agagrusz 12.04.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 City, a budujesz na szkody górnicze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 12.04.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Bo my właśnie niestety budujemy na szkody górnicze i te "jakieś przekątne" to są ściągi żeby nam kopalnie od dołu domku nie rozwaliły - albo przynajmniej nie rozwaliły tak szybko Pójdzie wiecej betonu, wiecej stali, wiecej desek na szalunki i ogólnie wiecej wszystkiego co dotyczy fundamentów oraz stropu, bo strop też musi być wzmocniony niestety... i dlatego tak to wygląda - fakt, w porównaniu do standardowego projektu fundamentu dla tego domu, ten nasz może trochę przerażać :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.04.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Masz rację,mój błąd ,tyle lat mieszkałem w Dąbrowie Górniczej i zapomniałem o szkodach górniczych "Trochę "będzie was kosztował ten fundament-ale domek zobaczycie jest śliczny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 12.04.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 No niestety tanio raczej nie będzie... Ale cóż - wolimy zapłacić teraz, a potem nie mieć problemu z pękającymi ścianami. Co do kosztów - robocizna SSO wyjdzie 60 tys PLN ( 40 tys fundamenty, ściany, strop, 20 tys dach na gotowo) Materiały - sami wiecie ile to wszystko kosztuje, u nas jeszcze dochodzi zwiększona ilość stali i betonu. Ale wiemy, że warto Oglądając domki innych forumowiczów wiemy, że dobrze wybraliśmy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieerr 12.04.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Witam, dawno mnie tutaj nie było, lecz zima dała we znaki W końcu zaczynam. Od jutra kończę kotłownie na gotowo, tj bojler, zawór trójdrożny pompki itp, kaloryfery w pokojach i garażu. Od przyszłego tygodnia ruszam z zabudową nida gips, szpachlowanie i malowanie. Przez zime zrobiłem płytki w kotłowni i pralni, którą wytyczyłem z części garażu. Jak będzie postęp, to umieszczę zdjęcia na blogu: http://www.fotka.pl/albumy/pieerr/ Pozdrowienia i życzę szybkiej realizacji marzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzusek 20.04.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Moi Drodzy, jutro uprawomocnia się moja decyzja o pozwoleniu na budowę,a więc jak wszystko dobrze pójdzie w czwartek ruszamy z kopaniem fundamentów. HUUUURAAA!!!!!!! Moją radość byłaby jeszcze większa, gdyby nie przyznany nadzór archeologiczny nad budową ale miejmy nadzieję że grobu Tutenhamona tam nie wykopią.... czy ktoś z was również miał ten problem??? póki co trzymajcie kciuki... pozdrawiam Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.04.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 No tak tylko gdzie koleżanka się buduje .widać że w starej dzielnicy więc wiadomo że coś możecie wykopać- życzę powodzenia w realizacji zadania.Domek jest ok i naprawdę wart jet włożonych środków finansowych- Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzusek 21.04.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 No i tu muszę Cię zaskoczyć CityMatic... buduję się 50 km od Lublina, na działce która do niedawna była szczerym polem... na mój gust w miejscu mało atrakcyjnym archeologicznie... szkoda że mojej opinii w tym zakresie nie podzielił Wojewódzki Konserwator Zabytków, który uznał że jest to teren ochrony archeologicznej... a jak wiadomo każdy dodatkowy papierek generuje dodatkowy koszt... nic to, najważniejsze żeby nic nie wykopali bo wstrzyma mi to całą budowę... a to byłby... nawet nie chce o tym myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 22.04.2010 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam,20 kwietnia br. szanowny Pan koparkowy kasując nas jedynie 800,00zł za 8godz. pracy odjeżdżając pozostawił nas z takim stanem rzeczy jak na zdjęciu.Kwadrat 20x20m.http://s.fothost.pl/upload/10/16/92a15a01.jpgTeraz rękawki do góry, szpadle w dłoń i kopać pod ławę... Ławy zamierzamy wylać na początku maja. Najważniejsze, że wreszcie się ruszyło. Pzdr. Paweł. Edytowane 23 Kwietnia 2010 przez iza_i_pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mono777 22.04.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Witam, 20 kwietnia br. szanowny Pan koparkowy kasując nas jedynie 800,00zł za 8godz. pracy odjeżdżając pozostawił nas z takim stanem rzeczy jak na zdjęciu. Kwadrat 20x20m. [ ... 8 godzin na takim kawałku to czyste zdzierstwo w tym czasie to powinien ławy jeszcze wykopać na gotowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 23.04.2010 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 ... 8 godzin na takim kawałku to czyste zdzierstwo w tym czasie to powinien ławy jeszcze wykopać na gotowo Witam, Może i ździerstwo - chcieli 120/h, a wzięli 100/h. Dokładnie to Pan koparkowy nacierał 6 godzin, a dwie godziny to jechał w tą i z powrotem, a dołek ma 20m na 20m i w najgłębszym miejscu 1m głębokości. U nas w rejonie najniższa cena za godzinę kopania to 80PLN, ale terminy oczekiwania dłuuugie! Pzdr. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzusek 25.04.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Wydawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzusek 25.04.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Wydawało mi się że ja to mam dopiero ambitne plany, zakładając przeprowadzkę w marcu przyszłego roku, ale widzę kot112 ze zmuszona jestem odstąpić ci pola wrzesień powiadasz? naprawdę ambitnie... u mnie archeolog na szczęście nic nie znalazł, wiec budowa również ruszyła z kopyta. wczoraj wylane zostały fundamenty, od poniedziałku rozpoczyna się wznoszenie ścin fundamentowych... tak więc wszystko jest na dobrej drodze... szkoda tylko że jej koniec jest tak daleko pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzusek 26.04.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Ależ zupełnie opatrznie zinterpretowałeś mój post... Ja nawet przez chwile nie wątpiłam że się uda, ja tylko wyraziłam podziw dla tak AMBITNYCH zamierzeń. Bo bezdyskusyjnie ambitne są. A poza tym to miód na moje serce, bo ja ciągle miałam wątpliwości w kontekście własnej budowy; że to krótko, że nie zdążę... itp.Tym bardziej że koniec marca do dla mnie z różnych przyczyn termin ostateczny. No ale co ma się nie udać jak na pewno się uda Co do parapetówki nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić dwie jedną we wrześniu druga w marcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 28.04.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 (edytowane) Hej, W jakiej cenie zrobiliście swoje fundamenty, robota + materiał do stanu zero? Edytowane 1 Czerwca 2010 przez luke_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA_OLL 28.04.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Witam, Może i ździerstwo - chcieli 120/h, a wzięli 100/h. Dokładnie to Pan koparkowy nacierał 6 godzin, a dwie godziny to jechał w tą i z powrotem, a dołek ma 20m na 20m i w najgłębszym miejscu 1m głębokości. U nas w rejonie najniższa cena za godzinę kopania to 80PLN, ale terminy oczekiwania dłuuugie! Pzdr. Paweł. pilnujcie się i to mocno, może i wzięli po 100/h, ale na pewno nie zajęło im to 6 h. My zapłaciliśmy za zdjęcie humusu i wykopanie fundamentów 450 zł - a liczą sobie po 70 zł/h. Trzeba pilnować każdą złotówkę (od samego początku !!!!) bo wszyscy inni wokół wykorzystują niewiedzę inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 29.04.2010 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 pilnujcie się i to mocno, może i wzięli po 100/h, ale na pewno nie zajęło im to 6 h... Witam, Dzięki za rady, ale ja nie wiem jak szybko powinna jeździć koparka, czy jakie ruchy powinien wykonywać koparkowy (był sam), ale osobiście cały czas mu towarzyszyłem. Nie przerwał ani na chwilę, a śniadanie i kawkę spożywał w trakcie pracy, więc nie wiem...!? Staram się oczywiście nie przepłacać, a ten wydawałoby się robił nawet dokładnie, wszystko konsultował i nawet trafnie doradzał... Już i tak po fakcie, ale thx za info. Potem była sobota (24.04.2010 r.) i przybył geodeta. Jemu nic nie zapłaciłem - taka umowa. Ja byłem tyczkowym, łatowym, pomiarowym, wbijałem deski, łapałem poziom, i wbijałem gwoździki. On zaś stał przy przyrządzie, potem pobawił się sprayem, a na koniec porozciągał sznureczki. W niecałe 3 godzinki słonecznej soboty działka dom był wytyczony, a wyglądało to tak: http://s.fothost.pl/upload/10/17/e31c8155.jpg i http://s.fothost.pl/upload/10/17/169d88f4.jpg kot112 - podoba mi się tempo prac na Twojej budowie. agagrusz - Wasza SP też rośnie w niezłym tempie. U nas jak widzicie pomaleńku, ale ja robię sam. Pzdr. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.04.2010 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Witam serdecznie-jest mi bardzo miło- to już kolejna chyba trzecia osoba z forum która się buduje w tym rejonie.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek05 30.04.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Witam budujemy naszą przystań na Lubelszczyznie (dopiero zaczynamy) Spokojna Przystań to trafiony wybór. Życzę dobrego budowania, my przenosimy się do naszej Przystani (budowanej od k.listopada 2008) za ok.4-y tygodnie. Dom jest prześliczny i super funkcjonalny - a o wygodzie parteru - mogą mówić zwłaszcza Ci, którzy mieli domy ze schodami .... Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 03.05.2010 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 (edytowane) Witajcie, eh Mirek05 - pozazdrościć Może jakies zdjęcia pokażesz z wnętrza spokojnej? U nas troszkę się stopnęły prace - glownie dlatego, że nasza ekipa postanowiła robić po swojemu, a nie tak jak w projekcie, efektem czego było zrywanie styropianu ze ścian fundamentowych - bo sobie wymyślili, że najpierw przykleją styropian, w dodatku fasadowy, a potem pomażą to jakimś Izohanem czy czymś takim. Kierownik jak to zobaczył, to kazał zrobić tak, jak jest w projekcie - ściany najpierw malować dysperbitem i położyć styropian do ocieplania fundamentów Od jutra następuje wznowienie prac, mam nadzieję, że w końcu zakopiemy i zalejemy te fundamenty... Pozdrawiam Edytowane 3 Maja 2010 przez agagrusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts