Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam się, czy planowane przeze mnie ogrzewanie podłogowe będzie efektywne w pomieszczeniach, gdzie planuje podłogę drewnianą ( tzw. salon, czy sypialnie) Wiem, że produkuje się specjalne panele podłogowe do tego typu ogrzewania, są też dobre podłogi drewniane ( Kaers), które sprawdzają się przy "podłogówce".

Jakie macie doswiadczenia w tej materii? Przyznam, że podłogi z ceramiki czy kamienia poza kuchnią i łazienką ( garażu nie liczę) nie wydają mi się odpowiednie do " pomieszczeń mieszkalnych"

Dzisiaj skończyłem odsnieżać podłogi w naszym M36a bez stropu. Niezły trening, ale na biegówki do lasu i tak poszedłem - zima jest piękna!

Pozdrawiam,

Adam

Zdecydowalismy sie na sprawdzony od stuleci wariant typu " kurna chata", obecnie przezywa renesans w Skandynawii... Żartuję, oczywiscie. Po prostu nie zdązyliśmy wykonać stropu przed zimą i mury ( przykryte dechami) czekają na wiosnę. Uznałem, że wygarnę z tego labiryntu pokłady sniegu, bo będzie z tego niebawem masa wody. Nie chcę potopu na budowie.

czy ktoś zrobił może ogrzewanie podłogowe pod deskami lub panelami? Ciekaw jestem doswiadczeń z takim rozwiązaniem.

pozdrawiam,

Adam

Witam,

Ja mam pytanie co do stropu TERIVA. Taki jest w projekcie, chcieliśmy zrezygnować i zrobić lekki, podwieszany, ale w końcu niemalże zmuszeni jesteśmy do wykonania TERIVA. Nie o to jednak chodzi. Prawdopodobnie będę musiał wykonać go SAM, znaczy ze szwagrem, ale pytanie jest o możliwość wykonania tego stropu samemu, czy damy radę? Jak łatwo/trudno się go układa? Oczywiście obecność kierownika budowy obowiązkowa, ale czy podołamy? Pojęcie o budowaniu jakieś jest, ale stropu jeszcze nie robiłem. Jak z wykonaniem otworu na schody, okrągły fi 170 (podciągi itd.) – jak to wykonać w TERIVA? Ile czasu zajmie zrobienie tego stropu i ile wynosi średnio jego koszt?

P.S. mirek05 thx za info. na PW.

Pzdr. Paweł.

Zastanawiam się, czy planowane przeze mnie ogrzewanie podłogowe będzie efektywne w pomieszczeniach, gdzie planuje podłogę drewnianą Adam

Ja też planuję podłogówkę na 100% powierzchni ogrzewanej, a wcale nie zamierzam rezygnować z parkietu i desek.

Obliczenia wykazują nieznaczne zmiany w rozmieszczeniu rurek, natomiast ważne okazuje się izolowanie chudziaka czyli stworzenie większej bariery dla ciepła aby nie rozchodziło się właśnie w tym kierunku.

Byłem kilkakrotnie w domu gdzie jest wodne ogrzewanie podłogowe wykorzystujące PC i jest parkiet- jest ciepło i przyjemnie, a nie ma różnicy w zużyciu energii elektrycznej. Uważam, że jest to związane jedynie z bezwładnością nie zaś mocą grzejnika odłogowego.

Więc, wniosek jest jeden niezależnie co będzie jako wykończenie podłogi grzać będzie dobrze, natomiast jak się zachowa pod wpływem grzania to już inna sprawa :wink:

Witam,

Ja mam pytanie co do stropu TERIVA. Taki jest w projekcie, chcieliśmy zrezygnować i zrobić lekki, podwieszany, ale w końcu niemalże zmuszeni jesteśmy do wykonania TERIVA. Nie o to jednak chodzi. Prawdopodobnie będę musiał wykonać go SAM, znaczy ze szwagrem, ale pytanie jest o możliwość wykonania tego stropu samemu, czy damy radę? Jak łatwo/trudno się go układa?

Gdyby chodziło tylko u układanie....to jest prosty

Oczywiście obecność kierownika budowy obowiązkowa, ale czy podołamy?

Jak robi to firma to też ma być nie wyobrażam sobie inaczej :roll:

Pojęcie o budowaniu jakieś jest, ale stropu jeszcze nie robiłem. Jak z wykonaniem otworu na schody, okrągły fi 170 (podciągi itd.) – jak to wykonać w TERIVA?

Tu jest potrzebne oświadczenie i radzę nie wykonywać tego samodzielnie strop Teriva M36 nie jest łatwy bardzo dużo podciągów,sam charakter stropu wiszącego/zawieszonego czy jak go tam zwał wprawiał ekipę w kompleksy natury "za dużo pracy"(strop wisi przecież przed wylaniem nad ścianami nośnymi)

Ile czasu zajmie zrobienie tego stropu i ile wynosi średnio jego koszt?

Mój 4 osoby robiły 14 dni(wiązanie drutu na dole,robienie szalunku na strop,wieniec na wszystkich ścianach nośnych, układanie belek terivy ,stemplowanie, rozmieszczanie i układanie pustaków stropowych, szalowanie otworów (właz, kominy podciągi, wieniec)układanie i wiązanie zbrojenia, dystansowanie zbrojenia,mocowanie kotew murłaty, zalewanie betonem, zagęszczanie, wygładzanie...potem ok 27 dni podlewanie betonu wodą

Koszt bez robocizny ok 27 kzł

Pozdrawiam

Witam,

CityMatic - nawet niewiesz, jak konkretne, rzeczowe odpowiedzi na pytania podnoszą na duchu.

Zero ściemy, cwaniactwa tylko pomoc - właśnie po są takie fora - BIG THX!

No, a teraz czekać jak śniegi stopnieją, odebrać PnB i skończy się sielanka - max czasu na budowie :D, ale jaka satysfakcja...

Pzdr. Paweł.

Mój 4 osoby robiły 14 dni(wiązanie drutu na dole,robienie szalunku na strop,wieniec na wszystkich ścianach nośnych, układanie belek terivy ,stemplowanie, rozmieszczanie i układanie pustaków stropowych, szalowanie otworów (właz, kominy podciągi, wieniec)układanie i wiązanie zbrojenia, dystansowanie zbrojenia,mocowanie kotew murłaty, zalewanie betonem, zagęszczanie, wygładzanie...potem ok 27 dni podlewanie betonu wodą

Koszt bez robocizny ok 27 kzł

Pozdrawiam

City - więc mówisz że 27 zł za m2 to koszt całego materiału potrzebnego do Terivy ?, a jaki koszt robocizny jeśli można wiedzieć ?? Pozdrawiam :)

City - więc mówisz że 27 zł za m2 to koszt całego materiału potrzebnego do Terivy ?, a jaki koszt robocizny jeśli można wiedzieć ?? Pozdrawiam :)

Nie wiem? :roll: ja płaciłem za SSO bez dachu ubezpieczonej firmie, bez podziału na części wykonywanych prac , wybudowali kominy klinkierowe po zrobieniu więźby potem wszystkie ścianki działowe po zrobieniu dachu oczyścili wszystkie ściany z gwoździ, szalunków, itp poskładali stemple,deski rozdzielili na dobre i opał-i na tym zakończyli pracę :wink:

a działka niemała - 15 a, więc będzie trochę roboty przy tym ( na ogród też mam projekt i sukcesywnie będę go realizował). Pozdrawiam.

Będziemy śledzić Twoje poczynania jeśli zechcesz sie z nami nimi podzielić :lol:

Co do działki i zagospodarowania to wiem co o tym....u mnie jest ponad 18a :roll:

Pozdrawiam

Teraz doczytałem 27000zł za strop!!!!

tam jest napisane 27kzł

No właśnie tak mi się wydawało bo to 27 ni choler... mi nie pasowało :) to już sobie przypomniałem dlaczego zdecydowałem się na tradycyjny strop :p 60% oszczędności :p

Szczerze-teraz też bym sie zdecydował na monolit-ale to info dla innych=wiele rzeczy jest łatwiejszych do wykonania :wink: szczególnie otwory 8)

Szczerze-teraz też bym sie zdecydował na monolit-ale to info dla innych=wiele rzeczy jest łatwiejszych do wykonania :wink: szczególnie otwory 8)

Wiem City ... ale niestety sporo drożej wychodzi, ja niestety muszę kalkulować i robić tak żeby było dobrze, a niekoniecznie z najwyższej półki :) ... life :D

Witajcie,

to ja Wam teraz przedstawię hicior cenowy.

Jesteśmy (a raczej byliśmy, bo już znaleźliśmy) na etapie poszukiwań ekipy budowlanej. I wiecie ile jedna z firm chciała za wybudowanie SSO przystani z pojedynczym garazem - robocizna + materiał?? ( bo oni bez materiału nie budują, ale to dla nas lepiej, bo oni na materiały mają duuuze upusty, no i vat 7% <- tak tłumaczył pan właściciel)

275 TYSIĘCY PLN

I jeszcze - gdyby to miała być ostateczna kwota, to nie wszystko mogłoby być na fakturę - BO TO SKOMPLIKOWANY DOM.

Taniocha, prawda? Okazja wręcz :) :)

Ale przynajmniej jest wesoło :)

Pozdrawiam

Chyba niezle pogięło tego "wykonawcę " - przecież to zwykły oszust a nie budowlaniec !!!!! - szukajcie dalej. Podpowiem tylko co mam w moim inwestorskim jesli chodzi o składniki cenotwórcze. Więc tak : stawka roboczogodziny - 10,29 zł , narzuty - koszty pośrednie (Kp) - 66,70 % , zysk (Z) - 15,50% od R+Kp®, S+Kp(S), koszty zakupu (Kz) - 7,60% M . W moim inwestorskim wygląda to tak : - stan zerowy - 59 105,88 PLN, SSO - 123 432,79 PLN, SSZ - 47372,82 PLN . Ja to rozumie tak, że ogółem stan surowy zamknięty -

170 796,61 PLN - oczywiście brutto. Rzeczywistośc jest inna ponieważ naprawdę jak się bardzo chce można znaleść dobrą i względnie tanią ekipę i zrobić SSZ taniej niż w tym moim inwestorskim. Pamiętajcie - budujemy w czasach kryzysu i nikt łaski nie robi że zrobi dobrze i po zupełnie normalnych cenach a nie z kosmosu. NEGOCJUJCIE więc twardo !!!!

Zgadzam się z przedmówcą 170 tyś zł za SSZ to jak najbardziej realna kwota.

Ja w tej kwocie mam jeszcze elektryke, hydraulike, kanalizację, pierwszą wylewkę i garaż na TIP TOP łącznie z oświetleniem :D wiec trzeba szukać i nie dawać się oszustom :) Pozdrawiam :)

Nie mam zamiaru negocjować z tą firmą, bo po pierwsze dla mnie ta cena to jest kpina i próba oszustwa i szkoda mi nawet na to czasu, a po drugie juz znaleźlismy polecaną, sprawdzoną i (mam nadzieję) dobrą ekipę.

Tak jak pisałam wcześniej - SSO wyjdzie nam 150 tys. Brutto. U nas droższy będzie fundament i strop - bo budujemy na terenie górniczym na 2 kategorię szkód.

Wiecie, nie mogę się już doczekać wiosny :)