CityMatic 17.06.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 (edytowane) Rolety to "integro" i muszę ocieplić te piękne mostki cieplne Coś w tym stylu Witam, i ten styl osiągnięty, w sobotę ociepliłem nadproża, zamontowałem styrodur na piankę - klej i w dalszej kolejności rolety - o czym również poinformuję - Pozdrawiam serdecznie Edytowane 19 Czerwca 2011 przez CityMatic Uzupełnienie informacji o działaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.06.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Uwaga dla wszystkich chcących montować roletyWitam gdyby ktoś kiedyś chciał montować rolety zewnętrzne to warto jest przemyśleć to już wcześniej i wybrać typ jaki się chce oraz zaczerpnąć informacji odnośnie sposobu montażu tym samym uniknie się problemów o których napiszę jak rolety zamontują.A na teraz rolety są bardzo różne i różny jest sposób ich montażu:INTEGROhttp://hitplus.com.pl/integro/images/system_integro.gifhttp://hitplus.com.pl/integro/images/system_integro.gifDUALhttp://hitplus.com.pl/dual/images/system_dual.gif pozostałe informacje hitplus tutaj na tej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.06.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Jako, że nic się nie dzieje, i chyba wszyscy już mają wakacje, dzisiaj obszedłem sobie działeczkę i pokażę coś nie związanego z domem...rośnie, kwitnie i dojrzewa Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.06.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Teraz coś dla bezpieczeństwa Jak wiadomo w Polsce coraz częściej dochodzi do pojawiania się burz, nie chodzi tu bynajmniej o straszenie, ale te zjawiska są bardzo gwałtowne, połączone z silnym jonizowaniem powietrza i wyładowaniami atmosferycznymi dodatkowo dochodzi coraz więcej odbiorników elektrycznych - elektronicznych które na to zjawisko są bardzo czułe. Człowiek już dawno wymyślił skuteczny sposób przed ochroną - piorunochron , ale kto w parterówce montuje tą instalację? skoro nie jest wymagana? Dobrze że chociaż zmuszają nas do montażu dodatkowo(nie pamiętam od kiedy)i to obowiązkowo wyłączniki przepięciowe w trzech klasach A, B i C zabezpieczające nie tylko odbiorniki ale i instalację i zapewniając nam pewne bezpieczeństwo. Wszystko fajnie pięknie, ale aby to działało dobrze musi być dobry uziom, a najlepiej połączenia wyrównawcze , uziom opaskowy lub wykonany uziom fundamentowynp coś takiego co jest tu opisane Kiedyś łączyło się jeszcze przewód ochronny z rurami wody, kanalizacji czy gazu kiedyś te instalacje były metalowe (ale teraz wszystkie są z materiału izolacyjnego ).Może konieczne okazać się połączenie z bednarką w skrzynce licznikowej? Dlatego uważam, że jeśli ktoś ma możliwość niech wyprowadzi sobie bednarkę ze skrzynki bezpiecznikowej w domu i podepnie pod jakiś dobry uziom będzie bezpieczniej( u mnie jest do 18mb rury Q150 ocynkowanej osłony studni połączonej bednarką 25x3) Na załączonych fotografiach uwieczniłem jak to zrobiła energetyka - na słupie przyłączając mój dom, oraz moja rozdzielnia w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 24.06.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 ... wyłączniki przepięciowe w trzech klasach A, B i C zabezpieczające nie tylko odbiorniki ale i instalację i zapewniając nam pewne bezpieczeństwo... ...na załączonych fotografiach uwieczniłem jak to zrobiła energetyka - na słupie przyłączając mój dom, oraz moja rozdzielnia w domu. Witajcie, nie chcę się mądrzyć, ale myślę że warto podpowiedzieć/sprostować/uzupełnić. Chylę czoła Citymatic'owi za dzielenie się swoją wiedzą i rozjaśnianie wielu tematów innym i mam nadzieję że się na mnie za to nie obrazi Zgodnie z moją wiedzą - nie wyłączniki, a odgromniki i ochronniki lub ogólnie ograniczniki. Nie chcę żeby ktoś pomyślał że ten osprzęt jest szeregowo podłączony bo tak nie jest. Jak pójdzie przepięcie, to one niczego nie wyłączą. Jeżeli chodzi o klasy tych urządzeń, to są 4: Klasa A: ogranicznik przepięć stosowany w liniach napowietrznych. Przeznaczenie: ochrona przed przepięciami atmosferycznymi i łączeniowymi Miejsce montażu: linie elektroenergetyczne niskiego napięcia. Klasa I (B): ogranicznik przepięć chroniący przed prądami udarowymi. Przeznaczenie: ochrona przed bezpośrednim oddziaływaniem prądu piorunowego (wyrównywanie potencjałów w budynkach, przepięciami atmosferycznymi oraz wszelkiego rodzaju przepięciami łączeniowymi. Obniża napięcie udarowe do poziomu 4 kV. Miejsce montażu: miejsce wprowadzenia instalacji do obiektu budowlanego posiadającego instalację odgromową; złącze, skrzynka obok złącza, rozdzielnica główna. Klasa II ©: ogranicznik przepięć. Przeznaczenie: ochrona przed przepięciami atmosferycznymi indukowanymi,przepięciami łączeniowymi wszelkiego rodzaju, przepięciami "przepuszczonymi" przez ograniczniki przepięć klasy I. Obniża napięcie udarowe do poziomu 1,5 kV. Miejsce montażu: rozgałęzienia instalacji elektrycznej w obiekcie budowlanym; rozdzielnica główna, rozdzielnica oddziałowa, tablica rozdzielcza. Klasa III (D): ogranicznik przepięć. Przeznaczenie: ochrona przed przepięciami atmosferycznymi indukowanymi i łączeniowymi. Wychwytuje napięcie udarowe z poziomu 1,5 kV. Miejsce montażu: gniazda wtykowe, puszki i kanały kablowe w instalacji oraz bezpośrednio w urządzeniach. Klasa A - (są na Twoim zdjęciu) to zakres energetyki. Co do tego czy zakładają czy nie wolę się nie wypowiadać... Klasa B i klasa C - nasz zakres obowiązków. Można zastosować pojedyncze zespolone B+C i zamontować w rozdzielni. Klasa D - nie jest konieczna ze strony przepisów, ale droższą elektronikę typu TV, Audio, komputer itp. polecam zabezpieczyć. Dobór ograniczników przepięć zależy od kategorii odcinków instalacji oraz wytrzymałości udarowej izolacji przewodów i zamontowanych urządzeń i dobrze jak by to zrobił ktoś znający się na rzeczy i mający głowę na karku. Niestety takich jest mało, a dodatkowo wielu uważa że to proste i robią to sami. Ja uważam że nie jest to całkiem proste, a nawet proste rzeczy da się spierniczyć. Wystarczy budować dom i popatrzeć na fachowców lub pooglądać np. usterkę. Samo życie... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.06.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 (edytowane) Klasa A - (są na Twoim zdjęciu) to zakres energetyki. Co do tego czy zakładają czy nie wolę się nie wypowiadać... Klasa B i klasa C - nasz zakres obowiązków. Można zastosować pojedyncze zespolone B+C i zamontować w rozdzielni. Dobrze napisałeś - ale fachowo i choć wielu z tego nie zrozumie za wiele wszystko to raczej powinno być abyśmy czuli się bezpiecznie. Klasa D - nie jest konieczna ze strony przepisów, ale droższą elektronikę typu TV, Audio, komputer itp. polecam zabezpieczyć Ja własnie sobie zakładam - czerwone gniazdka(nie tylko z koloru)do komputera, pieca CO i TV Pozdrawiam. A dla bardziej oczytanych warto zajrzeć tutaj - naprawdę nawet dla laika wszystko okaże się proste Szczególnie w dział Poradniki Edytowane 24 Czerwca 2011 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieerr 27.06.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Jako, że nic się nie dzieje, i chyba wszyscy już mają wakacje, dzisiaj obszedłem sobie działeczkę i pokażę coś nie związanego z domem...rośnie, kwitnie i dojrzewa Pozdrawiam wszystkich City super- wszystko kwitnie, również zrobiłem kilka fotek wokoło domu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieerr 27.06.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Witam wszyskich którzy od jakiegoś czasu pisali do mnie na privie proszac o zdjęcia ze środka. W końcu udało mi się zrobić i poniżej przedstawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieerr 27.06.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 cd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.06.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Witam wszyskich którzy od jakiegoś czasu pisali do mnie na privie proszac o zdjęcia ze środka. No, no muszę przyznać, że działeczka duuuuża dużo pracy w nią włożone aby doprowadzić do tego stanu. Piękne wnętrza - podobają mi się te kolory - bardzo ładnie się wszystko prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 29.06.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Niektórzy już czerpią przyjemność z mieszkania pełnymi garściami, u nas dopiero tynki: http://spokojnaprzystan.blogspot.com/2011/06/tynki-tynki-tynki.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola14082 30.06.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 a ja dopiero czekam na pozwolenia ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Suellen 06.07.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 a ja dopiero czekam na pozwolenia ;( Głowa do góry Karola. Otrzymanie pozwolenia na budowę to baaardzo przyjemne uczucie, szczególnie po tych wszytkich papierzyskach. Ja się mało o drzwi nie zabiłam tak z łopatą leciałm , jak się okazało że to JUŻ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek05 07.07.2011 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Uwaga z dwuletniej już eksploatacji - w studzience odstojnikowej przy czerpni z gruntu, w okresie letnim - zbiera mi się ok.50-60l wody na miesiąc. Wrzucam przygotowaną pompę zanurzeniową, 2 minuty i wody nie ma.Zimą efekt kondensacji nie występuje. Mieszkamy w terenie o dosyć dużej wilgotności ..... Pozdrowienia dla budowniczych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 08.07.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 a ja dopiero czekam na pozwolenia ;( nie martw się Karola przyjdzie i nasza chwila , ja jestem na etapie warunków zabudowy , które próbuję dostosować do tego projektu. Idzie to wszystko strasznie wolno... Przeszkodą stał się pas drzew rozdzielający naszą działkę od sąsiadów , który został zakwalifikowany jako las. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 08.07.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 No to sporo nowych budowniczych się nam szykuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 11.07.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Super, dom z ogrodem to już całkiem co innego niż dom i klepisko wkoło Bardzo fajnie, masz chyba dość sporą działkę, jakieś jeziorko, sadzawka, widzę tam trzciny na jednym zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 12.07.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Też mam działkę ze spadkiem, niestety nie zajmuje się ogrodem wcale, u mnie to jeden wielki plac budowy. Daleka droga do pięknego ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.07.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Też mam działkę ze spadkiem, niestety nie zajmuje się ogrodem wcale, u mnie to jeden wielki plac budowy. Daleka droga do pięknego ogrodu. To błąd warto jest sadzić rośliny gdyż - zaaklimatyzują się i do nasłonecznienia i do ziemi - nie koniecznie w miejscach ich docelowego przeznaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 14.07.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 pieer, mirek, ale pięknie u Was Pieer czy możesz pokazać więcej kuchni? Bardzo podoba mi się wasz kolor mebli. A u nas chwilowy przestój - wylewki schną, elewacja czeka aż gazownia gaz podłączy (mają czas do 11 sierpnia - tak przynajmniej sami sobie wpisali w lutym w umowie....) Ale właśnie chcemy wziąć się za ogródek - mamy niedużą działkę - 700m, po bokach dwóch sąsiadów, zdecydowaliśmy się więc na projekt ogrodu - żeby tę niedużą przestrzeń jakoś sensownie rozplanować. Projekt "się kończy" i jeszcze w tym roku chcemy zacząć sadzić roślinki. No i nie wiemy jaki kolor elewacji zrobić... ale chyba stanie jednak na białym Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts