Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim,

coś cichutko w naszym wątku, a przecież sezon na prace budowlano - ogródkowe w pełni :)

My w tym roku dobudowaliśmy sobie wiatę drewnianą na samochód wraz z drewutnią koło garażu - wyszła super, jestem bardzo zadowolona. W maju wreszcie ruszamy z kostką na podjeździe, także jeszcze chwila i będzie porządek. W końcu :)

City, a ja mam pytanie do Ciebie o tę trawkę - chyba trawkę, którą widać u Ciebie między niebieskimi hiacyntami - to takie podłużne zielone białym paskiem przez środek. Co to za roślina?

Pozdrawiam :)

No tak Agnieszko, a zdjęć nie ma? ......:(

To krokusy.....już przekwitły i teraz zawiązują nowe cebule...takie pstre tzn odmiana postrzępione kwiatki niebiesko białe.

Dekoracyjna trawka gdy nie ma jeszcze tej zielonej ale bardzo nietrwała ok 1 miesiąca.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

A jak tam u Was wiosna?.........nic nie piszecie wszyscy zapewne coś robią albo po prostu mieszkają :)

U mnie jak co roku wiosna mnie zachwyca i barwą i radością że roślinki sobie rosną przetrwały zimę i tak naprawdę nie wiem czy lepsza jest śnieżna i mroźna czy sucha i ciepła.

Niektóre rośliny i tak nie przetrwały zimy nawet gdy nie było mrozów.

Działeczka powoli "rośnie" zamieszczam kilka zdjęć jak zwykle......chwaląc się wiosną

Pozdrawiam tych "Starych" i "Nowych" przystankowiczów.

judaszowiec.jpg

hosty.jpg

hosty 2.jpg

kwiatki.jpg

skalniak.jpg

Cześć City :)

Pięknie u Ciebie...kiedy to u mnie tak będzie...:eek:

Na mojej działce trawa już raźno wschodzi. W międzyczasie obudowałem domek krawężnikami (jakieś kamyki wsypię w tą opaskę) i teraz właśnie kończę wiatę na drewno. Wyszło całkiem nieźle, muszę skończyć krycie a potem zastanowić się co na dach. Chciałbym takie płytki jak mam na dachu, ale cholera troche drogo wyjdzie.

I jeszcze pytanie. Na dole wyłożyłem agrowłókniną żeby chwasty nie przerastały i wysypałem piasek na to. Teraz nie wiem co na wierzch posypać. W pierwszej chwili chciałem białym kamykiem wysypać - ładnie będzie wyglądało, ale tylko na początku bo potem kawałki kory wszystko zabrudzą i ciężko będzie to wyczyścić. Drewno chcę ułożyć na paletach (tak są wymiary żeby między przęsła weszły 2 palety). Tak czy inaczej z czasem coś tam na dół będzie się sypało a potem trzeba będzie wymiatać. Teraz myślę sobie żeby może wysypać po prostu korą...Co myślicie?

Pzdr

Marcin

http://postimg.org/image/mb2w2wcw1/

http://postimg.org/image/6e8pjx9vl/

Chciałbym takie płytki jak mam na dachu, ale cholera troche drogo wyjdzie.

Dziękuję

Ja bym jednak dołożył te parę stówek i pokrył tym samym będzie tworzyło zwartą całośc, ten sam dylemat miałe kryjąc mój składzik wyszło tego 78m2 dachówki i trochę wykończenia ale teraz nie żałują bo naprawdę ładnie się wkomponowało.

W Twoim przypadku na ten piasek ułożył bym płyty ażurowe betonowe na ten piach gdy przyjdzie drzewo będzie ładnie wysychać, nie będzie się brudzić a i efekt będzie ciekawy i trwały.

Swojego czasu również układałem drzewo na paletach ale nie zdało to egzaminu teraz mam na podwyższeniu i na betonie.

plyta-azurowa-celtic-baumabrick,big.jpg

a dlaczego palety nie zdały egzaminu? Dla mnie to najbardziej praktyczne rozwiązanie. Jak wypalisz wszystko z palety wystarczy ją przenieść i wymieść wszystko spod palety i już czysto. Właśnie pod warunkiem, że można będzie wymieść.

Na takim czymś myślałem, ale chciałem coś ciekawszego. Poza tym musiałbym tam sporo powycinać bo mam te słupki pobetonowane i nie wiem jak to będzie wyglądało... :-/

a dlaczego palety nie zdały egzaminu? Dla mnie to najbardziej praktyczne rozwiązanie. Jak wypalisz wszystko z palety wystarczy ją przenieść i wymieść wszystko spod palety i już czysto. Właśnie pod warunkiem, że można będzie wymieść.

Na takim czymś myślałem, ale chciałem coś ciekawszego. Poza tym musiałbym tam sporo powycinać bo mam te słupki pobetonowane i nie wiem jak to będzie wyglądało... :-/

U mnie się nie sprawdziło bo "coś" lub "ktoś" się tam zadomowił początkowo były to jerze potem lisy śmierdziało , moja się bała tam chodzić....teraz mam Łasicę i ona daje sobie radę z myszami i ptakami które znosi z całej okolicy - dobrze, że ta przynajmniej nie brudzi w otoczeniu swojego domostwa.

Zapewne też u Ciebie jest ten piasek który zapobiega podkopywaniu przez krety .

Może masz rację palety u Ciebie będą w miarę dobrym rozwiązaniem,

kurcze nie wiem jak to wygląda. Jak wyglądają wióry to wiem bo ojciec to tapicer, ale grube to nie wiem. Wyobrażam sobie, korę tylko z wiórów. Dobrze kombinuję?

a może jeszcze inne propozycje?

Ja wysypałem kamyczki, na to palety i mam z głowy. Czyli chyba tak, jak planowałeś. Dasz korę, to Ci będzie po całej działce fruwać, a palety nie będą tam wiecznie stać, spalisz trochę drewna i jak będzie potrzeba, to można wymienić. Zaraz cyknę zdjęcie

No tak planowałem, ale jak z tych kamykow wymiesc śmieci jak się usyfi pod paletami

Większe śmieci zbierzesz, a mniejsze wydmuchuję powietrzem (sprężarka, albo dmuchawa do liści). Tam nie będzie aż takiego syfu, ułóż szczelnie dolną warstwę i po kłopocie. A zdjęć nie mogę dodawać, nie wiem dlaczego?

• 2 weeks później...
Witam , mam pytanko : czy ktoś z was kożysta z odkurzacza centralnego. Jaką jednostkę centralna wybrać , czym się kierować przy wyborze. No i oczywiście jak się spisuje. Wady zalety.... Pozdrawiam. Darek i Aga

U mnie od początku VacuMaid. Spisuje się dobrze - jak odkurzacz wciąga śmieci i kurz :)

20150113_175840.jpg

Jaką jednostkę centralna wybrać , czym się kierować przy wyborze. No i oczywiście jak się spisuje. Wady zalety.... Pozdrawiam. Darek i Aga

Jeszcze dodam

Ja przy wyborze kierowałem się podciśnieniem, możliwościami tzn ile gniazd obsłuży, i tym czy jest to "cyklon" czy też nie bo podczas opróżniania worka nie chciałem mieć dużo z tym zachodu. U mnie wyjmuję typowy worek na śmieci i wyrzucam , zakładam nowy i już. Raz na pół roku - 9mc wymieniam filtr z włókna szklanego(tzn wycinam okrąg z siatki do ocieplenia w ilości 5-6 sztuk aby zmniejszyć pole powierzchni oczka i zakładam w celu ochrony łopatek wirnika turbiny- oryginalny jest za wzór foto)

W Naszym domu jest 5 gniazd i 3 szufelki. Korzystam z węża dł. 9m i rozciągliwego 2-7m w garażu.

C-fakepath-filtrVacuMaid.jpg

City wielkie dzięki za podpowiedź, skorzystam z twoich uwag . Obawiałem się trochę tego rozwiązania bo ktoś mi powiedział że nie sprawdza się ale może po prostu ma coś źle zrobione. Odnośnie zdjęć terenu , na razie jeszcze niewiele zrobiliśmy bo musimy nawieźć jeszcze ziemi na wyrównanie. Pewnie w tym roku coś już zrobimy ale efekty będą pewnie dopiero za rok.

City znalazłem coś takiego , co o tym myślisz: S1570 SPLIT Jednostka centralna+ Zestaw do sprzatania(ElektroComfort) z wężem 9m z wyłącznikiem w rączce.

W skład zestawu wchodzi:

1. Wa¿ gietki (KSH230) 2. Ssawka podstawowa z klawiszem (CV520V) 3. Rura teleskopowa metalowa (W419’) 4. Ssawka do wykładzin (UT530B) 5. Ssawka do kurzu (DB530) 6. Ssawka szczelinowa (CT525) 7. Torba na ssawki 8. Wieszak na wa¿ gietki (H231) 1. Waż gietki 9m z wyłacznikiem 2. Ssawka podstawowa z klawiszem 3. Rura teleskopowa niklowana 4. Ssawka do wykładzin 5. Ssawka do kurzu 6. Ssawka szczelinowa 7. Torba na ssawki

8. Wieszak na waż.

Jednostki centralne S1570 Split wyposażone są w jeden silnik o średnicy wirnika odpowiednio 5.7" lub 7,2".Odkurzacze przeznaczone do zastosowań domowych, których konstrukcja została zapożyczona z rozwiązań spotykanych w konstrukcjach przemysłowych. Odkurzacze te mogą utrzymać w czystości domy o powierzchni całkowitej odpowiednio 300m2 oraz 500 m2. Silniki jednostek centralnych typu S1570 można łączyć równolegle z jednym separatorem DC1240 w celu zwiększenia przepływu powietrza. Rozwiązanie takie pozwala na uzyskanie bardzo dużej wydajności systemu w atrakcyjnej cenie.

Specyfikacja techniczna

S1570

S2500

S2800

Liczba silników

1

1

1

Moc elektryczna

1570

1780

1780

Przepływ powietrza w m3/h

180

232

201

Podciśnienie w kPa

28,7

27

34,1

Pojemność zbiornika na kurz

25,6

25,6

25,6

Max. dł. przewodu magistralnego w m

50

55

60

Maksymalna pow. sprzątania w m2

300

500

600

Zalecana max. liczba gniazd ssawnych

8

10

12

Gwarancja

5 lat

5 lat

7 lat

myślę ze ta wersja na 8 gniazd była by wystarczająca.....?