kangur6820 28.05.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 W dwa miesiące? To te mapki powinny gratis być - przegięcie jakieś... I co? wyjaśniło się z tym Waszym lasem? City, a jak długo będziesz polewać wylewki? I wiesz może jak długo to potem schnie? Pozdrawiam z mapkami złożyliśmy wniosek o zmianę brzmienia punktu dotyczącego odległości od lasu i teraz czekamy... oczywiście musieliśmy go rzeczowo uzasadnić , jest szansa że się uda ... ale znowu ucieka czas:(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 28.05.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 (edytowane) Coraz więcej zwolenników Spokojnej Przystani, oby tak dalej. Przyznam się że po tej zimie wpadłem w jakiś dziwny letarg spowolnienia. Największy wpływ miał problem z wyborem ekipy, ale na szczęście udało mi się już wybrać elektryka i zaczynamy kłaść kable z końcem przyszłego tygodnia. Ekipy do tynków także w pogotowiu. Teraz jeszcze potrzebna mi ekipa do elewacji. Tutaj cały czas zastanawiam się czy nie zdecydować się na ocieplenie z wełny. Szkoda tylko że wełny są albo 12cm albo 15. W sumie 15 cm to już wypas pełen, ale trochę kosztuje. Czy ktoś z Was, mają już gotową elewację wyliczył swoje U dla przegrody zew? Nasze drzwi także już gotowe, ale czekam z montażem do końca prac tynkarskich, póki co czekają na magazynie u stolarza: http://spokojnaprzystan.blogspot.com/2011/05/drzwi-zewnetrzne-juz-gotowe.html Wybieramy także bramę, na początku miał być normstahl, ale kolor żaden nie podchodzi, więc pewnie zdecydujemy się na krispol z automatyką nice: http://spokojnaprzystan.blogspot.com/2011/05/jaka-brama-garazowa.html Zastanawiam się też na schodami wejściowymi na gruncie, bardzo fajne ma bruk-bet, ale może znajdę jeszcze jakieś alternatywy. Taras na gruncie wtedy także bym zrobił z bruk-betu. Edytowane 29 Maja 2011 przez luke_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.05.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 A ja dawno nie grzebałem w internecie - i co widzę pojawiła się wersja "C" równie ładna - podoba mi się ten domek jednak Spokojna przystań III Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 31.05.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 A ja dawno nie grzebałem w internecie - i co widzę pojawiła się wersja "C" równie ładna - podoba mi się ten domek jednak Spokojna przystań III Faktycznie fajnie wygląda Mam wrażenie że po mojej adaptacji projektu przez szefową architektów w Muratorze, ktoś zaczerpnął ode mnie kilka pomysłów: duże okno do podłogi w salonie, duże okna w kuchni i w pokojach, okna z pokojów dziecinnych nie na taras żeby mogły spać pomimo imprez i wydłużony dach i taras prawie identycznie... Mówiłem Paniom że 12m2 dla dzieci to minimum metrażu moim zdaniem i tyle mam, a więcej nie chciałem. Powiększać można bez końca a potem wychodzi 350m2 i trzeba to grzać i sprzątać. Szkoda że nadal wejście do kotłownie robią z części czystej, a nie z garażu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 31.05.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 (edytowane) Witam, Załączam zdjęcia z prac instalacyjnych: odkurzacz centralny; CWU + cyrkulacja; ogrzewanie podłogowe; Na podłogówkę poszło 1339mb rury fi 16mm Purmo - gęściej niż pod kocioł, bo pod pompę ciepła. Zona jak zobaczyła co Panowie robią, to mówi - Paweł, przyjadź, bo miała być wylewka a Panowie jakiś brudny piach wysypują... - faktycznie wygląda to nieźle. Mogę dorzucić potem zdjęcia na gotowo jeśli ktoś by chciał Wreszcie nisko, gładko - zajefajnie!!! Teraz tylko nawilżać z 10 dni... Pozdrawiam Edytowane 1 Grudnia 2012 przez pawel_1024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 31.05.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Jeszcze kilka fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 31.05.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 PS. Przepraszam za literówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.06.2011 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Jeszcze kilka fotek No prawie tak jak u mnie;) - żartuję, ale siateczka z drutu po całości. brudny piach widzę, że nie tylko jednostki mają podobne skojarzenia. Miałbym tylko pytanie: Jeśli dałeś 10 obwodów bo taki jest rozdzielacz to nie za dużo jest mb w obwodzie? pompa da sobie radę?(ale rurki położone klasycznie i elegancko.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.06.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 A u mnie dzisiaj przywieziono styropian na elewację - 35m3 szarego styropianu 20cm/0.31 Będzie cieplutko;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 01.06.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 A u mnie dzisiaj przywieziono styropian na elewację - 35m3 szarego styropianu 20cm/0.31 Będzie cieplutko;) Ja tak mam i pisałęm jak było ciepło nawet przy dużych mrozach na 52 stronie... Myślę że bardzo dobrze wydane pieniądze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 01.06.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 (edytowane) Miałbym tylko pytanie: Jeśli dałeś 10 obwodów bo taki jest rozdzielacz to nie za dużo jest mb w obwodzie? pompa da sobie radę?(ale rurki położone klasycznie i elegancko.) poszły dwa rozdzielacze 10-sekcyjne, drugi w kotłowni. Są 3 pętle samego ogrzewania ściennego + 15 reszty i dwie sekcje wolne na wypadek zaadoptowania góry w razie potrzeby. Jedna pętla 48mb, reszta 72-84mb. Dzięki i pozdrawiam. Aha. Ważne - polecam przemyśleć kilka kwestii: 1. zastosowanie listew APU przy oknach i drzwiach. Plastikowe okna pracują i w zależności od temp. ich wymiar troszkę się zmienia. Ja sam to przegapiłem a wykonawca nic nie powiedział i mam już małe ryski wzdłuż drzwi, przy oknach niezauważalne na razie. 2. Teoretycznie powinno się zastosować izolację paroprzepuszczalną np. taśmę specjalną SOUDALA: http://folnet.pl/grupa/tasmy/tasmy-uszczelniajace Wtedy pomimo rysek dom jest szczelny. 3. Przy zakończeniach parapetów np. alu lub stalowych zakłada się zaślepki i co ważne mało który nawet wykonawca o tym wie, że musi tam być luz zostawiony a nie na styk, bo parapet od temp i od słońca potrafi się sporo wydłużyć i albo faluje i się gnie albo robi wgniecenie w tynku i styropianie. Ja u siebie nie wiedziałem i mam nadzieję że będzie ok... 4. Wykonawcy często, bo im się nie chce wklejają siatkę bez zakładu - bo im się nie chce. Nie wszędzie ale bo im akurat się rolka skończyła itp. Przy narożnikach okien powinna być podwójnie - np. dołożony kawałek pod skosem. 5. Styropian przed nałożeniem kleju powinni zmatowić specjalną pacą szorstką - klej trzyma się jak należy. 6. Przed nałożeniem kleju pod siatkę muszą całą ścianę zmatowić i wyrównać. 7. Sprawdzić lampą wzdłuż ściany przed nałożeniem kleju a potem przed strukturą, czy ściana jest gładka. Kolega jak włączył halogeny w podbitce po oddaniu na gotowo - załamał się i nie włacza halogenów. Tak nierówno. Sprawdź gładkość ścian najbardziej na ścianach wzdłuż których może świecić słońca jak zachodzi - strasznie to widać. 8. Nich robią ściany na gotowo jednego dnia razem z glifami okiennymi i drzwiowymi! Koniecznie, bo będą róznice. Niech nie robią łatek i poprawek dnia następnego. Jeżeli nawet po tygodniu będzie ok, to po zimie już będzie widać. Zawsze. 9. Nawet jak wykonawca wydaje się super w porządku nawet na chwilkę nie trać czujności;) Pozdrawiam. Mam nadzieję że pomogę, bo sam będę przemalowywał grafitowy kolor u siebie przez błędy wykonawcy Edytowane 1 Grudnia 2012 przez pawel_1024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 01.06.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Aż strach zatrudniać kogoś bez fachowej wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola14082 06.06.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Witam wszystkich, czytam wasze spaniałe opinie ta temat projektu który wybrałam cieszę się, że jest parę osób, które ten projekt wybrały - a czy jest ktoś z okolic Łodzi?? chciałabym zobaczyć jak w realu wygląd moja wymarzona chałupka:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.06.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 No i czas podjąć decyzję....Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C czy JUNKERS Cerasmart MODUL ZBS16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 07.06.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Hm.. chwilę mnie nie było, a tu proszę, same ciekawe tematy poruszane Karola, jaką wersję domku wybrałaś? City, chciałam ci podać linka z tematem o piecu nr 1, ale widziałam, że pilnie go śledzisz Daj znać co wybierzesz i dlaczego, bo ta decyzja jeszcze przed nami. Bardzo wstępnie myśleliśmy o Vaillancie ecoCOMPACT VSC INT 126/2-C 140, ale w temat musimy dopiero się wgłębić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola14082 07.06.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Karola, jaką wersję domku wybrałaś? Wybrałam M36a, ale chcę zrobic z garażu dwustanowiskowego jedno a pozostałą częśc zagospodarowac na kotłownię. Myślałam też żeby zrobic wejście na poddasze z garażu, ale nie wiem czy nie jest tam za nisko. Patrząc na wszystkie zdjęcia z etapów chciałabym żeby tak już było u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gegols 07.06.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Witam... Niestety nie mam dobrych wiadomosci... Musimy prawdopodobnie odlozyc budowe tego wspanialego domu w czasie. Co sie stalo?A mianowicie sprzedajacy zatail informacje nt. kanalizacji... a moze inaczej - nie sprawdzilismy tego.Link do tematu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?180909-Sprzedajacy-zatail-informacje-o-kanalizacji... Pamietajcie - sprawdzac, sprawdzac, sprawdzac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 08.06.2011 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Wybrałam M36a, ale chcę zrobic z garażu dwustanowiskowego jedno a pozostałą częśc zagospodarowac na kotłownię. Myślałam też żeby zrobic wejście na poddasze z garażu, ale nie wiem czy nie jest tam za nisko. Patrząc na wszystkie zdjęcia z etapów chciałabym żeby tak już było u mnie Co do wyjścia na poddasze z garażu - my tak mamy, ale my budujemy M36 - z pojedynczym garażem. Odezwij się do mono777 - on na pewno ma wyjście z garażu i M36a. Czy ktoś jeszcze z forum, nie pamiętam. Ale ogólnie pomysł bardzo dobry - w korytarzu to nie jest zbyt szczęśliwe miejsce na ten właz. Z części garażu kotłownię? Pokażesz projekt po zmianach? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 08.06.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Montował już ktoś drzwi ppoż w garażu? Jeśli tak to kiedy, przed tynkami i wylewkami czy dopiero po? Co do wyjścia na poddasze z garażu - my tak mamy, ale my budujemy M36 - z pojedynczym garażem. Odezwij się do mono777 - on na pewno ma wyjście z garażu i M36a. Czy ktoś jeszcze z forum, nie pamiętam.Pozdrawiam Ja mam Edytowane 8 Czerwca 2011 przez luke_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.06.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Montował już ktoś drzwi ppoż w garażu? Jeśli tak to kiedy, przed tynkami i wylewkami czy dopiero po? Oczywiście, że po to się robi - inaczej będzie kiepsko się robić - pamiętaj że jeśli chcesz aby to były takie drzwi z prawdziwego zdarzenia ppoż to pianka do ich montażu też musi być ppoż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts