marzusek 20.01.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 witam wszystkich, no i stało się.... po kilkunastu tygodniach systematycznego oglądania katalogów, stron internetowych no i oczywiście wnikliwej lekturze tego oto szacownego forum zdecydowałam się na zakup Spokojnej przystani (odbicie lustrzane) Domek wydaje się dobrze przemyślany i nadzwyczaj funkcjonalny. Budowę chciałabym rozpocząć z końcem marca i zakończyć z końcem marca 2011 roku. Zdaje sobie sprawę z faktu że to dość krótki okres, ale sądząc po budowlanych dokonaniach niektórych forumowiczów termin ten jest jak najbardziej wykonalny. Co do zmian, które zamierzam poczynić; 1. przeniesienie kotłowni do południowej części garażu. kotłownia będzie miła wejście z zewnątrz i z wiatrołapu. Jest to wynikiem chęci ogrzewania paliwem stałym. co do jego rodzaju nie ma jeszcze ostatecznej decyzji 2. w miejscu kotłowni powstanie pralnia 3. adaptacja garażu na potrzeby mieszkalne ( powstanie tam pokój z aneksem kuchennym oraz oddzielna łazienka) -zdaje się że tak nie kombinował jeszcze nikt 4. likwidacja drzwi z wiatrołapu do spiżarni - to akurat żadne nowum, zdaje się ze wszyscy to robią 5. no i chciałbym zrobić coś z oknami w części sypialnej, obawiam się że o ile elewacyjnie wyglądają bardzo ładnie, o tyle od strony domu ich aranżacja może nastręczać pewnych trudności. prawdopodobnie zastąpię je tradycyjnymi. ciągle targają mną odwieczne wątpliwości wszystkich prawie budujących, mianowicie "z czego budować" porotherm (+wełna mineralna +tynk mineralny) czy suporeks (na klej+styropian+tynk)... im dłużej nad tym myślę tym bardziej nie mam wyrobionego zdania... wydaje mi się że budowa z suporeksu w szerszym kontekście (ocieplenie tynki zewnętrzne, instalacje)będzie jednak sporo tańsza...?! zwłaszcza że produkowany jest w mieście niedaleko mojej miejscowości. Przychodzi mi do głowy jeszcze jedno pytanie; czy ktoś z Was próbował nieznacznie podnieść wysokość strychu???? jeśli tak to czy dom nie stracił swojej formy? mam wrażenie że jak na pierwszy post to chyba się trochę rozpisałam pozdrawiam Was serdecznie i mam nadzieję że będzie się nam wspólnie dobrze budowało Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 20.01.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam, Gratuluje wyboru i witam w gronie spokojnoprzystanowiczów. - ja zdecydowanie BETON KOMÓRKOWY i tyle (duuużo można znaleźć na forum; - mój pomocnik "niby wykonawca" oraz Pani architekt i Pan (doradca) z hurtowni materiałów oświadczyli, że jakby tak podnieść poddasze o 2-3 bloczki to zewnętrznie nie straciłby uroku, a miejsca (czyli pow. 1,90) zyskuje się spoko. - my też chcemy ruszyć na wiosnę, ale samy kłody pod nogi z urzędami... Pzdr. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 20.01.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 W I T A J C I E ! Dziś pojechaliśmy do EnergiaPro podpisać umowę na prąd i wyjaśnić kilka kwestii. Otrzymaliśmy warunki przyłączenia i 3 egz. umowy, ale jak się okazało nie przyznali nam prądu budowlanego do zasilania placu budowy. Po wyjaśnieniach doszliśmy, że skoro było na jednym wniosku napisane o budowlany i docelowy to wybrali z automatu docelowy. Napisaliśmy od ręki drugi wniosek, bo przed dwoma miesiącami jak pytaliśmy o wstępne warunki przyłączenia, to nie było problemu: „…odległość 60 metrów, spokojnie Państwa podłączymy”. Dziś Pani w dziale obsługi klienta potwierdziła i wysłała nas (po napisaniu wniosku) do kierownika działu technicznego… i tu się zaczęło: „…najbliższy słup, do którego można by Państwa przyłączyć na budowlany to 300m i po drugiej stronie drogi powiatowej, hmmm, ale nie da rady bo coś tam… więc jak Państwo złożą odpowiednią dokumentację, której załatwienie może potrwać około 3 miesiące to MY mamy 9 miesięcy , zgodnie z umową na przyłączenie Państwu energii docelowej, jakiej taryfy – nie wiem” - !?!?!?!?! Masakra jakaś. Gość jeszcze mówił o podłączeniu od sąsiada (wiedząc, że nie ma tam sąsiadów) – szczęka mi opadła – 12 miechów na prąd czekać, a ja już w marcu mam obiecaną betoniarkę, hi hi Jakby się jednak znalazło jakieś miejsce do podpięcia nas to ile może kosztować: - skrzynka, kabel, wszystkie potrzebne w niej rzeczy i wykonawca z papierami, aby mogli przyjechać wstawić licznik? Może ktoś z Was zakładał prąd budowlany. P.S. Nie poddajemy się jednak wcale – postawimy ten dom z prądem lub bez – jak będzie trzeba to kupię agregat. Pzdr. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.01.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 witam wszystkich, Marzena Witam serdecznie Bardzo się cieszę ze liczba osób budujących "Spokojną przystań" się powiększa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek05 20.01.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 http://images46.fotosik.pl/249/f04396fbb81b6176med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 20.01.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 mirek05 - no suuuper!Pzdr.Iza i Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 20.01.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 marzusek witamy na forum i w gronie obecnych i przyszłych właścicieli bardzo fajnych domków mirek05 - PRZEPIĘKNE ZDJĘCIE!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.01.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Mirku-ładną macie pogodę Jest śliczny ten domek- jak dobrze, że go wybudowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 20.01.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 SPOX - damy radę, tak łatwo nie zrezygnujemy. Jak to mówią: "nie takie rzeczy ze szwagrem robiliśmy" - hihi!Już szukam GARAŻU i AGREGATU.Pzdr. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.01.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Nie wiem tylko czy moje auto na długość się zmieści - muszę to sprawdzić. Co Wy na to ? Nie zmieści się chyba, że jest to zabytkowy fiat 126p Jeśli coś takiego myślisz, to zrób bez garażu, ten wybuduj później(lub wiatę)a domowy garaż przeznacz na pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mono777 21.01.2010 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Masakra jakaś. Gość jeszcze mówił o podłączeniu od sąsiada (wiedząc, że nie ma tam sąsiadów) – szczęka mi opadła – 12 miechów na prąd czekać, a ja już w marcu mam obiecaną betoniarkę, hi hi Jakby się jednak znalazło jakieś miejsce do podpięcia nas to ile może kosztować: - skrzynka, kabel, wszystkie potrzebne w niej rzeczy i wykonawca z papierami, aby mogli przyjechać wstawić licznik? Może ktoś z Was zakładał prąd budowlany. P.S. Nie poddajemy się jednak wcale – postawimy ten dom z prądem lub bez – jak będzie trzeba to kupię agregat. Pzdr. Paweł. My dokładnie kilka dni temu zostaliśmy przyłączeni do sieci energetycznej, po niespełna 11 miesiącach i 23 dniach od złożenia wniosku. Więc jak poszedłem pierwszy raz do ENIONU również mi cenka opadła . Ale podobnie jak Paweł i jego szwagier nie zrażałem się i kupiłem agregat . Kontrolnie rozpoznałem terminy realizacji pozostałych przyłączy (woda i gaz - max do 1,5 miesiąca). Pozdrawiamy Łukasz i Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 21.01.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 mono777...zostaliśmy przyłączeni do sieci energetycznej, po niespełna 11 miesiącach i 23 dniach od złożenia wniosku... Witam, Cieszę się, że Was podłączyli i macie już ten koszmar za sobą, ale czas waszego oczekiwania nie przysparza dobrego nastroju. To jest w naszym kraju jakieś nienormalne, ale nie ważne. Niemniej jednak damy radę i postawimy ten dom – tak przynajmniej ciągle uważamy. Pzdr. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 22.01.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 ...W takiej opcji zlikwidowałbym te drzwi do garażu od prawej strony i zostawiłbym tam tylko okno...[/img] Witam, Zmiana chyba dobra, każdemu podoba się coś innego - ja od razu bym te drzi zlikwidował (tak zrobiłem u siebie), a do tego okna w garażu zrobiłem (w projekcie) o 2/3 mniejsze - na wyskość. Zostają w górnej linii okien, ale są takię jakby podłużne - takie nie większe niż 80x50. My w tym miejscu co Ty planyjesz pralnię/sucharnię planujemy troszkę mniejsze pomieszczenie od Twojego na WC. Przenosimy tam to małe. Co do garażu jeszcze to wiesz, minimalnie 300x500 - to taki garaż OK, bez szaleństw, ale auto wchodzi. Ja mam teraz taki 275x600, a w przystani będzie 300x570 - nie licząc wnęk, sam prostokąt na auto. Powinienem być zadowolony. Pzdr. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 22.01.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Witajcie,Może powpisujcie się spokojnoprzystanowicze tutaj (jeśli chcecie):http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3965786potem można się zlokalizować tutaj:http://mapy.google.pl/maps/ms?ie=UTF8&hl=pl&msa=0&msid=101153730462911999745.000461fff7f81618bb8ce&z=17Pzdr. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek05 22.01.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 http://images38.fotosik.pl/247/78a0fa06ef5f727amed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 22.01.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Witam,mirek05 Superowo!DAWAJ DALEJ... MOŻE WNĘTRZE!?Pzdr. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mono777 24.01.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Analizuje różne go typu podłączenia, i udało mi się coś znaleźć -może komuś się to przyda? http://www.imagic.pl/files//15069/./komin.JPG Cze City... jak tam rozpoznanie w sprawie wentylacji ... wymyśliłeś coś ciekawego bo wątek umarł śmiercią naturalną , a był bardzo ciekawy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.01.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Cze City... jak tam rozpoznanie w sprawie wentylacji ... wymyśliłeś coś ciekawego bo wątek umarł śmiercią naturalną , a był bardzo ciekawy . Witam on nie umarł tylko zamarzł Co do wentylacji to odwiedziłem dwa domy gdzie takie coś działa i jestem miło zaskoczony w jednym jeszcze niezamieszkałym dziennie przy obecnych mrozach z reku odbierana jest woda w ilości 2-3l /dziennie dom ogrzewany do 15*C w październiku tynkowali i robili wylewki- to już ok 300l wody!!! w drugim działa już kilka lat i spisuje sie - bez obsługowo działa cały czas odkąd się wprowadzili. Co do wymiany ilości powietrza to faktycznie trzeba liczyć 0,5 wymiany na godzinę nie więcej U mnie czeka na cieplejsze czasy, czyli wiosna, teraz rozpatruję centralny odkurzacz "latam" z cyrklem po projekcie i planuję rozmieszczenie gniazdek oraz obmyślam trasy rurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 24.01.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Witajcie! Mirek - domek piękny! ... pewnie wszystkim ślinka leci jak go widzą Mam do Was moi drodzy prośbę, a mianowicie jestem w trakcie umawiania ekipy od murowania i od dachu i w związku z tym mam pytanie: Powiedzcie ile powinna mnie kosztować robocizna murowania, więźby i dachu? Mam gotowe fundamenty; sam położę rury kanalizacyjne i zaleję chudziaka. Interesuje mnie koszt: - murowania ścian wszystkich (nośne i działowe) - strop wylewany - ewentualnie strop gęsto żebrowy Teriva - więźba dachowa - blacho-dachówka + rynny Możecie mi napisać swoje koszta lub wyceny ekip/wykonawców. Jeżeli ktoś nie chce podawać na forum poprosiłbym na priva. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek05 25.01.2010 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 temperatura zewnętrzna -30st., wymiana 155m^3/h (pół objętości domu). temperatura powietrza wchodzącego na wymiennik - z gruntowego wymiennika ciepła +2st. To działa ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts