Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ładnie, ładnie... my także szykujemy się do elewacji. U nas maksymalna grubość to 15cm jaka została przewidziana, będzie pewnie szarak. Brałeś ekipę z materiałem czy bez?

W tej chwili podpinamy prąd i kończymy kominek.

http://1.bp.blogspot.com/-JS7qxdfnNOE/TkOoyq7N6xI/AAAAAAAADRk/Rlr0zIDsBFI/s400/DSC_9130.JPG

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ładnie, ładnie... my także szykujemy się do elewacji. U nas maksymalna grubość to 15cm jaka została przewidziana, będzie pewnie szarak. Brałeś ekipę z materiałem czy bez?

Styropian kopiłem sam - resztę również, ale już gdy firma zakończyła prace rozliczyłem się w hurtowni macierzystej wspomnianej firmy. I tak to wygląda dość uczciwie i bez zbędnego naciągania inwestora na koszty.

Halo, halo, halo !!!!! Dawno mnie tu nie było ale już jestem. Byłem baaardzo zajęty budowaniem ogrodzenia oraz tworzeniem bruków - polbruków. W sumie teraz wygląda to tak jak na fotkach. Wyglądałoby lepiej żeby nie to dziwne lato ponieważ od prawie 2 miesięcy nie mogę założyć trawnika bo wciąż leje i leje. Mam nadzieję że jutro panowie z glebogryzarką będą mogli wejść i coś zdziałać bo już tonę w błocie po kolana. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i czekam na pochwały - hihihihi.

http://s1231.photobucket.com/albums/ee512/kot112/?action=view&current=DSC00161.jpg

http://s1231.photobucket.com/albums/ee512/kot112/?action=view&current=DSC00160.jpg

http://s1231.photobucket.com/albums/ee512/kot112/?action=view&current=DSC00152.jpg

http://s1231.photobucket.com/albums/ee512/kot112/?action=view&current=DSC00144-1.jpg

Pochwała pierwsza raz, nieźle się napracowałeś kocie. Uporządkowana działka wygląda całkiem inaczej niż plac budowy :) Sam nie mogę się doczekać tego etapu, ale z drugiej strony jak pomyślę o kosztach to chyba skończę na deskach :)

Z ostatniej chwili, jest już kamień na kominku:

http://4.bp.blogspot.com/-b6iV0NtcYLo/TkwfvKqgP_I/AAAAAAAADRw/3ra10-krDhE/s200/DSC_9296.JPG

Edytowane przez luke_p

Mirek.s - łobuzie - gdzie się podziały zdjęcia Twojej kuchni? Nie bądź taki i pokaż jeszcze raz :) .A może ja jakaś niegramotna jestem i nie mogę ich znaleźć???

Jeśli dobrze pamiętam połączyłeś dwa małe okna w jedno duże i bardzo mi się to podobało. Chyba chcę mieć takie u siebie, ale czas na podjęcie decyzji mam do piątku - potem mi wybudują takie jak jest w projekcie.

Czy to okno jest otwierane? Jakie ma wymiary?

I jeszcze jedno pytanie do wszystkich - gdzie w Waszych Spokojnych Przystaniach są te wszystkie urządzenia związane z ogrzewaniem (pompa ciepła, zasobnik na ciepłą wodę), wentylacją (kupa rur i rekuperator), odkurzacz centralny itd. Ja to chętnie bym "wywaliła" do garażu, albo na strych. Mąż broni garażu pazurami.

Etap instalacji dopiero przed nami, ale bardzo jestem ciekawa jak to wygląda u Was.

Kotłownia

I jeszcze jedno pytanie do wszystkich - gdzie w Waszych Spokojnych Przystaniach są te wszystkie urządzenia związane z ogrzewaniem piec CO

Kotłownia, Strych

, zasobnik na ciepłą wodę

Strych

wentylacją (kupa rur i rekuperator)

Napiszę tak- pisząc Strych mam na myśli specjalnie wybudowane pomieszczenie nad kotłownią, ma ok 1,70 szer x 2,50 wys 2,50m wymurowane z cegły pełnej ocieplone 30cm styropianem.

W pomieszczeniu tym znajduje się rekuperator i zbiornik CWU (solar +elektryka) 300l awaryjny wykorzystywać będzie również ciepłą wodę z wymiennika kominowego kominka.

Z pomieszczenia przez ściany wychodzą ocieplone kanały wentylacyjne we wszystkich kierunkach.

Garaż

odkurzacz centralny

Piwniczka nad studnią

Zbiornik hydroforowy 150l

Tak to wygląda u mnie.

Witam,

no kotek niezłą robotę odwalił - wygląda ekstra. Też planujemy czerwoną kostkę - KIEDYŚ

odkurzacz centralny mamy w garażu - musi być do niego dostęp w celu opróżniania pojemnika, więc wydaje mi się, że strych raczej odpada... pompy ciepła i reku nie mamy, więc nie pomogę.

Luke_p bardzo podoba mi się Wasz kominek - super kolor tego kamienia

Nam wczoraj zrobili przyłącze gazu, więc wreszcie można kończyć elewację. Łatwo nie było, w dodatku rozwalili rurę z oczyszczalni, ale naprawili na szczęście. No i posadziłam wczoraj pierwsze roślinki - 15 drzewek - dawno się tak nie zmęczyłam. Ale warto było :)

Pozdrawiam

... i jeszcze jedno pytanie do wszystkich - gdzie w Waszych Spokojnych Przystaniach są te wszystkie urządzenia związane z ogrzewaniem (pompa ciepła, zasobnik na ciepłą wodę), wentylacją (kupa rur i rekuperator), odkurzacz centralny itd. ...

Witaj,

u mnie jest w kotłowni pompa ciepła, zasobnik CWU i rekuperator. Chciałem też tu umieścić odkurzacz centralny, lecz ze względu na możliwy hałas - umieściłem w garażu. Rury od wentylacji w całości będą w na poddaszu.

Pozdrawiam, Paweł.

Odkurzacz w garażu to najlepsze rozwiązanie. Szczególnie jeśli odkurzacz będzie miał wbudowane gniazdko. Wtedy mamy także kolejne gniazdko do użytkowania przy sprzątaniu auta. Ja na pewno kupię sobie drugi komplet zwykłego sznura aby był na stałe w garażu.

Tak wygląda zamontowany u nas odkurzacz:

http://3.bp.blogspot.com/-ceXC22klI3Q/TmXsmmXPvKI/AAAAAAAADVs/4Vh0i94jf2s/s320/DSC_9531.JPG

No co jest? Nikt nic ciekawego nie napisze? Tylu budowniczych a na forum cisza jak makiem zasiał. U mnie kończą już elewacje, zmieniłem też szatę graficzną bloga :)

Edytowane przez luke_p

• 2 weeks później...
STROP to nic ciekawego - a to właśnie się u mnie dzieje.

Zdecydowana większość na tym forum już to przerobiła.

Najciekawsze są opowieści przodowników pracy...

Jak to nic ciekawego?? Mnie tam bardzo ciekawił nasz strop, każdy drucik mnie cieszył, potem oddech ulgi, gdy kierownik budowy odebrał zbrojenie i pozwolił zalewać. A jak przyjechały betoniarki, stałam na górze i patrzyłam czy równo leją :) :)

Każda opowieść jest ciekawa, bo każdy z nas tak naprawdę inaczej buduje, stosuje różne rozwiązania i różne ma pomysły na instalacje i wyposażenie. A poza tym, jak jesteś np. na etapie stropu, a ktoś pisze o elektryce czy odkurzaczu centralnym, to tak naprawdę nie jest to jeszcze Twój temat, przeczytasz, ale tak trochę jednym okiem wpadnie, drugim wypadnie. Ale za to za pół roku, gdy właśnie zaczniesz elektrykę, chętnie do tego wrócisz i skorzystasz z doświadczeń i rad innych - przynajmniej ja tak mam :)

Dlatego pisać trzeba - dla potomności :)

A my kończymy elewację - kolor będzie biały. Cokół z klinkieru. Jak będzie skończone, wkleję zdjęcia. Wrzesień to u nas czas instalacji gazowej wewnętrznej (oczywiście trzeba było robić kolejny projekt, kolejne pozwolenie na budowę uzyskać, kolejne prace w nadzorze budowlanym zgłaszać - paranoja) i sadzenia wrzosów w ogródku :) W październiku zaczynamy gładzie, po gładziach kominek. A potem się zobaczy.

