Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My nie mamy wentylacji mechanicznej, tylko grawitacyjną i nie mamy okien w dachu. Mamy tylko dwa wyjścia dla kominiarza przy dwóch kominach - one dają światło. Jasne, że mega jasności nie ma, zwłaszcza w najdalszych zakątkach poddasza, ale w dzień jest wystarczająco, a w nocy i tak niezbędne jest światło. Poza tym my mamy plan, aby strych taki do użytku był tylko na ok. 50 m2 w części gdzie jest najwyżej no i żeby był dostęp do kominów. Reszta wyłożona wełną, przykryta folią i nie do chodzenia. A na tych 50 m2 wełna i na to OSB i to będzie strych na rzeczy mało używane. Co do wentylacji - nie wiem z czego będziecie mieć dach, ale jeśli z dachówki, to przecież są dachówki wentylacyjne, czy to nie wystarczy do wentylacji poddasza nieużytkowego?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My nie mamy wentylacji mechanicznej, tylko grawitacyjną i nie mamy okien w dachu. Mamy tylko dwa wyjścia dla kominiarza przy dwóch kominach - one dają światło. Jasne, że mega jasności nie ma, zwłaszcza w najdalszych zakątkach poddasza, ale w dzień jest wystarczająco, a w nocy i tak niezbędne jest światło. Poza tym my mamy plan, aby strych taki do użytku był tylko na ok. 50 m2 w części gdzie jest najwyżej no i żeby był dostęp do kominów. Reszta wyłożona wełną, przykryta folią i nie do chodzenia. A na tych 50 m2 wełna i na to OSB i to będzie strych na rzeczy mało używane.

To tak jak u mnie;)

Co do wentylacji - nie wiem z czego będziecie mieć dach, ale jeśli z dachówki, to przecież są dachówki wentylacyjne, czy to nie wystarczy do wentylacji poddasza nieużytkowego?

Pozdrawiam

Wystarczy, ja też tak planuję.

A co do światła na strychu - mam tam prąd, wiec założyłem oświetlenie..nie widzę potrzeby, aby dodatkowo doświetlać pomieszczenia:mad: - w dzień jest wystarczająco widno od świetlika włazu, a nocą.......po co nocą chodzić na strych?, a jeśli już to mam przy włazie wyłącznik światła(taki pstryczek) i już jest widno:lol2:

• 2 weeks później...

Oj już dwa tygodnie ....nie ma postów w naszym wątku?

Czyżby wszyscy tak zażarcie pracowali?

U mnie robią gładzie, montują wiercą układają płytki....to wewnątrz a na zewnątrz...zakończono prace z elewacją.

Zbyt wiele nie widać ale to jak wiadomo najdłuższa ściana i taras

(kolor to ocień brązu nie żółci..tak więc zdjęcie nie oddaje kolorów)

20110926152.jpg

20110926146.jpg

No coraz więcej wykończonych domków z elewacjami. To ja także przyłączam się do prezentacji bo w zeszłym tygodniu skończyli naszą, ale mało czasu miałem na aktualizacje bloga oraz wpisy na forum.

http://1.bp.blogspot.com/-uR62nv8dlfM/ToLlU77ScUI/AAAAAAAADYY/YGU51n6ux5M/s200/DSC_9669.JPGhttp://2.bp.blogspot.com/-UIC2bLswBF4/ToLlUR9wCeI/AAAAAAAADYU/F3yYxG0EQ6A/s200/DSC_9667.JPG

http://4.bp.blogspot.com/-1p5mVS_9dH8/ToLmOKEzeJI/AAAAAAAADZE/PZQsh-8JC6E/s200/DSC_9692.JPGhttp://1.bp.blogspot.com/-thKPF0kxOos/ToLlXWbnCtI/AAAAAAAADYk/B19Eu2E9D_U/s200/DSC_9676.JPG

Więcej zdjęć oczywiście na naszym budowlanym blogu, na który zapraszam serdecznie.

No i podłączają nam wreszcie gaz, yupi!

http://4.bp.blogspot.com/-QnQ3retweQo/ToLY3QNcBJI/AAAAAAAADYM/c6Dmt4FkgK4/s200/DSC_9698.JPG

Ależ te domy się ładnie prezentują z gotową elewacją. Ech...Aż zazdrość człowieka bierze...

City zdaje się że ty masz piękny widok za domem - chyba widać trochę wody???

No i jeszcze jedno małe pytnie z serii "jak to jest u Was zrobione".

Dzisiaj będzie o ociepleniu stropu.

Czy zrobiliście to przed założeniem dachu? No bo ja może "blądynka" jestem. Choć bym nie wiem jak kombinowała, to mi wychodzi że płyt OSB nie da się (bez cięcia) wciągnąć na strych przez ten wyłaz w garażu. A gdyby miała być betonowa posadzka to jak ten beton tam wpompować?

Ocieplanie domu miało odbywać się później więc nawet nie zastanawiałam się czy to będzie styropian czy wełna.

A co do omawianego wcześniej okna w dachu to wyłaz dachowy będzie przeźroczysty (w tej samej cenie co normalny):D

No i jeszcze jedno małe pytnie z serii "jak to jest u Was zrobione".

Dzisiaj będzie o ociepleniu stropu.

Czy zrobiliście to przed założeniem dachu? No bo ja może "blądynka" jestem. Choć bym nie wiem jak kombinowała, to mi wychodzi że płyt OSB nie da się (bez cięcia) wciągnąć na strych przez ten wyłaz w garażu. A gdyby miała być betonowa posadzka to jak ten beton tam wpompować?

Ocieplanie domu miało odbywać się później więc nawet nie zastanawiałam się czy to będzie styropian czy wełna.

Też miałam te same dylematy. I być może wpływ miał tu również kolor włosów :) :) :)

Opiszę jak jest / będzie u nas - dach jest zrobiony od zeszłej jesieni, ocieplenie stropu będzie robione listopad - grudzień. Też mieliśmy dylemat czy płyty OSB przez dziurę w stropie przejdą, ale przejdą - po przekątnej :)

Tak więc teraz przed nami wtarganie na górę 45 beli wełny, ponad 1m3 drewna na konstrukcję części poddasza, która będzie strychem oraz ok. 50 m2 płyt OSB :)

Pozdrawiam

Strop w naszej Spokojnej Przystani to Terriva, prawie zgodna z projektem. Prawie, bo pokrycie to nie dachówka tylko blacha, więc lżejsze. Więźba dachowa też jest trochę "odchudzona". Wracając do stropu to są tam takie miejsca, chyba nazywają się żebra, na których opierają się słupy więźby dachowej. W tych miejscach położone są gotowe belki stropowe, klilka obok siebie, dodatkowo dozbrojone dutami (taka jakby kratownica). Dodatkowe zbrojenie jest po to żeby każda belka nie "pracowała oddzielnie" (tak się wyraził kierownik budowy). Mogłoby to spowodować rysy na suficie.

Uwaga dla potomnych - zamówiliśmy 1080 szt pustaków stropowych (łącznie z deklowanymi) i jest o prawie 300 szt za mało (ale gdyby było zgodnie z projektem to może by wystarczyło???)

Kurczę patrzę na te wszystkie Wasze - Nasze :) piękne i domki i nie mogę się doczekać takiego etapu.

Ja dopiero odebrałam wszystkie pozwolenia i teraz czekam na geodetę. :(

pozdrawiam wszystkich

to jesteś szczęściara ... my jeszcze brniemy przez to sito biurokratyczne . Myśleliśmy że damy radę do wakacji niestety... urzędasy "postarali" się aby nam w tym przeszkodzić. Może do przyszłej wiosny się uda... :bash: Pozdrówka

Witamy wszystkich.

Budujemy M36 już od wiosny, ale dopiero teraz zerkneliśmy na to forum. Domek jest już pod dachem - wyglada pięknie i czeka na wstawienie okien oraz instalacje. Wprowdziliśmy trochę zmian, które w zamierzeniu miały podnieść funkcjonalność domku, a w praktyce podniosły cenę :). Teraz zastanawiamy się nad wyborem metody ogrzewania. W okolicy nie ma możłiwości podłaczenia gazu ziemnego. kotłownia na ekogroszek lub węgiel również nie wchodzi w grę - pozostaje więc gaz płynny, olej, pra lub pompa ciepła. Jeśli ktoś ma już doświadczenia w ogrzewaniu tej chałupki i może się podzielić z nami - z góry dziękuję. W następnych postach zamieszczę kilka fotek - zwłaszcza poddasze wyszło/wyjdzie ciekawie (podnieśliśmy domek o jeden pustak i wstawilismy dodatkowo kilka okien w dachu).

pozdrawiamy wszystkich budujących

Gosia i Radek

Witamy nowych budowniczych Przystani :)

Fajnie, że wybraliście ten domek, nam też się podoba ;)

Jestem bardzo ciekawa Waszych zmian w projekcie - czekamy na fotki i opis zmian.

Jaką wersję Spokojnej Przystani budujecie? Czy tę z poddaszem użytkowym i w niej dodaliście okna dachowe?

My też podnosiliśmy domek o jeden pustak.

Co do ogrzewania to niestety nie pomogę - u nas jest gaz, więc od początku wiemy, że będzie kocioł kondensacyjny.

Pozdrawiam

........ u nas jest gaz, więc od początku wiemy, że będzie kocioł kondensacyjny.

Pozdrawiam

Witam

Teraz mogę coś powiedzieć- napisać o kotłach szczególnie Junkers

Na start pierwszej doby startował z +2*C i po ok 17 h zużył 20m3 gazu rozgrzewając dom do 21*C zrobiło się cieplutko i przyjemnie podłogówka na wejściu miała 42*C na wyjściu 12*C

Po 3 dobach temperatura na wejściu 35*C na wyjściu 20 *C i tak jest od soboty......zużycie na dzień dzisiejszy 68m3 temperatura w domu 19-20*C robotnicy zadowoleni - wykańczają łazienki.

Ze względu że większość rzeczy związanych z ogrzewaniem zrobiłem samodzielnie nie ustrzegłem się błędów i niedoróbek ale powoli dochodzę do wprawy i chętnie się podzielę ...jak zwykle.

- piec należy łączyć z instalacją wężykami z blachy nierdzewnej (do solarów) - są droższe ale pewne.

- do pieca należy podłączyć zbiornik wyrównawczy przeponowy na zasilaniu zbiornika ciepłe wody za zaworem bezpieczeństwa

- na każdej rurce należy zamontować zawór odcinający

- na powrocie ogrzewania do pieca filtr do wody

- na zasilaniu gazem filtr do gazu

- bezwzględnie należy odpowietrzyć każdy z obwodów podłogówki(kilkakrotnie przepuszczając wodę przez jego obwód i pozostawiając każdy odpowietrzony pod ciśnieniem 2 atm.)następnie odpowietrzyć piec i powoli uruchamiać poszczególne obwody odkręcając ich przepływy na max. Po rozgrzaniu i ustabilizowaniu można regulować.

- nie martwić się zużyciem gazu.......:(

- cieszyć się z ciepełka

Jak jeszcze coś mi się przypomni napiszę.

Ps.

Błędy to zakup nieodpowiedniego sterownika pogodówki- kupiłem najnowszy ,a nie pasuje do mojego modelu pieca - teraz pozostaje mi go odsprzedać w bardzo atrakcyjnej cenie

:)... mam nadzieje, że nie będzie tak źle i za pół roku zakończymy. W kazdym razie chcemy nastepne swięta spędzic juz w SP.

wracając do zmian - jak juz pisałem budujemy dom z poddaszem użytkowym i najwazniejsz zmianą, którą zrobiliśmy do tej pory było... obniżenie stropu nad garazem. Dodatkowo podnieślismy górną kondygnację o 1 pustak co dało łącznie z wieńcem ok 50 cm wysokości. Pokoje wyszły naprawdę przestronne - dzieki dodaniu 3 okien dachowych są jasniejsze. A dzieki obnizonemu stropowi nad garazem pomieszczenie powyzej wyszło baaaardzo uzytkowe. Rodzina jest 4 osobowa więc te dodatkowe metry bardzo sie przydadzą.

... jak sie tu wstawia zdjęcia?? chyba musze doczytać. jutro zabezpieczam domek przed zimnem - okna bedą dopiero za dwa tygodnie, a tynkowac trzeba. W tym roku planujemy jeszcze instalacje wodne i być może CO - jak podejmiemu decyzję. No i prace ogrodnicze, bo to dobry moment. W przyszłym wylewka, poddasze i wykończeniówka... podłogi, drzwi... zupełnie nie wiemy co zrobic z tarasem. Marzy nam sie połaczenie kamienia z deskami, ale najpierw chciałbym zobaczyć to u kogoś i znaleźć wykonawcę który juz to robił.

:)... jutro zabezpieczam domek przed zimnem - okna bedą dopiero za dwa tygodnie, a tynkowac trzeba. W tym roku planujemy jeszcze instalacje wodne i być może CO - jak podejmiemu decyzję. No i prace ogrodnicze, bo to dobry moment.

Bardzo duże plany jak jeszcze w tym roku

....Marzy nam sie połączenie kamienia z deskami, ale najpierw chciałbym zobaczyć to u kogoś i znaleźć wykonawcę który juz to robił.

Tak to jest dobry czas na szukanie fachowca na rok przyszły i zarezerwowanie terminu - ich jest coraz mniej. Jak u mnie układali klinkier to naprawdę trudno jest znaleźć kogoś kto robi to naprawdę dobrze o montażu kominka nie wspomnę.