Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie no kochani tak nie można!

Nie można wklejać TAKICH zdjęć i pokazywać ich ludziom, ktorym wydaje się, że się na cos zdecydowali. I jak ja teraz mam oczy oderwac od tego drewnianego tarasu?????? NO?

Może ten cennik pomoże?

Miłeczka - co do kuchni - my nie zrezygnowaliśmy ze spiżarki (ona byla jednym z przeważających argumentów przy wyborze projektu), ale za to przesunęliśmy okno tak, aby można było w rogu przy spiżarce zrobić słupek do sufitu i w tym słupku piekarnik i mikrofala. Lodówka jak w projekcie, zlew pod oknem, piec jak w projekcie... wiecie generalnie troche irytuje mnie, że póki co muszę się zajmować rzeczami takimi jak papa czarna mamba (buuaaahahaha), rurki, wentylacje, stropy i drewno na więźbę... ja bym chciala już wybierać kominek, podłogi i meble do kuchni :) :) wiem, wiem - wszystko ma swój czas :)

przystaniowe pozdrowienia

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pozdrawiam wszystkich spokojnych przystojniaków ;)

*Szczególne pozdrowienia dla sympatycznego małżeństwa z Bydgoszczy które ostatnio zwiedzało naszą posesję - mam nadzieję że zdecydowaliście się na projekt =)

Miłeczka

Bardzo serdecznie pozdrawiamy i jeszcze raz dziękujemy za zaproszenie! Naprawdę było nam bardzo miło gościć na waszej posesji. Grzegorz wszystko pokazał, wyjaśnił, doradził (zwłaszcza w zakresie wysokości okien w kuchni). Muszę przyznać, że byliśmy szczególnie podbudowani kosztem stanu surowego otwartego. Aż mi się nie chciało wierzyć. Super sprawa! Dla chcącego nic trudnego, jak sądzę ;). Mam nadzieję, że rzeczywistość nie zweryfikuje negatywnie tego nastawienia...

Oczywiście, dołączyliśmy do grona spokojnych przystojniaków :) Projekt już kupiony! Wersja lustrzana, dokładnie taka jak Wasza.

Aluk ! Fajnie że jesteście =) Codziennie wieczorem Grzesiowi się przypomina że coś tam ma wam jutro wysłać mailem - oczywiście w ciągu dnia zapomina i tak to leci ..

Dziś Go przypilnuję =)

Witam!

Zapewne chodzi o namiary na dużo tańsze elementy kominowe. Ale niech się Grzegorz tym tak nie stresuje :) W końcu jeszcze nie budujemy. Na pewno zdąży :)

Dziś jesteśmy umówieni u projektanta do adaptacji naszej przystani. Potem droga przez mękę w starostwie, no i może na jesień ruszymy. Oby...

Dobre chociaż to, że w ciągu półtora miesiąca powinny już być przyłącza wodne i energetyczne :)

A przy okazji mam pytanko budowlane: jak i czym ocieplaliście ściany fundamentów? Daliście styropian FS200, jak w projekcie czy może droższy styrodur? Izolacja przeciwwilgociowa Dysperbitem? Czy daliście folię kubełkową na styropian czy może te grube 9,5 cm bloczki betonowe, jak to opisane jest w projekcie?

Życzę udanych wyborów przy projektowaniu tarasu i całej reszty :)

Serdecznie pozdrawiamy,

Olek i Alicja

u nas izolacja fundamentów jest tak (odnosząc się do rysunku City :) )

ściany z zewnątrz i wewnątrz pomaziane dysperbitem - dwa razy

na to styropian EPS 200 - 10 cm

na to siatka i klej

na to dysperbit

na to folia kubełkowa

Nasz grunt rodzimy to piasek.

Przed chwilą bylismy na budowie - mamy juz skonczone wszystkie ściany, kominy, brakuje dwóch nadproży w oknach no i zaczynamy strop. Panowie budowniczy zrobili dzisiaj trochę porządku - tzn pozostałe cegły, pustaki, rusztowania itd itp są w jednym miejscu w garażu. Pomieszczenia zamiecione (wow) gruz wyrzucony przed garaz. I dzisiaj tak naprawdę pierwszy raz zobaczylismy NASZ DOMEK w całej okazalości - mozna wejsc do kazdego pomieszczenia... i wiecie co? naprawdę robi wrażenie. I dzisiaj od nowa ucieszyłm się, że wybraliśmy ten projekt :) :) :)

Pozdrawiam przystaniowo

U mnie jest tak

http://c7.asteroid.pl/a.eu.fotka.pl.s3.amazonaws.com/051/779/51779306_640.jpg

CityMatic i agagrusz,

Serdeczne dzięki! Jestem pod wrażeniem fotorelacji CityMatic, serio serio :) Nic dodać, nic ująć!

Widzę, że dobrze kombinowałem. Właśnie tak wyobrażałem sobie te warstwy. Po kie licho projektantka przystani wymyśliła sobie okładanie styropianu na fundamentach tymi nieszczęsnymi bloczkami betonowymi... Podwójne murowanie (bloczki 25 cm, a potem 9,5 cm).

Mam tylko zagwozdkę czy dawać folię kubełkową, przy założeniu, że skusiłbym się na styrodur czy coś w ten deseń ekstrudowany :) Bo w wersji ze styropianem to będzie zdaje się konieczne ze względu na jego większą nasiąkliwość.

Ile daliście za m3 waszego styropianu do fundamentów? I ile kubików na to poszło? Bo jak wczoraj patrzyłem na Allegro na ceny styropianu i styroduru to mi wyszło, że na m3 jest różnica około 50-60 zł. Chyba, że jest inaczej, sprostujcie mnie...

Pozdrawiam,

Olek, Bydgoszcz

CityMatic, nie dajesz dysperbitu od wewnętrznej strony fundamentu? Czy może nie jest to konieczne? Zawsze mi się wydawało, że nie trzeba tego ocieplać, ale zaizolować przeciwwilgociowo to chyba tak. A może się mylę???

u nas izolacja fundamentów jest tak (odnosząc się do rysunku City :) )

ściany z zewnątrz i wewnątrz pomaziane dysperbitem - dwa razy

na to styropian EPS 200 - 10 cm

na to siatka i klej

na to dysperbit

na to folia kubełkowa

Nasz grunt rodzimy to piasek.

Przed chwilą bylismy na budowie - mamy juz skonczone wszystkie ściany, kominy, brakuje dwóch nadproży w oknach no i zaczynamy strop. Panowie budowniczy zrobili dzisiaj trochę porządku - tzn pozostałe cegły, pustaki, rusztowania itd itp są w jednym miejscu w garażu. Pomieszczenia zamiecione (wow) gruz wyrzucony przed garaz. I dzisiaj tak naprawdę pierwszy raz zobaczylismy NASZ DOMEK w całej okazalości - mozna wejsc do kazdego pomieszczenia... i wiecie co? naprawdę robi wrażenie. I dzisiaj od nowa ucieszyłm się, że wybraliśmy ten projekt :) :) :)

Pozdrawiam przystaniowo

No my tak jak Aga , tyle że styropian 8 cm

Aluk ! Jeżeli chodzi o nasz namiar na kominy to - http://www.abckominki.pl/p.php?po=kominy

CityMatic, nie dajesz dysperbitu od wewnętrznej strony fundamentu? Czy może nie jest to konieczne? Zawsze mi się wydawało, że nie trzeba tego ocieplać, ale zaizolować przeciwwilgociowo to chyba tak. A może się mylę???

Nie dałem- gdyż dysperbit nie jest dopuszczony do stosowania wewnątrz pomieszczeń - i niech nikt nie pisze, że jest bo NIE JEST ma atesty higieniczne itp dotyczące braku szkodliwości przy kontakcie ze skórą podczas kładzenia, rozpylania, i potem po wyschnięciu ale brak jest atestu na stosowanie w pomieszczeniach mieszkalnych - stąd moje poszukiwania bezpiecznej izolacji chudziaka i ta nieszczęsna "Czarna mamba"http://www.dachowy.pl/files/images/czarna_mamba.jpg

Aha bym zapomniał nie dawałem folii bo w moim przypadku (niski poziom wód gruntowych) nie ma to sensu.

Folia kubełkowa dodatkowo podnosi koszt a nawet niewielka nieszczelność na złączeniu powoduje zawilgocenie i brak możliwości odparowania wilgoci..testowane dodatkowo nacisk kubełków na styropian przez grunt powoduje wgniatanie ich w powierzchnię styropianu- niezależnie jaką ma twardośc.

Wniosek z inspektorem nadzoru był jeden- to co można poprawić robię- jak uważam i tak jak widzę to dobrze -to czego już nie da się cofnąć nie wykonuję (tu było smarowanie wewnątrz dysperbitem)

Na temat słuszności maziania dysperbitem i dawania folii kubełkowej się nie wypowiadam, bo się nie znam - nasz kierownik kazał tak zrobic i tak zrobiliśmy. Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym atestem wewnątrz pomieszczeń - przecież tym malujesz fundamenty, zasypujesz je piachem, na to wylewka, styropian, zaś wylewka... chyba, że czegoś nie zrozumiałam? :)

Styropianu EPS 200 u nas poszło chyba 6m3, musiałabym dokładnie w fakturach sprawdzić. Zaznaczam, że my budujemy spokojną przystań z pojedynczym garażem.

Ciekawe czy ktoś jeszcze na forum buduje z pojedynczym?

Pozdrówka

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym atestem wewnątrz pomieszczeń - przecież tym malujesz fundamenty, zasypujesz je piachem, na to wylewka, styropian, zaś wylewka... chyba, że czegoś nie zrozumiałam? :)

Pozdrówka

Nic nie jest szczelne szczególnie posadzka i szczególnie dla gazów wydobywających się spod niej, wiem coś o tym byłem w domu w którym zasypano humusem fundament i wykonano posadzki według projektu- nie było miłego zapachu.

To samo dotyczy takiej chemii, którą przeznacza się na zewnątrz zgodnie z zastosowaniem w środek- trudno jest powiedzieć więc ja nie zastosowałem.

Myślałem o folii w płynie Mapei ale to koszt, postawiłem więc na izolację poziomą i tak chce zrobić -aby było szczelne bo obecnie pomimo tego, że jest piach wewnątrz ok 80-120cm to kładąc płachtę folii na zagęszczony piach wychodzi para wodna- wilgoć albo jeszcze brak wysuszenia po jesiennym zagęszczaniu?

Pozdrawiam

Dla mnie teraz najważniejszy jest dobór papy -w całym domu przewidziałem podłogówkę i muszę zastosować taką (pisałem) aby była dobra i aby nie śmierdziała w czasie ogrzewania- może koledzy i koleżanki wypowiedzą sie jaką izolację poziomą dali na chudziak- proszę o odpowiedz których nigdy za wiele.

Za wszelkie podpowiedzi dziękuję i pozdrawiam

Kocie ! Czekamy na zdjęcia !

Bardzo mi sie podoba pomysł oświetlenia okapu domu z zewnątrz . Ciekawa jestem efektu - mam nadzieję że kiedyś pokarzesz fotki .. ?

Korytarz - mój duży problem .. - długi i ciemny ..

Myślę że w tym układzie dobrze jest dać przeszklone drzwi do łazienki by wpuścić trochę naturalnego światła . Cos takiego np ..

http://img22.imageshack.us/img22/2534/drzwiszklanemalowane1.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Albo cos takiego :

http://img514.imageshack.us/img514/8334/drzwiszklaneklasik2.jpg

Ja bedę miała takie :

http://img413.imageshack.us/img413/1073/drzwiazienkowemarynarsk.jpg

Będą mi ładnie korespondować z okrągłymi oknami na przestrzał ;)

NO I KUCHNIA - mój konik ! Na tej ścinie gdzie była spiżarnia też chce zabudować szafę a pośrodku piekarnik . Problem tkwi w tym że nie wiem czy piekarnik może graniczyc z szafą w której bedę przechowywać żywność .. ? Może ktoś wie ?

Tak widze tą szafę w miejscu spiżarki :

http://img338.imageshack.us/img338/3497/szafawkuchni1.jpg

Kocie ! Ciekawi mnie Twój plan oświetlenia domu wewnątrz .. Może wrzucisz jakieś rysunki dla inspiracji ?

Witam wszystkich

City - my jesteśmy na etapie początków stropu, więc na razie skupiamy się na więźbie i dachówkach, izolacja i ogrzewanie podłogowe jeszcze daleeeko przed nami, wiec niestety na razie nie odpowiem jak to będzie u nas.

Miłeczko - co do drzwi - u nas pełne - wszystkie pełne, żadnych szybek, przeszkleń, nawet malutkich :) i tu oboje z mężem jesteśmy akurat zgodni. Drzwi wewnętrzne chyba białe (tu juz jesteśmy mniej zgodni :) ) - zwłaszcza wlasnie myślę o tym korytarzu - jak napisałas - długim i ciemnym. No i dobrym pomysłem jest własnie jakies fajne oświetlenie tego korytarza - kot o tym pisał, trzeba to przemysleć. A będziemy mieć duuużo czasu na myślenie, bo okna i wykończeniówkę zaczynamy od wiosny dopiero, na razie domek będzie sobie zimował.

W projekcie są przewidziane drzwi z salonu do tego korytarza - koło kominka - chcemy te drzwi zrobić przesuwne, chowane w ścianie - zazwyczaj będą otwarte i niewidoczne, zamykane tylko w wyjątkowych sytuacjach , wiec zalezy mi na tym, żeby były tylko czasem :)

A macie jakieś pomysły na kominek?

Pozdrowionka

Ja też myślę o oświetleniu korytarza i coś już znalazłem 4 lampki tego typu załatwiły by sprawę na wys ok 30-40cm

http://www.artmix.pl/resources/galleries/images/16.jpg

oczywiście wszystko można ładnie zaaranżować jednak instalację trzeba przewidzieć wcześniej myślę ze w jednym i drugim korytarzu po dwie w odstępach 1m byłoby wystarczające

http://www.razemdo.pl/oswietlenieschodowe/oswschodynow2.jpg