CityMatic 27.06.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Ale nie uważam tego komina za jakiś wielki problem - da się to fajnie zabudować. Też chcemy zrobić rozprowadzenie ciepła - szkoda mi tego wpuszczać tak po prostu w komin, zwłaszcza, ze zrobienie DGP to nie jest jakis wielki koszt (podobno ) Pozdrawiam Ja nie piszę ze to jakiś wielki problem ale...jest duży i tak trzeba ustawić kominek, że stoi obok - z kominem tworzą już dużą budowlę w salonie - tak nawiasem pisząc to właśnie to podyktowało mój kominek - jego wygląd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 28.06.2010 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 (edytowane) Witam,CityMatic - jeśli chodzi o ten wolnostojący "kwadrat" - to jest stopa pod komin spalinowy i wentylację w pom. gosp. (wersja SP M36L).Dziura w garażu - planowany kanał, ale tak na prawdę to wykopałem go, żeby nie zmarnować resztki betonu gdyby zostało i jak się okazało 0,2m3, które zostało właśnie tam, wlałem. ...a dołączając się do dyskusji z agagrusz - my też uznaliśmy ten komin za nieco duży, a rozwiązanie z ustawieniem wkładu obok komina to już w ogóle bez sensu, bo wyszedł by komin na pół salonu. My jednak postanowiliśmy nieco zmniejszyć komin wciskając go zatem troszkę w ścianę – (tak nam doradzono), teraz zamiast 1,5 metra w głąb salonu będzie wystawał (o ile dobrze pamiętam) jakieś 80-90cm, czyli wkład + troszkę. i jeszcze do agagrusz - jakie w końcu zmiany zdecydowaliście, pamiętam, że kiedyś rozmawialiśmy o likwidacji małego WC, lub jego zmianach - na czym u Was stanęło?Pzdr. Paweł. Edytowane 28 Czerwca 2010 przez iza_i_pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 28.06.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 City, Twój kominek bardzo mi si Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 28.06.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 no i obcięło Jeszcze raz: City, Twój kominek bardzo mi się podoba, wg mnie jest super My skłaniamy się chyba ku narożnemu, poszperałam trochę w necie, znalazłam kilka inspiracji, a w zimie, jak już będzie dach i domek będzie zimował, to zajmiemy się konkretnym projektem, na razie to tylko nasze luźne przemyślenia. iza_i_pawel - nasze zmiany skonczyly się tak, że budujemy zgodnie z projektem. Zmieniliśmy dwie rzeczy - 1. zamurowanie ściany spiżarka - sień oraz 2. okna. Reszta jak w projekcie (nawet kominy, hihihihi ) Tak chodzę po tym domku w te i z powrotem i bardzo, ale to bardzo mi się podoba. Nie ma właściwie nic, co pomyślałabym, że mogłoby być inaczej. Ktoś napisał, że domek jest wygodny - i to chyba prawda, choc oczywiście jeszcze duzo czasu upłynie, zanim się sami przekonamy. A że komin wystaje i korytarz jest ciemny? To może i dobrze - mamy nad czym myśleć, kombinowac no i rozmawiać tu - na forum Trochę tylko przeraża mnie wizja sprzątania (zwłaszcza, że teraz mieszkamy w 40 m2), ale nie ma co myśleć o takich przyziemnych sprawach, nie?? :) Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 28.06.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Witam,agagrusz - a podnosicie ściankę kolankową? Robicie coś na poddaszu?Pzdr. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 28.06.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Witam, tak, podnosimy ściankę o jeden pustak - za radą mono 77. Ale nie planujemy nic na poddaszu - sklad rzeczy mało uzywanych, zapas dachówek, płytek, karton z telewizora itp. Wejście na poddasze robimy w garażu w rogu - przy scianie, która graniczy z korytarzem. Planowalismy najpierw w pomieszczeniu gospodarczym, ale tam będzie za nisko, wiec będzie w garażu, bo bardzo nie chcieliśmy miec tej ramki w mieszkaniu - po pierwsze mostek, a po drugie za ładnie to chyba nie wygląda. A póki co mamy las w prawie calym domu już Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kot112 28.06.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Zapomniałem napisać, że ja przespałem temat z kominkiem. Dopiero jak komin był wymurowany skapnąłem się że można było go cofnąć troszkę w stronę łazienki tak aby sam kominek był usytuowany z przodu komina, a nie z boku. No trudno - już raczej nic nie zmienię i zostanie tak jak jest w projekcie. Postaram się tylko ciekawie zabudować ten kominek z kominem obok i będzie fajnie. Podoba mi się sposób zabudowy jaki na fotkach przedstawili Monika i Marek na swoim blogu i chyba ( o ile mi na to pozwolą) zmałpuję co nieco od nich. Nie zastosuje tylko marmuru, za to myślę żeby zrobić przód z cegły - takiej ciętej na plasterki. Narrra !!!!!http://www.monikamarek.mojabudowa.pl/?menu=pokaz&miesiac=6&rok=2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 28.06.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Mam takie pytanie do osób, które etap fundamentów mają już za sobą. Czy podczas lania ław zagęszczaliście beton, ręcznie lub mechanicznie, czy też w jakikolwiek inny sposób, czy po prostu po wylaniu z gruchy, tylko wyrównaliście i zostawiliście do wyschnięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.06.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 -był zagęszczany taką zagęszczarką na ramieniu i miał taki ok 2m wąż z kawałkiem rurki metalowej na końcu:) Pięknie wytłumaczyłem wibrator )) http://marketeo.com/photoOffer/p/335759_p.jpg (góra lewa:) http://www.wacker.machonko.poznan.pl/obrazki/img_126_big.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 29.06.2010 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 ...Czy podczas lania ław zagęszczaliście beton, ręcznie lub mechanicznie, czy też w jakikolwiek inny sposób, czy po prostu po wylaniu z gruchy, tylko wyrównaliście i zostawiliście do wyschnięcia? Witam, My laliśmy z pompy – super to się układa. Nic nie zagęszczaliśmy, oprócz „opukiwania” zbrojenia – takie delikatne wibracje. Wczoraj po 4 dniach podlewania zdjęliśmy szalunki – wyszło elegancko, bez pęknięć, dziur, czy pęcherzy. Pzdr. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.06.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Wylanie z gruchy, tylko wyrównaliście i zostawiliście do wyschnięcia? Ja myślę ze u mnie dlatego używali wibratora że trochę namieszałem im z uziemieniem fundamentowym instalacji odgromowej- w miejscach gdzie używali wibratora były elementy spawane do zbrojenia i bednarki w dość dużej ilości w sześciu rogach budynku i stąd bali się aby tam wszędzie dotarł beton lany pompą z gruszki więc myślę ze bez tych utrudnień beton jest na tyle plastyczny że dotrze i rozleje się we wszystkie miejsca ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 29.06.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 U nas też było lane z pompy i też było potem zagęszczane wibratoremPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek05 30.06.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/85ca177b58a5dfb0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adaci 30.06.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 No, dzięki, Mirek, że nas tak nie zostawiłeś samych z tymi rozgrzebanymi budowami... Gdy tak człowiek spojrzy na gotowy produkt, to od razu " serce roście"! Pocieszaj nas zatem swoimi obrazkami od czasu do czasu, czekamy! Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miłeczka 30.06.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/85ca177b58a5dfb0.html Mirek ! Naprawdę pięknie się prezentuje Wasza Przystań .. Zaczęłam żałować zmiany okien na klasyczne w sypialniach Ale pocieszyłam sie że tak jak ja zmienialiście okno w kuchni na tradycyjne =) Rozumiem że zdjęcie kominka to już troche wkraczanie w prywatność dlatego o nie nie prosze choć nie ukrywam że bardzo jestem ciekawa Pozdrawiam serdecznie =) Miłeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.07.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Tak więc ostatecznie decyzja zapadła Na chudy beton pod ogrzewanie podłogowe jako izolacja pójdzie: http://elstol.pl/files/fotob/product-207.jpgjako grunt Oraz http://www.rem-dach.pl/logos/czarnamamba.jpgpapa podkładowa jako powłoka izolacyjna i zabezpieczenie p.wilgoci. następnie folia , styropian 15cm w warstwach 10 +5 folia alu ogrzewanie podłogowe i wylewka 7cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adaci 01.07.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 CityMatic powaznie potraktował temat izolacji od gruntu, nie ma co! Podgladam i podziwiam, bo sam tez jestem przed podobnym wyborem. W projekcie jest tylko folia i styropian. Napisz, kolego, jeszcze parę słów jesli łaska , która z tych trzech czarnych piękności położy się na twardym betonie i o cenach co nieco.Pozdrawiam,Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 01.07.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 cityMatic Dajesz jednak papę na izolację, ja cały czas sie zastanawiam, bo boje się ewentualnych wyziewów, zwłaszcza przy podłogówce. Ale chyba tez dam papę. Myślałam, że nie pójdziesz w tym kierunku, bo żadna papa nie ma atestu do stosowania wewnątrz pomieszczeń a dysperbit odrzuciłeś. Czy "wąchałeś" te papy. Bo z mojego doświadczenia to na ławach mamy pape Lembit (smród lepikowy okrutny), miałam kawałek odciętej papy bodajże Wernera i ta juz tak nie śmiedziała. Która z czarnych mamb będziesz stosował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.07.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 W projekcie jest papa termozgrzewalna-bez folii nie wiem jak czytacie projekt? Nie boję się wyziewów i skoro ico pal jest wiodącą firmą ma atesty wiec zastosuję papę a czy śmierdzi? jak papa trochę smołą ...ale przyznam się mam próbkę papy w domu i wącham ją -chyba nie śmierdzi jednak tak bardzo jak inna którą tez wąchałem ta bardzo śmierdziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.07.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Którą z czarnych mamb będziesz stosował? Biała do większości pomieszczeń http://www.pancegla.pl/gfx/product/big/d3904289-540f-4308-af85-e1e1d90b7a9d-633691741963648103.jpg i morska http://www.icmarket.pl/images/icmarket%20-%20swisspor%20-%20pye%20pv200%20s52h.JPG do mokrych(garaż,kotłownia,łazienka i wc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts