OLA_OLL 27.08.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 jakie zmiany w projekcie masz? daj link do projektu po zmianach - jak masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 27.08.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Także myślę nad drewnianym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Formula 30.08.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Na początku chciałem się przywitać !Wygląda on tak: http://www.twojprojekt.pl/projekty/kolorowa_jesienCzy ktoś z szanownych forowiczy buduje ten dom ? Jeśli tak, to dlaczego wybraliście właśnie ten projekt ?Bo ja juz sam nie wiem ....dom mi sie podoba a szczegolnie rozwiazanie salon kuchnia taras ale szukam potwierdzenia wsrod ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek05 04.09.2008 01:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Witam pierwszy raz na forum. Ten projekt był dla nas jak manna z nieba - spełniał wszystkie wymagania. Oczekiwaliśmy domu parterowego (ani jednego schodka), poddasze - jako zimne miejsce gromadzenia rzeczy niepotrzebnych. No i zadaszony taras - rewelacja (może w przyszłości oranżeria). I to wszystko dla 2-óch osób (tylko).Przewidujemy ogrzewanie elektryczne - piece kumulacyjne z rozładowaniem dynamicznym, rekuperacja z GWC, no i wykorzystanie maksymalne kominka - anemostat doprowadzi ogrzane powietrze znad płaszcza do centrali rekuperatora. A może i kolektor słoneczny do ciepłej wody użytkowej (mamy b.dobre usytuowanie budynku na działce). Strop z szalunkiem traconym systemu SUKIENNIK (stanowić będzie jednocześnie izolację nieużytkowego poddasza). Odpada więc jeden komin i kominy wentylacyjne. Pokrycie blachodachówką (bez deskowania - tylko folia). I tylko jedna zmiana wewnątrz - brak drzwi do spiżarni z wiatrołapu. Analizując materiały napotkałem na problem - nie mogę pozyskać bloczków betonowych izolacyjnych na ściankę dociskową fundamentu (gr.9cm)- zamierzam więc do poziomu "0" zastąpić bloczkiem betonowym gr.14cm. Czy ktoś może ma jakieś doświadczenie lub przemyślenia ws tego - nietypowego - bo wysuniętego poza bryłę budynku cokołu. Będę wdzięczny za uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.09.2008 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Witam pierwszy raz na forum. Ten projekt był dla nas jak manna z nieba - spełniał wszystkie wymagania. Oczekiwaliśmy domu parterowego (ani jednego schodka), poddasze - jako zimne miejsce gromadzenia rzeczy niepotrzebnych. No i zadaszony taras - rewelacja (może w przyszłości oranżeria). I to wszystko dla 2-óch osób (tylko). Przewidujemy ogrzewanie elektryczne - piece kumulacyjne z rozładowaniem dynamicznym, rekuperacja z GWC, no i wykorzystanie maksymalne kominka - anemostat doprowadzi ogrzane powietrze znad płaszcza do centrali rekuperatora. A może i kolektor słoneczny do ciepłej wody użytkowej (mamy b.dobre usytuowanie budynku na działce). Strop z szalunkiem traconym systemu SUKIENNIK (stanowić będzie jednocześnie izolację nieużytkowego poddasza). Odpada więc jeden komin i kominy wentylacyjne. Pokrycie blachodachówką (bez deskowania - tylko folia). I tylko jedna zmiana wewnątrz - brak drzwi do spiżarni z wiatrołapu. Analizując materiały napotkałem na problem - nie mogę pozyskać bloczków betonowych izolacyjnych na ściankę dociskową fundamentu (gr.9cm)- zamierzam więc do poziomu "0" zastąpić bloczkiem betonowym gr.14cm. Czy ktoś może ma jakieś doświadczenie lub przemyślenia ws tego - nietypowego - bo wysuniętego poza bryłę budynku cokołu. Będę wdzięczny za uwagi. Ja mam inne przemyślenia-bo jeśli przyjrzeć sie A5 to jednoznacznie widać ze bloczki te są niczym innym jak osłoną izolacji oraz podporą dla płytek elewacyjnych "tekno amer blok" gr9,5 cm Na stronie 10 również nic nie ma o specyficznej nazwie jaką użyłeś. Dlatego też jeśli nie zastosujesz tego rozwiązania z elewacją to nic sie nie stanie-Ja myślałem nad rozwiązaniem -(+ jeden rząd bloczka 14 + grubsza izolacja w ostatnich dwóch rzędach + tynk mozaikowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.09.2008 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Przez taki układ chciałbym zachować wygląd elewacji domu-bo jest ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek14 05.09.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 WitamCzy może ktoś z realizujących projekt ma zeskanowany rzut z wymiarami budynku? Jeżeli tak to byłbym wdzięczny o przesłanie na [email protected]PozdrawiamWaldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA_OLL 10.09.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 witam, czy ktoś planuje ogrzewanie tego domku eko-groszkiem? właśnie jestem dopiero co po rozmowach z architektem i natknęłam się na pewne komplikacje. okazuje się, że pomieszczenie gospodarcze wielkości 3,6 m.kw. jest za małe, żeby pełnić funcję kotłowni. nawet po połączeniu z wc to daje jakieś 6 metrów. wymóg dla takiego pieca to pomieszczenie przynajmniej 8 metrów kwadratowych o dobrej cyrkulacji powietrza (porządane pomieszczenie z oknem lub drzwiami). Sugestia architekta to wykorzystanie wnęki z garażu na wydzielenie tam kotłowni. Można podłączyć się do tego samego komina przy lustrzanej wersji samego garażu. Uważam, że jest to dobre rozwiązanie. dodatkowo zostaje 6 metrów pomieszczenia gospodarczego na np. pralnie.czy może ktoś z fanów tego projektu ma jakieś przemyślenia, doświadczenia a może konkretne rozwiązania w tej kwestii. proszę o wymianę myśli, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.09.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 witam, czy ktoś planuje ogrzewanie tego domku eko-groszkiem? właśnie jestem dopiero co po rozmowach z architektem i natknęłam się na pewne komplikacje. okazuje się, że pomieszczenie gospodarcze wielkości 3,6 m.kw. jest za małe, żeby pełnić funcję kotłowni. nawet po połączeniu z wc to daje jakieś 6 metrów. wymóg dla takiego pieca to pomieszczenie przynajmniej 8 metrów kwadratowych o dobrej cyrkulacji powietrza (porządane pomieszczenie z oknem lub drzwiami). Sugestia architekta to wykorzystanie wnęki z garażu na wydzielenie tam kotłowni. Można podłączyć się do tego samego komina przy lustrzanej wersji samego garażu. Uważam, że jest to dobre rozwiązanie. dodatkowo zostaje 6 metrów pomieszczenia gospodarczego na np. pralnie. czy może ktoś z fanów tego projektu ma jakieś przemyślenia, doświadczenia a może konkretne rozwiązania w tej kwestii. proszę o wymianę myśli, pozdrawiam Ja myślę o czymś takim http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=a9f0f10fd3d0647bhttp://images49.fotosik.pl/12/a9f0f10fd3d0647b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.09.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Przy tej opcji zmienia sie pomieszczenie 5 jest większe(WC) Kotłownia może stać się pralnią a w czesci garażu we wnęce piec i magazynek na paliwo To jak na razie propozycje choć sam jeszcze nie wiem do końca(ja będę wykorzystywał ziarno zbóż a wiec podobny opał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.09.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Witam Czy może ktoś z realizujących projekt ma zeskanowany rzut z wymiarami budynku? Jeżeli tak to byłbym wdzięczny o przesłanie na [email protected] Pozdrawiam Waldek A o które wymiary dokładnie Ci chodzi-rysunków jest wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 21.09.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Witaj, proponuję przemyśleć zmniejszanie garażu kotłownią:- jak wysiądziesz z obu samochodów ?- którędy pódziesz do domu ?- będziesz zmuszony kupować małe autaKolega w swoim projekcie nie miał wyjśćia i garaż dwustanowiskowy zwęził o 1 m, przez co musi wstawiać jeden samochód tyłem, drugi przodem. Wygodne użytkowanie domu jest bardzoooo ważne.To tylko moje sugestie, nie neguję pomysłu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.09.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Witaj, proponuję przemyśleć zmniejszanie garażu kotłownią: - jak wysiądziesz z obu samochodów ? - którędy pódziesz do domu ? - będziesz zmuszony kupować małe auta Kolega w swoim projekcie nie miał wyjśćia i garaż dwustanowiskowy zwęził o 1 m, przez co musi wstawiać jeden samochód tyłem, drugi przodem. Wygodne użytkowanie domu jest bardzoooo ważne. To tylko moje sugestie, nie neguję pomysłu. Pozdrawiam. Zgadzam się z Tobą-jednak uważam ze i tak auta nie będzie w domu-jego zapach,tak samo opon sprawia ze nie chcę go mieć w domu. Myślę nad wybudowaniem później dodatkowego pomieszczenia poza domem z przeznaczeniem na auto. Pomysł jaki przedstawiłem jest dobry gdy mamy 1-auto lub dużą działkę na przyszłą rozbudowę......... Oczywiście ja również czekam na inne pomysły-Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.09.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Witaj, proponuję przemyśleć zmniejszanie garażu kotłownią: - jak wysiądziesz z obu samochodów ? - którędy pódziesz do domu ? - będziesz zmuszony kupować małe auta Kolega w swoim projekcie nie miał wyjśćia i garaż dwustanowiskowy zwęził o 1 m, przez co musi wstawiać jeden samochód tyłem, drugi przodem. Wygodne użytkowanie domu jest bardzoooo ważne. To tylko moje sugestie, nie neguję pomysłu. Pozdrawiam. Zgadzam się z Tobą-jednak uważam ze i tak auta nie będzie w domu-jego zapach,tak samo opon sprawia ze nie chcę go mieć w domu. Myślę nad wybudowaniem później dodatkowego pomieszczenia poza domem z przeznaczeniem na auto. Pomysł jaki przedstawiłem jest dobry gdy mamy 1-auto lub dużą działkę na przyszłą rozbudowę......... Oczywiście ja również czekam na inne pomysły-Pozdrawiam Tutaj masz rozwiązanie: http://forum.muratordom.pl/parterowka-sytuacja-krytyczna,t73663-60.htm W poście Waldek 14 To co Ty zaproponowałeś ma jedną zasadniczą wadę: wygląd elewacji przedniej, masz ponad 8 m. garaż z przesuniętą w jedną stronę bramą garażową, po drugiej stronie 1,5 - 2,0 m. litej ściany, Nie będzie to dobrze wyglądać, zwłaszcza że znajdująca się po drugiej stronie domu kuchnia ma małe okna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.09.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Wszystko jest dobrze tylko ja chcę uniknąć przeniesienia komina i systemu wentylacji, a niestety zaproponowane zmiany właśnie na tym polegają.Dziękuje ze kolega wyszukał ten wątek -bo wiele wyjaśnia,jestem ciekaw jakie ostatecznie ustalenia poczynił kolega Waldek 14 Wczoraj zaniosłem swój projekt do ostemplowania-jeszcze mam czas na przemyślenia wiec wszystko można pozmieniać Ja jestem w tej komfortowej sytuacji ze na 100% drugiego auta mieć nie będę wiec problem z miejscem w domu jest z zapasem,ale wolał bym rozmieścić wszystko w jak najlepszym układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.09.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Wszystko jest dobrze tylko ja chcę uniknąć przeniesienia komina i systemu wentylacji, a niestety zaproponowane zmiany właśnie na tym polegają. Dziękuje ze kolega wyszukał ten wątek -bo wiele wyjaśnia,jestem ciekaw jakie ostatecznie ustalenia poczynił kolega Waldek 14 Wczoraj zaniosłem swój projekt do ostemplowania-jeszcze mam czas na przemyślenia wiec wszystko można pozmieniać Ja jestem w tej komfortowej sytuacji ze na 100% drugiego auta mieć nie będę wiec problem z miejscem w domu jest z zapasem,ale wolał bym rozmieścić wszystko w jak najlepszym układzie. Zmian w zakresie wentylacji i tak nie unkniesz. Będzie niezwykle trudno podłączyć 6 przewodów wentylacyjnych. Musisz rozbudować komin i to w stronę zewnętrzną budynku, bo inaczej nie upchniesz kotła na eko groszek. W tym cienkim zakręcie i tak się nie zmieści, musisz go przesunąć do ściany zewn. budynku - tym samym komin. A przy tym podłączenie małego WC będzie gimnastyką A elewacja będzie źle wyglądała. No ale o gustach się nie dyskutuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA_OLL 23.09.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 No widzę, że poruszyłam nowy wątek w spokojnej przystani. I dobrze bo sama jeszcze nie wiem jak ostatecznie z tym problemem zrobimy. Ja raczej myślałam o oddzieleniu całej wnęki na kotłownię bez żadnych zygzaków. Rozmawiałam z architektem i nie widział w tym problemu, żeby podłączyć się pod ten komin przy garażu. Ale....skoro ktoś poddaje to pod dyskusję to muszę trochę podrążyć ten temat i zasięgnąć opinii fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA_OLL 23.09.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 aha, zapomniałam dodać, że garaż ma być wersją lustrzaną (tylko garaż). Przy takim rozwiązaniu wnęka przeznaczona będzie na kotłownię, która będzie miała okna i będzie można wykorzystać ten komin, który jest w projekcie (bez dokonywania zmian) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek14 23.09.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Witam Czy może ktoś z realizujących projekt ma zeskanowany rzut z wymiarami budynku? Jeżeli tak to byłbym wdzięczny o przesłanie na [email protected] Pozdrawiam Waldek A o które wymiary dokładnie Ci chodzi-rysunków jest wiele Miałem na myśli rzut z wymiarami poszczególnych pomieszczeń. Jeżeli udałoby się zrobić skan z takiego rzutu to byłoby świetnie. Pozdrawiam Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.09.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Witam Czy może ktoś z realizujących projekt ma zeskanowany rzut z wymiarami budynku? Jeżeli tak to byłbym wdzięczny o przesłanie na [email protected] Pozdrawiam Waldek A o które wymiary dokładnie Ci chodzi-rysunków jest wiele Miałem na myśli rzut z wymiarami poszczególnych pomieszczeń. Jeżeli udałoby się zrobić skan z takiego rzutu to byłoby świetnie. Pozdrawiam Waldek Jeśli tylko otrzymam go od gminy-jest podstemplowywany postaram sie zrobić skany tego co kolegę interesuje-przepraszam ze to nie już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts