Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja dzisiaj skończyłem to co zaplanowałem cd.....kolektora na wodę deszczową.

Najpierw na boki poszła geowłóknina potem folia(dachowa - bo została) potem trzy warstwy foli grubej czarnej(tylko na górę).

http://cdn2.asteroid.pl/c10/a.eu.fotka.pl.s3.amazonaws.com/061/392/61392249_640.jpg

Wszystkie rurki wchodzące w kolektor zabezpieczone taśmą z włókna szklanego (wpływ, odpowietrzenie, wskaźnik poziomu.

Następnie do wysokości 2/3 zasypano i zagęszczono piaskiem,

http://cdn1.asteroid.pl/c1/a.eu.fotka.pl.s3.amazonaws.com/061/392/61392240_640.jpg

potem ziemią

http://cdn3.asteroid.pl/c13/a.eu.fotka.pl.s3.amazonaws.com/061/392/61392232_640.jpg

i pozostawiono ....na zimę :)

W ciągu paru godzin od rozpoczęcia prac zrobiło się biało(widać to nawet na godzinie aparatu).....czyli już zima.

W międzyczasie powstawał i powstał GWC

http://cdn4.asteroid.pl/c18/a.eu.fotka.pl.s3.amazonaws.com/061/396/61396617_640.jpg

do rekuperatora czy się sprawdzi okaże się już wiosną

http://cdn4.asteroid.pl/c18/a.eu.fotka.pl.s3.amazonaws.com/061/396/61396117_640.jpg

Fotek wiele nie powstało bo i to nie wielki problem rów rura i piach :)

Dziś byłem na placu budowy, śniegu nasypało sporo.

Dwa słowa na temat strychu. Część nad salonem jest na tyle duża że spokojnie można zrobi tam drugi duży pokój. Teraz już wiem dlaczego architekt tego projektu dał wyłaz w części mieszkalnej. Wychodząc tamtędy wchodzi się praktycznie na otwartą przestrzeń strychu. Wchodzenie z garażu jest dość problematyczne, bo przeszkadza komin oraz niskie krokwie.

Tak więc warto się dobrze zastanowić czy dokonać takiej zmiany. Ja to zrobiłem ale zastanawiam się teraz czy to był trafiony pomysł. Zobaczymy jak będę eksploatował ten strych.

Napiszcie jak planujecie lub jak zrobiliście wykończenie tego strychu. Czy ocieplenie na stropie czy wełna między krokwie itp.

Część nad salonem jest na tyle duża że spokojnie można zrobi tam drugi duży pokój.

Ale nikt temu nie zaprzeczał, zrobić tylko okna dachowe i gotowe tylko po co? Każdy dom z użytkowym poddaszem to ma, szczególnie gdy kąt nachylenia dachu jest 30* więc nie jest to dziwne, natomiast czy jest taka potrzeba przy M36a (to przecież parterówka :)

Oczywiście jeśli ktoś w przyszłości chce mieć tam pokój to wyjdą trzy nie jeden i ładna łazienka.ale ten projekt jest i ma historię z M36 w tle.

Teraz już wiem dlaczego architekt tego projektu dał wyłaz w części mieszkalnej.Wychodząc tamtędy wchodzi się praktycznie na otwartą przestrzeń strychu. Wchodzenie z garażu jest dość problematyczne, bo przeszkadza komin oraz niskie krokwie.

Właz na strych jak już pisałem wcześniej jest wątpliwą ozdobą części mieszkalnej, a architekt raczej kierował się ekonomią i łatwością wkomponowania go pomiędzy podciągi nie zaś miejscem gdzie ma wychodzić, bo najlepszym miejscem jest garderoba.

Tak więc warto się dobrze zastanowić czy dokonać takiej zmiany.

Jeśli będę korzystał ze strychu częściej niż 2 X w tygodniu to warto zrobić schody nie właz na strych jeśli natomiast strych będzie jako magazyn i pomieszczenie przedmiotów sezonowych to najlepszym jego miejscem jest garaż - to jest moje zdanie.

Zobaczymy jak będę eksploatował ten strych.

Jak wyżej, jeśli zorganizujesz tam pokój to czy właz będzie w garażu czy w salonie i tak będzie do d,,,,y bo po drabinie źle się wchodzi do pokoju.Trzeba zrobić schody choćby kręcone i wtedy to nie będzie parterówka tylko dom z użytkowym poddaszem.

Napiszcie jak planujecie lub jak zrobiliście wykończenie tego strychu. Czy ocieplenie na stropie czy wełna między krokwie itp.

Ocieplenie strychu strop 30cm wełny i styropianu w miejscu suszarni, oraz pomieszczenia na rekuperator , automatykę solarów i zbiornik CWU z solara.

na posadzkę na całość płyta OSB

http://c.meble.pl/gfx/slownik/12/12_plyty_8.jpg

skosy oddzielone od reszty folią dachową w 2 warstwach na stelażu drewnianym, dach nieocieplony.

Czemu? bo to znaczne koszt do ocieplenia stropu trzeba użyć materiału na 168m2, do ocieplenia dachu 342m2, rachunek ekonomiczny :) wolę dać więcej ocieplenia na strop, niż mniej na dach dodatkowo koszty podniesie zabezpieczenie tego materiału(ocieplenia )na skosach.

Wchodzenie z garażu jest dość problematyczne, bo przeszkadza komin oraz niskie krokwie.

Tak więc warto się dobrze zastanowić czy dokonać takiej zmiany. Ja to zrobiłem ale zastanawiam się teraz czy to był trafiony pomysł. Zobaczymy jak będę eksploatował ten strych. Napiszcie jak planujecie lub jak zrobiliście wykończenie tego strychu. Czy ocieplenie na stropie czy wełna między krokwie itp.

Witam,

my przenieśliśmy wyłaz do garażu i uważam, że to była bardzo dobra decyzja. Umiejscowiliśmy go w prawym rogu garażu - wychodzi się bez problemu i nie wiem gdzie tam przeszkadza komin... chyba, że w projekcie z podwójnym garażem jest jakoś inaczej. Krokwie nie przeszkadzają - wychodzi się bez absolutnie żadnego problemu.

A poza tym po to wybieraliśmy projekt domu parterowego, żeby nie robić pokoi na poddaszu, a na strychu mieć co najwyżej skład rzeczy mało używanych.

A co do błędów w projekcie w wykazie drewna na więźbę - też mieliśmy z tym problemy, na szczęście dachowiec w porę to zauważył :)

Pozdrawiam

Jutro zamieć, a u mnie trzeba murować kominy z klinkieru. Nic z tego nie będzie, brakło mi dwa tygodnie :(

Nawet -10 stopni! Ech, szkoda...

To że jest taka temperatura pod koniec listopada to chyba nic dziwnego ..ale faktycznie szkoda - może wiosna przyjdzie wcześnie...teraz większość budowniczych którzy mają co robić w środku tym się zajmie.

Mimo wszystko i tak mrozy przyszły późno

Pozdrawiam wszystkich budowniczych Spokojną Przystań

Oczywiście że nic dziwnego, ale jeszcze tydzień i miałbym wszystko zgodnie z planem :)

Ja się cieszę, że skończyłem tynki...już prawie suche i skończyłem prace ziemne. Na tym nawet bardziej mi zależało, niż na rzeczach wewnątrz - zawsze zima powoduje duże zagęszczenie ziemi.

Wszak przywiozłem 319m3 ziemi i podsypałem domek :)

@pieerr podjazd bardzo fajny, mnie także się podoba a salon 50m2 - masakra! Moje mieszkanie teraz ma taką powierzchnię! Aż nie mogę się doczekać przeprowadzki. Bo nie pisałem o terminie, ale planuję zamieszkanie na przyszły sezon październik - listopad, aby już w grudniu pierwsze Święta spędzić w nowym domku.

Ja elewacje mam dopiero przed sobą :)

Ale jest kilka innych osób, które już elewacje mają za sobą, ale widać nie mają ochoty pomóc.... szkoda.

U nas poszło ok. 3800 sztuk dachówki podstawowej - Roben fleming falista kasztan. Gąsiorów podstawowych 180 sztuk

Drewna na cały dach.... około 12 - 13 kubików

Pozdrawiam