iza_i_pawel 14.12.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 hehe - raczej założymy DZIENNIK BUDOWY, ale to i tak dopiero wiosną. Jak na razie, zmiany, zmiany, zmiany... Oto zmiany po Waszych uwagach oraz przykład okna jakim chcemy zastąpić te z projektu:http://www.fothost.pl/upload/09/51/ddbd07bb.jpg Pzdr. Izabela i Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 15.12.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 (edytowane) Hej, Do tych użytkowników, co już są na wykończeniu, lub duża za sobą mają. Możecie trochę więcej o kosztach napisać. Ja buduje na śląsku i szukam aktualnie ekipy. Interesują mnie koszta pt.: fundament (kompleksowo), ściagny, dach. ew SSZ.Wszelkie informacje mile widziane, jeśli nie chcecie pisać na forum to proszę o PM. Dzięki. Edytowane 1 Czerwca 2010 przez luke_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 15.12.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mono777 15.12.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Za dużo byście chcieli zima idzie robota stoi ! , a wykończeniówka wnętrz średnio fotogeniczna jest . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 16.12.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 .............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 16.12.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Do Iza i Paweł No, no ciekawe zmiany. My też zaczynamy budować na wiosnę wersję z pojedynczym garażem. Również zastanawialiśmy się nad zlikwidowaniem małego wc. Ale to nie jest dobry pomysł. Każdy gość wejdzie z buciorami do łazienki w części domu, która raczej jest częścią prywatną, a przestanie w tym moemencie nią być. A sytuacja, że np jedno z was jest chore, a drugie przyjmuje jakiś gości i ci goście chodzą wam po praktycznie całym domu, nie można na luzie iść w piżamce do łazienki, bo nie wiadomo, czy się na kogoś obcego nie trafi po drodze Spróbujcie jeszcze pomyśleć nad tym. Podoba mi się zmiana "okołowejściowa" - całkiem ciekawe rozwiązanie. A czemu zmieniacie wejscie od garażu do pomieszczenia gosp.? W tej wnęce w garazu mogą być półki czy mogą stać kosiarki, i liczne inne sprzęty, a tak pozbywacie się tego miejsca. Jeśli macie zamiar ogrzewać gazem to piec zajmuje przeciez niewiele miejsca, wg mnie spokojnie drzwi mogłyby być tak jak były. A zamiast stołu w kuchni co będzie? Szafki kuchenne do konca? Spróbujcie zrobić jakąś wizualizajce kuchni, żeby się nie zrobiła taka podłużna i wąska. Tzn wiem czy taka się zrobi, ja tez jeszcze nie mam pomysłu na kuchnię, chodzi mi tylko o to, żeby zobaczyć czy tak jak planujecie zrobić będzie dobrze wyglądać. No i jaki będzie widok w stronę kuchni od wejscia? Na co goście będą patrzeć na wejsciu do dużego pokoju? Naprawdę bardzo ciekawe rzeczy zrobiliście z tym domem, dzięki Wam można na niego spojrzeć trochę inaczej. My nie robilmy praktycznie żadnych zmian - podoba nam się tak jak jest. Jedynie zmieniamy okna na "normalne" i troszkę zmieniamy układ okien w salonie oraz zamykamy wejscie do spiżarni od wiatrołapu, ale to chyba wszyscy robią :) Mam nadzieję, że założycie dziennik i będziecie intensywnie w nim robić wpisy ze zdjęciami włącznie :) Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 16.12.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Za dużo byście chcieli zima idzie robota stoi ! , a wykończeniówka wnętrz średnio fotogeniczna jest . Pozdrawiam mono wszystko związane z tym domkiem jest bardzo fotogeniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 16.12.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 do Iza i Paweł, sorki, skupiłam się na rysunku z przekreślonym stołem, teraz dopiero widzę, że wkleiliście potem ze zmianami Fajnie, ze zostawiliście to wc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 17.12.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 ........................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 17.12.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 A może ktoś inny jeszcze buduje i chce wrzucić zdjęcia ? ...a mogłabyś jakąś swoją wrzucić, z ciekawymi rozwiązaniami jakie zastosowałaś? Pzdr. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 17.12.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Do Iza i Paweł No, no ciekawe zmiany... My też zaczynamy budować na wiosnę wersję z pojedynczym garażem. Również zastanawialiśmy się nad zlikwidowaniem małego wc. Ale to nie jest dobry pomysł. Każdy gość wejdzie z buciorami do łazienki w części domu, która raczej jest częścią prywatną, a przestanie w tym moemencie nią być. A sytuacja, że np jedno z was jest chore, a drugie przyjmuje jakiś gości i ci goście chodzą wam po praktycznie całym domu, nie można na luzie iść w piżamce do łazienki, bo nie wiadomo, czy się na kogoś obcego nie trafi po drodze Spróbujcie jeszcze pomyśleć nad tym. Podoba mi się zmiana "okołowejściowa" - całkiem ciekawe rozwiązanie. A czemu zmieniacie wejscie od garażu do pomieszczenia gosp.? W tej wnęce w garazu mogą być półki czy mogą stać kosiarki, i liczne inne sprzęty, a tak pozbywacie się tego miejsca. Jeśli macie zamiar ogrzewać gazem to piec zajmuje przeciez niewiele miejsca, wg mnie spokojnie drzwi mogłyby być tak jak były. A zamiast stołu w kuchni co będzie? Szafki kuchenne do konca? Spróbujcie zrobić jakąś wizualizajce kuchni, żeby się nie zrobiła taka podłużna i wąska. Tzn wiem czy taka się zrobi, ja tez jeszcze nie mam pomysłu na kuchnię, chodzi mi tylko o to, żeby zobaczyć czy tak jak planujecie zrobić będzie dobrze wyglądać. No i jaki będzie widok w stronę kuchni od wejscia? Na co goście będą patrzeć na wejsciu do dużego pokoju? Naprawdę bardzo ciekawe rzeczy zrobiliście z tym domem, dzięki Wam można na niego spojrzeć trochę inaczej... Witaj, My niestety ciągle bijemy się z myślami jakie zmiany powprowadzać, a jakie nie. Dobrze, że architekt pozwolił oddać projekt po Świętach, bo i tak się wyrobi w terminie o jaki prosiłem. Drzwi w pom. gospodarczym wstawiłem na drugą ścianę ot tak sobie, ale sugerowałem sie tym, że ja zawsze sam wjeżdżam do garażu i nigdy nie wyjeżdżamy z niego zapakowani do auta (no chyba, że będziemy mieli automatyczną bramę ) - więc parkowanie jak najbliżej tejże ściany, na której oryginalnie są drzwi pozwoli na uzyskanie większej przestrzeni z drugiej strony samochodu - tak se wymóżdżyłem.... WC - to małe - raczej zostanie, ale takie gdzieś na 1,4-1,6m2. Głównym źródłem ciepła u nas ma być kominek 18kW – system DGP, więc o wielkość piecyka w POM. Gosp. Się nie martwię, ale my chcemy mieć tam właśnie suszarnię, pralnię, prasowalnię i graciarnię. No i oczywiście, że tak wielkie poddasze będzie zagospodarowane nie tylko na graciarnię, ale zrobię tam dla siebie pokoik. Z tą zmianą "okołowejściową" - też jeszcze walczymy i chyba po przesunięciu wstawimy zwykłe drzwi. Na pewno drażni mnie wejście na wprost w SALON. To też takie mało prywatne. I jeszcze - po pierwsze nie mogę znaleźć drzwi i wykonawcy do nich - takich, które chowają się w ścianę, a nie przesuwają po niej / obok niej. Po drugie - już sam nie wiem... W kuchni ciągle zmiany - jak zauważyłaś ta ścianka po lewej stronie cyferki 3 została wydłużona. Była koncepcja zainstalowania właśnie tam płyty, ale teraz na tapecie jest wpasowanie w tą niewielką kuchnię WYSPY, hmmm, sam nie wiem. Tu gdzie "zniknęliśmy" stół - jak na razie koncepcje się zmieniają, ale jesteśmy blisko, może niedługo zdradzę. ...tam gdzieś ktoś wcześniej pisał coś o nadmiarze szaf wnękowych - nie, to nie tak, w przedpokoju/wiatrołapie również - może jedna, ale nie w każdej wnęce - bez przesady. Tak po za tym - to tylko nasze zmiany, pomysły, myśli - finalna wersja jeszcze przed nami. Ściankami działowymi to pewnie jeszcze będę jeździł przed samym ich postawieniem... To na razie tyle. P.S. Z tym dziennikiem budowy to się tak zastanawiamy... Inni coś niechętnie pokazują swoje inspiracje. Pzdr. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 18.12.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 do Iza i Paweł No i oczywiście, że tak wielkie poddasze będzie zagospodarowane nie tylko na graciarnię, ale zrobię tam dla siebie pokoik to planujecie normalne schody, czy tylko ten wyłaz z ... u was widzę jest w garażu? My wyłaz przenosimy do pomieszczenia gospodarczego. Planujemy ogrzewac głównie gazem i kominkiem z DGP, wiec piec nie zajmie duzo miejsca, tez zastanwiam sie nad tym, czy nie miec tam pralni, ale widze dwa minusy: 1) brak okna, 2) troche daleko od sypialni i łazienki. To ostatecznie sobie wymysle, jak juz staną ściany - chociaz trochę, żeby widzieć co będzie wygodniejsze. Bo jeszcze rozważam zrobienie wnęki na pralkę w łazience i na razie nie wiem jak to rozwiązać. A co do przesuwnych drzwi - tez planujemy zrobić wlasnie takie chowane w ścianę - chcemy mieć takie zamiast normalnych drzwi - jak się wchodzi z salonu do "części prywatnej". Rozmawialiśmy o tym z architektem, który adaptował nam projekt - powiedzial, że w tym przypadku najlepiej zrobić ściankę z karton gipsu i pomiędzy nią a normalną scianę chować drzwi. Nie wiem czy jest to najlepsze rozwiązanie, jeszcze będziemy się nad tym zastanawiać, ale takie bierzemy pod uwagę. Wiem, że gdzieś czytałam o różnego rodzaju drzwiach przesuwanych, spróbuj poszukać w necie. Dziennik owszem, załozymy, jak tylko będzie co pokazać w tym dzienniku Na razie wybralismy już wykonawców, czekamy aż z urzędu przyjdzie pozwolenie na budowę, sprawdzamy ceny materiałów. Na razie załozyłam dziennik na mojabudowa.pl - są tam już chyba dwie inne przystanie i zdjęcia :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 18.12.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 DO: agagrusz Witam, - nie planuję schodów na poddasze, tylko takie rozciągane, podwieszane wejście na strych i to z garażu. - w pomieszczeniu gosp. MY nie potrzebujemy okna - jest tam komin wentylacyjny, zamontuje się odpowiedni wyciąg i będzie OK - to nie blok, że nie wolno, bo są połączone wszystkie piętra w jeden komin. - też planujemy DGP. Właściwie to u nas będzie jako priorytet, a drugie GAZ - mamy mieć sieć... - PODOBA MI SIĘ WASZ POMYSŁ z umieszczeniem drzwi jako jeszcze większe rozdzielenie części dziennej i sypialnianej, ale nie wiem, czy my tak zrobimy - choć godne uwagi. Na której ściance chcecie to zamontować i czy też macie M36L? - na mojabudowa.pl znalazłem 3 "przystanie", ale żadna nie jest taka jak NASZA, hmmm !? - ja nie szukam na razie wykonawców - system gospodarczy, to znaczy jak to niektórzy fachowcy powiadają: "nie takie rzeczy w Niemczech żeśmy ze szwagrem robili", hihi. Połączone siły i naprzód. Projekt ze zmianami mam zdać do Architekta nie później niż 28 grudnia br, tak że mamy jeszcze trochę czasu na te grubsze zmiany. P.S. Zastanawia mnie tylko, jakbym chciał podłogówkę w łazience i salonie, bo tam glazura będzie, a nie chcę kominka z płaszczem i nie chcę podłączać jej elektrycznie to czy można to połączyć z grzejnikami od gazówki...!? Tak tylko pytam. Pzdr. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 19.12.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 do Iza i Paweł tak, my tez mamy M36L. z tymi drzwiami między salonem a czescią bardziej prywatną to nie jest nasz pomysł, tylko tak było w oryginalnym projekcie. Drzwi są koło kominka. I my chcemy je tam zostawić, tylko żeby były wsuwane w ścianę a nie otwierane jak w projekcie. co do instalacji grzewczej - my chcemy zrobić podłogówkę w kuchni, przedpokoju, kawałku salonu i kawałku tego korytarza, który prowadzi do sypialni i oczywscie w łazience i w wc. Plus normalne grzejniki tam, gdzie podłogówki nie będzie. Ogrzewanie jednego i drugiego gazem z kotła kondensacyjnego. Na moja budowa.pl pewnie wszystkie przystanie są takie jak nasze, tylko po przeróbkach, albo z podwójnym garażem. Zauważyłam, że większość "przystaniowców" wybiera ten własnie projekt - z podwójnym garażem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mono777 24.12.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Wszystkim budowniczym Spokojnej... życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku 2010, żeby wszystkie plany inwestycyjne się zrealizowały i oby te nasze domki rosły i wykańczały się jak najszybciej pozdrawiam Wszystkich :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 24.12.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Witajcie spokojnoprzystanowicze! Tak ne te Święta: Ile Rydzyk ma moherów,ilu w Sejmie jest frajerów,Ile Kwachu dni się bawił,i kolesi ułaskawił.Ile Tusk naobiecywał,ile Ziobro podsłuchiwał.Ile mebli Saba zjadła,ile Kalisz nosi sadła.Ile Olek wódki chlał,ile Łyżwa kobiet miał.Ile lektur Roman skreślił,ile myśmy z nimi przeszli,Ile Tusk przez Lecha szlocha,ile kobiet Łyżwa kochał.Ile Lepper się opala,ile Misztal w DISCO szalał.Ile Długosz będzie siedział,ile Rywin nie powiedział.Ile wdzięku jest w Giertychu,ile wanien złupił Zbychu.Ile Władek miał nadziei,że z Hausnerem sukces zdzieli…tyle zdrowia pomyślności,szczęścia, ciepła i radości.Ile Lepper ma wyrokówtyle szczęścia w Nowym roku!...i jeszcze:- by Wam wszystko pasowało,- by kłopotów było mało,- byście zawsze byli zdrowi,- by problemy były z głowy,- by się wiodło znakomicie,- by wesołe było życie! i na koniec: - Zdrowia takiego jak najzdrowszy rydz w lesie,prezentów ile słoń uniesie.- Szczęścia większego niż Pałac Kultury,przygód ciekawszych niż szkolne lektury.- Życia dłuższego niż włoskie spaghetti,snów kolorowych jak barwne konfetti.- Słodyczy słodszej niż najsłodszy tortA przede wszystkim Wesołych Świąt! Pozdrawiamy Izabela i Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 26.12.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Witajcie, chcę się z Wami podzielić radosną wiadomością: 22 GRUDNIA DOSTALIŚMY POZWOLENIE NA BUDOWĘ Pozdrawiam prawie poświątecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 26.12.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Witajcie,No to G R A T U L A C J E !!!JESZCZE 2 TYGODNIE I CAŁKIEM LEGALNIE MOZNA RUSZAĆ...Pzdr. i czekamy na fotki z budowy. Iza i Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.12.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Witajcie, chcę się z Wami podzielić radosną wiadomością: 22 GRUDNIA DOSTALIŚMY POZWOLENIE NA BUDOWĘ Pozdrawiam prawie poświątecznie Cieszymy się razem z Wami-prezent na święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fostof 29.12.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Witam WszystkichBardzo podoba mi się ten projekt, jest duże prawdopodobieństwo, że się na niego zdecyduję, natomiast zastanawia mnie, czy dużym problemem (koszty, zmiany w projekcie) będzie przedłużenie domu od strony pomieszczeń 9 i 10 o ok metr. Tak zeby dodać do 2 sypialni powiedzmy 80-100cm. Mam na myśli wersję z garażem 2 stanowiskowym po prawej stronie.Z góry dzięki za wskazówkiPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts