Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej,

Do tych użytkowników, co już są na wykończeniu, lub duża za sobą mają. Możecie trochę więcej o kosztach napisać. Ja buduje na śląsku i szukam aktualnie ekipy.

Interesują mnie koszta pt.: fundament (kompleksowo), ściagny, dach. ew SSZ.

Wszelkie informacje mile widziane, jeśli nie chcecie pisać na forum to proszę o PM.

Dzięki.

Edytowane przez luke_p

Do Iza i Paweł

No, no ciekawe zmiany.

My też zaczynamy budować na wiosnę wersję z pojedynczym garażem.

Również zastanawialiśmy się nad zlikwidowaniem małego wc. Ale to nie jest dobry pomysł. Każdy gość wejdzie z buciorami do łazienki w części domu, która raczej jest częścią prywatną, a przestanie w tym moemencie nią być. A sytuacja, że np jedno z was jest chore, a drugie przyjmuje jakiś gości i ci goście chodzą wam po praktycznie całym domu, nie można na luzie iść w piżamce do łazienki, bo nie wiadomo, czy się na kogoś obcego nie trafi po drodze :) Spróbujcie jeszcze pomyśleć nad tym.

Podoba mi się zmiana "okołowejściowa" - całkiem ciekawe rozwiązanie.

A czemu zmieniacie wejscie od garażu do pomieszczenia gosp.? W tej wnęce w garazu mogą być półki czy mogą stać kosiarki, i liczne inne sprzęty, a tak pozbywacie się tego miejsca. Jeśli macie zamiar ogrzewać gazem to piec zajmuje przeciez niewiele miejsca, wg mnie spokojnie drzwi mogłyby być tak jak były.

A zamiast stołu w kuchni co będzie? Szafki kuchenne do konca? Spróbujcie zrobić jakąś wizualizajce kuchni, żeby się nie zrobiła taka podłużna i wąska. Tzn wiem czy taka się zrobi, ja tez jeszcze nie mam pomysłu na kuchnię, chodzi mi tylko o to, żeby zobaczyć czy tak jak planujecie zrobić będzie dobrze wyglądać. No i jaki będzie widok w stronę kuchni od wejscia? Na co goście będą patrzeć na wejsciu do dużego pokoju?

Naprawdę bardzo ciekawe rzeczy zrobiliście z tym domem, dzięki Wam można na niego spojrzeć trochę inaczej.

My nie robilmy praktycznie żadnych zmian - podoba nam się tak jak jest. Jedynie zmieniamy okna na "normalne" i troszkę zmieniamy układ okien w salonie oraz zamykamy wejscie do spiżarni od wiatrołapu, ale to chyba wszyscy robią :):)

Mam nadzieję, że założycie dziennik i będziecie intensywnie w nim robić wpisy ze zdjęciami włącznie :):):)

Pozdrawiam serdecznie

Do Iza i Paweł

No, no ciekawe zmiany...

My też zaczynamy budować na wiosnę wersję z pojedynczym garażem.

Również zastanawialiśmy się nad zlikwidowaniem małego wc. Ale to nie jest dobry pomysł. Każdy gość wejdzie z buciorami do łazienki w części domu, która raczej jest częścią prywatną, a przestanie w tym moemencie nią być. A sytuacja, że np jedno z was jest chore, a drugie przyjmuje jakiś gości i ci goście chodzą wam po praktycznie całym domu, nie można na luzie iść w piżamce do łazienki, bo nie wiadomo, czy się na kogoś obcego nie trafi po drodze :) Spróbujcie jeszcze pomyśleć nad tym.

Podoba mi się zmiana "okołowejściowa" - całkiem ciekawe rozwiązanie.

A czemu zmieniacie wejscie od garażu do pomieszczenia gosp.? W tej wnęce w garazu mogą być półki czy mogą stać kosiarki, i liczne inne sprzęty, a tak pozbywacie się tego miejsca. Jeśli macie zamiar ogrzewać gazem to piec zajmuje przeciez niewiele miejsca, wg mnie spokojnie drzwi mogłyby być tak jak były.

A zamiast stołu w kuchni co będzie? Szafki kuchenne do konca? Spróbujcie zrobić jakąś wizualizajce kuchni, żeby się nie zrobiła taka podłużna i wąska. Tzn wiem czy taka się zrobi, ja tez jeszcze nie mam pomysłu na kuchnię, chodzi mi tylko o to, żeby zobaczyć czy tak jak planujecie zrobić będzie dobrze wyglądać. No i jaki będzie widok w stronę kuchni od wejscia? Na co goście będą patrzeć na wejsciu do dużego pokoju?

Naprawdę bardzo ciekawe rzeczy zrobiliście z tym domem, dzięki Wam można na niego spojrzeć trochę inaczej...

Witaj,

My niestety ciągle bijemy się z myślami jakie zmiany powprowadzać, a jakie nie. Dobrze, że architekt pozwolił oddać projekt po Świętach, bo i tak się wyrobi w terminie o jaki prosiłem.

Drzwi w pom. gospodarczym wstawiłem na drugą ścianę ot tak sobie, ale sugerowałem sie tym, że ja zawsze sam wjeżdżam do garażu i nigdy nie wyjeżdżamy z niego zapakowani do auta (no chyba, że będziemy mieli automatyczną bramę :wink: ) - więc parkowanie jak najbliżej tejże ściany, na której oryginalnie są drzwi pozwoli na uzyskanie większej przestrzeni z drugiej strony samochodu - tak se wymóżdżyłem....

WC - to małe - raczej zostanie, ale takie gdzieś na 1,4-1,6m2.

Głównym źródłem ciepła u nas ma być kominek 18kW – system DGP, więc o wielkość piecyka w POM. Gosp. Się nie martwię, ale my chcemy mieć tam właśnie suszarnię, pralnię, prasowalnię i graciarnię.

No i oczywiście, że tak wielkie poddasze będzie zagospodarowane nie tylko na graciarnię, ale zrobię tam dla siebie pokoik.

Z tą zmianą "okołowejściową" - też jeszcze walczymy i chyba po przesunięciu wstawimy zwykłe drzwi. Na pewno drażni mnie wejście na wprost w SALON. To też takie mało prywatne. I jeszcze - po pierwsze nie mogę znaleźć drzwi i wykonawcy do nich - takich, które chowają się w ścianę, a nie przesuwają po niej / obok niej. Po drugie - już sam nie wiem...

W kuchni ciągle zmiany - jak zauważyłaś ta ścianka po lewej stronie cyferki 3 została wydłużona. Była koncepcja zainstalowania właśnie tam płyty, ale teraz na tapecie jest wpasowanie w tą niewielką kuchnię WYSPY, hmmm, sam nie wiem. Tu gdzie "zniknęliśmy" stół - jak na razie koncepcje się zmieniają, ale jesteśmy blisko, może niedługo zdradzę.

...tam gdzieś ktoś wcześniej pisał coś o nadmiarze szaf wnękowych - nie, to nie tak, w przedpokoju/wiatrołapie również - może jedna, ale nie w każdej wnęce - bez przesady.

Tak po za tym - to tylko nasze zmiany, pomysły, myśli - finalna wersja jeszcze przed nami. Ściankami działowymi to pewnie jeszcze będę jeździł przed samym ich postawieniem...

To na razie tyle.

P.S. Z tym dziennikiem budowy to się tak zastanawiamy... Inni coś niechętnie pokazują swoje inspiracje.

Pzdr. Paweł.

do Iza i Paweł

No i oczywiście, że tak wielkie poddasze będzie zagospodarowane nie tylko na graciarnię, ale zrobię tam dla siebie pokoik

to planujecie normalne schody, czy tylko ten wyłaz z ... u was widzę jest w garażu?

My wyłaz przenosimy do pomieszczenia gospodarczego. Planujemy ogrzewac głównie gazem i kominkiem z DGP, wiec piec nie zajmie duzo miejsca, tez zastanwiam sie nad tym, czy nie miec tam pralni, ale widze dwa minusy: 1) brak okna, 2) troche daleko od sypialni i łazienki. To ostatecznie sobie wymysle, jak juz staną ściany - chociaz trochę, żeby widzieć co będzie wygodniejsze. Bo jeszcze rozważam zrobienie wnęki na pralkę w łazience i na razie nie wiem jak to rozwiązać.

A co do przesuwnych drzwi - tez planujemy zrobić wlasnie takie chowane w ścianę - chcemy mieć takie zamiast normalnych drzwi - jak się wchodzi z salonu do "części prywatnej". Rozmawialiśmy o tym z architektem, który adaptował nam projekt - powiedzial, że w tym przypadku najlepiej zrobić ściankę z karton gipsu i pomiędzy nią a normalną scianę chować drzwi. Nie wiem czy jest to najlepsze rozwiązanie, jeszcze będziemy się nad tym zastanawiać, ale takie bierzemy pod uwagę. Wiem, że gdzieś czytałam o różnego rodzaju drzwiach przesuwanych, spróbuj poszukać w necie.

Dziennik owszem, załozymy, jak tylko będzie co pokazać w tym dzienniku :) Na razie wybralismy już wykonawców, czekamy aż z urzędu przyjdzie pozwolenie na budowę, sprawdzamy ceny materiałów. Na razie załozyłam dziennik na mojabudowa.pl - są tam już chyba dwie inne przystanie :) i zdjęcia :):)

Pozdrawiam

DO: agagrusz

Witam,

- nie planuję schodów na poddasze, tylko takie rozciągane, podwieszane wejście na strych i to z garażu.

- w pomieszczeniu gosp. MY nie potrzebujemy okna - jest tam komin wentylacyjny, zamontuje się odpowiedni wyciąg i będzie OK - to nie blok, że nie wolno, bo są połączone wszystkie piętra w jeden komin.

- też planujemy DGP. Właściwie to u nas będzie jako priorytet, a drugie GAZ - mamy mieć sieć...

- PODOBA MI SIĘ WASZ POMYSŁ :D z umieszczeniem drzwi jako jeszcze większe rozdzielenie części dziennej i sypialnianej, ale nie wiem, czy my tak zrobimy - choć godne uwagi. Na której ściance chcecie to zamontować i czy też macie M36L?

- na mojabudowa.pl znalazłem 3 "przystanie", ale żadna nie jest taka jak NASZA, hmmm !?

- ja nie szukam na razie wykonawców - system gospodarczy, to znaczy jak to niektórzy fachowcy powiadają: "nie takie rzeczy w Niemczech żeśmy ze szwagrem robili", hihi. Połączone siły i naprzód. :lol:

Projekt ze zmianami mam zdać do Architekta nie później niż 28 grudnia br, tak że mamy jeszcze trochę czasu na te grubsze zmiany. 8)

P.S. Zastanawia mnie tylko, jakbym chciał podłogówkę w łazience i salonie, bo tam glazura będzie, a nie chcę kominka z płaszczem i nie chcę podłączać jej elektrycznie to czy można to połączyć z grzejnikami od gazówki...!? Tak tylko pytam. :wink:

Pzdr. Paweł.

do Iza i Paweł

tak, my tez mamy M36L.

z tymi drzwiami między salonem a czescią bardziej prywatną to nie jest nasz pomysł, tylko tak było w oryginalnym projekcie. Drzwi są koło kominka. I my chcemy je tam zostawić, tylko żeby były wsuwane w ścianę a nie otwierane jak w projekcie.

co do instalacji grzewczej - my chcemy zrobić podłogówkę w kuchni, przedpokoju, kawałku salonu i kawałku tego korytarza, który prowadzi do sypialni i oczywscie w łazience i w wc. Plus normalne grzejniki tam, gdzie podłogówki nie będzie. Ogrzewanie jednego i drugiego gazem z kotła kondensacyjnego.

Na moja budowa.pl pewnie wszystkie przystanie są takie jak nasze, tylko po przeróbkach, albo z podwójnym garażem. Zauważyłam, że większość "przystaniowców" wybiera ten własnie projekt - z podwójnym garażem.

Pozdrawiam :)

Witajcie spokojnoprzystanowicze!

Tak ne te Święta:

Ile Rydzyk ma moherów,

ilu w Sejmie jest frajerów,

Ile Kwachu dni się bawił,

i kolesi ułaskawił.

Ile Tusk naobiecywał,

ile Ziobro podsłuchiwał.

Ile mebli Saba zjadła,

ile Kalisz nosi sadła.

Ile Olek wódki chlał,

ile Łyżwa kobiet miał.

Ile lektur Roman skreślił,

ile myśmy z nimi przeszli,

Ile Tusk przez Lecha szlocha,

ile kobiet Łyżwa kochał.

Ile Lepper się opala,

ile Misztal w DISCO szalał.

Ile Długosz będzie siedział,

ile Rywin nie powiedział.

Ile wdzięku jest w Giertychu,

ile wanien złupił Zbychu.

Ile Władek miał nadziei,

że z Hausnerem sukces zdzieli…

tyle zdrowia pomyślności,

szczęścia, ciepła i radości.

Ile Lepper ma wyroków

tyle szczęścia w Nowym roku!

...i jeszcze:

- by Wam wszystko pasowało,

- by kłopotów było mało,

- byście zawsze byli zdrowi,

- by problemy były z głowy,

- by się wiodło znakomicie,

- by wesołe było życie!

i na koniec:

- Zdrowia takiego jak najzdrowszy rydz w lesie,

prezentów ile słoń uniesie.

- Szczęścia większego niż Pałac Kultury,

przygód ciekawszych niż szkolne lektury.

- Życia dłuższego niż włoskie spaghetti,

snów kolorowych jak barwne konfetti.

- Słodyczy słodszej niż najsłodszy tort

A przede wszystkim Wesołych Świąt!

Pozdrawiamy Izabela i Paweł.

Witam Wszystkich

Bardzo podoba mi się ten projekt, jest duże prawdopodobieństwo, że się na niego zdecyduję, natomiast zastanawia mnie, czy dużym problemem (koszty, zmiany w projekcie) będzie przedłużenie domu od strony pomieszczeń 9 i 10 o ok metr. Tak zeby dodać do 2 sypialni powiedzmy 80-100cm. Mam na myśli wersję z garażem 2 stanowiskowym po prawej stronie.

Z góry dzięki za wskazówki

Pzdr