Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:lol:

:o :o :o :o :o :o :o :o :o

Normalnie porażka :-?

Ale zdzierają kasy!!!przecież to jest jawne okradanie-na pewno to tyle nie kosztuje :o

a ten rzekomo obrotowy!!przecież on miesza powietrze zużyte z napływowym może i jest to dobra centrala, ale za taką kasę to można mieć wypasionego Bartosza :roll:

Dobrze ze planuje to zrobić sam-centralę oczywiście kupię ale reszta "tymi rękami"

:roll: czekam na inne opinię i kosztorysy ale ten to naprawdę można sie usmiać 43.310 pln :lol: :lol:

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj,

REKUPERATOR MISTRAL 600 DUO EC PRO-VENT

Ostatnio pojawił sie taki recu z Mistrala i jest jednym z naj, a na pewno jest tańszy od tego z oferty- :wink: a wątpię aby to on był w niej uwzględniony :lol:

Wiec tak, z panem z super firmy od wnetylacji rozmawialem i tam narazie nic wiecej nie zalatwie. Chodzi o to, ze projekt wentylacji mechanicznej powinien byc zawarty w dokumentacji skladanej z wnioskiem o wydanie pozwolenia na budowe (tym bardziej jak sie chce miec rure w ziemi - a ktos pozniej chcialby np. nam dzialke przekopac bo jakas instalcje bedzie kladl do kolejnych dzialek - to ta rura musi byc na mapie naniesiona - z rury-czerpni w ziemi po rozmowie z kolejnym panem jednak zrezygnowalem.) Podobno teoretycznie moze nawet wystapic problem z odbiorem budynku bez adaptacji instalacji wentylacji mechanicznej (kominiarz moze stwierdzic, ze nie ma zgodnie z projektem ciagow w lazience, kuchni itd.). Super firma od wnetylacji nie ma swojego pana do adaptacji projektow - "zajmujemy sie tylko montazem", okazalo sie, ze pan ktory mi wykonuje adaptacje wod-kan moze mi tez zrobic projekt wentylacji mechanicznej. Ta adaptacja bedzie nanoszona jako ostatnia na projekcie wiec spodziewam sie jej za okolo miesiac. Wstawie na forum jak bedzie gotowe.

A z ciekawostek jakich sie dzisiaj dowiedzialem, to jeszcze jedna jest warta uwagi. Prawodpodobnie po zmianie ostatniej przepisow prawa, kazdy piec CO musi posiadac uziemienie, bez niego nie odbiora budynku (chodzi o to, ze piece maja kontakt z pradem i zeby grzejnik nikogo nie zabil). Znajomi wiercili w posadzce 5m dziure, zeby w gotowym juz domu uziemienie do pieca zalozyc.

A z ciekawostek jakich sie dzisiaj dowiedzialem, to jeszcze jedna jest warta uwagi. Prawodpodobnie po zmianie ostatniej przepisow prawa, kazdy piec CO musi posiadac uziemienie, bez niego nie odbiora budynku (chodzi o to, ze piece maja kontakt z pradem i zeby grzejnik nikogo nie zabil).

To już było wcześniej :) tylko nie każdy tego przestrzegał - ja montowałem 10mm2 żółto zielony linkę jeszcze przed 5 laty :wink:

Nie wiem - może i jestem niedoinformowany a może w woj. warminsko - mazurskim archtekci branży konstrukcyjno - budowlanej nadinterpretują prawo budowlane. Czy możecie mi więc szanowni forumowicze podpowiedzieć czy jak oddawaliście swoje projekty spokojnej przystani do adaptacji dla architektów , to czy konstruktor przed podpisaniem projektu tez Wam mówił, że konieczne jest badanie geologiczne gruntu pod fundamenty ? ( koszt. ok. 1000 - 1200 zł !!!! ), czy też Wam ściemniał że musi dokonać ponownych przeliczeń konstrukcyjnych więzby dachowej ? , czy wymagano od Was charakterystyki energetycznej budynku do pozwolenia na budowę ????? - prosze o pomoc w zakresie Waszych doświadczeń w tym temacie - zanim zacznę się kłócić wole zapytać i dokładnie przestudiować prawo budowlane. Z góry dziękuję .

Nie wiem - może i jestem niedoinformowany a może w woj. warminsko - mazurskim archtekci branży konstrukcyjno - budowlanej nadinterpretują prawo budowlane. Czy możecie mi więc szanowni forumowicze podpowiedzieć czy jak oddawaliście swoje projekty spokojnej przystani do adaptacji dla architektów , to czy konstruktor przed podpisaniem projektu tez Wam mówił, że konieczne jest badanie geologiczne gruntu pod fundamenty ? ( koszt. ok. 1000 - 1200 zł !!!! ),

Nie nic takiego nie wymagano ,ale miałem badanie gruntu dla przydomowej oczyszczalni ścieków- może to się przydało -ale wątpię

czy też Wam ściemniał że musi dokonać ponownych przeliczeń konstrukcyjnych więźby dachowej ?

Po co ? Obliczona jest na najcięższą dachówkę -więc z dużym zapasem na cokolwiek innego.

Ja sobie policzyłem ile jest na dachu u mnie w bardzo bliskim przybliżeniu

18,4 tony!!!

, czy wymagano od Was charakterystyki energetycznej budynku do pozwolenia na budowę ????? .

Po co ? Charakterystyka sporządzana jest przed odbiorem domu do użytkowania, a więc po zgłoszeniu do urzędu o zakończeniu budowy i wydaniu decyzji na zamieszkanie!!

- prosze o pomoc w zakresie Waszych doświadczeń w tym temacie - zanim zacznę się kłócić wole zapytać i dokładnie przestudiować prawo budowlane. Z góry dziękuję .

Proszę- jak coś więcej to pytaj :wink:

Witam wszystkich! (mój pierwszy post na forum :D )

Pewnie masz gotowy projekt, który wymaga adaptacji. Konstruktor aby dokonać takiej adaptacji potrzebuje badań gruntu, na którym będzie stał Twój dom. Konieczne jest to dla prawidłowego zaprojektowania sposobu posadowienia budynku.

Odnośnie więźby to może się tak zdarzyć, że zachodzi potrzeba analizy więźby dla warunków klimatycznych danego obszaru kraju. Wszystko zależy jakie warianty zawiera projekt i gdzie zamierzasz budować.

geotechnika - bardzo się przyda - niejeden wątek był tu o problemach bo nie zrobiono najpiew badań gruntowych

przeliczenie więźby - brawo dla konstruktora - zmieniła się (zmienia) norma wiatrowa. Widać śledzi gość co w trawie piszczy

Jeśli masz adaptację typówki ,to sprawdź wg jakiej normy liczone jest obciążenie wiatrem

z tym świadectwem energetycznym do wniosku o pozwolenie to nic nie wiem... ale może coś przeoczyłem ?

przestudiuj dokładnie prawo budowlane... moze coś tam jest ?

Witam,

Wcześniej pisaliśmy na innym forum o naszych zamiarach m.in., że zdecydowaliśmy się na projekt "Spokojna przystań M36L”.

Parter, bez poddasza, jeden garaż itd.

Mamy zamiar ruszyć na wiosnę 2010 dołączając do grona "spokojnoprzystanowiczów"!

Tak wygląda domek - projekt, który już kupiliśmy (na pociechę tym co tęsknią za jednogarażową wersją):

http://www.fothost.pl/upload/09/50/f6023e16.jpg

...tak rzut:

http://www.fothost.pl/upload/09/50/7aaec68a.jpg

...a takie chcemy zrobić w nim zmiany:

- likwidacja pom. 5 i 13;

- zmiana 14-stki;

- powiększenie (łazienka) pom. 7 kosztem pom. 8

ale kosztem pom. 9 powiększenie pom. 8;

- przeniesienie drzwi z domu do garażu na drugą ściankę;

- zmniejszenie otworu drzwi wejściowych;

- likwidacja drzwi do spiżarni z wiatrołapu;

- likwidacja wielu okien i drzwi na taras.

http://www.fothost.pl/upload/09/50/053b40f5.jpg

w sumie niewiele zmian...

i jeszcze wymiary - skan z projektu:

http://www.fothost.pl/upload/09/50/65aa7c02.jpg

Z niecierpliwością czekamy na Wasze ewentualne komentarze. Nam się podoba. Co sądzicie o zmianach?

Nie są jeszcze wykonane - może macie jakieś inne rozwiązania, pomysły.

Będziemy na prawdę wdzięczni. Dziękujemy z góry.

P.S. Tymczasem INWESTOR tak się niecierpliwi i martwi opiniami o DROGIM DACHU, że już dom raz postawił i dach też już raz wykonał - nie łatwy, ale cóż...

http://www.fothost.pl/thumb/09/50/thumb_4ce5dcf3.jpg

Pzdr. Izabela i Paweł

Witam,

Dziękuję za opinie :D - kilka na forum i kilka na pw.

Muszę przyznać, że troszkę się walnąłem w przerysowywaniu zmian, a kilku nie zjażyłem. Z tym niedoświetleniem to święta racja.

W projekcie są np. po dwa wąskie okna - my je zastąpimy jednym, większym, dzielonym - bez takiej ścianki między oknami. Oczywiście w "realu" okna w pokojach będą na środku ścian.

Teraz przedstawiam wersję po ostatnich zmianach uwzgledniającą część WASZYCH uwag, za co dziękujemy:

http://www.fothost.pl/upload/09/50/10c73138.jpg

Pzdr. Izabela i Paweł.

Witam

Dodatkowo-a raczej koniecznie wyrzućcie wejście na strych z korytarza do garażu najbliżej jego prawej ściany-nie jest to efektowny element widziany z salonu :wink:

Jeśli chodzi o labirynt ze ścian to faktycznie powstał bardzo nieczytelny szlak komunikacji w domu-zbyt dużo załamań-będzie nie ładnie :cry: dodatkowo likwidacja 5 jest jakimś nieporozumieniem w domu w którym - raz robicie dużą jadalnie, a pozbywacie się dodatkowego WC....jakoś wbrew naturze(przewidujecie dużo ludzi przy stole,a nie pozwalacie im korzystać z

WC ???)

Myślę ze tak na szybko tyle uwag przemyślicie to jeszcze :lol:

A tak przy okazji witamy w wątku o bardzo ciekawym domku :wink:

Czesc,

Witam,

Teraz przedstawiam wersję po ostatnich zmianach uwzgledniającą część WASZYCH uwag, za co dziękujemy:

Pzdr. Izabela i Paweł.

jak szalec to szalec,

zakladam, ze dopasowales ulozenie domu na dzialce wzgledem stron swiata (ta sypialnia...) ...to jeszcze

1. podstawowa zmiana jak dla mnie - bo najtansza na tym etapie - powiekszenie salonu o taras - zobacz linie daczu, nic nie zmieniasz z dachem a masz kilka m.kw. salionu wiecej (ok. 8), z ktorego korzystasz caly rok a nie tylko kilka dni w roku jak z tarasu. Ocen co ci sie bardziej przyda. Musisz tylko zrobic fundamenty.

2. Wywal kominek i komin - puknij sie w piers i odpowiedz sobie czy warto wydac tyle kasy na komin+kominek? Ile razy z niego skorzystasz ? Ile bedziesz musial wydac na renowacje salonu po zadymieniu go kominkiem ;) ? Moze lepiej zainstalowac wentylacje mechaniczna za te pieniadze ... albo cokolwiek innego np duzy tv + zestaw denona na ktorym sobie bedziesz puszczal kominek w full hd ;) Tego komina i tak nie potrzebujesz do podlaczenia pieca CO jak widze wiec mozesz z niego zrezygnowac, bo w tym ukladzie kominek robi sie droga fanaberia.

3. Mala lazienka dla gosci ... moze da sie upchnac gdzies blizej wyjscia ?

...nurtuje mnie tylko ten komin wlasciwy i piec CO - gdzie ma sie u Ciebie znajdowac ?

No i gratuluje wyboru projektu ! Przyjemnosci w budowaniu :) !

Witam,

Odnośnie punktu nr 1 - chyba tak to nie funkcjonuje -fundamenty do przeprojektowania ?

- tak, tak to jest, ale my już to przemyśleliśmy - mały taras pod dachem z widokiem na duuuży ogród - to nam pasuje. Dom i tak nie jest mały, a ile znowu w tym salonie siedzieć!? - żart.

2. Wywal kominek i komin - puknij sie w piers i odpowiedz sobie czy warto wydac tyle kasy na komin+kominek? Ile razy z niego skorzystasz ? Ile bedziesz musial wydac na renowacje salonu po zadymieniu go kominkiem ? Moze lepiej zainstalowac wentylacje mechaniczna za te pieniadze ... albo cokolwiek innego np duzy tv + zestaw denona na ktorym sobie bedziesz puszczal kominek w full hd Tego komina i tak nie potrzebujesz do podlaczenia pieca CO jak widze wiec mozesz z niego zrezygnowac, bo w tym ukladzie kominek robi sie droga fanaberia.

Jak mam wywalić kominek jak ja chcę nim ogrzewć dom przez System Dystrybucji Gorącego Powietrza - DGP!? ...+gaz.

3. Mala lazienka dla gosci ... moze da sie upchnac gdzies blizej wyjscia ?

...nurtuje mnie tylko ten komin wlasciwy i piec CO - gdzie ma sie u Ciebie znajdowac ?

Może się da gdzieś upchnąć tą łazienkę, ciągle walczymy z myślami, a piec - OGRZEWANIE GAZOWE zgodnie z projektem - kotłownia pom. 11.

Niezbyt mnie przekonują te zmiany ...zapowiada się labirynt przy wejściu i brak małego wc tylko dla gości uważam za błąd...

- labirynt przy wejściu nie jest taki straszny. Ta ścianka, która powstanie będzie długości (na wysokości) max. do linii zabudowy kominka i jak mówią projektanci/architekci dzięki temu będzie zachęcała do wejścia... hmmm TAK MÓWIĄ.

Poza tym powstanie mały przedpokój/wiatrołap z przesuwanymi, chowanymi w ścianę drzwiami, szafą wnękową itd.

P.S. Dziękujemy za powitania na forum (te na PW też). Cieszymy się, że przyczyniamy się do powiększenia rodziny spokojnoprzystanowiczów, a tak przy okacji jeśli moglibyście wstawić lub przesłać na e-mail swoje przystanie!?

My chcemy zacząć, gdzieś tak marzec/kwiecień 2010, tak, że mamy czas jeszcze na zmiany, a za cenne uwagi dziękujemy.

Pzdr. Izabela i Paweł.