniu na 3 jest już za gorącą. :) Wszystko ma swoje plusy i minusy. Ja akurat planuje w salonie płytki.

Ja mam porownanie bo w łazience mam płytki i oczywiście płytki szybciej będą ciepłe. Zrób mały eksperyment włóż kawałek deski i kamienia do piekarnika na dostatecznie długi czas. Pytanie co będzie cieplejsze kamień czy deska. Odpowiedź będą w tej samej temp. Tak samo masz w domu. Grzej deskę wystarczająco długo to będzie dokładnie w tempurze płytek. Stary po co robić sobie łazienkę w salonie. Nic nie ma porównania do chodzenia bosą stopą po drewnie.

Oczywiście duże płytki wyglądają bardzo ładnie. Moi bliscy znajomi mają płytki w salonie i jak im dziecko raczkowalo to musieli na kolana ocieplacze ze mu zakładać bo podłoga była zimna... pamiętaj, że nie zawsze będziesz grzal podłogę. Czasami będzie poprostu zimna. Ale jak to się mówi wolnoć Tomku w swoim domku :-)

Ja lubię raczej styl skandynawski niż minimal wiec jasna drewniana podłoga była oczywistym wyborem

• 2 weeks później...

Mam pytanie

Ze względu , że stałem się coraz bardziej"leniwy"proszę o informację jaki typ napędu(jeśli oczywiście ktoś ma) zastosowaliście w swoich bramach garażowych ?

Szczególnie interesuje mnie ta "większa" brama.

Zamontowałem napęd do bramy wjazdowej i bardzo mi się to spodobało - do dnia dzisiejszego otwierałem ręcznie....teraz mam pilocik :)

Jaki producent i jaki model interesuje mnie głównie jaka ma być siła, aby tą bramę unieść? bo przecież wszystko zależy od spręzyn naciągowych a u mnie ta brama jest dosyć....ciężka :(

napęd.jpg

Witam wszystkich....WIOSNA!

Wszystko zaczęło rosnąć i tak dobrze...kolejny rok i roślinki lubią moją działeczkę zrobiłem jak zawsze kilka zdjęć które obrazują mijający czas.......wszystko zarasta i dom nabiera charakteru( pierwsza para zdjęć to rok bieżący i czerwiec 2013)

Pozdrawiam

IMG_9286.jpg

WP_000075.jpg

IMG_9293.jpg

IMG_9282.jpg

IMG_9295.jpg

• 2 weeks później...

Dzień dobry wszystkim,

coś cichutko w naszym wątku, a przecież sezon na prace budowlano - ogródkowe w pełni :)

My w tym roku dobudowaliśmy sobie wiatę drewnianą na samochód wraz z drewutnią koło garażu - wyszła super, jestem bardzo zadowolona. W maju wreszcie ruszamy z kostką na podjeździe, także jeszcze chwila i będzie porządek. W końcu :)

City, a ja mam pytanie do Ciebie o tę trawkę - chyba trawkę, którą widać u Ciebie między niebieskimi hiacyntami - to takie podłużne zielone białym paskiem przez środek. Co to za roślina?

Pozdrawiam :)