Pozdrawiam Przystaniowców

AGA - zgadzam się z Tobą - budowa cieszy. Na tym forum jest masa informacji (z których ciągle korzystamy) o tym ile, czego itd. Nie chcę ich powielać żeby nie zaśmiecać wątku.

A dla potomności mogę opisać własne obserwacje związane z rozwiązaniami o których tutaj nie czytałam.

Nasz dom powstaje z Porothermu DRYFIX (zamiast zaprawy jest pianka). Technologia budząca wiele kontrowersji (nawet ja miałam obawy). Mój kierownik budowy sprzeciwiał się i straszył że weźmie nadzoru jeśli się na to zdecydujemy. Ale mój mąż się uparł. Teraz, jak już są pobudowane ściany, to mogę potwierdzić że budowa idzie błyskawicznie. Spokojna Przystań to 5 dni budowania przez 3-5 chłopaków. Z tego prawie 2 dni to pierwsza warstwa cegieł stawiana przy użyciu niwelatora. Potem to podobno ustawiane klocków. Błędem jaki popełniliśmy, było zamówienie nadproży L19, zamiast tych które sprzedają do Porothermu. Nie zgłębialiśmy za bardzo tego tematu, a kierownik budowy twierdził że nie ma istotnej różnicy. Okazało się że zupełnie nie pasują do tego systemu. Na szczęście udało się je oddać i kupić właściwe i w sumie tańsze.

Reszta wrażeń?

Na budowie podobno mamy czysto (bo do sprzątania są tylko puszki i folia). Mąż wraca z budowy RUDY od pyłu i już teraz wiem czemu czasem bywa wredny :sick:

Jeszcze tylko jedno pytanie: czy robiliście okno w dachu?

Wymyśliłam sobie że na strychu byłoby widno i przewietrzyć by można. Co prawda nie wiem komu i po co, ale mnie korci...

Witam wszystkich :)

Ja mam wentylację mechaniczną więc odpuściłem okno, bo koszt koło 1000 zł + montaż. Montaż okna to taka rzecz, którą łatwo zepsuć. Musi być dobrze przeprowadzony i nie na skróty. Jeżeli nie będziesz miała wentylacji mechanicznej to polecam do wietrzenia. Praktycznie całe lato może być rozszczelnione.

Myślałem że końcówka pójdzie z górki, a tego wszystkiego jakby przybywało. Kończę elektrykę: gniazdka, włączniki, rozdzielnie; rekuperator już wisi i kończę wentylację mechaniczną, szafki kuchenne już w komplecie, ale chwilowo bez blatu. Drzwi wewnętrzne wczoraj dojechały. Potem podłączenie armatury, toalet itp.; szafy, garderoba.... Potem jeszcze trochę mebli i pomału kończymy. Nie mówię o karniszach, roletach, lampach itp, itd, bo bym się w tym roku nie wprowadził :)

Pozdrawiam. Życzę dużo siły i wytrwałości, bo mi już powoli się nie chce...

aha. jeszcze jedno: zaczynam rozumieć dlaczego wiele osób po wprowadzeniu nawet kinkietów i żyrandoli nie wiesza przez rok, dwa. Po prostu mają dosyć...

My kończymy elewację. Mam teraz schizę, polega to na tym że oglądam jak są położone inne tynki. Widzę różnicę, wcześniej nie robiło to na mnie wrażenia. Mam już prawie cały tynk, chłopaki walczą z podbitką, rynnami oraz końcowym wykończeniem. Nadal nie mam ani wody, ani kanalizacji, ani gazu :)