CityMatic 10.02.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 beam bm 265 Fajny jest ale nie pasuje do mojej instalacji Maks. długość rurociągu: 16 m Maks. liczba gniazd ssących: 4 no i ten worek dodatkowo na allegro pisze że zbiornik ma 23 l, a w specyfikacji odkurzacza(producenta) 12 l jestem ciekaw kto kłamie? No ale nic odkurzacz jest dobry, ale do krótkiej instalacji=mniejszego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.02.2010 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 City - mam pytanie. Czy jesli w specyfikacji tego odkurzacza co wypatrzylem na allegro jest napisane ze dlugość max rurociagu to 16 mb, to czy tu chodzi o cała długość łącznie wszystkich rurek, czy też o to ze 16 mb to długość max najdluższego odcinka? Właśnie tego nie jestem pewien-w opracowaniu z 1992 r jest napisane, ze liczy się odległość od najdalszego punktu do jednostki łącznie z wężem przyłączeniowym, ale spotkałem się też z informacją ze liczy się sumę całego rurociągu czyli wszystkich nitek- tylko dlaczego skoro końce nie używanych gniazd są szczelnie zamknięte? Być może ktoś sie mylił, a ja powielam ten błąd - lepiej by było abym się mylił Pytam, bo jeśli weźmiemy pod uwagę ten drugi parametr to do M36 ten odkurzacz nadaje się jak najbardziej. A kusi mnie on, bo i recenzje w necie o nim są bardzo pozytywne i ta moc ssąca mi odpowiada. Dla mnie im bardziej odkurzacz wsysa dywan - tym lepszy bo i wiecej kurzu wyciąga. Ja bym montował 4 punkty - 1 - szufelka w sieni, 2 - w części mieszkalnej ( tak żeby ogarnąć wężem 9 metrowym trzy pokoje, lazienkę i korytarz, 3 - w salonie ale blisko kuchni żeby sięgnąć wszędzie zarówno kuchnię jak i salon, no i 4 - w garażu ale tak żeby sięgnąć do kotłowni rownież. Narysuj taką instalację na planie- będzie to jakieś doświadczenie dla innych - na 100% jeśli wydmuch powietrza jest dalej niż 2m od jednostki liczy się długość rurociągu również z tej strony(czyli np 6m zassania +3m wydmuchu = 9m) No i ta cena - 1150 zł. Cena i marka bardzo pozytywnie nastawia do tej instalacji i zachęca do wyboru takiego urządzenia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.02.2010 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Instalacja wychodzi prosta, bez żadnych załamań itp. Pozdrawiam. Jest jeden problem -to skomplikowana"rozjezdnia" kanałów przy jednostce centralnej 4 rurki w bliskim sąsiedztwie nie wróżą nic dobrego (no i instalacja ma na pewno długość 16m nawet jeśli narysowałeś wszystko linią prostą) Nie neguję, myślę ze rozwiążą sprawę fachowcy od odkurzaczy jeśli będą chcieli odpisać. Ja korzystałem z informacji z netu i doświadczeń znajomych u których takie coś działa http://www.klimawent.com.pl/file.php?file=366 http://www.budujemydom.pl/images/eplus/aerovac_instrukcja_projektowania_i_montazu_instalacji_centralnego_odkurzania.pdf http://www.e-instalacje.pl/pdf/centralne-odkurzanie-Disan.pdf Fotki http://www.odkurzdom.pl/content/view/51/50/ i już też doczytałem się-jest : UWAGA! Przy określaniu odległości od odkurzacza do najbardziej oddalonego gniazda ssącego należny uwzględnić dodatkowo (doliczyć) długość węża, którym będziemy sprzątać (najczęściej 7,5 lub 9,0 m) Pamiętajcie, że nie lubię nikomu mieszać w głowie ,ale nie chciałbym aby ktoś kiedyś miał np. do mnie pretensje, że coś tam napisałem,narysowałem miało być dobrze, a teraz nie działa Podobno każda instalacja działa, ale nie każda efektywnie(niektórzy podłączają tam zwykły odkurzacz i też są zadowoleni) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 14.02.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Czy zastanawialiście się już może jak będą wyglądać Wasze łazienki? Mam na myśli tą dużą oczywiście. Chodzi mi o to, czy będziecie mieć tylko wannę, czy wannę i prysznic no i jak rozmieszczone? My właśnie próbujemy podjąć jakies decyzje w tym temacie i ciągle jakoś nie umiemy wypracować ostatecznej wersji. Wiemy na pewno, że nie chcemy dwóch umywalek (po co?) ani bidetu. Za to zastanawiamy się nad prysznicem - ale nie kabina, tylko z trzech stron ściany, a na czwartej drzwi... no i wanna też by się przydała... Napiszcie jak to bedzie u Was, może mnie olśni Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.02.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Monika i Marek Witam was serdecznie bo nie mogę znaleźć tutaj waszego nica- może za szybko chciałem to zrobić Widzę ze u Was pracę trwają mimo mrozów i zimy wiec pozwoliłem sobie wkleić jedną fotkę z dużej łazienki-instalacja widać ze robiona przez fachowca-starannie-klei , izoluje i oznacza- no o czysto ma dobre narzędzie-to widać. http://www.monikamarek.mojabudowa.pl/pliki/monikamarek/image/p1040865.jpg ale chciałem się zapytać z innej strony ; Jak wysoko macie poziom "0" podłogi czyli chudziak jest- widzę ale jeszcze nie ma izolacji przeciw wilgoci? A jeśli zrobicie ją po instalacji to co zamierzacie zrobić to na instalacjach na podłodze?- jeśli tak to z czego będzie ta izolacja? To chciałbym wiedzieć może i ja coś takiego pomyślę, bo to w pewnym stopniu uprościło by mi pewne problemy- napiszcie na pewno przyda się innym Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 20.02.2010 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Jeezu, znowu śnieg pada A już tak ładnie topniało.... Czy w wolnej chwili przystaniowcy mogliby coś o tej łazience napisac? Cały czas myslimy nad kilkoma wariantami. Z góry wielkie dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 20.02.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Witam, ...Czy w wolnej chwili przystaniowcy mogliby coś o tej łazience napisac? - to znaczy co konkretnie Was nurtuje!? bo - u nas będzie murowany okrągły prysznic, jedna umywalka, kibelek i owalna wanna - nie będzie bidetu. Łazienkę nieco powiększyliśmy kosztem pokoju. PROJEKT łazienki na razie mam w ołówku na papierze milimetrowym... Pzdr. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna_Piotr 21.02.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witamy Serdecznie Na wiosnę ruszamy z budowa M36a i tu pytanie czy buduje bądź budował ktoś któryś z M36 w woj. łódzkim ?? Był ktoś na forum kto budował koło Pabianic ale nie możemy ponownie zlokalizować kto to . Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 22.02.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Witamy kolejnych Przystaniowców ))) My też ruszamy na wiosnę, na którą czekamy niecierpliwie Co do łazienki - chodzi mi to, żeby kibelki wanny i prysznice rozplanować tak, żeby było funkcjonalnie, ładnie i miło Zastanawiam się, na jakie wpadliście pomysły, czy coś zmieniacie, czy zostaje tak jak jest w projekcie muratora. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.02.2010 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Uwaga dla wszystkich zainteresowanych w najnowszym "Zbuduj Dom" http://www.muratordom.pl/zdjecia/okladka_ZD_03_10.jpg jest nasz domek tzn M36a w wersji podstawowej w programie do aranżacji wnętrz w 3 D- fajna zabawka do meblowania przestrzennego i układania wyposażenia w pomieszczeniach-łazienek również a nawet zmiany ścianek działowych http://c3.asteroid.pl/a.eu.fotka.pl.s3.amazonaws.com/043/844/43844782_640.jpg Pozdrawiam[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 03.03.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Witajcie, Dostaliśmy wczoraj – dziś odebrałem POZWOLENIE NA BUDOWĘ. Czekaliśmy równiutko 2 tygodnie. Jeszcze dwa na uprawomocnienie się decyzji i START. Pzdr. Iza i Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 03.03.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 A my pomału przymierzamy się do kanalizacji, chudziaka i ścian. Właśnie kończę negocjacje cenowe z hurtowniami. Transport kurczę drogo wychodzi. W końcu będziemy budować z Ytonga w połączeniu z Silką. W porównaniu z poprzednią wiosną i jesienią 2008 ceny ytonga w stosunku do reszty są zachęcające. Ciekawostką jest dla mnie to że mi wychodzi najdrożej Solbet w przeliczeniu za m2 ściany... Strop zrobię na pewno wylewany. Deski po nim zużyję na dach z pełnym deskowaniem Teriva nie jest tania. Jest przy niej - owszem - mniej pracy, ale materiały sporo kosztują. Oszczędności przy Terivie wyliczyłem na 4500zł, ale jak zużyję deski na dach, które i tak bym kupował, to wychodzę na zero - i to łącznie z robocizną Solbet podnosi ceny od 15.03 na swoje wyroby o 10-15 % (oficjalna wiadomość, jaką dostały wszystkie hurtownie), a w ślad za nim pójdą pewnie inni, więc ja już na dniach zamawiam, co mogę PS. Urzędy są niesamowite z wykonawcami włącznie. Średnio kompetencje oceniam na 10-25%. Nawet "miernego" tłukom bym nie dał. Znają się jedynie na typówce i sprawach codziennych, chociaż i w tym mają niezdrowe rutynowe przyzwyczajenia. Zbierajcie siły i się wysypiajcie póki wiosna w drodze, bo niedługo przyjdą ciepłe dni i będzie co robić... Powodzenia i wytrwałości życzę!!! Pozdrawiam Was wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 04.03.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Mam prośbę! Macie może projekt stropu wylewanego? Ile to może kosztować? Z góry dziękuję. Może ktoś odpowie mam nadzieję Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jac38 07.03.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Witam, Zwracam się z prośbą do wszystkich budujących "spokojną przystań". Zależy mi na możliwości obejżenia budynku, bez znaczenia na jakim etapie budowy. Z góry dziękuję za info. Adres [email protected] Pozdrawiam,Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.03.2010 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 ( o ile nie będzie mrozu - a mówią że nie będzie ). No to startujemy !!!! A ja korzystając z tego, że śnieg stopniał i jest mróz-zwożę ziemię aby wyrównać troszkę teren.....było 300m3 ziemi........i teraz dowieźli 110m3 dużo tego no nic zobaczymy jak to wyjdzie, gdy wszystko się rozparceluje? Pozdrawiam wszystkich i życzę ciepełka od poniedziałku-aby nie ostudziło zapałów w budowaniu Spokojnej Przystani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 13.03.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 ...Moja ekipa budowlańców wchodzi na budowe w poniedziałek 22.03... No to nieźle... Witam, U nas pogoda nie pozwala jeszcze na prace ziemne, ale wstępnie jestem umówiony na 27.03 - WALKA Z HUMUSEM. Teraz i tak na 2 tygodnie wyjeżdżam, tak więc najszybszy możliwy termin to właśnie ta sobota 27 marca - o ile wiosna trafi do nas w terminie... Czekamy jeszcze na Dziennik Budowy - zdałem go na drugi dzień po odebraniu PnB i szybciej niż przed upływem 2 tygodni nie chcą mi go zarejestrowanego wydać - tak się "chyba" u nas egzekwuje dwutygodniowe uprawomocnianie się PnB. Mamy jednak mały zapas czasu, bez pośpiechu... Pozdrawiamy Izabela i Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 14.03.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Witajcie,Mamy pytanie do tych, co dość niedawno byli na etapie STANU ZERO – Spokojnej przystani.Jaki to w Waszym przypadku był koszt? Ile wydaliście na materiały, a ile na robociznę? Jesteśmy na etapie wyszukiwania materiałów, a robocizna to moja działka… Chodzi o to, że pomyśleliśmy sobie, żeby wziąć kredyt dopiero po stanie „0”, który chcielibyśmy wykonać z resztek naszych oszczędności, a dopiero potem KREDYT – chyba im później tym lepiej!?Generalnie mamy to policzone, ale jakby ktoś uszczęśliwił nas swoją kalkulacją materiałów i kosztów, to było by super, tak porównać i sprawdzić ile ewentualnie przegapiliśmy. Prosimy ewentualnie o sugestie dotyczące budowy fundamentów pod „SP” – jakie robiliście, całe lane, czy z bloczkami itd. – takie praktyczne porady, lub czego unikać, bo sami byście tego teraz już nie zrobili (może jakieś fotki!?). Z góry dziękujemy.Izabela i Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalart69 14.03.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Witam Budowniczych "Spokojnej Przystani"!!!!Zima powoli odchodzi,jednak można się spodziewać jej powrotu,ale chyba jest już czas aby powoli budzić dom do kolejnych prac. Elektryk zakończył działalność,wyszło u mnie 128 punktów elektrycznych,robocizna i materiały pochłonęła prawie 8 tys.Za trzy tygodnie wchodzą z oknami,wybraliśmy Tur-Plast Czaplinek,siedmiokomorowe z trzema szybami,przy 13-stu otworach okiennych wraz z montażem wyszło 17800,- Tynkarze już też czekają na wejście,obliczyli 630 m2 tynków do położenia wraz z garażem,sufity robimy gipsowe a ściany cementowo-wapienne,koszt 13500,-Pytanie mam,jeśli ktoś może pomóc w doborze kominka,dom będzie ogrzewany poprzez pompę ciepła i dodatkowo jest wentylacja mechaniczna,także kominek traktujemy tylko jako awaryjne ogrzanie i oczywiście jako nastrój w salonie.Dziękuję za każdą radęPozdrawiamArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 18.03.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 (edytowane) Mam pytanie, bo wszyscy piszemy tylko o już samej budowie a ja jeszcze ciągle w formalnościach. Zatem pytanie: Budujecie z własnych środków czy na kredyt? Jeśli kredyt to jaki bank, waluta i warunki (marż itp, jakieś porady w tej materii)? Edytowane 1 Czerwca 2010 przez luke_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.03.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Mam pytanie, bo wszyscy piszemy tylko o już samej budowie a ja jeszcze ciągle w formalnościach. Zatem pytanie: Budujecie z własnych środków czy na kredyt? Jeśli kredyt to jaki bank, waluta i warunki (marż itp, jakieś porady w tej materii)? Myślę, ze to pytanie raczej na ogólnym, ale i tak wątpię aby ktoś tak dokładnie odpowiedział bo wszystko zależy od b.wielu czynników: szczególnie możliwości finansowych jak również zdolności kredytowych i zasobności portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts