Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U nas na ławy poszło 24,6m3 B20.

My dodatkowo wprowadziliśmy kilka zmian w fundamencie co przełożyło się pewnie także na zwiększenie ilości zużycia betonu. Dodaliśmy podciągi pod słupem, który stał sobie a muzą, ten co podtrzymuje dach nad tarasem. Dodaliśmy podciąg w garażu między dwoma słupami oraz jeśli się mylę to także podciąg do słupa w kuchni.

@iza_i_pawel a czym robicie izolacje i jak?

Edytowane przez luke_p

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@iza_i_pawel a czym robicie izolacje i jak?

Witam,

- najpierw GRUNT – IZOBUD BR:

http://www.henbud.com.pl/upload/Gallery/482a8bb815d5d_thm.jpg

potem lepik IZOBUD SBS TIXO:

http://www.izohan.pl/do_modyfikacji/fscommand/img/oferta/sm/izohan_izobud_sbs-tixo.jpg

a na to papa podkładowa P333/1100:

http://www.jak-budowac.pl/products/160/papa-podkladowa-p333-1100-m2.jpg

- i to wszystko zamierzam zrobić w piątek.

Pzdr. Paweł.

Widzę że także robisz z IZOHAN'a :)

Ja prawdopodobnie będę miał taką kolejność:

1) podkład IZOHAN DYSPERBIT (dyspersyjna masa asfaltowo-kauczukowa)

2) następnie IZOHAN IZOBUD WL (dyspersyjna masa asfaltowo-kauczukowa)

3) a na samą górę ław potem folia do izolacji 0.3 w rolce na szerokość ławy

Wszystko bez dodatków wchodzących w reakcje ze styropianem.

To jest specjalna folia z IZOHAN'a - rozwiązanie systemowe.

http://izohan.pl/download_script.php?typ=rysunki&kat=izolacja_fundamentow_budynek_niepodpiwniczony&plik=1_1_1_1_a_pdf&roz=pdf

Ale dzwoniłem do nich aby dopytać i także doradzili mi papę, więc chyba jednak skończę papą :)

Choć teraz dokładniej dopytałem o folię okazało się że to jednak coś innego:

http://www.foliarex.com.pl/pdf/izoplast.pdf

Podobno wystarczy i ekonomicznie robi się to tak że po nałożeniu tej gęstej warstwy masy bitumicznej folię nakłada się bez kleju już i się to bardzo dobrze wiąże.

@iza_i_pawel a te wasze środki to czy one czasem nie zawierają środków wchodzących w reakcje ze styropianem?

Dodatkowo jeszcze wyczytałem na innych wątkach że niektórzy także izolują stopę z chudego betonu, a przynajmniej miejsce styku z ławą. Ja tego nie zrobiłem, czy zatem będę miał z tego powodu jakiś problem?

Edytowane przez luke_p

... iza_i_pawel a te wasze środki to czy one czasem nie zawierają środków wchodzących w reakcje ze styropianem?

Dodatkowo jeszcze wyczytałem na innych wątkach że niektórzy także izolują stopę z chudego betonu, a przynajmniej miejsce styku z ławą. Ja tego nie zrobiłem, czy zatem będę miał z tego powodu jakiś problem?

Witam,

Ja nie robiłem w ogóle stopy tylko podsypkę z piasku i nie sądzę, aby to miało jakikolwiek negatywny wpływ. Zresztą tak mi polecali fachowcy i pseudo-fachowcy, więc wniosek był jeden. Wiem, że niektórzy dają tam papę, ale według takich ludzi to juz doliczyłem sie 4 warstw papy/folii.

Wracając do papy – ja robię sam, więc nie mam czasu i sił na męczenie się jeszcze (zwłaszcza w taką pogodę) z butla gazową i palnikiem, więc dobrałem materiały do kładzenia na zimno. Lekko, czysto i chyba przyjemnie – się okaże w piątek.

A’propos reakcji ze styropianem – gdzie one miałyby się z nim stykać, tak nawet czysto hipotetycznie, bo Dysperbitu jeszcze nie kupiłem do obsmarowania boków ścian?

Pzdr. Paweł.

Edytowane przez iza_i_pawel

@iza_i_pawel nie wiem czy będzie się stykał, to chyba zależy jak to zrobisz. Jeśli na ławie będziesz miał papę, która całkiem oddzieli Ci przestrzeń to pewnie kładąc styropian, bo raczej nie unikniesz aby dotknął ławy będzie Ci ta papa dodatkowo izolować od lepików. Lepiki na bazie wody także daje się na zimno. Ciekawe jestem jak wygląda porównanie cenowe między Twoimi produktami a moimi oraz wydajnością na 1m2.

Dodatkowo także wyczytałem na kilku wątkach forum że najważniejsza jest izolacja pozioma bo to jest kluczowe połączenie ławy z murem, i jeśli miałby zaciągać wodę z ławy to właśnie tędy. Dlatego połączenie muru z ławą powinno być bardzo dobrze wykonane i co ważne także w przypadku papy murarze powinno uważać robiąc pierwszą warstwę bloczka aby kielnią nie rozwalić jej, chyba że będziesz miał nie zniszczalną :)

Niektórzy nawet twierdzą że takie domy jak nasz bez piwnic nie potrzebuję pionowej izolacji bo jest to tylko kasa w błoto wywalona a i tak nie jesteś w stanie zapewnić bezpieczeństwa tej izolacji. Przy zasypywaniu, murowaniu itp, wystarczy jedno uszkodzenie tej warstwy a woda i tak Ci wejdzie w ławy.

Kolejna teza to że jak wejdzie przy takiej izolacji to trudno będzie jej potem wyjść. Ja tam nie jestem specjalistą od izolacji ale może ktoś się wypowie szerzej na ten temat.

Witam,

podaję dla porównania ceny z F.VAT:

- IZOBUD Br GRUNT - 10l - 44,99zł

- IZOBUD SBS TIXO - 10kg - 39,35zł

- IZOBUD SBS TIXO - 20kg - 75,34zł

- papa podkładowa P333/1100 15m2 - 68,82zł

a bloczki chyba tanio kupiłem:

- bloczek betonowy M-6-14 38x24x12 - 2,93zł

- cement portlandzki za 1,4 tony - 572,88zł

- wapno hydratyzowane za 1 tonę - 418,50zł

Nie wiem jak to liczą, ale za dowóz i rozładunek już nic dodatkowo nie płaciłem (wożą do mnie 20km).

Wymienione wyżej materiały przywieźli w czterech transportach.

Słyszałem, że niektórzy doliczają za te usługi - ja na F.VAT tego nie mam - to chyba jest już w cenie.

Pzdr. Paweł.

Witam wszystkich.

Witam muszę przyznać że taras SUPER jestem pod wrażeniem jest duży i ładnie przygotowany -pozazdrościć.

Ja mam trochę inny pomysł pod tym względem (do końca nie wiem czy go zrealizuję) ale taki wielki i to w tą stronę domu to by mi nie wyszedł

Pozdrawiam

Kotek to jaka to dachóweczka i jaka cegła klinkierowa na kominach?

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz na temat kominów, mianowicie dlaczego na forum (a tematów na temat komina jest naprawdę niemało) panuje opinia, że komin ponad dachem TYLKO z cegły pełnej, bo przecieka prędzej czy później - z naciskiem na prędzej. Za to kilku wykonawców, którym zadałam pytanie - czy cegła pełna na całości, czy tylko np. ostatnie trzy warstwy, to każdy, ze sprzedawcą klinkieru włącznie, twierdzi, że wystarczy w zupełności kratówka i ostatnie trzy rzędy z pełnej... no ale oczywiście jak chcę wydawać niepotrzebnie kasę to proszę bardzo... może to jakaś stara szkoła, czy co?

Coś cicho na forum, a przecież kilka domów się buduje :)

U mnie kolejne etapy, czyli izolacje oraz stawianie ścian fundamentowych.

Tak wyglądały moje ławy po ściągnięciu deskowania / szalunków:

http://spokojnaprzystan.blogspot.com/2010/07/zdjecie-szalunkow-z-aw-fundamentowych.html

A tak wyglądają prace przy wznoszeniu ściany fundamentowej:

http://spokojnaprzystan.blogspot.com/2010/07/sciana-fundamentowa-oraz-izolacja-aw.html

Ciągle jeszcze zastanawiam się nad budulcem i chyba jednak postawię na ściany 25 z Leier'a THERMOPOR

http://www.leier.pl/tarnow/katalog/3113_thermopor_25.php

........

- papa podkładowa P333/1100 15m2 - 68,82zł

.

Pzdr. Paweł.

Witam,

Dawno tu nie zaglądałem, ciągle pośpiech - praca, małe dzieci, budowa, wybieranie, zamawianie itp. - sami wiecie jak to jest...

ale do rzeczy...

Izo i Pawle - aż ciężko pozostawić takiego posta bez odpowiedzi....

Moje zdanie odnośnie dwóch kwestii:

1. "Murowanie bloczka na 38 cm zamiast 24 + styropian 10cm":

Moje zdanie: takich panów doradców powinno się rozstrzeliwać. Oni nie są od myślenia! Wszystkie późniejsze problemy inwestorów biorą się z partaniny wykonawców: ściany i tynki pękają, stropy się rysują, płyty G-K na łączeniach pękają, wilgoć i grzyby w domu, żle działające lub drogie ogrzewanie domu itd.

Bloczki są elementem nośnym przenoszącym duże naciski na ławę fundamentową. Murując je na grubość ściany 24cm mają duży zapas, co do przenoszenia obciążeń i nie ma potrzeby robić szerzej z tego powodu. Styropian jest elementem ocieplającym i zastępowanie go betonem jest samo w sobie pomysłem dziwnym.

Poza tym fundament by Wam przemarzał. Mróz od ściany fundamentowej przechodziłby na podłogę i dość znacznie na ścianę. Od wewnątrz byście mieli zimną ścianę w zimie na wysokości może nawet z 0,5m od podłogi.Przy różnicy temperatur wilgoć lubi się zbierać, a szczególnie za regałem itp. Myślę że max 2 lata i czarne kropki, początek grzyba w domu... Zróbcie dla własnego dobra ten styropian :)

2. "Papa P333/1100"

Moje zdanie: Jest to papa podkładowa na osnowie tekturowej. Nie kładłbym jej nigdzie poza dachem. Z tego co wiem i co można doczytać, polecam papę np V 60 S 35. Papa powinna być np. na welonie szklanym, anie tekturze. Poza tym chyba P333/1100 ma asfalt niemodyfikowany, czyli jest niebezpieczna dla styropianu, ale tej pewności nie mam. Polecam sprawdzić żeby sobie gola nie strzelić. Trzeba czytać zalecenia producenta, anie słuchać fachowców. O papie v60S35 producent pisze:

"Stosować do wykonywania izolacji dachowych jako warstwę podkładową wielowarstwowych pokryć dachowych na podłożach betonowych oraz do wykonywania izolacji przeciwwilgociowych - izolacji poziomych posadzek, fundamentów, wylewek betonowych, tarasów i płyt stykających się z gruntem oraz izolacji pionowych podziemnych części budynków w warunkach braku oddziaływania ciśnienia hydrostatycznego wody. Mocować do podłoża metodą zgrzewania." Róznica w cenie mała, a materiał na pewno bezpieczniejszy i lepszy do tego zastosowania.

Polecam nie słuchać się ekip, a tylko z dużym dystansem brać ich zdanie pod uwagę. Oni czasem też coś mogą dobrego podpowiedzieć, ale większość niestety na naszą niekorzyść.

Ja ocieplam fundament (steinodu 12cm), zaczynam ocieplać elewację ( styropian 20cm), dacharze od poniedziałku będą robili odróbkę i kładli blachodachówkę Joker grafit, mat). Za tydzień okna (MFOID na profilu Veka), potem brama garażowa i drzwiami (Hormann) itd...

Pozdrawiam wszystkich budujących nasz super domek ;)

Mam pytanie: Ile płaciliście za Płotki śniegowe ?

@pawel_1024, strasznie grube robisz te izolacje. Ja na fundament daję XPS 8cm a na ściany 12cm. Możliwe że na ścianę dam więcej bo raczej będę miał ściankę 24/25. Czy przeliczałeś jaka będzie relacja ceny do zysku odnośnie tak dużych grubości? Jestem ciekaw. Z czego budujesz i czym będziesz grzać?

@pawel_1024, strasznie grube robisz te izolacje. Ja na fundament daję XPS 8cm a na ściany 12cm. Możliwe że na ścianę dam więcej bo raczej będę miał ściankę 24/25. Czy przeliczałeś jaka będzie relacja ceny do zysku odnośnie tak dużych grubości? Jestem ciekaw. Z czego budujesz i czym będziesz grzać?

Witam,

tylko pobieżnie ostatnio przeliczałem i po kilku latach wychodzi ok, lecz biorę pod uwagę rosnące ceny enegri i w dół raczej nie pójdą. Jeżeli zaczniemy korzystać z bioenergii, to energia będzie 2xdroższa niż dzisiaj. Mamy elektrownie węglowe i niedługo może być problem z paleniem węglem i w elektrowniach i prywatnie...

Buduję zewnętrzne Ytong24cm żeby było ciepło i Silka 24 nośne i 12 działowe żeby było cicho w systemie silka/ytong 20cm.

Ogrzewanie - pompa ciepła + pionowe sondy. Do tego wentylacja mech, rekuperator i GWC w planach.

Pozdrawiam.

Witam.

Jestem zainteresowany budową domu spokojna przystań M36a z podwójnym garażem. Chciałbym zobaczyć projekt tego domu zrealizowany. Czy ktoś zbudował taki dom w woj. lubuskim, dolnośląskim lub opolskim i czy byłaby możliowśc zobaczenia domu. Proszę uprzejmie o informację na adres mailowy [email protected]

Proszę też o informację , czy kubatura tego domu jest tak duża jak podana w projekcie tj. ponad 1000 m sześciennych .

amsobu